Menu
A+ A A-

«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας είναι σήμερα κάτι παραπάνω από τραγική. Βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Η ύφεση θα καταγράψει για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά εντυπωσιακά ποσοστά. Τα έσοδα βυθίζονται. Το έλλειμμα αυξάνει. Το κράτος υπολειτουργεί και πρωτίστως οι ελεγκτικοί και οι εισπρακτικοί μηχανισμοί. Στην αγορά δεν κουνιέται φύλλο, ούτε οι ημέρες των εορτών δείχνουν να ζεσταίνουν την κατανάλωση. Με το νέο έτος προβλέπεται να υπάρχει νέα έκρηξη στα λουκέτα στα καταστήματα. Η επίσημη ανεργία έχει ήδη φτάσει κοντά στο 20%. Γύρω μας υπάρχει κοινωνική δυστυχία και προσωπικά αδιέξοδα.

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία ότι το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε, το μνημόνιο, απέτυχε παταγωδώς. Οι θυσίες που υπέστησαν οι πολίτες χάθηκαν στο βαρέλι που τελικά ποτέ δεν απέκτησε πάτο. Συνέβη, δυστυχώς, αυτό που εμείς από την πρώτη στιγμή προειδοποιήσαμε και αποδείχθηκε ότι οι φωστήρες της προηγούμενης Κυβέρνησης Παπανδρέου, που μας έταζαν ανάπτυξη ήδη από το 2011, δεν ήξεραν ούτε τι έλεγαν ούτε τι έκαναν.

Και φοβούμαι ότι ακόμα δεν ξέρουν τι λένε και τι κάνουν γιατί συνεχίζουν να μην αντιλαμβάνονται τις ευθύνες τους, τουλάχιστον αρκετοί από αυτούς, ανάμεσά τους και ο πρώην Πρωθυπουργός. Γιατί κάποιοι άλλοι, όπως ο κ. Χρυσοχοϊδης, ομολογούν ότι η διετία της πασοκικής διακυβέρνησης άφησε πίσω της ερείπια.

Κύριοι συνάδελφοι, κανείς δεν θα αρνηθεί ότι η οικονομική κρίση δεν είναι αποκλειστικά ελληνική, δεν είναι ελληνικό προνόμιο. Η κρίση είναι ευρύτερη, ευρωπαϊκή και παγκόσμια. Εν τούτοις, αν κοιτάξουμε με ψύχραιμη ματιά αυτά τα δύο δραματικά χρόνια, θα δούμε ότι έγιναν επιπλέον εγκληματικές παραλείψεις στην ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Η μεγαλύτερη παράλειψη ήταν η απουσία αναπτυξιακής πολιτικής. Επί δύο χρόνια δεν έγινε απολύτως τίποτε για να υπάρξουν προϋποθέσεις ανάπτυξης. Οι κυβερνώντες είτε από ανικανότητα είτε από αβελτηρία, κατέληγαν πάντοτε στην εύκολη λύση, την οριζόντια περικοπή μισθών και συντάξεων, την επιβολή φόρων και χαρατσιών γραμμένων στο γόνατο, για να κλείσουν τις μαύρες τρύπες του Προϋπολογισμού.

Το αποτέλεσμα ήταν να βουλιάξουν τα έσοδα από το Φ.Π.Α.. Επιπλέον, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θεωρείται η ατμομηχανή της ανάπτυξης, κατέστη το μεγάλο θύμα της καταστροφικής οικονομικής πολιτικής καθώς συρρικνώθηκε σε επίπεδα εξαφάνισης. Προβλέπεται να περικοπεί στο 3,2% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό της τελευταίας δεκαετίας. Συγκεκριμένα, θα περιοριστεί στα 6,9 δισεκατομμύρια ευρώ από πρόβλεψη για 8,5 δισεκατομμύρια ευρώ στον περσινό Προϋπολογισμό και για 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ στο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού.

Αναρωτιέται, λοιπόν, κανείς πώς είναι δυνατόν να θέλεις να νικήσεις την ύφεση, να χτυπήσεις τα ελλείμματα και να δημιουργήσεις πλούτο ισοπεδώνοντας τις δημόσιες επενδύσεις. Δεν είναι εύλογες οι θλιβερές συνέπειες που βιώνουμε; Το ίδιο δεν συμβαίνει με το ΕΣΠΑ που έχει τραγική απορροφητικότητα; Και όμως, επιμέναμε και πριν από το Μνημόνιο. Έπρεπε να διεκδικήσουμε ακόμη και το 100% της κοινοτικής συνεισφοράς στα έργα για όσο διάστημα βρισκόμαστε στην κρίση. Χάθηκαν δύο πολύτιμα χρόνια για να φτάσουμε σήμερα να μιλάμε για το 95% της κοινοτικής συμμετοχής στα έργα του ΕΣΠΑ. Στο μεταξύ έμειναν στον αέρα όλα τα μεγάλα έργα που είχε ξεκινήσει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως οι δρόμοι της ανάπτυξης, η Ιόνια Οδός, η Βορειοδυτική Οδός Πελοποννήσου, η Ανατολική Οδός Πελοποννήσου, ο Οδικός Άξονας της Κεντρικής Ελλάδας, ο γνωστός Ε65, ο Κεντρικός Οδικός Άξονας Ράχες Μαλλιακού – Κλειδί Ημαθίας.

Αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής είναι το πάγωμα των δημοσίων έργων και η κατάρρευση του κατασκευαστικού κλάδου. Τα εργοτάξια κλείνουν το ένα μετά το άλλο και χιλιάδες εργαζόμενοι βγαίνουν στο δρόμο. Στη Θεσσαλία, στα δύο βασικά έργα, τα Τέμπη και τον Ε65, που θα δημιουργήσει προϋποθέσεις ανάπτυξης για τη Δυτική Θεσσαλία, δεν κινείται φύλλο ή καλύτερα, δεν κινείται μπουλντόζα. Μάλιστα, στα Τέμπη την επομένη της πανηγυρικής διάνοιξης της σήραγγας, εκατοντάδες εργαζόμενοι έλαβαν την απόλυση στο χέρι.

Κύριοι συνάδελφοι,

Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η επιμονή της Νέας Δημοκρατίας στην αναπτυξιακή διάσταση, η οποία έλειπε εντελώς από τη μνημονιακή πολιτική της προηγούμενης Κυβέρνησης, ήταν κάτι παραπάνω από δικαιολογημένη. Δυστυχώς, δεν εισακουστήκαμε. Σήμερα πια, το αναγνωρίζουν όλοι στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, ανάμεσά τους και κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες στην Ευρώπη. Όλοι μιλούν για μία λάθος πολιτική που ακολουθήθηκε. Όλοι ομολογούν ότι αυτό που χρειάζεται η ελληνική οικονομία είναι ανάπτυξη.

Η Νέα Δημοκρατία επιμένει στη γραμμή της ανάπτυξης και πολύ σύντομα, αφού ολοκληρώσει η μεταβατική Κυβέρνηση το έργο που της έχει ανατεθεί, με την ισχύ της λαϊκής ετυμηγορίας θα εφαρμόσει μία δυναμική αναπτυξιακή πολιτική με σκοπό να υπερβούμε την κρίση και να σταθούμε πάλι στα πόδια μας, να θέσουμε μια νέα αφετηρία για την οικονομία και την κοινωνία.

Ευχαριστώ».
back to top