Menu
A+ A A-
081109deltiotipou

«Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί ενωμένοι κάτω από την ηγεσία του νέου αρχηγού, προκειμένου η ΝΔ να ξανακερδίσει την πολιτική πρωτοκαθεδρία στην ελληνική κοινωνία» τόνισε ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, παρεμβαίνοντας στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος. Στην ομιλία του ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας χαρακτήρισε «ιστορικό το συνέδριο, καθώς για πρώτη φορά θα δοθεί η δυνατότητα στην κοινωνική βάση της παράταξης να έχει λόγο και ψήφο στην ανάδειξη νέας ηγεσίας».

Ωστόσο, σημείωσε «ότι οφείλουμε απάντηση σε τρία ερωτηματικά που θα θέτονται όλο και εντονότερα όσο πλησιάζουμε στην ημέρα της ανάδειξης νέας ηγεσίας:

Α) Ελλοχεύει κινδύνους για το κόμμα η εκλογή ηγεσίας από την οργανωμένη βάση των μελών του; Β) Θα είναι καθολικά μαζική η συμμετοχή των νεοδημοκρατών στην εκλογική διαδικασία της 29ης Νοεμβρίου; Και Γ) αν όχι, θα υπάρξει ζήτημα νομιμοποίησης της νέας ηγεσίας;

Είναι αλήθεια πρωτόγνωρη για τη Νέα Δημοκρατία -και πρωτοποριακή για τα πολιτικά μας πράγματα- η διαδικασία για την εκλογή νέας ηγεσίας από το σύνολο των μελών της, ακόμη και εκείνων που επιθυμούν να εγγραφούν την ώρα της ψηφοφορίας. Όπως αλήθεια είναι ότι τη διαδικασία αυτή την επέβαλε ουσιαστικά η βάση της παράταξης. Θα μου πείτε, μα είναι αντιδημοκρατική η εκλογή ηγεσίας από το συνέδριο; Φυσικά όχι. Άλλωστε, στα περισσότερα φιλελεύθερα κόμματα της Ευρώπης, οι ηγεσίες εκλέγονται από συνέδρια και όχι καθολική ψήφο των μελλών τους. Ωστόσο, η Νέα Δημοκρατία μετά το οδυνηρό αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου -το χειρότερο στην ιστορία της- χρειάζεται μια δυναμική επανεκκίνηση. Και η ενεργός συμμετοχή του κόσμου της παράταξης στην ανάδειξη της νέας ηγεσίας είναι η καλύτερη εγγύηση για τη διασφάλιση της ενότητας και κυρίως για την οικοδόμηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με την ελληνική κοινωνία.

Ο κίνδυνος όμως για τη Νέα Δημοκρατία προέρχεται από τους «βασιλικότερους του βασιλέως» που ξημεροβραδιάζονται στα «παράθυρα» των τηλεοράσεων πιάνοντας «στασίδι» από νωρίς το πρωί για να υπεραμυνθούν του υποψηφίου αρχηγού που υποστηρίζουν. Μιλώ για εκείνους - ευτυχώς λίγους- που δεν περιορίζονται στην ανάδειξη των θετικών στοιχείων του υποψηφίου που προκρίνουν, αλλά καταφέρονται εναντίων των «αντιπάλων» υποψηφίων. Δεν αντιλαμβάνονται ότι έτσι φθείρουμε μόνοι μας την όποια νέα ηγεσία θα εκλέξουμε; Ξεχνούμε ότι στις εκλογές μας γύρισαν την πλάτη εκατοντάδες χιλιάδες νέοι άνθρωποι. Σας διαβεβαιώ ότι ουδόλως τους συγκινεί η συζήτηση για το χθες! Η αγωνία τους είναι για το σήμερα και το αύριο.

Αν λοιπόν, οι εκλογή νέας ηγεσίας γίνει με αναφορές στο παρελθόν και αναπαραγωγή διαχωριστικών γραμμών της δεκαετίας του ’90, φοβούμαι ότι δεν θα προσέλθουν στις κάλπες ούτε τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος. Βεβαίως, η χαμηλή συμμετοχή δεν θέτει ζήτημα νομιμοποίησης του αποτελέσματος. Στο παρελθόν δεν αμφισβητήθηκε η εκλογή αρχηγών από πολύ στενότερα εκλεκτορικά σώματα. Θα έχει, όμως χαθεί μια μεγάλη ευκαιρία για δυναμική επανεκκίνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτό το στοίχημα είναι κρίμα να το χάσουμε.

Πολύς λόγος έγινε για την ενότητα της παράταξης. Όλοι ομνύουμε πίστη στην ενότητα και ξορκίζουμε κάθε σκέψη διάσπασης. Λησμονούμε, όμως ότι στα δεξιά μας υπάρχει ήδη ένα κόμμα που δεν περιορίζεται απλά στην έκφραση της άκρας δεξιάς, όπως άλλωστε γίνεται σε όλη την Ευρώπη, αλλά λειτουργεί και ως υποδοχέας ψήφου διαμαρτυρίας από πικραμένους νεοδημοκράτες. Στόχος μας, λοιπόν δεν μπορεί παρά να είναι όχι μόνο η ανακοπή των διαρροών προς αυτό, αλλά και ο επαναπατρισμός τους στην ΝΔ. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να δούμε κατάματα τα αίτια της ήττας. Δεν μπορεί να είναι ταμπού η συζήτηση των αιτίων της ήττας. Στόχος των επισημάνσεών μας δεν είναι ο λιθοβολισμός όσων ευθύνονται, αλλά να διδαχθούμε από τα λάθη μας και να αφουγκραστούμε περισσότερο την κοινωνία. Ήδη το ότι συζητούμε σήμερα σε διήμερο συνέδριο είναι μια κατάκτηση της βάσης.

Επιτέλους θα πρέπει να μιλήσουμε πολιτικά. Είναι θετικό ότι ακούσαμε πολιτικές προτάσεις, θέσεις και απόψεις από τους υποψηφίους αρχηγούς. Πιστεύω ότι το επόμενο διάστημα θα εξειδικεύσουν τις προτάσεις τους.

Στο σημείο αυτό θέλω να ζητήσω από την οργανωτική επιτροπή να προτείνει αντί των προσωπικών περιοδειών των υποψηφίων αρχηγών, τη διοργάνωση περιφερειακών συνδιασκέψεων σε όλη τη χώρα. Στόχος πρέπει να είναι η κινητοποίηση της ελληνικής κοινωνίας να συμμετάσχει στις διαδικασίες. Η ΝΔ να αποκτήσει και πάλι το εύρος της μεγάλης, πολυσυλλεκτικής παράταξης. Γι’ αυτό οφείλουμε όλοι να εργαστούμε».
back to top