Menu
A+ A A-

ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

ΘΕΜΑ: “Καραβιές” μεταναστών από τη Μόρια στο Κουτσόχερο -Ακύρωση της δεύτερης δομής μεταναστών στον νομό της Λάρισας

Το μεταναστευτικό-προσφυγικό είναι ένα από τα πλέον σοβαρά και σύνθετα ζητήματα που καλείται να αντιμετωπίσει η σημερινή κυβέρνηση. Δυστυχώς, και σ’ αυτό τον τομέα, η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λόγω ιδεοληπτικών εμμονών και παροιμιώδους ανευθυνότητας, άφησε πίσω της μια, κυριολεκτικά, ωρολογιακή βόμβα, έτοιμη να εκραγεί κάθε στιγμή. Ταυτοχρόνως, ο επιθετικός γείτονάς μας εξ ανατολών, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει τις μεταναστευτικές ροές για πολιτικούς λόγους, εκβιάζοντας και καταπατώντας κάθε συμφωνία που έχει υπογράψει με την Ε.Ε. Το αποτέλεσμα, σε κάθε περίπτωση, αυτής της έκρυθμης κατάστασης είναι η περαιτέρω όξυνση του προβλήματος στο εσωτερικό της χώρας, ιδιαίτερα σε περιοχές που ήδη φιλοξενούν δομές για μετανάστες-πρόσφυγες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων όσο και τις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών και φορέων.
Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά στην περιοχή της Λάρισας, λίγες μόλις μέρες μετά την κατηγορηματική διαβεβαίωση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιώργου Κουμουτσάκου στους 3 βουλευτές Λαρίσης της συμπολίτευσης για την ακύρωση της δημιουργίας δεύτερης δομής μεταναστών στον νομό μας -στο Κυψελοχώρι των Τεμπών- ανάστατη είναι η τοπική κοινωνία από δημοσιεύματα (εφημερίδα Ελευθερία, 05.09.19) για “Καραβιές μεταναστών από τη Μόρια στο Κουτσόχερο!” Επιπλέον διατυπώνονται ερωτηματικά και για την αξία των διαβεβαιώσεων όσον αφορά στην ακύρωση της δημιουργίας του νέου κέντρου μεταναστών στο Κυψελοχώρι.
Ήδη, στο Κουτσόχερο η κατάσταση είναι ζοφερή, με εγκλωβισμένους 1.436 πρόσφυγες και μετανάστες -με καταγγελίες ακόμη και για βιασμό παιδιού- ενώ άλλοι 390 φιλοξενούνται σε 90 διαμερίσματα στη Λάρισα. Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα ζητήθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη «τόσο από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής όσο και από τη δανέζικη ΜΚΟ (Denmark Refugee Council – DRC) η οποία έχει την ευθύνη λειτουργίας του καταυλισμού των προσφύγων στο Κουτσόχερο, να απαντήσουν στο ερώτημα αν στον ίδιο χώρο υπάρχουν “ελεύθερα στρέμματα” και επίσης “αν υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι”». Τα ανωτέρω, όπως είναι φυσικό γεννούν ερωτήματα και ανησυχία.
Την επομένη (06.09.19), η εφημερίδα φιλοξένησε απάντηση που σας αποδίδεται σε επικοινωνία που -σύμφωνα με το ρεπορτάζ- είχε μαζί σας ο συνάδελφος κ. Χρ. Κέλλας, στην οποία εμφανίζεστε «καθησυχαστικός», δηλώνοντας ότι «με τα σημερινά δεδομένα δεν υπάρχει στον προγραμματισμό του υπουργείου καμία σκέψη μεταφοράς προσφύγων-μεταναστών στον καταυλισμό του Κουτσοχέρου».
Επειδή τόσο η δημοτική αρχή, όσο και οι κάτοικοι του δήμου Λαρισαίων -και ιδιαίτερα της Μάνδρας και του Κουτσόχερου- είναι ανάστατοι με τις αντικρουόμενες πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, εύλογα αξιώνουν συγκεκριμένες, υπεύθυνες και επίσημες απαντήσεις.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός:

1) Ισχύει η πληροφορία για επικείμενες «καραβιές» μεταναστών στο Κουτσόχερο;
2) Ισχύει η δέσμευσή σας ότι «δεν υπάρχει στον προγραμματισμό του υπουργείου καμία σκέψη μεταφοράς προσφύγων-μεταναστών στον καταυλισμό του Κουτσοχέρου;»
3) Άλλαξε κάτι στην κατηγορηματική δέσμευση του αναπληρωτή υπουργού για την ακύρωση της δημιουργίας δεύτερης δομής μεταναστών στον νομό της Λάρισας, στο Κυψελοχώρι του δήμου Τεμπών;

Αθήνα, 7 Σεπτεμβρίου 2019

Ο ερωτών Βουλευτής:

Μάξιμος Χαρακόπουλος

back to top