Menu
A+ A A-

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει ο κύριος Χαρακόπουλος.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, θέλω να σας καλωσορίσω και εγώ στη συνεδρίαση της Επιτροπής μας, η οποία γίνεται πράγματι σε μία κρίσιμη περίοδο. Συμφωνήσαμε όλοι σε αυτή την αίθουσα, ότι η ελληνική γεωργία βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Εντείνονται οι προβληματισμοί για το μέλλον των συμβατικών καλλιεργειών, όπως είναι το βαμβάκι. Ακούσατε τέτοιους προβληματισμούς και προχθές στην εκδήλωση για τον αγροτικό ξεσηκωμό στο Κιλελέρ. Υπάρχει διάχυτη ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους αγρότες  για το τι θα γίνει μετά το 2013, προς τα πού θα πρέπει να στραφούν και ποιες καλλιέργειες να επιλέξουν.

Είναι γεγονός ότι η χρονιά που πέρασε το 2008 ήταν δύσκολη για τους αγρότες. Είχαμε μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Βεβαίως, υπήρξε εκτόξευση του κόστους παραγωγής, λόγω της αύξησης των διεθνών τιμών του πετρελαίου και ταυτόχρονα είχαμε μειωμένες τιμές στα περισσότερα αγροτικά μας προϊόντα και λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και της έλλειψης ρευστότητας, αλλά στη μείωση του αγροτικού εισοδήματος συνέβαλαν καθοριστικά οι άσχημες καιρικές συνθήκες και οι διάφορες νόσοι που μείωσαν την παραγωγή.

Βρεθήκατε, λοιπόν, στο τιμόνι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εν μέσω μίας κρίσης με τους αγρότες σε κινητοποιήσεις και είναι θετικό ότι η Κυβέρνηση διασφάλισε ένα πακέτο 500.000.000 ευρώ για τη στήριξη του αγροτικού τομέα και για αποζημιώσεις, οι οποίες ανακουφίζουν πράγματι τους αγρότες σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία. Η Κυβέρνηση τιμά το λόγο της, όπως είπατε και στο Κιλελέρ και ήδη πιστώνονται οι λογαριασμοί. Καταβάλλονται στους αγρότες οι αποζημιώσεις απ’ αυτό το πακέτο των 500.000.000 ευρώ.

Βεβαίως, κύριε Υπουργέ, θα ήταν προτιμότερο και καλύτερο αυτά τα χρήματα να είχαν πάει στους αγρότες νωρίτερα, χωρίς να χρειαστεί να βγει στους δρόμους κανείς, να κοπεί η Ελλάδα στα δύο και να ταλαιπωρούνται οι συμπολίτες μας και οι αγρότες. Αλλά σε κάθε περίπτωση αυτό δε μειώνει την αξία του πακέτου των 500.000.000 ευρώ, την πρωτοβουλία που είχε αυτή η Κυβέρνηση. Είναι εύκολη η κριτική από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης. Την ακούσαμε για άλλη μία φορά να διατυπώνεται και στη σημερινή συνεδρίαση και για το κόστος παραγωγής που πράγματι είναι υψηλό για τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα, αλλά και για την κατάρρευση των τιμών στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα. Η κριτική, όμως, που δεν συνοδεύεται από προτάσεις, δεν είναι εποικοδομητική κριτική.

 Είναι εύλογο τα ερώτημα για την κατάρρευση των διεθνών τιμών στα περισσότερα αγροτικά προϊόντα λόγω και της υπερπαραγωγής και της χρηματοπιστωτικής κρίσης φταίει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας; Επίσης, δεν ακούσαμε προτάσεις για το τι θα κάνει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. για να ελέγξει το κόστος παραγωγής. Ποιους άλλους μηχανισμούς ελέγχου έχουμε απ’ αυτούς που υπάρχουν σήμερα; Τι άλλους τρόπους έχουμε πέραν της Επιτροπής Ανταγωνισμού στην οποία παραπέμφθηκαν οι υποθέσεις;

Θα ήθελα να πω με αφορμή την κριτική που ακούστηκε, κύριε Πρόεδρε, την κραυγή αγωνίας που διατυπώνουν οι αγρότες, όσον αφορά το καθεστώς των ανοικτών τιμών. Πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτό, το οποίο λειτουργεί τελικά σε βάρος των παραγωγών. Δίνουν τη σοδειά τους, χωρίς να γνωρίζουν σε ποια τιμή την παραδίδουν. Αυτό το καθεστώς πρέπει να λάβει τέλος.

