Menu
A+ A A-

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Χαίρομαι γιατί ο κ. Μόσιαλος αναγνωρίζει την καθοριστική συμβολή της Νέας Δημοκρατίας και του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή στην ένταξη της χώρας στην τότε ΕΟΚ. Δυστυχώς, με τα εγκληματικά σας λάθη και τους πειραματισμούς σας, όπως το δημοψήφισμα θέτετε σε κίνδυνο τη μεγαλύτερη κατάκτηση του ελληνισμού στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα, την παραμονή μας στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Σε αντίθεση με τον πρωθυπουργό, κ. Μόσιαλε, που διέσυρε την Ελλάδα παρουσιάζοντάς την ως «τιτανικό» και ως την πλέον διεφθαρμένη χώρα, ο Αντώνης Σαμαράς σε όλες τις επαφές του στο εξωτερικό και πρόσφατα στις συναντήσεις του στο ΕΛΚ με Ευρωπαίους ηγέτες προωθεί την ανάγκη αναπτυξιακής πολιτικής, που λείπει από τα προγράμματα που εφαρμόζει η κυβέρνησή σας στη Ελλάδα. Αλλά δεν διαπραγματεύεται η ΝΔ με την τρόικα. Διαπραγματεύεται η κυβέρνηση και είδαμε τα αποτελέσματα!

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ελπίζω, όμως ότι η αποψινή συνεδρίαση θα σημάνει επιτέλους την αρχή του τέλους της ελληνικής τραγωδίας, τη αρχή της λύτρωσης από τον εφιάλτη που βιώνουμε όλοι μας, όλοι ανεξαιρέτως οι Έλληνες πολίτες.

Προσδοκώ ότι απόψε η ξεκάθαρη κραυγή της ελληνικής κοινωνίας από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Καστελόριζο μέχρι την Κέρκυρα θα ακουστεί τελικά από την ετοιμόρροπη κυβερνητική πλειοψηφία.

Να φύγετε αξιώνει ο ελληνικός λαός, όλες οι κοινωνικές ομάδες, όλες οι παραγωγικές τάξεις, μηδεμιάς εξαιρουμένης.

Μένει μόνο η τυπική ληξιαρχική πράξη του τέλους αυτής της κυβέρνησης.

Και ας πάψει ο πρωθυπουργός να μιλά για συμφέροντα και διαπλεκόμενα που απεργάζονται την πτώση της κυβέρνησής του. Την πτώση της κυβέρνησής του επιθυμεί η τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Οι στιγμές είναι ιστορικές. Η ψήφος του κάθε βουλευτού ζυγίζει σήμερα όσο ζυγίζουν οι αγωνίες 11 εκατομμυρίων Ελλήνων, που με κομμένη την ανάσα νοιώθουν την απειλή της διάλυσης της χώρας να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια τους.

Η απόφαση του καθενός και της καθεμιάς δεν επιτρέπεται να μπαίνει σε οποιοδήποτε κομματικό φίλτρο. Κάθε βουλευτής βρίσκεται μόνος, ενώπιος ενωπίω με την συνείδησή του, με την ευθύνη του για τον τόπο.

Σήμερα κρινόμαστε όλοι. Και η κοινωνία που βράζει από οργή, δείγμα της οποίας είδαμε  τι διαστάσεις μπορεί να πάρει την 28η Οκτωβρίου, μας παρακολουθεί, όλους, και μας κρίνει, τον καθένα ξεχωριστά.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Ζούμε δύο χρόνια ένα απίστευτο ρεσιτάλ κυβερνητικής ανικανότητας και πολιτικής αποτυχίας. Επί δύο χρόνια η οικονομία βουλιάζει συνεχώς πιο βαθιά στην ύφεση, η ανεργία καταρρίπτει κάθε ρεκόρ, χιλιάδες επιχειρήσεις κλείνουν, τα «λουκέτα» μετατρέπουν τους εμπορικούς δρόμους των πόλεων σε νεκρές περιοχές, οι νέοι μεταναστεύουν, οι πολίτες στενάζουν από τους φόρους, οι επενδύσεις συναντώνται μόνο στα λεξικά.

