Menu
A+ A A-
deltiotipou

«Οι ερασιτεχνισμοί και τα λάθη της κυβέρνησης συνεχίζουν και στοιχίζουν ακριβά στην ελληνική οικονομία» τονίζει σε δήλωσή του ο Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Λαρίσης κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Με αφορμή τις «ατυχέστατες», όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας κ. Παπακωνσταντίνου, που «επιβαρύνουν την εικόνα  της χώρας μας στο εξωτερικό, παρομοιάζοντας στα διεθνή μέσα την ελληνική οικονομία με τον «Τιτανικό» το στέλεχος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει τις συνέπειες από τη στάση της κυβέρνησης στην επιβολή φόρου στα καύσιμα, τις φήμες για φορολόγηση των καταθέσεων και την αναφορά του πρωθυπουργού στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Αναφορικά με την αύξηση του ειδικού φόρου στα καύσιμα

  • Η απλή προαναγγελία του κ. Παπανδρέου περί επικείμενης αύξησης του ειδικού φόρου στα καύσιμα χωρίς αντίστοιχη εφαρμοστική διάταξη ευνόησε τους κερδοσκόπους, ενώ αποστέρησε από το δημόσιο έσοδα τα οποία προσδοκούσε από την αύξηση τελών.
  • Το διάστημα που μεσολάβησε από τη στιγμή που ο κ. Παπανδρέου εξήγγειλε την αύξηση (02/02/10), μέχρι την ημέρα που κατατέθηκε το νομοσχέδιο στη Βουλή (09/02/10), έδωσε στους κερδοσκόπους το περιθώριο να αγοράσουν μεγάλες ποσότητες βενζίνης και ντίζελ με τον ειδικό φόρο που ίσχυε (410 €/ κυβικό) και να τις πωλήσουν στην υψηλότερη τιμή που προκύπτει από την αύξηση του ειδικού φόρου (422 €/ κυβικό).
  • Αποτέλεσμα αυτού, η διαφορά της τιμής να προστεθεί στο κέρδος των πρατηριούχων αντί να καταλήξει στα ταμεία του κράτους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η αγορά αποτιμά την κερδοφορία από την αποθεματοποίηση πάνω από 40εκ. €.

Αναφορικά με την φορολογία καταθέσεων

  • Οι διαρροές της κυβέρνησης περί φορολόγησης των καταθέσεων είχαν ως συνέπεια να «μεταναστεύσουν» από την Ελλάδα καταθέσεις ύψους 5 δισ. €.
  • Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Αν η κυβέρνηση και το οικονομικό της επιτελείο προχωρήσουν στη φορολόγηση των καταθέσεων, τότε υπέρογκα χρηματικά ποσά θα βρεθούν εκτός ελληνικής οικονομίας, με αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλήματος ρευστότητας στην ελληνική αγορά και στις τράπεζες.
  • Αξίζει  να σημειωθεί ότι πέρυσι τέτοια εποχή, όταν μεγάλες διεθνείς τράπεζες όπως η Citibank, η Royal Βank of Scοtland και η UΒS κλυδωνίζονταν εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, πολλοί καταθέτες και πελάτες του private banking, έλληνες αλλά και ξένοι, μετέφεραν τα χρήματά τους σε ελληνικές τράπεζες, οι οποίες παρείχαν ασφάλεια, καθώς δεν είχαν εκτεθεί σε «τοξικά» επενδυτικά προϊόντα. Επιπλέον, προσέφεραν υψηλότερες αποδόσεις. Σήμερα η τάση αυτή έχει αντιστραφεί.

Αναφορικά με το Ασφαλιστικό

  • Η αναφορά για αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό, δίχως να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο για το ασφαλιστικό, προκάλεσε ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους εργαζόμενους, απειλώντας να δώσει χαριστική βολή στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς το επερχόμενο κύμα φυγής προς συνταξιοδότηση είναι τεράστιο.

«Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους»:

  • Οι εκπρόσωποι της ΑΔΕΔΥ ισχυρίζονται ότι 80.000 δημόσιοι υπάλληλοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης και μπορούν να το ασκήσουν.
  • Αντίστοιχα, εκπρόσωποι των εργαζομένων στην πυροσβεστική υποστήριξαν ότι 2.000 άτομα που έχουν εισέλθει στο σώμα πριν από το 1985 και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης, έχουν ήδη υποβάλλει πρωτόκολλο συνταξιοδότησης.
  • Σύμφωνα με στοιχεία της ΠΟΑΣΥ, στη διάρκεια του Ιανουαρίου 2010 οι αιτήσεις συνταξιοδότησης αστυνομικών κατέγραψαν αύξηση άνω του 140% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των γενικών επιτελείων, από 01/01/10 μέχρι και 15/02/10, οι παραιτήσεις των ένστολων είναι υπερδιπλάσιες των αντίστοιχων μηνών των προηγούμενων ετών.
back to top