Δεν θα μπω στον πειρασμό να σχολιάσω σημείο προς σημείο την επιστολή με την οποία ζητάει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. τη σύγκλιση της συνεδρίασης αυτής. Ούτε στην κριτική που γίνεται για  το γιατί οι αγρότες βρίσκονται στους δρόμους. Ειπώθηκαν και νωρίτερα οι απαντήσεις σε αυτά τα σχόλια, για τον τρόπο που αντιμετωπίζονται σήμερα οι αγρότες με διάθεση συνεννόησης, συζήτησης και διαλόγου σε σχέση με το παρελθόν, την αντιμετώπιση που είχαν με τα ΜΑΤ και την επιχείρηση «βουλκανιζατέρ». Αλλά το να χαρακτηρίζει το ΠΑ.ΣΟ.Κ. την απάντηση της Κυβέρνησης στο αγροτικό πρόβλημα, ότι είναι πλούσια λόγια αβροφροσύνης τα 500.000.000 ευρώ, είναι δυνατόν; Είναι φτωχά δώρα εμπαιγμού τα χρήματα αυτά, εν μέσω μίας οικονομικής κρίσης, της οποίας την ένταση και τη διάρκεια δεν γνωρίζει κανείς; Ή είναι επικοινωνιακά τρικ τα 500.000.000 ευρώ;

Κύριε Υπουργέ, οφείλω, όμως,  να θέσω το ζήτημα που υπάρχει με τους κτηνοτρόφους. Είναι ένα σοβαρό ζήτημα και σήμερα είχατε συνάντηση και συζήτηση μαζί τους. Στις 22 Ιανουαρίου στις επίσημες δηλώσεις σας υπήρχε μία αναφορά στο σημείο 5, αν θυμάμαι καλά, ότι 100.000.000 ευρώ από το πακέτο των 500.000.000 ευρώ θα κατευθυνθούν σε λοιπές ασφαλιστικές καλύψεις από τον ΕΛΓΑ και από τους κτηνοτρόφους. Δυστυχώς, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει διευκρίνιση και εξειδίκευση αυτών των μέτρων που αφορούν στους κτηνοτρόφους. Υπάρχει ένας προβληματισμός, μία καχυποψία, μία διάχυτη εντύπωση στους κτηνοτρόφους, ότι αυτά τα χρήματα «λεηλατήθηκαν» στη πορεία από αγρότες της Πελοποννήσου που βγήκαν στον Ισθμό, ή από αγρότες της Κρήτης που ήρθαν στον Πειραιά.

Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα και στην αγελαδοτροφία. Έχετε γίνει και εσείς αποδέκτης υπομνημάτων, όπως και εμείς. Εγκαταλείπονται πολλές αγελαδοτροφικές μονάδες στη Βόρεια Ελλάδα και πρέπει να δούμε τι γίνεται εκεί.

Επίσης, σχετικά με τη βιομηχανία ζάχαρης υπήρχε απόφαση μετατροπής των δύο εργοστασίων στη Λάρισα και στη Ξάνθη σε εργοστάσια βιοαιθανόλης. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν ερωτηματικά για το πόσο φιλική προς το περιβάλλον είναι η παραγωγή βιοκαυσίμων. Πολλοί λένε ότι χρειάζεται  3 λίτρα πετρελαίου για να αναπαραχθεί 1 λίτρο βιοκαυσίμων. Το ερώτημα, όμως, είναι τι τύχη θα έχουν αυτά τα εργοστάσια στη Λάρισα και τη Ξάνθη;

Επίσης, θέλω να ενώσω και εγώ τη φωνή μου όσον αφορά τους ρυθμούς που προχωρούν τα σχέδια βελτίωσης και τα προγράμματα νέων αγροτών. Να σημειώσω, ότι οι αναδασμοί είναι ένα βασικό εργαλείο για τον εκσυγχρονισμό της ελληνικής γεωργίας, με τη δυνατότητα εκτεταμένης καλλιέργειας έχουμε μείωση του κόστους παραγωγής. Ήμουν πρόσφατα στο Αχίλλειο Λάρισας και εκεί υπάρχουν ζητήματα για τη χρηματοδότηση των παράλληλων έργων. Θα πρέπει να ανοίξει η στρόφιγγα για τη χρηματοδότηση των αναδασμών.

Υπάρχει το ζήτημα της αποζημίωσης των αγροτών του Πλατύκαμπου και του Ναρθακίου από τη ξηρασία. Όταν θα έχουμε την επόμενη συνεδρίαση θα επεκταθώ περισσότερο σε αυτό, αφού θα ακούσουμε και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ. Επίσης, το ζήτημα του αγροτικού εξελικτισμού. Ήμουν πρόσφατα στο δήμο Λακέρειας και μίλησα με τη δημοτική αρχή, αλλά και με παραγωγούς της περιοχής και ζητούν να προχωρήσει με μεγαλύτερους ρυθμούς αυτό το πρόγραμμα που συμβάλλει στη μείωση του κόστους παραγωγής.

