Menu
A+ A A-

Πρωτολογία

«Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα να δώσω μερικές διευκρινήσεις, όσον αφορά την τροπολογία που έχουμε καταθέσει και που επιχειρεί να αντιμετωπίσει τρία ζητήματα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα.

Θέλω, όμως, εκ προοιμίου να πω ότι ο ομιλών και η παρούσα ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι οι τελευταίοι οι οποίοι θα πρέπει να ελεγχθούν σε αυτή την Αίθουσα για ανοχή σε φαινόμενα αδιαφάνειας.

Υπενθυμίζω ότι με εντολή δική μου διενεργείται οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος στις τριτοβάθμιες συνεταιριστικές και αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις από το 1994 ως και σήμερα για τις χρηματοδοτήσεις τις οποίες έλαβαν από τον ΕΛΓΑ. Και επίσης να αναφέρω ότι και σήμερα ο Πρωθυπουργός κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανακοίνωσε ότι μπαίνει τέλος σε αυτές τις χρηματοδοτήσεις από τον ΕΛΓΑ και τα χρήματα αυτά θα δίδονται πλέον σε πολύτεκνες οικογένειες αγροτών και κτηνοτρόφων που ζουν σε ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές.

Πράγματι, κύριε Αποστόλου, θα ήμασταν ευτυχέστεροι αν είχαμε νωρίτερα καταθέσει μια συνολικότερη πρόταση που αφορά το συνεταιριστικό νομοσχέδιο. Θέλω, όμως, να είμαι ειλικρινής σε αυτή την Αίθουσα. Στην χώρα εφαρμόζεται θα έλεγα για πρώτη φορά μεταπολιτευτικά, ένα εγχείρημα συγκυβέρνησης με τρεις πολιτικές δυνάμεις, που μπορεί να έχουν διαφορετικές απόψεις σε επιμέρους ζητήματα. Μπορεί να συμφωνούμε στον κύριο στόχο, στο βασικό, τη διασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο ευρώ και κερδήθηκε μια μεγάλη μάχη στις Βρυξέλλες τις προηγούμενες μέρες από τον Πρωθυπουργό με τη συστράτευση των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν την Κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, αλλά σε επιμέρους ζητήματα μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις.

Ακούμε όλες τις απόψεις, όχι μόνο των κυβερνητικών εταίρων, αλλά των εκπροσώπων όλων των πτερύγων αυτής της Αίθουσας. Ξέρετε ότι έχω ζητήσει όσον αφορά την αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου και του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ τις απόψεις των υπευθύνων αγροτικού τομέα των κομμάτων που βρίσκονται σε αυτή την Αίθουσα. Θέλω να πιστεύω ότι με το νέο έτος θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση, που δεν αφορά μόνο το συνεταιριστικό νόμο, αλλά όλα τα νομοθετήματα που ψηφίστηκαν το προηγούμενο διάστημα και στα οποία υπάρχουν δυσλειτουργίες κατά την εφαρμογή τους.

Αντιμετωπίζουμε, λοιπόν, με την τροπολογία που φέρνουμε τρία θέματα που έχουν επείγοντα χαρακτήρα. Το πρώτο είναι η παράταση στο συνεταιριστικό νόμο, στο ν. 4015, του χρόνου μετατροπής των παλαιών συνεταιριστικών οργανώσεων σε νέου τύπου οργανώσεις. Η προθεσμία έληγε τέλος του χρόνου και γι’ αυτό είναι το επείγον της ρύθμισης, κύριε Αποστόλου, και η προθεσμία πλέον παρατείνεται μέχρι την 1η Ιουλίου 2013.

Το δεύτερο ζήτημα που αντιμετωπίζουμε έχει να κάνει κι αυτό με το συνεταιριστικό νόμο και το θέμα των εκκαθαριστών. Αναφέρθηκε νωρίτερα και ο Πρόεδρος της Βουλής. Κανείς εκκαθαριστής δεν θα δεχτεί να αναλάβει την εκκαθάριση των οργανώσεων οι οποίες δεν θα μετατραπούν όπως προβλέπει ο νόμος, αν δεν υπάρχει αυτή η ρύθμιση. Δεν κάνουμε τίποτα παραπάνω από το να εφαρμόζουμε αντίστοιχη ρύθμιση που υπήρχε στο παρελθόν για τους εκκαθαριστές των δημοτικών επιχειρήσεων.

