Menu
A+ A A-
Φίλες και φίλοι,

Η σημερινή συνδιάσκεψη είναι επίκαιρη παρά ποτέ.

Σήμερα που κοινωνικές κατακτήσεις δεκαετιών διακυβεύονται, η ανεργία διευρύνεται και το καθεστώς της κοινωνικής ασφάλισης αλλάζει, απειλείται πλέον η κοινωνική συνοχή.

Ζούμε ένα μεταίχμιο της νεότερης ιστορίας μας.

Η κρίση εκτός από οικονομική έχει διαστάσεις κοινωνικές, ηθικές και πολιτικές.

Τελικά, η διεθνής κρίση έφερε στην επιφάνεια όλες τις παθογένειες της ελληνικής οικονομίας.

Ανέδειξε την υποχώρηση του ελληνικού κοινωνικό-οικονομικού μεταπολιτευτικού μοντέλου.

Η αβουλία και η απραξία της κυβέρνησης εδώ και μισό περίπου χρόνο κατέστησαν τη χώρα στόχο των κερδοσκόπων και την ανάγκασαν τελικά να λάβει πολύ πιο επώδυνα μέτρα, από ότι εάν τα είχε πάρει το φθινόπωρο.

Επιδιώκουν τον περιορισμό των δημοσιονομικών ελλειμμάτων με φοροεπιδρομή και περικοπές μισθών και συντάξεων.

Αυτά τα μέτρα, όμως, οδηγούν την οικονομία σε ύφεση, την αγορά σε ασφυξία, χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά σε απόγνωση και εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες στην ανεργία.

Φίλες και φίλοι,

Η ένταση της κρίσης τείνει πλέον να επηρεάσει αρνητικά την ίδια την κοινωνική ειρήνη. Ο φόβος για το μέλλον, σε συνδυασμό με το έλλειμμα ασφάλειας, είναι διάχυτος.

Η κοινωνική αναταραχή φαντάζει να βρίσκεται προ των πυλών

Η κοινωνική συνοχή πλέον υπονομεύεται, καθώς:

Διευρύνονται οι κοινωνικές ανισότητες.

Περισσότερα από 2 εκατομμύρια συμπολιτών μας περνούν με ταχείς ρυθμούς, ως νεόπτωχοι, κάτω από το όριο της φτώχειας.

Η ανεργία των νέων σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό αναμένεται να εκτιναχθεί στο 20% τους επόμενους μήνες.

Μεγάλος αριθμός συνταξιούχων, λαμβάνει συντάξεις πείνας και αδυνατεί να ζήσει αξιοπρεπώς.

Τα άτομα με ειδικές ανάγκες, βλέπουν τις δυνατότητες κοινωνικής ενσωμάτωσης να περιορίζονται σημαντικά.

Οικογενειάρχες, μικροεπιχειρηματίες, μισθωτοί ή ακόμη χειρότερα άνεργοι καταρρέουν κάτω από το βάρος των υποχρεώσεων και των χρεών τους προς τις τράπεζες.

Όλη αυτή η ζοφερή περιγραφή της πραγματικότητας μάς βυθίζει στην απαισιοδοξία. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αποφύγουμε πάση θυσία.

Είναι απαραίτητο να ξαναδούμε τις προτεραιότητές μας ως κοινωνία. Να κατανοήσουμε ότι τα οικονομικά μοντέλα υπάρχουν για να προάγουν την ευημερία των μελών μιας κοινωνίας και όχι το αντίστροφο.

Η Νέα Δημοκρατία έχει την απάντηση, και αυτή είναι η ιδεολογία της: ο κοινωνικός φιλελευθερισμός. Ο φιλελευθερισμός με ανθρώπινο πρόσωπο.

Πυρήνας της ιδεολογίας μας είναι ο άνθρωπος και οι ανάγκες του, η επικράτηση του κράτους δικαίου και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Αυτές τις αρχές τις υποστηρίζουμε αταλάντευτα και με συνέπεια.

Φίλες και φίλοι,

Βρισκόμαστε μπροστά στην πρόκληση της Νέας Μεταπολίτευσης. Καλούμαστε να διαμορφώσουμε ένα άλλο κοινωνικό-οικονομικό υπόδειγμα.

