Menu
A+ A A-

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

ΘΕΜΑ: ΣΥΓΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΤΡΙΤΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΛΟΓΩ ΣΕΙΡΑΣ ΑΝΤΙΦΑΤΙΚΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από το 2015 εξαγγέλλει διαρκώς την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Μάλιστα, από τον Νοέμβριο του 2016, όταν και ανέλαβε υπουργός ο κ. Κώστας Γαβρόγλου, αμέτρητες φορές έγινε λόγος από τον ίδιο και τον πρωθυπουργό για κατάργηση των Πανελληνίων εξετάσεων.
Παραθέτουμε ενδεικτικά:
Στις 9 Μαΐου 2017, ο κ. Τσίπρας ανακοινώνει κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων, λέγοντας συγκεκριμένα«σχεδιάζουμε ριζική αναβάθμιση των δύο τελευταίων τάξεων του Λυκείου, που θα οδηγήσει στην κατάργηση των Πανελλαδικών, μια διαδικασία που δεν υπάρχει αμφιβολία πως είναι αδιάβλητη, ίσως το πιο αδιάβλητο που υπάρχει σε αυτή τη χώρα, αλλά που είναι εξαντλητική και απάνθρωπη. Η αναβάθμιση σημαίνει λιγότερα μαθήματα με περισσότερες ώρες, ενώ το απολυτήριο θα καθορίζει την εισαγωγή στα πανεπιστήμια» (09.05.2017).
Την επόμενη, ακριβώς,ημέρα, 10 Μαΐου 2017, ο κ. Γαβρόγλου σε δηλώσεις του ομολογεί ότι όλα είναι σε πρώιμο στάδιο και ότι «δεν μπορούμε να ξεκαθαρίσουμε τώρα πώς θα μπαίνουν στο πανεπιστήμιο γιατί δεν το ξέρουμε. Σε αυτόν που είναι σήμερα στην Γ΄ Γυμνασίου θα του πούμε ότι το Λύκειο που θα πας θα αλλάξει» (10.05.2017, ΣΚΑΙ).
Στις 22 Αυγούστου του 2017 ο κ. Τσίπρας δηλώνει πάλι ότι «μετά τη θερινή ανάπαυλα της Βουλής φέρνουμε ένα εμβληματικό νομοσχέδιο, το οποίο είναι ήδη σε διαδικασία διαβούλευσης, για το μέλλον της δημόσιας εκπαίδευσης στη χώρα μας, γιατί αφορά τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Είναι ένα ν/σ το οποίο θέλει να καταργήσει τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, που αποτελούν διαδικασία υποβολής των νέων σε εξοντωτικό στρεσάρισμα και κρίσεις μόνο μιας φοράς» (22.08.2017).
Στις 28 Αυγούστου 2017, ανακοινώνεται ότι «το ΥΠΠΕΘ, θα καταθέσει σύντομα σε διαβούλευση νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του Λυκείου και του συστήματος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με βάση την πρόταση του ΙΕΠ», και βάσει αυτού «κεντρικά οργανωμένες εξεταστικές διαδικασίες πραγματοποιούνται δύο φορές τον χρόνο: τέλος Ιανουαρίου, (διαγωνίσματα τετραμήνου) και τον Ιούνιο» με σκοπό την εισαγωγή στα ΑΕΙ (28.08.2017).
Στις 30 Αυγούστου 2017, ο κ. Γαβρόγλου δηλώνει ότι ποτέ δεν μίλησε για κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων και μάλιστα «δεν μπορεί άλλωστε να υπάρξει εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς εξετάσεις» (30.08.2017, «Εφημερίδα των Συντακτών»).
Την 1 Σεπτεμβρίου 2017, ο κ. Γαβρόγλου ανακοινώνει ότι οι εξετάσεις του Ιανουαρίου θα είναι προαιρετικές λέγοντας συγκεκριμένα ότι «με την ευθύνη του μαθητή προφανώς μπορεί να είναι προαιρετική η συμμετοχή στις εξετάσεις του Ιανουαρίου» (01.09.2017, REALFM).
Στις 30 Απριλίου 2018, ο κ. Γαβρόγλου επανέρχεται με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ», σύμφωνα με την οποία «σε προθάλαμο για τα Πανεπιστήμια θα εξελιχθεί ουσιαστικά η Γ' Λυκείου μέσα από προπαρασκευαστικά μαθήματα καθώς το γενικό πρόγραμμα θα ολοκληρώνεται στη Β' Λυκείου. Παράλληλα, από το καλοκαίρι του 2020 ο βαθμός απολυτηρίου θα καθορίζει την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με εξαίρεση για ένα μεταβατικό διάστημα τις Ιατρικές Σχολές, τις Νομικές και τα Πολυτεχνεία» (30.04.2018).
Ωστόσο, παρά τις κατά καιρούς αντιφατικές δηλώσεις, έχουμε φθάσει ΄στο τέλος και του διδακτικού έτους 2017-18 και κανένα νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του Λυκείου και τον τρόπο εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση δεν έχουμε δει. Αποτέλεσμα αυτών των παλινωδιών είναι τόσο στον εκπαιδευτικό κόσμο όσο και στους γονείς και μαθητές να έχει προκληθεί σύγχυση και αβεβαιότητα, καθώς δεν γνωρίζουν ποιος θα είναι τελικά ο τρόπος εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ υπουργός:

1. Έχει εκπονήσει το υπουργείο κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο αναβάθμισης του Λυκείου και αλλαγής του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση;
2. Αν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, τυγχάνει της σύμφωνης γνώμης του αρμοδίου συμβουλευτικού οργάνου, δηλαδή του ΙΕΠ; Πότε θα εισαχθεί στη Βουλή ως νομοσχέδιο και από πότε θα εφαρμοσθεί; Αν δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο, τότε γιατί ο υπουργός και η κυβέρνηση προχωρούν σε επανειλημμένες αόριστες και άστοχες δηλώσεις που προκαλούν σύγχυση και ανησυχία στην ελληνική κοινωνία;

Αθήνα, 25 Ιουνίου 2018

Ο ερωτών βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

back to top