Menu
A+ A A-
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η περιπέτεια, στη δίνη της οποίας βρίσκεται η χώρα, δεν ήταν αναπόφευκτη, και αυτό το συνομολογούν πλέον όλο και περισσότεροι. Οφείλεται στα εγκληματικά λάθη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Η οικονομική κρίση που βιώνουν στο πετσί τους οι Έλληνες είναι έργο των χειρών σας. Δεν ήταν μοιραία, αλλά αποτέλεσμα της άφρονος πολιτικής σας. Και γι’ αυτό επιμένουμε ότι οι ευθύνες δεν είναι ορφανές. Έχουν ονοματεπώνυμο.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Επί δύο χρόνια οι πολίτες υποβάλλονται σε βαριές θυσίες χωρίς αποτέλεσμα. Όλοι οι δείκτες της οικονομίας είναι στο κόκκινο. Παρά την φοροκαταιγίδα, παρά τις οριζόντιες περικοπές μισθών, συντάξεων, κοινωνικών επιδομάτων και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, το έλλειμμα δεν μειώνεται.

Η αγορά έχει παγώσει από την ύφεση, που θα ξεπεράσει το 6%. Τα έσοδα του 2011 υπολείπονται κατά 4 δισ. ευρώ από αυτά του 2010. Ενώ οι δαπάνες του προϋπολογισμού ξεπερνούν αυτές του προηγούμενου έτους.

Ολόκληροι κλάδοι της οικονομίας καταρρέουν: Η οικοδομή και οι κατασκευές, ο κλάδος του αυτοκινήτου, το λιανικό εμπόριο.

Οι τράπεζες στερεύουν από ρευστό. Οι καταθέσεις μειώθηκαν από το τέλος του 2009 κατά 60 δισεκατομμύρια. Οι ακάλυπτες επιταγές ξεπέρασαν τα 2,3 δις. ευρώ. Η απόγνωση οδηγεί επαγγελματίες στα δίχτυα τοκογλύφων, όπως το κύκλωμα που αποκαλύφθηκε στη Θεσσαλονίκη.

Αυτός ο οικονομικός Αρμαγεδδών επιφέρει δραματικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Οι άνεργοι πλησιάζουν το ένα εκατομμύριο! Τα «λουκέτα» έχουν πάρει διαστάσεις τσουνάμι. Για το τρέχον έτος οι προβλέψεις μιλούν για ακόμη 53.000 επιχειρήσεις που θα κλείσουν.

Παντού επικρατεί κατάθλιψη, απαισιοδοξία και οργή. Δύσκολα μπορεί να βρεθεί ανάλογο τόσο ταχείας και καταστροφικής διακυβέρνησης όσο αυτή του κ. Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ αυτής της διετίας.

Και βεβαίως εξοργίζουν τον απλό πολίτη που βυθίζεται στην απόγνωση, όσα φαιδρά και απαράδεκτα εκστομίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, όταν επιμένει να εμφανίζεται ως μεσσίας που δεν βρίσκει κατανόηση. Όπως αγανάκτηση δημιουργούν και οι όψιμες απόπειρες των πρωτοκλασάτων υπουργών του ΠΑΣΟΚ να αποστασιοποιηθούν από την πολιτική που οδήγησε στον όλεθρο. Και να εμφανίσουν ως μόνο αποδιοπομπαίο τράγο τον κ. Παπανδρέου.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η οικονομική κρίση έχει πλήξει όλα τα κοινωνικά στρώματα, κυρίως, όμως, τη μεσαία τάξη και τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Και παρά το γεγονός ότι θύμα της ύφεσης έχει καταστεί πρωτίστως η Αττική, αλλά και η Θεσσαλονίκη, οι οδυνηρές επιπτώσεις της καταγράφονται και στην περιφέρεια. Η παραγωγική δραστηριότητα της περιφέρειας δέχθηκε καίριο πλήγμα από την απουσία αναπτυξιακής πολιτικής.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Νέας Δημοκρατίας και του Αντώνη Σαμαρά για μέτρα ανάπτυξης, για την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, για τη θέσπιση ενός δυναμικού αναπτυξιακού νόμου, για μείωση της φορολογίας, τελικά επιλέχθηκε η συνταγή της αποτυχίας.

