Menu
A+ A A-

«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κύριε Υπουργέ, η γυναίκα του Καίσαρα δεν πρέπει μόνο να είναι τιμία, αλλά και να φαίνεται τιμία. Όσο καλόπιστος και αν είναι κανείς, οι συμπτώσεις είναι πολλές. Δεν είναι μία, δεν είναι δύο, δεν είναι τρεις. Οι αποκαλύψεις που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας, για κυβερνητικούς Βουλευτές, κομματικά στελέχη, πολιτευτές, συγγενείς, κουμπάρους Υφυπουργών και ο κατάλογος δεν έχει τέλος.

Αναμέναμε λοιπόν σήμερα, μετά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων, αν δείχνατε πραγματικά καλή πίστη, να παραδεχθείτε το λάθος σας, να εξαιρέσετε τις ΜΚΟ απ’ όλη αυτή την αμαρτωλή διαδικασία και να αναθέσετε εξ ολοκλήρου στο ΑΣΕΠ την επιλογή των συμβασιούχων του συγκεκριμένου προγράμματος.

Γιατί τέτοιος «σεβντάς» με τις ΜΚΟ, κύριε Υπουργέ; Αν δεν ακούτε εμάς και τις αντιδράσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ακούστε τους κυβερνητικούς Βουλευτές. Ακούστε τον Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Καστανίδη, ο οποίος σας «αδειάζει» μεγαλοπρεπώς διαχωρίζοντας τη στάση του.

Διαβάζω το σχετικό ρεπορτάζ που δημοσιεύθηκε στον «Ελεύθερο Τύπο», υπό τον τίτλο «πυρά Καστανίδη κατά ΜΚΟ». «Οι ΜΚΟ δεν είναι για να κάνουν αυτή τη δουλειά» λέει ο υπουργός Εσωτερικών. Γιατί λοιπόν εμμένετε στη μεσολάβηση των ΜΚΟ και μάλιστα με το αζημίωτο, με μεσιτικά της τάξης σχεδόν των 10.000.000 ευρώ; Σήμερα είπατε για 3%. Γιατί 3% και γιατί όχι καθόλου; Ποιο είναι το κόστος τέλος πάντων της διαμεσολάβησής τους;

Κύριε Υπουργέ, αναρωτιέμαι. Δεν διαβάσατε το πόρισμα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής που μιλάει για όλο αυτό το θολό χώρο, για την απουσία ουσιαστικής αξιολόγησης και ελέγχου; Έφτασαν στο σημείο κάποιοι να κάνουν τις ΜΚΟ επάγγελμα. Καταθέτω το σχετικό πόρισμα- κόλαφο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και  Πρακτικών της Βουλής)

Ελπίζαμε λοιπόν ότι θα δείξετε καλή διάθεση κατά τη σημερινή σας παρουσία εδώ. Αντ’ αυτού, ήρθατε με στόχο τη δημιουργία εντυπώσεων και μοιράσατε αυτή την απάντηση στο ερώτημά μου και στην αίτηση κατάθεσης εγγράφων για τις ΜΚΟ που έχουν χρηματοδοτηθεί μέχρι σήμερα, λησμονώντας κύριε Υπουργέ, ότι στο ερώτημα που σας κατέθεσα, ζητούσα να μας ενημερώσετε για τις ΜΚΟ που χρηματοδοτήθηκαν από το 1995 έως σήμερα. Το κάνατε επιλεκτικά για τις ΜΚΟ της περιόδου 2007-2009. Και πάλι όμως σφάλατε, γιατί στόχο είχατε τη δημιουργία εντυπώσεων.

Λησμονείτε ότι η χρηματοδότηση αυτή έγινε σε υλοποίηση προγράμματος του 2001 επί κυβερνήσεων Σημίτη από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης; Λησμονείτε ότι οι δράσεις αυτές υλοποιήθηκαν κατ’ επιταγήν της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Έτσι λοιπόν θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε εν έτει 2011, εν μέσω αυτής της κρίσης που οφείλει να οδηγήσει όλους μας σε ορθότερες σκέψεις για τον τρόπο που πολιτευόμαστε;

Δεν μας απαντήσατε από πού θα έχετε διασφαλίσετε τους αναγκαίους πόρους. Ήρθατε στη Βουλή για να απαντήσετε σε συγκεκριμένη ερώτηση. Ερωτηθήκατε και στις 28 Ιουλίου, με συγκεκριμένη ερώτηση από τον κ. Χατζηδάκη και τον κ. Νικολόπουλο και δεν μπορείτε να απαντήσετε στο στοιχειώδες, από πού είναι οι πόροι.

