Menu
A+ A A-

νσχ Ελληνογλωσση 2

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2016

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ του ΤΟΜΕΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ & ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΝΔ
ΚΑΙ ΕΙΣΗΓΗΤΗ ΤΗΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ
Κ. ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΒΟΥΛΗ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις».

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για την Ελληνόγλωσση εκπαίδευση πραγματοποιείται λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων στις Πανελλαδικές εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ.
Στον απόηχο, λοιπόν, της εισαγωγής στα ΑΕΙ της χώρας φοιτητών που έγραψαν 1,5 η κυβέρνηση προαναγγέλλει στο Τύπο την αλλαγή του τρόπου εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με όσα διαρρέονται από το υπουργείο Παιδείας η κυβέρνηση προωθεί την «ελεύθερη πρόσβαση» στα τμήματα μειωμένου ενδιαφέροντος.
Αντί να επαναφέρει τη βάση του δέκα που απέτρεπε τέτοια φαινόμενα εκφυλισμού στις εισαγωγικές εξετάσεις, τις καταργεί προφανώς για να γίνει αρεστή στους μαθητές που θα έχουν πλέον και το δικαίωμα ψήφου στα 17.
Όπως, όμως, πληροφορούμαστε για τις σχολές υψηλής ζήτησης δεν θα ισχύει η «ελεύθερη πρόσβαση». Δύο μέτρα και δυο σταθμά, που εκ των πραγμάτων θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση και απαξίωση των ΑΕΙ που θα εγγράφουν ελεύθερα τους φοιτητές στα τμήματά τους. Και κατ’ επέκταση σε απονομή τίτλων που κινδυνεύουν να μην έχουν κανένα κύρος στην κοινωνία και την αγορά εργασίας.
Ήδη, οι πρόεδροι των ΤΕΙ καταθέτοντας τη διαφωνία τους για την κατάργηση της βάσης του δέκα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, επισήμαναν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων το μέγα πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τους λιμνάζοντες φοιτητές που εισάγονται μεν αλλά αδυνατούν να λάβουν πτυχίο.
Μπαίνουν στα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια, αλλά αδυνατώντας να ανταποκριθούν στο επίπεδο σπουδών μετατρέπονται σε αιώνιους φοιτητές. Δημιουργούν μια ψευδαίσθηση επιτυχίας στην οικογένειά τους, η οποία στην πορεία του χρόνου συνειδητοποιεί το κόστος της αυταπάτης γιατί τα παιδιά τους δεν παίρνουν πτυχίο, δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Αυτή τη φενάκη πάτε να διευρύνετε με την λεγόμενη ελεύθερη πρόσβαση. Μια επιλογή που επιβεβαιώνει το μήνυμα της ήσσονος προσπάθειας που θέλετε να στείλετε στην ελληνική κοινωνία.
Εμφανίζετε ως δήθεν φιλολαϊκό μέτρο την είσοδο χωρίς εξετάσεις, υποστηρίζοντας ότι θα αντιμετωπίσει την ανάγκη προσφυγής στα φροντιστήρια. Εκείνο που θα καταφέρετε είναι να γενικεύσετε το φροντιστήριο και για τους φοιτητές προκειμένου να μπορέσουν να πάρουν πτυχίο.
Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Παιδείας μίλησε για μπακαλορεά. Όπου αυτό εφαρμόζεται υπάρχει αδιάβλητο σύστημα εξετάσεων με τράπεζα θεμάτων. Θυμίζω ότι όχι μόνο κατασυκοφαντήσατε την τράπεζα θεμάτων, που εμείς καθιερώσαμε, αλλά σπεύσατε μόλις αναλάβατε να την καταργήσετε.
Εμείς πιστεύουμε ότι για την πρόσβαση των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να υπάρχει σύστημα αξιολόγησης. Προς αυτή την κατεύθυνση επεξεργαζόμαστε προτάσεις που σύντομα θα παρουσιάσουμε στην ελληνική κοινωνία με υπευθυνότητα και όχι χαϊδεύοντας αυτιά, όπως κάνει η κυβέρνηση.