Η συνεχής μείωση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, του βασικότερου εργαλείου ανάπτυξης, με στόχο την μείωση των δαπανών, αποτελεί μια τραγική επιλογή. Διότι συνετέλεσε στην ύφεση, στη μείωση των εσόδων, και τελικά στην αύξηση των δαπανών, καθώς θα έπρεπε να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες στα ασφαλιστικά ταμεία, από την έκρηξη της ανεργίας.

Αντιθέτως, το ΕΣΠΑ βρέθηκε σε μακρά χειμερία νάρκη, και η παραίνεσή μας για μείωση του ποσοστού της εθνικής συμμετοχής ώστε να πάρει μπρος η μηχανή της οικονομίας έβρισκε ώτα μη ακουόντων. Τα πάντα βάλτωσαν, και απλώς παρακολουθούσαμε σε τακτά χρονικά διαστήματα τις κραυγές θριάμβου της κυβέρνησης για τη σωτηρία της χώρας, που σύντομα μετατρέπονταν σε απόγνωση από την αποτυχία των μέτρων.

Και σαν να μην έφθαναν όλ’ αυτά, με τη βιαστική, χωρίς σχεδιασμό, μεταρρύθμιση του Καλλικράτη προκλήθηκε, εν μέσω της κρίσης, αποδιοργάνωση της κρατικής μηχανής. Πολύτιμοι για την οικονομία μήνες, χάθηκαν στην αναζήτηση του ποιος κάνει τι.

Αλλά και τα μέτρα που πάρθηκαν στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου δεν λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κρίσης ανά περιοχή και ανά κλάδο.

Επιπλέον, η περιφερειακή ανάπτυξη έχει να αντιμετωπίσει και την μείωση των πόρων που θα εισρεύσουν στο μέλλον από ευρωπαϊκά κονδύλια, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο της ανασυγκρότησης.
Ο κίνδυνος η Θεσσαλία να χάσει την πλήρη κάλυψη από τα Διαρθρωτικά Ταμεία είναι ορατός αν η κατανομή των κονδυλίων της επόμενης περιόδου γίνει με τα δεδομένα προ κρίσης και όχι με τους δείκτες των επόμενων ετών. Γι’ αυτό και η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Το παραγωγικό μοντέλο που βασίζεται στην κατανάλωση και στις εισαγωγές, στις υπηρεσίες και στον «αέρα» κατέρρευσε.

Για να ξεφύγουμε από την κρίση, για να χαράξουμε μια νέα αφετηρία είμαστε υποχρεωμένοι να στραφούμε και πάλι στην πρωτογενή παραγωγή, σε προϊόντα ποιότητας με πιστοποίηση προέλευσης, στην αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων πλουτοπαραγωγικών πηγών, στην επένδυση στον τουρισμό και τη ναυτιλία.

Έτσι θα ανοίξουμε διόδους ελπίδας για τη νέα γενιά, που σήμερα ξαναπαίρνει πάλι τους δρόμους της ξενιτιάς. Και πρέπει να ξεκινήσουμε σήμερα, ενισχύοντας πρωταρχικά τις υποδομές: Τις οδικές, τις τουριστικές και τις αγροτικές. Να μην αφήσουμε ούτε ένα ευρώ από το ΕΣΠΑ ανεκμετάλλευτο. Να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα. Να απελευθερώσουμε από τις παθογένειες τις αδιαμφισβήτητες ικανότητες του Έλληνα, την ευφυΐα του και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο. Αν δεν ακούτε εμάς, ακούστε τουλάχιστον το καμπανάκι του κ. Ράιχενμπαχ για το κόστος του «επιχειρείν» στην Ελλάδα.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για να αντέξει ο κόσμος τις θυσίες χρειάζεται ελπίδα. Για να υπάρξει, όμως, ελπίδα, προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη. Η ανάπτυξη της περιφέρειας πρέπει να καταστεί ο στρατηγικός στόχος της χώρας με ορίζοντα, τουλάχιστον, δεκαετίας. Και γι’ αυτό απαιτείται όραμα και σχέδιο από μια πολιτική ηγεσία αποφασισμένη να τα εφαρμόσει. Αυτή είναι και η δέσμευση της Νέας Δημοκρατίας ως αυριανή κυβέρνηση».
back to top