Ακόμη, γιατί δεν έχετε εντάξει το ΑΣΕΠ στη διαδικασία υλοποίησης αυτού του προγράμματος; Είπε ο κ. Βέης ότι δεν προλαβαίνετε να αλλάξετε τώρα την προκήρυξη. Γιατί; Έχετε χρονικό περιορισμό στην υλοποίηση του προγράμματος και θα χαθούν πόροι;

Επικαλεστήκατε αντικειμενικά κριτήρια και άλλες επιτροπές. Ποια αντικειμενικά κριτήρια, κύριε Υπουργέ; Έγινε φανερό από τη συζήτηση ότι «Γιάννης κερνάει, Γιάννης πίνει». Αλλιώς το ΑΣΕΠ, αν υπήρχαν οι διασφαλίσεις αντικειμενικότητας, θα έβαζε τη σφραγίδα της διαφάνειας και της αξιοκρατίας. Δεν το πράττει γιατί θέλει να προστατεύσει το κύρος του.

(Στο σημείο αυτό κτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Παρακαλώ, κύριε Πρόεδρε, λίγο χρόνο θα χρειαστώ.

Απέφυγα κατά την πρωτολογία μου, κύριε Υπουργέ, να αναφερθώ σε ονόματα. Περιορίστηκα σε συγκεκριμένα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας. Με προκαλέσατε, όμως και ζητήσατε ονόματα για τη Μακεδονία, για τη Θεσσαλία.

Καλά, δεν έχετε ακούσει στη Μακεδονία ότι στο γραφείο του κυβερνητικού Βουλευτή, του κ. Κουτμερίδη, στήθηκε ΜΚΟ που έδινε, μάλιστα, ως τηλέφωνά της τα τηλέφωνα του βουλευτικού γραφείου;

Ρωτάτε και για τη Θεσσαλία. Ρωτάτε, βεβαίως, διότι γνωρίζετε ότι έχετε στήσει εκεί μία άλλη έκφανση του μηχανισμού σας, με το Δούρειο Ίππο-ΜΚΟ μνημονιακών Κομμάτων. Ρωτάτε ποιοι συμμετέχουν στο Διοικητικό τους Συμβούλιο; Εσείς μοιράσατε λίστα εδώ με ονόματα.

Στον ΕΟΠ, λοιπόν, συμμετέχει η Πρόεδρος κυρία Θέκλα Παρασκευούδη και μέλη Άγγελος Κότιος -ή Κοτιός;- Βικτωρία Λύτρα, Γεώργιος Ριζόπουλος, Νικόλαος Ζαχαρούλης, Κωνσταντίνος Μπλιάτσιος.

Σας λέει τίποτα το όνομα;

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΟΥΤΡΟΥΜΑΝΗΣ (Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης): Εμένα όχι.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Διότι τυγχάνει να είναι σύμβουλος του Δημάρχου Κιλελέρ, του κ. Κομίτσα. Πρόκειται για ένα Δήμο με τον οποίο είχε συνάψει σύμβαση ο ΕΟΠ. Βεβαίως, είναι και ο Ευάγγελος Φρυδάς.

Είπε ο λαλίστατος Εκπρόσωπος του ΛΑΟΣ, ο κ. Ροντούλης, για τον Ελληνικό Οργανισμό Περιβάλλοντος, Πρόεδρος του οποίου είναι η κυρία Θέκλα Παρασκευούδη, υπεύθυνη Περιφερειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης του κόμματος της κυρίας Μπακογιάννη...

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Περιφέρεια είπα.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: …και αναρωτήθηκε εάν συμμετέχει σε αυτό ο κ. Μιχαλάκης, ως Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας και αν αυτό είναι δεοντολογικό. Βεβαίως και όχι.

Όμως, εσείς, κύριε Ροντούλη, γνωρίζετε ότι ο κ. Μιχαλάκης έχει παραιτηθεί και για του λόγου του αληθές θα σας διαβάσω εξώδικη δήλωση-πρόσκληση-διαμαρτυρία του κ. Μιχαλάκη προς τον Ελληνικό Οργανισμό Περιβάλλοντος, που λέει τα εξής: «Επειδή ουδέποτε ερωτήθηκα για τον ορισμό μου ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και ούτε είχα καμμία γνώση περί αυτού, επειδή όλο αυτό το χρονικό διάστημα δεν είχα καμμία συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, στη διοίκηση και στην εν γένει δραστηριότητά σας ούτε καν προσκλήθηκα σε αυτά, επειδή, επειδή…, για τους λόγους αυτούς και με την επιφύλαξη κάθε νομίμου δικαιώματός μου, διαμαρτυρόμενος, σας καλώ να προβείτε σε κάθε ενέργεια προς ολοκλήρωση της παραίτησής μου (διαγραφής) τόσο από μέλος του ΔΣ όσο και από μέλος της ΜΚΟ «Ελληνικός Οργανισμός Περιβάλλοντος»».