Όμως, Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η συζήτηση του νομοσχεδίου γίνεται και τις παραμονές έναρξης του νέου σχολικού έτους. Με αλλαγές που ήδη έχουν προαναγγελθεί στη βάση υποτίθεται του λεγόμενου εθνικού διαλόγου για την παιδεία. Ενός διαλόγου που πραγματοποιήθηκε με το καθ’ ύλην αρμόδιο Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας σε ρόλο θεατή. Μια παρωδία διαλόγου, στη διάρκεια του οποίου το υπουργείο κατέθετε ρυθμίσεις κατά κανόνα με εκπρόθεσμες τροπολογίες και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου για ζητήματα που υποτίθεται αποτελούσαν αντικείμενο διαλόγου.
Όλες οι παρεμβάσεις που βαφτίζονται μεταρρυθμίσεις διέπονται από την αρχή της ισοπέδωσης προς τα κάτω. Την κατάργηση των Πρότυπων Σχολείων, ακολούθησε η κατάργηση του Ολοήμερου Σχολείου με Ενιαίο Αναμορφωμένο Πρόγραμμα, σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης ανθρώπινων πόρων. Και τούτο γιατί παρά τις μεγαλόστομες και κατ’ επανάληψη διαβεβαιώσεις του υπουργού Παιδείας, και φέτος δεν θα υπάρξουν διορισμοί μονίμων εκπαιδευτικών στα σχολεία.
Έτσι, η κατάργηση των ΕΑΕΠ με μείωση των ωρών διδασκαλίας σε 1337 δημοτικά από 35 σε 30 ώρες την εβδομάδα μεταφράζεται σε 4.000 εκπαιδευτικούς λιγότερους. Η κατάργηση των 2.400 Κλασικών Ολοήμερων και η μετατροπή τους σε Ενιαίου Τύπου Ολοήμερα με μείωση των μαθημάτων κατά 9 ώρες την εβδομάδα συνεπάγεται άλλους 900 εκπαιδευτικούς λιγότερους.
Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, η μείωση στα Γυμνάσια των ωρών διδασκαλίας από 35 σε 32 την εβδομάδα δημιουργεί ένα πλεόνασμα περίπου 4.000 εκπαιδευτικών. Ενώ άλλοι 500 θα εξοικονομηθούν από τις ρυθμίσεις για την εργαστηριακή διδασκαλία.
Προφανώς αν μειώνατε κι άλλο τις ώρες διδασκαλίας θα γλιτώνατε όχι 9,5 χιλιάδες εκπαιδευτικούς, όπως σας παρουσίασα, αλλά πολλούς περισσότερους. Είναι, όμως, πρόκληση, αυτό να βαφτίζεται αναβάθμιση των δημόσιων σχολείων. Όλα αυτά γίνονται σε βάρος της ποιότητας της εκπαίδευσης, καθώς επιπλέον αυξάνονται τα μονόωρα μαθήματα (βιολογία, γεωγραφία κλπ) και όπως λένε οι εκπαιδευτικοί «μία ώρα ίσον καμία».
Ταυτόχρονα καταργείτε και τον Σχολικό Επαγγελματικό Προσανατολισμό στη Γ΄ Γυμνασίου και έτσι ο μαθητής παντελώς ανενημέρωτος θα επιλέγει το Λύκειο που θα πάει Γενικό ή Επαγγελματικό.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Συνηθίζουμε να λέμε ότι οι εκτός συνόρων οι Έλληνες είναι δυο φορές Έλληνες. Νοιάζονται για την πατρίδα και όποτε χρειάστηκε σήκωσαν ψηλά τη σημαία των εθνικών μας δικαίων. Σε αυτούς που στα ξένα είναι Έλληνες και στην Ελλάδα ξένοι, η πατρίδα έχει χρέος να τους προσφέρει τη δυνατότητα να διδαχθούν τη μητρική τους γλώσσα.
Εμείς πιστεύουμε ότι οφείλουμε να τους δώσουμε και το δικαίωμα της ψήφου στον τόπο κατοικίας τους. Το δικαίωμα να έχουν λόγο για τον τόπο που αγαπούν και πολλοί επιθυμούν να επιστρέψουν. Πόσο δε μάλλον όταν πολλοί νέοι έχουν μεταναστεύσει σε αναζήτηση καλύτερης μοίρας.
Μιλώντας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση οφείλουμε να αναγνωρίσουμε την συμβολή της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην παιδεία των ομογενών και κυρίως στη διατήρηση της εθνικής τους συνείδησης, ιδιαίτερα στην Αμερική και την Αυστραλία.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο επιβάλει τη μετατροπή των αμιγών ελληνικών σχολείων σε δίγλωσσα από το 2018-19. Και τούτο γίνεται σε μια περίοδο που παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς τη Γερμανία από εργαζόμενους γονείς που όπως δηλώνουν επιλέγουν την πόλη εγκατάστασής τους και με βάση την ύπαρξη ελληνικού σχολείου για τη συνέχιση των σπουδών των παιδιών τους.