Αλλά και σε κάθε τομέα, η ίδια εικόνα παρακμής και διάλυσης. Η δημόσια διοίκηση δεν λειτουργεί, στα σχολεία δεν υπάρχουν βιβλία δυό μήνες μετά τον αγιασμό, τα νοσοκομεία δεν έχουν ιατρικά υλικά, η εγκληματικότητα έχει ξεπεράσει κάθε όριο, το στράτευμα με τις απαράδεκτες μικροκομματικές επιλογές σας βρίσκεται σε αναβρασμό.

Και η κυβέρνηση ανίκανη να επιλύσει ακόμη και διαδικαστικά ζητήματα, σπαράσσεται από τις διαφωνίες και τις «δελφινομαχίες». Με έναν πρωθυπουργό που μας έχει σώσει από την χρεοκοπία 5-6 φορές, που μας εκβιάζει κάθε λίγους μήνες με νέα διλλήματα, που δεν διαπραγματεύεται τίποτε.

Και νομίσαμε ότι φθάσαμε στο πάτο του βαρελιού. Όμως, ο κ. Παπανδρέου απέδειξε ότι αυτό το βαρέλι δεν έχει πάτο, όπως δεν έχει η έλλειψη γενναιότητας να αποδεχθεί ένας πολιτικός ότι απέτυχε και να αποσυρθεί.

Τι κι αν βοά όλη η κοινωνία, τι κι αν η δυσαρμονία κυβέρνησης και λαού είναι απόλυτη, καθολική, τι κι αν οι ίδιοι οι βουλευτές του κόμματός του, τού λένε ότι πρέπει να αποσυρθεί, τι κι αν οι ίδιοι οι υπουργοί του τον αμφισβητούν.

Χωρίς αναστολές ο κ. Παπανδρέου προτίμησε να τα τινάξει όλα στον αέρα για να κρατήσει λίγο ακόμη την καρέκλα του, με το κόλπο του δημοψηφίσματος. Και θέτει σε αμφισβήτηση την παραμονή της χώρας στην ασφάλεια του ευρώ.

Δεν συνειδητοποιεί ότι με αυτή την υψηλού ρίσκου απόφαση κινδυνεύουν οι πολίτες αυτής της χώρας να μετατραπούν σε πένητες, να εξευτελιστεί διεθνώς η Ελλάδα; Βάζετε σε περιπέτειες την ίδια την Ευρωζώνη, διότι δήθεν ο κ. Παπανδρέου θυμήθηκε τη δημοκρατική νομιμοποίηση της πολιτικής του. Και το κάνει αυτό σήμερα, που ο ίδιος και η κυβέρνησή του έχουν απωλέσει κάθε νομιμοποίηση.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Χθες, ο Γκάμπριελ, ηγέτης του SPD, των Γερμανών Σοσιαλδημοκρατών, παρομοίασε την Ελλάδα με τη δημοκρατία της Βαϊμάρης. Τότε, στη δεκαετία του ’30, που η πολιτική της αυστηρής λιτότητας οδήγησε την οργή στα μονοπάτια του ολοκληρωτισμού. Ακόμη και μέσα στην υπερβολή της, η δήλωση αυτή καταδεικνύει το πρόβλημα της λανθασμένης ακολουθούμενης πολιτικής αλλά και της συσσωρευμένης κοινωνικής οργής.

Η Νέα Δημοκρατία το έχει ξεκαθαρίσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο. Απέναντι σε μια επικίνδυνη κυβέρνηση, απέναντι σε έναν επικίνδυνο πρωθυπουργό δεν μπορεί να υπάρχει καμία ανοχή. Σας καλούμε να ματαιώσετε το δημοψήφισμα. Μαζί με την κοινωνία θα επιδιώξουμε να βάλουμε φραγμό στην πορεία προς την καταστροφή που μπορεί αυτή η απόφαση να προκαλέσει στην χώρα. Η μόνη καθαρή, η μονή λυτρωτική λύση που έχει ανάγκη ο τόπος είναι οι εκλογές.

Είναι ώρα να μιλήσει ο μόνος κυρίαρχος του τόπου, ο ελληνικός λαός. Τώρα, ελεύθερα, δημοκρατικά και υπεύθυνα και όχι με δημοψηφίσματα με πλαστά διλήμματα. Ελπίζω ειλικρινά ότι απόψε η φωνή της κοινωνίας θα εισακουστεί και η πατριωτική συνείδηση των βουλευτών της πλειοψηφίας θα λύσει το δράμα».

back to top