Menu
A+ A A-
1109deltiotipou

Ο Βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά το οδυνηρό αποτέλεσμα των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009 και την παραίτηση από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας του Προέδρου Κώστα Καραμανλή δρομολογήθηκε η διαδικασία της ανάδειξης νέου αρχηγού. Με επιμονή πολλών από εμάς, ικανοποιήθηκε η απαίτηση της βάσης της παράταξης να αλλάξει η διαδικασία εκλογής της νέας ηγεσίας και πλέον λόγο αλλά και ψήφο έχει κάθε νεοδημοκράτης, κάθε πολίτης που επιθυμεί να γραφτεί μέλος του κόμματος ακόμη και την ώρα της ψηφοφορίας.

Πίστευα ότι καλό θα ήταν για την παράταξη να υπήρχε μια υποψηφιότητα από τη γενιά μας, τη «γενιά των σαραντάρηδων», προκειμένου να μην αναλωθούμε σε αντιπαραθέσεις με αναφορές στο παρελθόν, όπως δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει τον τελευταίο καιρό. Οι συνθήκες δεν επέτρεψαν την εκδήλωση μιας τέτοιας υποψηφιότητας.

Από την πρώτη στιγμή επισήμανα τον κίνδυνο ψυχικού χάσματος που δημιουργείται στη βάση της παράταξης από την ανοίκεια συμπεριφορά ορισμένων στελεχών –ευτυχώς λίγων- που βρίσκονται στρατευμένα πέριξ των υποψηφίων αρχηγών και λειτουργούν ως «βασιλικότεροι του βασιλέως», όχι αναδεικνύοντας τα προτερήματα του υποψηφίου που στηρίζουν, αλλά καταφερόμενα κατά του αντιπάλου.

Στη ζωή, συχνά βρίσκεται κανείς σε σταυροδρόμι και καλείται να επιλέξει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει. Στην πολιτική μου διαδρομή δεν ακολούθησα ποτέ τον εύκολο δρόμο του Πόντιου Πιλάτου που νίπτει τας χείρας του. Τοποθετήθηκα πάντα, ευθαρσώς με τόλμη αλλά και παρρησία, καταβάλλοντας κάποτε και το ανάλογο πολιτικό κόστος. Πιστεύω, όμως ότι οι πολιτικοί άνδρες οφείλουν να τοποθετούνται δημόσια.

Η δημόσια διατύπωση της γνώμης μου για την εκλογή νέου αρχηγού δεν έχει στόχο να επηρεάσει την απόφαση των πολιτικών μου φίλων και όσων ακούν με ενδιαφέρον τις απόψεις μου. Σέβομαι την επιλογή όλων και αναμένω το ίδιο και για τη δική μου. Δύναμη της παράταξης είναι η ενότητα και η ομοψυχία. Εγγυητής αυτής της ενότητας, που είναι προϋπόθεση νίκης, είναι ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας.

Ήμουν από εκείνους που ζήτησαν η ανάδειξη της νέας ηγεσία να γίνει με καθαρά πολιτικούς όρους και όχι με διαδικασίες «πασαρέλας». Από το έκτακτο συνέδριο και εντεύθεν, οι υποψήφιοι αρχηγοί συγκεκριμενοποιούν και εξειδικεύουν τις θέσεις τους και τις σκέψεις τους για το μέλλον του κόμματος. Για το πώς αντιλαμβάνονται την πρόκληση για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά. Για τη φιλελεύθερη παράταξη, που δικαιωμένη ιστορικά για την ιδεολογία της, μπορεί όπως σε όλη την Ευρώπη να προσφέρει και πάλι πειστική πρόταση εξουσίας. Μια παράταξη που δεν λησμονεί τις ρίζες της, αλλά ταυτόχρονα είναι ανοιχτή σε νέες ιδέες. Τιμά διαχρονικές αρχές και αξίες χωρίς να γυρίζει την πλάτη σε νέα ρεύματα.

Τιμώ την πολιτική διαδρομή της Ντόρας Μπακογιάνη και την αγνή φωνή του Παναγιώτη Ψωμιάδη. Στις εκλογές της 29ης Νοεμβρίου ψηφίζω για νέο αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας τον Αντώνη Σαμαρά γιατί πιστεύω ότι μετά και τη στήριξη του αποσυρθέντος υποψηφίου για την προεδρεία Δημήτρη Αβραμόπουλου, μπορεί να εκφράσει το «όλον κόμμα». Και τους παραδοσιακούς δεξιούς, αλλά και όσους αυτοτοποθετούνται στο «μεσαίο χώρο», που βρίσκεται πιο κοντά και στις δικές μου απόψεις. Η επιλογή της αμφίπλευρης διεύρυνσης σε ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα εξουσίας, όπως η Νέα Δημοκρατία, είναι επιλογή νίκης.

Καλώ όλα τα στελέχη της παράταξης, τις μέρες που απομένουν μέχρι την εκλογή νέας ηγεσία να διαφυλάξουν το επίπεδο της αντιπαράθεσης, αποφεύγοντας χαρακτηρισμούς που φθείρουν το κύρος και την ηγετική εικόνα των υποψηφίων προέδρων. Ας μην υποσκάψουμε μόνοι μας το μέλλον της παράταξης.

Σύντομα θα βρούμε και πάλι το βηματισμό μας, ασκώντας με νέα ηγεσία, σοβαρή αντιπολίτευση, προετοιμάζοντας την υπεύθυνη εναλλακτική πρόταση εξουσίας που έχει ανάγκη ο τόπος».
back to top