Menu
A+ A A-

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η ερώτηση που καταθέσαμε οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από την Θεσσαλία και όχι μόνο, είναι ενδεικτική της ανησυχίας που υπάρχει στους πολίτες της Κεντρικής Ελλάδας, για την πορεία ολοκλήρωσης των έργων της εκτροπής του Αχελώου, ένα έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας για την Θεσσαλία.

Η ανησυχία αυτή προκλήθηκε από τις αμφίσημες δηλώσεις του Πρωθυπουργού, κατά την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, που έθεταν σοβαρά ερωτηματικά για το αν το ΠΑΣΟΚ, για το αν η σημερινή Κυβέρνηση, έχει πραγματικά την βούληση να ολοκληρώσει αυτό το έργο, που όπως ειπώθηκε, εξαγγέλθηκε αλλεπάλληλες φορές από τον ιδρυτή του κυβερνώντος κόμματος.

Την αγωνία αυτή εκφράζουνε συλλογικοί φορείς με ψηφίσματα τους. Θα καταθέσω ομόφωνο ψήφισμα του Νομαρχιακού Συμβουλίου Λάρισας.

Επίσης, η αγωνία αυτή καταγράφεται στα αιτήματα που διατυπώνουν οι αγρότες, που αυτές τις ημέρες βρίσκονται στους δρόμους.

Το κλίμα της ανησυχίας και ανασφάλειας, κύριε Πρόεδρε, επιδεινώθηκε από την ασαφή θέση, την θολή στάση της παριστάμενης Υπουργού Περιβάλλοντος για το θέμα.

Η εκτροπή του Αχελώου, βεβαίως, από την αρχή της δεκαετίας του ’80 έως σήμερα, πέρασε από σαράντα κύματα. Δαπανήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Και τώρα, μόλις τρία ή και λιγότερα χρόνια από την ολοκλήρωση του, τίθεται εν αμφίβολω και κινδυνεύει να μείνει μία τρύπα στο νερό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το έργο της εκτροπής του Αχελώου, στην προώθηση του οποίου συνέβαλε καθοριστικά η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας την προηγούμενη πενταετία, συνάντησε αντιδράσεις από φορείς της Αιτωλοακαρνανίας, κύριε Μωραΐτη, και βεβαίως από ακραίες περιβαλλοντικές φωνές. Επ’ ουδενί, όμως, δεν θίγεται η οικολογική ισορροπία, ούτε απειλείται η Αιτωλοακαρνανία από τη μερική εκτροπή του άνω ρου του Αχελώου, διότι πολύ απλά μιλούμε για μόλις το 20% των υδάτων του ποταμού που καταλήγουν αναξιοποίητα στη θάλασσα.

Έχω ξαναπεί σ’ αυτήν την Αίθουσα, κυρία Υπουργέ, ότι όπως ο αιμοδότης που δίνει μία φιάλη αίμα δεν επιβαρύνει την υγεία του, αλλά αντιθέτως μπορεί να είναι σωτήρια αυτή η πράξη για τη ζωή συνανθρώπων μας, έτσι και η εκτροπή του Αχελώου, χωρίς να θίγει σε τίποτα την Αιτωλοακαρνανία ή την οικολογική ισορροπία, μπορεί να είναι σωτήρια και θα είναι για τη Θεσσαλία, γιατί θα αποτρέψει τον κίνδυνο ερημοποίησης και περιβαλλοντικής καταστροφής.

Το καλοκαίρι, όπως γνωρίζετε, ο Πηνειός μετατρέπεται σε ξηροπόταμο. Παύει να υφίσταται ουσιαστικά η υδάτινη φλέβα στο θεσσαλικό κάμπο, ενώ με την εκτροπή θα ενισχυθεί ο υδροφόρος ορίζοντας που έχει πέσει σε δυσθεώρητα βάθη. Σε λίγο με γεωτρήσεις των τριακοσίων και των τετρακοσίων μέτρων, αντί για νερό, θα βρίσκουμε πετρέλαιο. Η εκτροπή θα συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος ύδρευσης αστικών κέντρων της Θεσσαλίας, όπως η Λάρισα, αλλά και στη Μαγνησία, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ποιότητα του πόσιμου νερού από τη νιτρορύπανση, θα αμβλυνθεί το πρόβλημα υφαλμύρωσης του υδροφόρου ορίζοντα στην ευρύτερη περιοχή και θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις καθιζήσεις, πρόβλημα που είναι έντονο σε πολλά χωριά, όπως στη Νίκη στο Νομό Λάρισας ή στο Ριζόμυλο στο Νομό Μαγνησίας, όπου κυριολεκτικά έχουν σχιστεί σπίτια στα δύο.

Εδώ, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να τονίσω προς την Κυβέρνηση την ανάγκη αναπροσαρμογής των χρημάτων που δίνονται ως κρατική αρωγή ή ως άτοκο δάνειο για τη μετεγκατάσταση αυτών των ανθρώπων που έχουν πληγεί από αυτά τα φαινόμενα, γιατί το ύψος της αρωγής ή του άτοκου δανείου δεν αρκεί για την ανέγερση ή την αγορά νέας κατοικίας.

Επιπλέον, τα νερά του Αχελώου θα αξιοποιηθούν στην παραγωγή πράσινης ενέργειας, φιλικής προς το περιβάλλον και φυσικά θα αρδευτεί και ο θεσσαλικός κάμπος.

Εδώ υπάρχει μία ψευδαίσθηση, ότι εάν έχουμε ορθολογική χρήση των υδάτων του Θεσσαλικού κάμπου, η Θεσσαλία μπορεί να είναι αυτάρκης. Αυτό είναι πράγματι μία ψευδαίσθηση. Ακόμη και αν αλλάξουμε τις καλλιέργειες και δεν έχουμε υδροβόρες καλλιέργειες, όπως χαρακτηρίζεται το βαμβάκι, και πάλι τα νερά του θεσσαλικού κάμπου δεν αρκούν, γιατί υπάρχει έλλειμμα στο υδατικό ισοζύγιο της Θεσσαλίας, σε αναντιστοιχία με το πλεόνασμα που υπάρχει στη δυτική Ελλάδα.

Θα κλείσω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι το έργο του Αχελώου, όπως και η ανασύσταση της λίμνης Κάρλα, εντάσσονται σε ένα συνολικότερο σχεδιασμό, με παράλληλα έργα για την κάλυψη των αναγκών της Θεσσαλίας σε υδατικούς πόρους και την αλλαγή του μικροκλίματος στην περιοχή.

Κυρία Υπουργέ και κύριοι Υφυπουργοί, θέλω να πιστεύω ότι δεν θα συνδέσετε το όνομά σας με τη διακοπή των έργων ολοκλήρωσης της μερικής εκτροπής του άνω ρου του Αχελώου.

Ευχαριστώ.

back to top