 Κύριε Υπουργέ, υπάρχει το πρόγραμμα πρόωρης αγροτικής σύνταξης. Είναι πάρα πολλοί αγρότες που ενδιαφέρονται να μπουν σε αυτό το πρόγραμμα και ζητούν να μάθουν πότε θα υπάρξει νέα προκήρυξη του προγράμματος. Μαζί με άλλους συναδέλφους σας έχουμε καταθέσει σχετική ερώτηση που ζητούμε επιπλέον να δείτε τη δυνατότητα ετήσιων αυξήσεων σε όσους αγρότες εντάσσονται σε αυτό το πρόγραμμα της πρόωρης συνταξιοδότησης, διότι, υπάρχουν αγρότες σήμερα οι οποίοι εντάχθηκαν πριν δέκα χρόνια, οι οποίοι τότε εντασσόμενοι στο πρόγραμμα αυτό λάμβαναν διπλάσια σύνταξη από την κατώτερη αγροτική, η οποία ήταν στα 150- 170 €  και σήμερα ουσιαστικά παίρνουν την ίδια σύνταξη με την πολιτική που ακολούθησε η Κυβέρνηση, διπλασιάζοντας τις κατώτατες αγροτικές συντάξεις.

Κύριε Πρόεδρε, όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχουν χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα  στην ελληνική γεωργία, όπως γηρασμένος αγροτικός πληθυσμός, μικρός πολυτεμαχισμένος κλήρος κ.λπ.. Όλα αυτά, βεβαίως, η ζητήματα, τα οποία μπορούμε να τα συζητήσουμε μέσα από το Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής, που θα είναι ένα ουσιαστικό όργανο χάραξης πολιτικής, όπως δεσμεύτηκε ο Υπουργός. Στο ερώτημα τι μέλλει γενέσθαι μετά το 2013, πρέπει όλοι -Κυβέρνηση, πολιτικοί φορείς, πολιτικές δυνάμεις, αλλά και αγροτοσυνδικαλιστές- να τοποθετηθούμε με την υπευθυνότητα.

Είναι θετικό, κύριε Πρόεδρε, το γεγονός ότι και οι αγρότες συνειδητοποιούν πλέον ότι δεν μπορούν να είναι στραμμένοι μονίμως σε συμβατικές καλλιέργειες. Άκουσα με ιδιαίτερη ικανοποίηση προχθές στο Κιλελέρ τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Λάρισας κ. Κοκκινούλη, να βλέπει το μέλλον στα αγροδιατροφικά προϊόντα και να προαναγγέλλει ουσιαστικά τον αποχαιρετισμό του βαμβακιού από τον κάμπο.

Βεβαίως για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται να δώσουμε μεγαλύτερη έμφαση στη μεταποίηση και την τυποποίηση αγροτικών προϊόντων και όλα αυτά δεν μπορούν παρά να γίνουν μέσα από υγιείς συνεταιριστικές μονάδες- οργανώσεις, που δεν έχουν καμία σχέση με την φαυλοκρατία και τον κομματισμό ο μας παρέδωσε το ΠΑ.ΣΟ.Κ..

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΑΛΑΓΚΟΥΔΗΣ (Πρόεδρος της Επιτροπής): Το λόγο έχει η κυρία Αντωνίου.

ΑΝΤΩΝΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, χαίρομαι που ο κ. Χαρακόπουλος άκουσε τον κ. Κοκκινούλη προχθές στο Κιλελέρ να λέει ότι πρέπει να φύγουμε από το βαμβάκι σε άλλες καλλιέργειες, αλλά νομίζω ότι θα έπρεπε στο Κιλελέρ να μας πει ο κ. Κοκκινούλης και η Ένωση Λάρισας για το θέμα των ανοικτών τιμών, αυτή τη λογική και αυτή την πολιτική με τεράστιο κόστος στους αγρότες. Ο κ. Κοκκινούλης ήταν πρωταγωνιστής, ο οποίος ξεκίνησε μια λογική να παίρνουμε ανοικτές τιμές. Ξεκίνησαν από τα σιτηρά και προχωρήσαμε και σε όλα τα άλλα προϊόντα. Κύριε Πρόεδρε, το λέω αυτό, διότι αν θέλει να μας απαντήσει ο Υπουργός για τις ανοικτές τιμές, περιμένουμε την απάντηση, αλλά νομίζω ότι καλό θα ήταν να μας απαντήσει και ο κ. Κοκκινούλης για τη λογική των ανοικτών τιμών, διότι πρέπει να αναλάβουν και οι ενώσεις τις ευθύνες τους, όπως είπατε πριν.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι ανοικτές τιμές είναι φαινόμενο των τελευταίων ετών; Μήπως είναι φαινόμενο επί των ημερών σας, που κληρονομήσαμε;

back to top