Menu
A+ A A-
maximos_samarina_1
«Η Σαμαρίνα, η πρωτεύουσα του βλαχόφωνου ελληνισμού, το κέντρο των μετακινούμενων κτηνοτρόφων, όπου το καλοκαίρι χτυπά η καρδιά της ελληνικής κτηνοτροφίας, στέλνει ένα μήνυμα ελπίδας: Μέσα σ' αυτό το κλίμα αβεβαιότητας και ανασφάλειας, είναι ζωντανή η Ελλάδα της παραγωγής, η Ελλάδα που επιμένει να στηρίζεται στις δικές της αστείρευτες δυνάμεις, στις παραδόσεις της, στους δημιουργικούς ανθρώπους της». Τα παραπάνω τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της ημερίδας για την κτηνοτροφία που διοργάνωσε στην ορεινή Σαμαρίνα ο δήμος Γρεβενών.
Στην εισήγησή του ο κ. Χαρακόπουλος αναφέρθηκε στους στόχους που έχει θέσει η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης για τον πρωτογενή τομέα, όπως διατυπώνονται στη διακήρυξη της προγραμματικής σύγκλισης των τριών κομμάτων που τη στηρίζουν.
Χαρακτήρισε ενέσεις ρευστότητας την καταβολή ολόκληρης της Εξισωτικής Αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους, όπως επίσης και την αποπληρωμή του Ποιοτικού Παρακρατήματος (άρθρο 68) στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Κάλεσε τους κτηνοτρόφους που τυχόν είχαν λάθη στα δικαιολογητικά τους και δεν έλαβαν την Εξισωτική, μέχρι τέλος του μήνα, να καταθέσουν τα απαραίτητα παραστατικά για να λάβουν από 12 έως 18 Σεπτεμβρίου την ενίσχυση που δικαιούνται. Ο Αναπληρωτής Υπουργός είπε ότι τα επόμενα βήματα στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας είναι η προκαταβολή εντός Οκτωβρίου του 50% της Ενιαίας Ενίσχυσης και η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου στους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αξία που θα έχει για την κτηνοτροφία η ευτυχής κατάληξη της διεκδίκησης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι επιλέξιμη η δαπάνη για αγορά ζωικού κεφαλαίου. Τέλος επισήμανε την σημασία της προσπάθειας σε επίπεδο ΕΕ για το χαρακτηρισμό ως βιολογικής του συνόλου της αιγοπροβατοτροφίας στην Ελλάδα.
Το στέλεχος του ΥπΑΑΤ κ. Κώστας Αναγνώστου στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο τι μέλλει γενέσθαι με τη νέα ΚΑΠ στην επόμενη προγραμματική περίοδο από το 2014 έως το 2020.
Στη διάρκεια της ημερίδας έγινε διεξοδική συζήτηση για όλα τα θέματα που απασχολούν τους κτηνοτρόφους και ιδιαίτερα τους αιγοπροβατοτρόφους, όπως τα ζητήματα των ελληνοποιήσεων κρέατος και γάλακτος, της αδειοδότησης ποιμνιοστασίων, των νέων αγροτών, των σχεδίων βελτίωσης και των βοσκοτόπων.
Στην ημερίδα απηύθυναν χαιρετισμό: οι Βουλευτές, Γρεβενών κ. Τιμολέων Κοψαχείλης, Τρικάλων κ. Ηλίας Βλαχογιάννης, Καστοριάς κα Μαρία Αντωνίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας κ. Πασχάλης Χαρούμενος, ο Δήμαρχος Γρεβενών κ. Δημοσθένης Κουπτσίδης και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Σαμαρίνας κ. Γεώργιος Λιούπας.
Παρόντες στην ημερίδα κατά την οποία πολλοί έλαβαν το λόγο ήταν μεταξύ άλλων: ο Αντιπρόεδρος της ΠΕΚ κ. Ιωάννης Γκρίνιας, ο Πρόεδρος των Μετακινούμενων Κτηνοτρόφων Ηπείρου κ. Ιωάννης Δικόλης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Νικόλαος Παλάσκας, ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Κοζάνης κ. Παναγιώτης Αρνίδης, ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Δράμας κ. Παναγιώτης Λειβαδίτης, ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Γρεβενών κ. Στέφανος Ράπτης, ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Γρεβενών κ. Ευθύμιος Τζιμιόπουλος, ο Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Χρήστος Μητρούσιας, ο πρώην Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας κ. Μιχάλης Τζιότζιος, οι Αντιδήμαρχοι Γρεβενών κ.κ.: Γιάννης Νασίκας, Αθανάσιος Τσακτσάρας, Κατερίνα Πέτρου και Κατερίνα Χατζηγεωργίου, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ.: Κώστας Παλάσκας και Νίκος Τσουτσούμης και ο  Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Δοτσικού κ. Βασίλειος Γιώτσης.
Κατά την παραμονή του στην Περιφερειακή Ενότητα Γρεβενών, ο κ. Χαρακόπουλος παραβρέθηκε στη Γιορτή Κρασιού στο Τρίκωμο, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό, είχε συναντήσεις με τον δήμαρχο κ. Δημοσθένη Κουπτσίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Δασταμάνη, ενώ επισκέφθηκε και την ΕΑΣ με το προεδρείο της οποίας είχε συνεργασία για τα θέματα του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή.
back to top