Menu
A+ A A-
Μαξιμος προεδρευων 1
 
Αθήνα, 6 Ιουνίου 2020
 
ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΔΩΝΙ:
 
Έμπρακτη στήριξη του τουρισμού και των επιχειρήσεων
 
«Το μεγάλο στοίχημα για την χώρα το επόμενο διάστημα είναι αναμφίβολα αυτό της ανασύνταξης της Οικονομίας. Πρωταρχικό μέλημα μας είναι η στήριξη των επιχειρήσεων, και πρωτίστως των μικρομεσαίων, και η αποτροπή της απώλειας θέσεων εργασίας, ιδιαιτέρως στον τουριστικό τομέα, που είναι στη χώρα μας ευρύτατος και πλήττεται σφόδρα από την παγκόσμια πανδημία. Τα καλά νέα για την ύφεση, που περιορίστηκε στο 0,9% στο πρώτο τρίμηνο του έτους, σε συνδυασμό με την επιτυχή, ως τώρα αντιμετώπιση της πανδημίας, αλλά και το επικείμενο ευρωπαϊκό “σχέδιο Μάρσαλ” δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας δομής, σε στέρεες βάσεις». Τα παραπάνω δήλωσε ο πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με αφορμή τις απαντήσεις που έλαβε από τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε σχετικές Αναφορές του για ενίσχυση του τουριστικού κλάδου και εν γένει των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τα μέτρα για την πανδημία.
Στις απαντήσεις του αρμόδιου υπουργού, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι «η κυβέρνηση ανέλαβε από την πρώτη στιγμή αποφασιστική δράση για την ενίσχυση των τομέων της δημόσιας υγείας και το μετριασμό των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων της νόσου COVID-19. Ειδικότερα, η αντίδραση του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων επικεντρώνεται σε πέντε προτεραιότητες:
1. Περιορισμός της εξάπλωσης του ιού.
2. Διασφάλιση της τροφοδοσίας της αγοράς και της λειτουργίας των υπεραγορών τροφίμων και επιχειρήσεων εστίασης.
3. Εντατικοποίηση των ελέγχων κατά της αισχροκέρδειας.
4. Εξασφάλιση ορθών πρακτικών για τον υγιή ανταγωνισμό και την προστασία των καταναλωτών.
5. Στήριξη της απασχόλησης, των επιχειρήσεων και της οικονομίας.
Επιπλέον, σημειώνεται ότι στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων τίθενται σε εφαρμογή οι εξής δράσεις:
• Ειδικό πρόγραμμα δανειοδότησης κεφαλαίων κίνησης για τους κλάδους που πλήττονται, συνδυασμένο με την επιδότηση των τόκων για διάστημα 2 ετών. Συνολικά μια επιχείρηση μπορεί να λάβει δάνεια μέχρι 1,5 εκ. ευρώ. Οι πόροι αναμένεται να αυξηθούν κατά 300 εκατ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί σε 750 εκατ. ευρώ νέα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
 Νέο Ταμείο Εγγυοδοσίας με διαχειριστή την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με αρχική χρηματοδότηση ύψους 1 δισ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ και ειδικότερα από το ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ)» για τη χρηματοδότηση δεκάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αλλά και μεσαίων επιχειρήσεων της χώρας από το τραπεζικό μας σύστημα.
 Επιδότηση Τόκων Υφιστάμενων Δανείων Πληγέντων λόγω COVID-19 ήδη ληφθέντων δανείων Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων και αφορά στην επιχορήγηση κατά 100% των πληρωτέων τόκων για όλα τα επιχειρηματικά ενήμερα δάνεια (τοκοχρεωλυτικά, αλληλόχρεοι, κλπ.) των ΜμΕ, όλων των κλάδων που έχουν πληγεί, για τρεις μήνες.
• Ενεργοποίηση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, με διαχειριστή το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), που έχει συσταθεί με πόρους του ΕΣΠΑ (ειδικότερα από το ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία») ύψους 100 εκατ. ευρώ.
• Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δημιουργεί μηχανισμό εγγυήσεων χρηματοδοτήσεων ύψους 250 δισ. ευρώ για τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα και αναφορικά με τη στήριξη των επιχειρήσεων του τουριστικού τομέα στην τρέχουσα περίοδο, 6.500 επιχειρήσεις έχουν ενταχθεί στις δράσεις επιχειρηματικότητας με επιχορηγήσεις που θα φτάσουν τα 832 εκατ. ευρώ.
 
back to top