Menu
A+ A A-
151109deltiotipou1

Ο Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, πραγματοποίησε μαζί με τον Αρχηγό του Γ.Ε.Α. κ. Βασίλη Κλόκοζα τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ανθυποσμηναγού Νικόλαου Μερτζανίδη στην πλατεία του δημοτικού διαμερίσματος Βουναίνων του δήμου Κραννώνος.

Στην ομιλία του ο κ. Χαρακόπουλος σημείωσε τα εξής:

«Η πατρίδα σήμερα επιτελεί το χρέος της σ’ ένα από τα άξια παιδιά της, τον Ανθυποσμηναγό Νικόλαο Μερτζανίδη. Χρέος οφειλόμενης τιμής και αναγνώρισης της αυτοθυσίας με την οποία εκπλήρωσε το καθήκον του προς την πατρίδα.

Τιμούμε έναν ήρωα. Γιατί ήρωες δεν είναι μόνο όσοι πέφτουν στα πεδία των μαχών προασπιζόμενοι την ελευθερία, την εδαφική ακεραιότητα και την εθνική ανεξαρτησία. Ήρωες είναι και οι πεσόντες εν καιρώ ειρήνης στην προσπάθεια να διατηρήσουμε το αξιόμαχο των ενόπλων μας δυνάμεων, να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή αποτρεπτική ισχύ για να είναι η χώρα υπολογίσιμη από εν δυνάμει εχθρούς και σεβαστή από φιλήσυχους γείτονες.

Βαρύ φόρο αίματος πληρώνουμε στον ακήρυχτο πόλεμο για να είναι οι ελληνικοί αιθέρες ελεύθεροι. Χιλιάδες κάθε χρόνο οι αναχαιτίσεις εχθρικών αεροσκαφών που προβαίνουν σε παραβάσεις και παραβιάσεις στον εθνικό μας εναέριο χώρο πάνω από το Αρχιπέλαγος του Αιγαίου.

Η ελληνική αεροπορία βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση για να προασπίσει τα εθνικά μας δίκαια. Είμαστε υπερήφανοι για την αεροπορία μας, για τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, τα στρατευμένα νιάτα της πατρίδας μας.

Και εδώ από τη σεμνή τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του Ανθυποσμηναγού Νικόλαου Μαρτζανίδη στέλνουμε μήνυμα ειρήνης αλλά και αποφασιστικότητας στους εξ ανατολών γείτονές μας. Τείνουμε κλάδο ελαίας και χείρα φιλίας και συνεργασίας. Τούτο δεν είναι ένδειξη αδυναμίας αλλά δύναμης και διάθεσης να ζήσουμε ειρηνικά και δημιουργικά στην πολύπαθη αυτή γωνιά της Μεσογείου, διαψεύδοντας τη βαριά κληρονομιά του παρελθόντος που θέλει τα Βαλκάνια πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης.

Ο Ανθυποσμηναγός Νικόλαος Μερτζανίδης έπεσε με αυτοθυσία. Πλήρωσε με το αίμα του το βαρύ τίμημα της διαρκούς προσπάθειας, προκειμένου η χώρα να διαθέτει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, ασπίδα σε κάθε εχθρική επιβουλή.

Η σημερινή τελετή δεν είναι μόνο αναγνώριση της προσφοράς του Ανθυποσμηναγού Νικόλαου Μερτζανίδη, θυσία ζωής, αλλά και υπόμνηση ενός προτύπου αγνού πατριώτη, καλού Έλληνα. Και σε μία εποχή που περισσεύουν τα παραδείγματα προς αποφυγή έχουμε περισσότερο από ποτέ άλλοτε ανάγκη από θετικά πρότυπα στη ζωή μας. Ανθρώπων που υπηρέτησαν αρχές και αξίες, ιδανικά και ιδεώδη για τα οποία αξίζει κανείς να δίνει και τη ζωή του ακόμη.

Ο Ανθυποσμηναγός Νικόλαος Μερτζανίδης δεν μας ζητά σήμερα να δώσουμε τη ζωή μας για την πατρίδα, όπως έπραξε εκείνος, αλλά να είμαστε καλοί πατριώτες. Και καλός πατριώτης στους χρόνους της ειρήνης είναι ο ενεργός πολίτης που διεκδικεί τα δικαιώματά του αλλά δεν λησμονεί τις υποχρεώσεις του. Είναι ο νομοταγής πολίτης που ενδιαφέρεται για το συνάνθρωπό του, τον τόπο του, το περιβάλλον, τον κόσμο όλο.

Ήμουν μικρό παιδί, μαθητής της Δ΄ Δημοτικού όταν παραμονές Χριστουγέννων του 1977 η είδηση του τραγικού θανάτου του Ανθυποσμηναγού Νικόλαου Μερτζανίδη βύθιζε στο πένθος τη μικρή κοινωνία των Βουναίνων. Σήμερα, 32 χρόνια μετά νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση εκπροσωπώντας τη βουλή των Ελλήνων, την εθνική αντιπροσωπεία αποτίω φόρο τιμής στη μνήμη του παλικαριού που χάθηκε τόσο πρόωρα.

Οφείλω τούτη την ώρα να ευχαριστήσω δημόσια την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του τόπου, που συνέβαλαν στην υλοποίηση του ιερού αυτού σκοπού για τον οποίο συγκεντρωθήκαμε σήμερα. Τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μειμαράκη και τον υφυπουργό Κώστα Τασούλα, τον τότε Αρχηγό ΓΕΑ και νυν Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ιωάννη Γιάγγο και την οικογένεια της πολεμικής μας αεροπορίας. Τους ευχαριστώ για τη θετική τους ανταπόκριση στο αίτημα της οικογένειας του Ανθυποσμηναγού Νικόλαου Μερτζανίδη που τους μετέφερα μετά από συνεννόηση με τη δημοτική αρχή Κραννώνος και για την άμεση εντολή τους να φιλοτεχνηθεί η προτομή του ήρωα με δαπάνες της ελληνικής δημοκρατίας.

Το μνημείο αυτό, στη γενέτειρα του Ανθυποσμηναγού Νικόλαου Μερτζανίδη υπενθυμίζει ότι τούτος ο τόπος, ο μικρός και μέγας, που λέγεται Ελλάδα είναι αποφασισμένος να μείνει ελεύθερος και αδούλωτος με κάθε τίμημα. Αθάνατος!»
151109deltiotipou2151109deltiotipou3151109deltiotipou4
back to top