Παρακαλώ, το καταθέτω για τα Πρακτικά.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Βεβαίως, ο κ. Ροντούλης -που συνηθίζει να αναλώνει τον περισσότερο χρόνο του στις τοποθετήσεις του, απευθυνόμενος, κάνοντας κριτική στην Αξιωματική Αντιπολίτευση και όχι στην Κυβέρνηση- λησμόνησε να μας πει εάν η εν λόγω πολιτευτής του ΛΑΟΣ στο υπόλοιπο Αττικής, που χέρι-χέρι υπέγραψε Μνημόνιο Συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Δήμων του πρώην Υπολοίπου της Αττικής, παραμένει στις τάξεις τους.

ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΡΟΝΤΟΥΛΗΣ: Υπέγραψε Μνημόνιο με την περιφέρεια.

ΜΑΞΙΜΟΣ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, σε αυτές τις δύσκολες εποχές για τον τόπο, η ευθύνη όλων μας απέναντι στην κοινωνία είναι μεγάλη. Η οικονομική κρίση, η βαθιά ύφεση και η καλπάζουσα ανεργία απαιτούν μια άλλη οικονομική πολιτική, διαφορετικά, η συσσωρευμένη κοινωνική αγανάκτηση απειλεί να συμπαρασύρει στο διάβα της τα πάντα.

Αυτή η αγανάκτηση, όμως, πυροδοτείται -ίσως σε μεγαλύτερο βαθμό και από την ίδια την κρίση- από φαινόμενα αναξιοκρατίας, αδιαφάνειας, ατιμωρησίας και ελλείμματος ισονομίας. Η εμμονή σε πελατειακές και ρουσφετολογικές πρακτικές, πρακτικές που μας οδήγησαν μέχρι εδώ, στην άκρη του γκρεμού, σημαίνει αυτόματα περισσότερη δόση εκρηκτικών στα θεμέλια της κοινωνίας, κατεδάφιση και των τελευταίων αρμών του οικοδομήματος της κοινωνικής συνοχής. Νομίζω ότι σε αυτή την Αίθουσα δεν υπάρχει κανείς που να θέλει κάτι τέτοιο.

Γι’ αυτούς τους λόγους, νομίζω, ότι το Υπουργείο Εργασίας θα πρέπει άμεσα να πάρει πίσω τις προκηρύξεις που προβλέπουν τη συμμετοχή Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στα Προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας. Νομίζω ότι η διαδικασία αποδείχθηκε -και με όσα ελέχθησαν σήμερα εδώ- ότι είναι διάτρητη από την αρχή ως το τέλος. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε οργανώσεις που στήθηκαν σε μία νύχτα, που έχουν διασυνδέσεις με πολιτικά πρόσωπα ή διάφορους παράγοντες, να αποκτήσουν εξουσία απέναντι στις ζωές των συνανθρώπων μας. Δεν μπορεί να ανεχθούμε τις υπόγειες συναλλαγές, τις αθέμιτες εξαρτήσεις, την οργιώδη ρουσφετολογία.

Επιπλέον, δεν είναι ούτε ηθικό ούτε νόμιμο τμήμα της χρηματοδότησης, ακόμη και αν είναι 3%, που θα κατευθυνόταν υπό άλλες συνθήκες στους ανέργους, να πηγαίνει σε μεσάζοντες. Το σύνολο της χρηματοδότησης πρέπει να κατευθυνθεί στους ανέργους.

Ίσως, κύριε Υπουργέ, είναι η κατάλληλη στιγμή να σπάσουμε, επιτέλους, αυτό το απόστημα των ΜΚΟ, να ξεκαθαρίσει τώρα η ήρα από το στάρι.

Έχουμε κάνει ερώτηση προς όλους τους Υπουργούς να μας πληροφορήσουν -και όχι επιλεκτικά μόνο για τη συγκεκριμένη περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας- ποιες είναι οι ΜΚΟ που έχουν χρηματοδοτηθεί από το 1995 έως σήμερα, με τι ποσά έχουν χρηματοδοτηθεί και αν έχουν ελεγχθεί για το έργο για το οποίο χρηματοδοτήθηκαν. Πρέπει να δούμε, επιτέλους, πόσο μη κυβερνητικές οργανώσεις είναι αυτές ή μη κερδοσκοπικές, οι οποίες διαχειρίστηκαν και διαχειρίζονται εκατομμύρια ευρώ από τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη.

Για μια απόφαση, λοιπόν, που δέχεται δικαιολογημένα σφοδρή κριτική από όλους, ακόμη και από μεγάλη πτέρυγα του Κόμματός σας, για την οποία ακόμη και ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε τις αντιρρήσεις του, με την οποία ο Πρόεδρος του ΑΣΕΠ αρνείται να συναινέσει, η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εργασίας δεν έχουν παρά μία μόνο επιλογή, τον αποκλεισμό των ΜΚΟ από το πρόγραμμα της κοινωφελούς εργασίας και την ανάθεσή του στο ΑΣΕΠ. Όλα τα άλλα είναι λόγια να αγαπιόμαστε, κύριε Υπουργέ.

Ευχαριστώ πολύ».

back to top