Βεβαίως, στόχος μας θα πρέπει να είναι η μετάβαση στα δίγλωσσα. Για ποιο δίγλωσσο, όμως σχολείο μιλούμε; Τα υφιστάμενα δίγλωσσα σχολεία στη Γερμανία επιπέδου αντίστοιχου δεκατάξιου, τα λεγόμενα Γκεζάμ-σούλε, τα γενικά σχολεία, είναι από τις χαμηλότερες βαθμίδες εκπαίδευσης, που οι απόφοιτοί τους δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η δική μας ξεκάθαρη θέση είναι ότι το δίγλωσσο σχολείο που προσβλέπουμε είναι το ποιοτικό σχολείο που δίνει δυνατότητα πρόσβασης στα ΑΕΙ τόσο στη χώρα υποδοχής όσο και στην ημεδαπή.
Δεν περίμενα από μια κυβέρνηση της αριστεράς να μην επιτρέπει στα παιδιά των ομογενών μας να έχουν δικαίωμα στο όνειρο για μια καλύτερη ζωή από τους γονείς τους, για ευκαιρίες σε πανεπιστημιακή μόρφωση, αλλά η μόνη διέξοδο που επιφυλάσσει γι’ αυτά είναι οι κατώτερες σχολές μαθητείας.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Στην Ελλάδα της κρίσης φαίνεται ότι «λεφτά υπάρχουν» στο υπουργείο Παιδείας. Έτσι, αντί να προτάσσονται για τις αποσπάσεις εκπαιδευτικών στα σχολεία της ομογένειας, οι εκπαιδευτικοί χωρίς επιμίσθιο, που είναι σύζυγοι Ελλήνων του εξωτερικού ή αλλοδαπών, η κυβέρνηση θέτει εμπόδια προκειμένου να κάνει αποσπάσεις με επιμίσθιο, με επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.
Και επειδή, προφανώς αυτοί που έχει κατά νου δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα, τα ψαλιδίζει. Συνεπής στο δόγμα «η αριστεία είναι ρετσινιά» υποβαθμίζει την προϋπόθεση της άριστης γνώσης της γλώσσας στη χώρα υποδοχής για την κατάληψη θέσης Συντονιστών Εκπαίδευσης και Διευθυντών των Σχολείων. Πάλι καλά θα πει κανείς σε σχέση με τη Σιβιτανίδειο, όπου εκεί καταργήθηκε εντελώς η προϋπόθεση γνώσης ξένης γλώσσας για τον διευθυντής της αρεσκείας σας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Η πιο εμβληματική, όμως, διάταξη στο υπό συζήτησή νομοσχέδιο, που δείχνει τις εμμονές και τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα, είναι η ρύθμιση για την ιδιωτική εκπαίδευση. Αντί να αναβαθμίσει το δημόσιο σχολείο με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δομών, η κυβέρνηση επιχειρεί να κοντύνει το ιδιωτικό σχολείο.
Αφού δεν μπορεί να διορίσει εκπαιδευτικούς στο δημόσιο -παρά τα μεγάλα λόγια- επιχειρεί να μονιμοποιήσει τους εκπαιδευτικούς στην ιδιωτική εκπαίδευση. Με τη νέα ρύθμιση, ουσιαστικά το σχολείο δεν θα μπορεί να διαφυλάξει την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης όταν δεν θα μπορεί μετά την παρέλευση διετίας να αντικαταστήσει τον εκπαιδευτικό που θεωρεί ότι δεν αποδίδει.
Ο καλός εκπαιδευτικός δεν χρειάζεται καμία ρήτρα μονιμότητας. Είναι διαφήμιση για το σχολείο. Το επιχείρημα της απόλυσης των παλαιότερων διότι στοιχίζουν ακριβότερα από τους νέους εκπαιδευτικούς καταρρίφθηκε στην Επιτροπή. Η διαφορά είναι μόλις 150 ευρώ το μήνα, όταν τα ετήσια δίδακτρα είναι περί τις 5.000 ευρώ. Ποιο σχολείο θα ρισκάριζε να χάσει μαθητές αντικαθιστώντας καταξιωμένους δασκάλους;
Επιπλέον, αν ένας εκπαιδευτικός δεν συμπληρώνει το ωράριό του, θα πρέπει να αμείβεται πλήρως, με την υποχρέωση του σχολείου να «εφευρίσκει» πρόσθετες δράσεις για να συμπληρώσει το ωράριό του.