Ξεκινούμε με το ρόλο του κράτους. Το κράτος, όπως έδειξε η εμπειρία της αντιμετώπισης της κρίσης σε διεθνές επίπεδο, πρέπει να έχει προσδιορισμένες αρμοδιότητες.

Ούτε να περιοριστεί, δηλαδή, σε απλό παρατηρητή της οικονομίας της αγοράς, ούτε όμως να υποκαθιστά την ιδιωτική πρωτοβουλία.

Αν συμβεί η πρώτη περίπτωση θα δούμε την πραγματοποίηση μιας «δαρβινικού τύπου» κοινωνίας. Τα πάντα θα διέπονται από τον νόμο της επικράτησης του ισχυρότερου. Και αυτό δεν πρέπει να το επιτρέψουμε να συμβεί. Οι ασθενέστεροι, οι ευπαθείς κατηγορίες, η τρίτη ηλικία πρέπει να στηρίζονται με κάθε τρόπο.

Φίλες και φίλοι,

Το κοινωνικό κράτος είναι μια κατάκτηση που όχι μόνον πρέπει να προστατεύσουμε αλλά και να αναβαθμίσουμε. Παράλληλα, όμως, το κράτος πρέπει να καταστεί ο κύριος υποβοηθητικός μοχλός της ανάπτυξης.

Να έχει την ευθύνη του συντονισμού των δράσεων για την δημιουργία ενός ευνοϊκού επιχειρηματικού κλίματος, την ενίσχυση της υγιούς ανταγωνιστικότητας.

Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Η ανάπτυξη, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η ευημερία της κοινωνίας βασίζονται κυρίως στην αύξηση της πραγματικής παραγωγής.

Κι ακόμη, να προωθήσουμε μέτρα που φιλοδοξούν να αλλάξουν όλο το οικονομικό και κοινωνικό τοπίο:

Να οικοδομήσουμε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που να συνδέεται με τις ανάγκες της νέας οικονομίας και δεν θα βγάζει πλέον στην αγορά «φουρνιές» νέων ανέργων.

Να κάνουμε στροφή σε παραγωγικές ανταγωνιστικές δραστηριότητες που στηρίζονται σε ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Να στραφούμε σε παραγωγικές δραστηριότητες με σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφορία.

Να στηρίξουμε την οικογένεια, τα νέα ζευγάρια, που θέλουν να παντρευτούν και να κάνουν το πρώτο τους παιδί.

Δικαιώματα που ισχύουν στο δημόσιο τομέα και λειτουργούν σε όφελος της γυναίκας που έχει ανήλικα παιδιά, να επεκταθούν και στον ιδιωτικό.

Επιπλέον να επεκτείνουμε την εταιρική κοινωνική ευθύνη των επιχειρήσεων –όπως π.χ. την ίδρυση παιδικών σταθμών στους χώρους δουλειάς.

Να ενισχύσουμε την ελληνική περιφέρεια. Με αποκέντρωση σε υπηρεσίες, δημιουργία κατάλληλων υποδομών και κίνητρα εγκατάστασης νέων επενδύσεων εκτός αστικών κέντρων.

Τέλος να δώσουμε ώθηση στην έρευνα, που θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και νέες ευκαιρίες σε τομείς όπως η ενέργεια, η γεωργία, η υγεία.

Φίλες και φίλοι,

Οι δυνατότητες υπάρχουν, αυτό που απαιτείται είναι η πολιτική βούληση και τα γρήγορα ανακλαστικά.

Η Νέα Δημοκρατία είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί να κάνει την ανατροπή. Διαθέτει και την ιδεολογία και την βούληση.

Απομένει να δουλέψουμε όλοι μαζί, έτσι ώστε οι προτάσεις μας να γίνουν φάρος για τους Έλληνες πολίτες για να συγκροτήσουμε με μπροστάρη τον Πρόεδρο μας Αντώνη Σαμαρά τη μεγάλη, σύγχρονη, προοδευτική κεντροδεξιά πλειοψηφία.
back to top