Menu
A+ A A-
Μάξιμος στο βήμα της βουλής new
 
Αθήνα, 2 Μαΐου 2020
 
ΖΗΤΑ Ο ΜΑΞΙΜΟΣ ΑΠΟ ΒΟΡΙΔΗ:
 
Αποζημιώσεις για μειωμένη παραγωγή κερασιών στην Αγιά
 
 
Το μείζον πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι κερασοπαραγωγοί της Αγιάς, οι οποίοι λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή διαπιστώνουν δραματική μείωση της παραγωγής, αναδεικνύει μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, καλώντας τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάκη Βορίδη να προβεί άμεσα στις δέουσες ενέργειες για την αποζημίωσή τους. 
Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «έκδηλη είναι η αγωνία των αγροτών της Αγιάς, καθώς η παραγωγή τους σε κεράσια είναι σημαντικά μειωμένη και προς τούτο αναμένουν την συνδρομή της πολιτείας μέσω του αρμόδιου οργανισμού της, του ΕΛΓΑ.
Πιο συγκεκριμένα, φέτος, στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Αγιάς, όπου η παραγωγή κερασιών αποτελεί μια από τις κύριες και πιο δυναμικές καλλιέργειες, διαπιστώνεται σημαντικότατη μείωση στην παραγωγή. Οι αγρότες της περιοχής, αναφέρουν ότι οι χαμηλές θερμοκρασίες και οι άστατες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στα μέσα Μαρτίου, επέφεραν ανεπανόρθωτη ζημιά στην τελική καρποφορία των δένδρων τους. Ως εκ τούτου, οι πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες, οι οποίες θα αρχίσουν να συγκομίζονται σε 15 περίπου ημέρες, έχουν τη μεγαλύτερη ζημιά και συνεπώς τη μεγαλύτερη μείωση στην παραγωγή. Υπάρχουν δε περιπτώσεις με κτήματα, όπου η αναρτηθείσα παραγωγή είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη και οι εν λόγω παραγωγοί βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση.
Οι αγρότες της περιοχής, διαμαρτύρονται και ζητούν από την πολιτεία και τον αρμόδιο οργανισμό της, τον ΕΛΓΑ, να σπεύσει για να αναγνωρίσει τη ζημιά ώστε να ξεκινήσουν άμεσα οι δέουσες διαδικασίες για εκτιμήσεις. Ο χρόνος που υπάρχει στη δεδομένη περίπτωση είναι λίγος, καθότι η συγκομιδή είναι κοντά. Για να είναι οι εκτιμήσεις που θα γίνουν έγκαιρες και δίκαιες θα πρέπει να προηγηθεί αναγγελία ζημιάς, δηλώσεις από τους παραγωγούς και κατόπιν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις.
Το μέγεθος και η σοβαρότητα του προβλήματος στη φετινή παραγωγή κερασιών αναδεικνύεται και στον τοπικό τύπο (Ελευθερία, 02.05.2020) γεγονός που διαπιστώθηκε και σε επίσκεψη κλιμακίου του ΕΛΓΑ σε αντιπροσωπευτικά κτήματα της περιοχής.
Οι δίκαιες και αντικειμενικές αποζημιώσεις είναι, επομένως, το ζητούμενο για τους   πληγέντες αγρότες στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς και προς τούτο η πολιτεία θα πρέπει να μεριμνήσει άμεσα».
Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό «τι θα πράξετε προκειμένου να υπάρξει η δέουσα μέριμνα για την αποζημίωση των κερασοπαραγωγών στην ευρύτερη περιοχή της Αγιάς».
 
 
back to top