Δεν ξέρω αν πράγματι αναζητείτε ταξικούς εχθρούς ή χρησιμοποιείτε την παιδεία για να δώσετε εξετάσεις αριστεροφροσύνης στο κομματικό σας πυρήνα, που δυσανασχετεί μετά την υπογραφή του αριστερού μνημονίου με τον «κόφτη». Θα πρέπει, όμως, να ξέρετε ότι οι 85 χιλιάδες οικογένειες που επιλέγουν την ιδιωτική εκπαίδευση, δεν είναι οι πλούσιοι κάποιων κολεγίων. Κατά κανόνα ανήκουν στη μεσαία τάξη που σφίγγει το ζωνάρι για να προσφέρει κάτι καλύτερο στα παιδιά της.
Το επιχείρημα ότι η παιδεία είναι δημόσιο αγαθό και θα πρέπει να έχει λόγο το υπουργείο Παιδείας στις προσλήψεις και απολύσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών είναι έωλο. Δημόσιο αγαθό είναι και η υγεία, αλλά ο υπουργός υγείας δεν καθορίζει τις απολύσεις γιατρών στα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
Αντί να ανοίξετε τη συζήτηση για την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση –κινδυνεύει να χαθεί κι αυτή η ευκαιρία της συνταγματικής αναθεώρησης- επιχειρείτε να στραγγαλίσετε και την ιδιωτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αναφορικά με την τροπολογία που ενσωματώσατε για τα φροντιστήρια και τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών, χωρίς κανένα διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς, φοβούμαι ότι ο υπερβάλλον ζήλος σας να φανείτε αρεστοί στους εργαζόμενους μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα.
Ο καθορισμός πλήρους ωραρίου με 21 ώρες, όταν στη δημόσια εκπαίδευση το ωράριο είναι 23 ώρες, με επιπλέον 7 ώρες για διοικητικά καθήκοντα, θα οδηγήσει σε έξαρση των ιδιαίτερων μαθημάτων και της αδήλωτης εργασία, φέρνοντας τελικά λουκέτα σε φροντιστήρια.
Όσον αφορά στη ρύθμιση για τα παράτυπα πτυχία που χορηγήθηκαν από ΤΕΕ που δεν λειτουργούσαν με νόμιμες προδιαγραφές, ο νόμος Γιαννάκου, (3577/2007) όταν έγινε γνωστό το ζήτημα, έδωσε τη δυνατότητα χορήγησης τίτλων στους μαθητές των σχολικών ετών από το 2004 έως το 2008 με γραπτές εξετάσεις.
Με την ρύθμιση που εσείς φέρνετε καταργείτε κάθε χρονικό περιορισμό παγιώνοντας αυτή τη διαδικασία. Σε κάτι τέτοιο δεν μπορούμε να συναινέσουμε. Μετά τον θόρυβο που υπήρξε το 2008 κανείς δεν έχει άλλοθι άγνοιας. Δεν δίνουμε, λοιπόν, άφεση αμαρτιών, σε όσους μετά το 2008 έκαναν χρήση αυτών των τίτλων και διορίστηκαν στο δημόσιο. Αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό από τη ΝΔ, η οποία ως Κυβέρνηση είχε την τόλμη, να στείλει το θέμα στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Παρά τι επανειλημμένες ερωτήσεις μας δεν λάβαμε απάντηση από την κυβέρνηση για τον «σκοτεινό αριθμό» αυτών των δημοσιών υπαλλήλων. Πόσοι είναι, σε ποια υπουργεία διορίστηκαν; Και επιπλέον τι θα πράξετε εάν κάποιος δεν πετύχει τη βαθμολογία με την οποία διορίστηκε; Θα απολυθεί και θα δημιουργηθούν νέοι πίνακες διοριστέων με επιλαχόντες εκείνης της περιόδου;
Σε μια εποχή έκρηξης της ανεργίας και μετανάστευσης νέων με προσόντα είναι πρόκληση η επέκταση της ρύθμισης έως σήμερα.
Τέλος, ενδεικτική του τρόπου που νομοθετεί η κυβέρνηση, αλλά και της σημασίας που δίνει στην Ειδική Αγωγή Εκπαίδευσης, αποτελεί η τροπολογία για την Ειδική Αγωγή. Επιφέρει την ισοπέδωση καθώς, ακόμη και πρόσωπα που δεν έχουν καμία απολύτως εξειδίκευση με την ειδική αγωγή, θα μπορούν να διδάσκουν εφεξής σε αυτή. Είναι πρόχειρη, αποσπασματική και έρχεται ουσιαστικά για να τοποθετήσει πλεονάζοντες δασκάλους της Γενικής Εκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή.

Για όλους αυτούς τους λόγους καταψηφίζουμε επί της αρχής και καλούμε την κυβέρνηση να πάψει να πειραματίζεται με τον χώρο της παιδείας.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του κου Χαρακόπουλου εδώ:

https://www.youtube.com/watch?v=155S1pU4KkU&feature=youtu.be

back to top