Menu
A+ A A-
«Φίλες και φίλοι,

Η απειλή για την Ελλάδα να γυρίσει το ρολόι της ιστορίας δεκαετίες πίσω είναι πλέον ορατή. Όσα έως πρόσφατα θεωρούσαμε δεδομένα, κεκτημένα, βέβαια, κινδυνεύουμε να τα απολέσουμε. Η ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, η κοινωνική συνοχή και ειρήνη, τα αγαθά ενός κοινωνικού κράτους τελούν υπό αίρεση.

Η παρακμή του παρασιτικού οικονομικού μοντέλου της μεταπολίτευσης και η αλλοπρόσαλλη πασοκική διακυβέρνηση της τελευταίας διετίας μας έφεραν στο χείλος της αβύσσου.

Χρέος μας, λοιπόν, να αποτρέψουμε τα χειρότερα και να πείσουμε για την αναγκαιότητα μιας διαφορετικής πολιτικής. Και τους ευρωπαίους εταίρους μας και τους πολίτες.

Στους πρώτους φαίνεται ότι βρίσκουμε πλέον ευήκοα ώτα. Και μάλιστα σε μια Ευρώπη που δείχνει να αναζητά μια διαφορετική πορεία για την υπέρβαση της κρίσης, όπως φάνηκε και από την επιτυχία του τελευταίου ταξιδιού του προέδρου στις Βρυξέλες.

Στο εσωτερικό, όμως, όπως έδειξαν και οι εκλογές της 6ης Μαΐου το κριτήριο επιλογής των ψηφοφόρων ήταν η έκφραση της οργής. Οργή για την βίαιη πτώση του βιοτικού επιπέδου. Οργή για την αποτυχία του πολιτικού συστήματος και της διαφθοράς. Οργή για την αδυναμία του κράτους να επιλύσει τα προβλήματα της καθημερινότητας.

Στην προεκλογική αντιπαράθεση θελήσαμε, και δικαίως, να μιλήσουμε για το αύριο, για ένα ρεαλιστικό σχέδιο εξόδου από την κρίση, χωρίς μεγάλα λόγια.

Το αποτέλεσμα έδειξε ότι δεν πείσαμε. Το ποσοστό που κερδίσαμε δεν μπορεί να ικανοποιεί κανέναν.

Αναμφίβολα, ο κόσμος ήθελε να τιμωρήσει. Δεν ήθελε καν να ακούσει την επιχειρηματολογία μας. Τούτο, δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν λάθη. Λάθη τακτικής, λάθη στην οργάνωση του προεκλογικού αγώνα.

Τώρα, βέβαια, δεν είναι ώρα αυτοκριτικής. Βρισκόμαστε λίγες εβδομάδες πριν από επαναληπτικές εκλογές, πιο κρίσιμες από τις προηγούμενες. Λάθη, όμως, που μας στοίχισαν δεν πρέπει να επαναληφθούν.

Φίλες και φίλοι,

Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου δεν θα είναι όπως της 6ης Μαΐου. Το βασικότερο χαρακτηριστικό τους θα είναι η πόλωση μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ που καρπώνεται κυρίως τα κέρδη από την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ.

Επιπλέον, οι εκλογές του Ιουνίου θα διεξαχθούν σε ένα εξαιρετικά ασφυκτικό κλίμα για την ελληνική οικονομία. Η αβεβαιότητα και ο φόβος της ακυβερνησίας ή της πιθανής επικράτησης του αριστερού λαϊκισμού θα επιτείνουν την κρίση και την κακή εικόνα της χώρας.

Γι’ αυτούς τους λόγους, η απόφαση του Αντώνη Σαμαρά για τη συγκρότηση ενός ευρύτατου Ευρωπαϊκού Πατριωτικού Μετώπου δεν ήταν απλά ορθή επιλογή. Ήταν και είναι εθνική ανάγκη.

Η συστράτευση πολιτικών δυνάμεων και προσώπων που συμφωνούν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας φέρνει πιο κοντά τη νίκη στις εκλογές. Η δυναμική που αναπτύσσεται, το αίσθημα ενότητας που καλλιεργείται, η αύξηση των φωνών που αρθρώνουν δημόσιο λόγο και στηρίζουν τις θέσεις για το ευρωπαϊκό αύριο της χώρας έχουν πολλαπλό όφελος.

Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει μεμψιμοιρίες και μικροκομματικές λογικές. Το παρελθόν, οι όποιες πικρίες, οι προσωπικές στρατηγικές, θεμιτές ίσως σε άλλες εποχές, σήμερα απέναντι στον υπαρκτό κίνδυνο καταστροφής της πατρίδας παραμερίζονται. Όποιος δεν το κατανοεί, απλώς είναι εκτός πραγματικότητας.

Για να έχει, όμως, αποτέλεσμα η προσπάθειά μας θα πρέπει το μέτωπο αυτό, το πατριωτικό, το ευρωπαϊκό, το φιλελεύθερο να γίνει κοινωνικό. Να ενστερνιστούν οι πολίτες τους στόχους του, το μήνυμά του. Να γίνει θετική στάση, να πάει από στόμα σε στόμα, να σπάσει την απογοήτευση και την παραίτηση. Να επιστρέψουν όσοι δικοί μας άνθρωποι παρασύρθηκαν από την λαϊκίστικη ρητορεία καιροσκόπων πολιτικών.

Αν δεν καταφέρουμε να πείσουμε τους πολίτες ότι στις εκλογές αυτές δεν γίνεται απλά μια αντιπαράθεση θέσεων, αλλά μια σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων, τότε δεν θα έχουμε τύχη.

Φίλες και φίλοι,

Απέναντι στον καιροσκοπισμό και στην ανευθυνότητα του ΣΥΡΙΖΑ, έχουμε όλα τα όπλα για να νικήσουμε. Αρκεί να αποκαλύψουμε τις ανεδαφικές υποσχέσεις και κυρίως τις επικίνδυνες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Αρκεί να εξηγήσουμε και στο τελευταίο χωριό τι εννοούμε όταν μιλούμε για ανάπτυξη. Τι πολιτικές θα ακολουθήσουμε για να υπάρξει ρευστότητα στην αγορά, να ανοίξουν δουλειές, να μην μειωθούν οι συντάξεις, να εξορθολογισθεί το κράτος, να επικρατήσει η νομιμότητα και η κοινωνική ηρεμία, να φύγουν οι λαθρομετανάστες.

Αρκεί να πείσουμε ότι μπορούμε να τα κάνουμε όλα αυτά. Ότι έχουμε τους ανθρώπους που διαθέτουν γνώση και ικανότητες και ότι αυτοί είναι άφθαρτοι.

Βασικές πληθυσμιακές κατηγορίες που πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας, τα αστικά κέντρα και η νεολαία. Και στα δύο, τα αποτελέσματα των εκλογών ήταν απογοητευτικά. Αν όμως αποτύχουμε πάλι σε αυτές τις ομάδες, τότε και στο σύνολο θα έχουμε αποτύχει.

Γι΄ αυτό και θα πρέπει:

Πρώτον, ο λόγος μας, οι προτάσεις μας να δώσουν βάσιμη ελπίδα, προοπτική και αισιοδοξία. Τα διαφημιστικά μηνύματα, οι εμφανίσεις του προέδρου και των στελεχών να στοχεύσουν εκεί.

Και δεύτερον να εξετάσουμε την εξαγγελία ενός Ταμείου για την Απασχόληση που στόχο θα έχει την άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων και ιδιαίτερα των πτυχιούχων, που εγκαταλείπουν τη χώρα αναζητώντας καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.

Χαίρομαι γιατί κύριε πρόεδρε σήμερα δεσμευτήκατε για την καταπολέμηση της ανεργίας και την δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας.

Φίλες και φίλοι,

Η μάχη που έχουμε μπροστά μας είναι δύσκολη, σχεδόν τιτάνια. Η χώρα δεν πρέπει να χαριστεί στους μαθητευόμενους μάγους, στους αλαζονικούς και αμετροεπείς ψευδο-επαναστάτες.

Η μάχη δεν αφορά μόνον εμάς. Αφορά όλους τους Έλληνες. Αφορά κυρίως τις νέες γενιές και τις γενιές που έρχονται.

Οι ευθύνες είναι τεράστιες. Μόνος του δεν μπορεί κανείς να τις σηκώσει. Όλοι μαζί, όμως, μπορούμε να τα καταφέρουμε και θα τα καταφέρουμε.

Ενωμένοι προχωράμε. Γιατί με την Ελλάδα κανείς δεν μπορεί να παίζει.

Καλή δύναμη και με την νίκη».
back to top