Και επειδή δεν θέλουμε να μείνει καμία σκιά, κύριε Γιοβανόπουλε, θέλω να πω ότι θα τροποποιήσουμε το τελευταίο εδάφιο, το οποίο τροποποιείται ως εξής: «Δεν μπορούν να οριστούν ως εκκαθαριστές πρόσωπα που έχουν ασκήσει διοίκηση ή έχουν υπάρξει υπάλληλοι των ανωτέρω οργανώσεων». Φεύγει το «υπό εκκαθάριση οργανώσεων», οπότε σε οποιαδήποτε αγροτική οργάνωση αν υπήρξαν ή αν είχαν οποιαδήποτε σχέση οι εκκαθαριστές, δεν μπορούν να είναι εκκαθαριστές.

Το καταθέτω στα Πρακτικά.

Το τρίτο πράγμα που διορθώνουμε, κύριε Πρόεδρε, έχει να κάνει με το ν. 4061, με τη διαχείριση των ακινήτων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και έχει δύο σκέλη.

Το ένα είναι η παράταση που δίνεται μέχρι 31/12/2013 για όσους επιθυμούν να εξαγοράσουν ακίνητα του δημοσίου μέχρι δέκα στρέμματα. Η ανάγκη αυτή προέκυψε λόγω της καθυστέρησης στη συγκρότηση από τις Περιφέρειες των Επιτροπών Θεμάτων Γης και Επίλυσης Διαφορών.

Και το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με τη δυνατότητα να νοικιάσουν για άλλα τρία χρόνια οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που εκμίσθωναν την τελευταία πενταετία αγροτικά ακίνητα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ρωτήσατε κύριε Αποστόλου πόσα είναι. Η ενημέρωση που έχω είναι ότι είναι άνω του ενάμισι εκατομμυρίου στρεμμάτων τα οποία και καλλιεργούν μέχρι σήμερα ακτήμονες αγρότες. Δίνουμε λοιπόν, τη δυνατότητα να συνεχίσουν να τα ενοικιάζουν για άλλα τρία χρόνια χωρίς άλλη δυνατότητα παράτασης. Μιλάμε για μέχρι εκατό στρέμματα και με ένα αντίτιμο των πέντε ευρώ.

Είναι ρυθμίσεις που έχουν χαρακτήρα επείγοντος και γι’ αυτό ζητούμε από την Ολομέλεια να τις υπερψηφίσει.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε».

 

Δευτερολογία

«Θα ήθελα να δώσω δύο – τρεις απαντήσεις, κύριε Πρόεδρε.

Η παρουσία του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κύριε Αποστόλου, δείχνει το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα. Η παρουσία του, επίσης, θα έλεγα ότι θέτει την προσωπική του σφραγίδα στο μεταρρυθμιστικό έργο που επιτελείται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως η καθιέρωση της προαιρετικής ασφάλισης του ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις σε ζημιογόνα αίτια, όπως το πράσινο σκουλήκι που μέχρι σήμερα δεν αποζημιώνονται, όπως επίσης και το προσωπικό του ενδιαφέρον για επενδύσεις στην τυποποίηση, τη μεταποίηση, για την εξαγωγή των ποιοτικών αγροτικών μας προϊόντων, αλλά και τον εκσυγχρονισμό των αγροκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων με την προώθηση των 7.700 σχεδίων βελτίωσης, η αξιολόγηση των οποίων ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες.

Ρωτήσατε για το αν έχει αλλάξει η σύμβαση που υπήρχε της Αγροτικής Τράπεζας με το δημόσιο όσον αφορά τη χρηματοδότηση του ΟΠΕΚΕΠΕ για την καταβολή των επιδοτήσεων. Δεν έχει αλλάξει τίποτα. Είναι η ίδια τετραετής σύμβαση. Θα έλεγα, μάλιστα, ότι μειώθηκε το κόστος κατά 9 εκατομμύρια.

Θέλω επίσης να πω ότι το ενοίκιο είναι πέντε ευρώ το στρέμμα ετησίως, κύριε Γιοβανόπουλε. Το διευκρινίζουμε για να μην υπάρχει καμία παρανόηση.

Εδώ οφείλω να πω το εξής: Από την μία μεριά, κύριε Πρόεδρε, έχουμε τους Ανεξάρτητους Έλληνες που όσον αφορά την παράταση στην εκμίσθωση για τρία χρόνια που δίνουμε σε ακτήμονες καλλιεργητές ακινήτων του δημοσίου ζητούν να βγάλουμε έξω τους ακτήμονες και να δοθούν σε νέους αγρότες και από την άλλη μεριά το Κομμουνιστικό Κόμμα λέει ότι δεν αρκούν τα τρία χρόνια, θα πρέπει να συνεχίζεται εις το διηνεκές. Η Κυβέρνηση, λοιπόν, έρχεται και δίνει μια σολομώντεια λύση, λέγοντας ότι δίνουμε για τρία χρόνια αυτήν την παράταση στους ακτήμονες καλλιεργητές, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι μετά τα τρία χρόνια δεν έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν την καλλιέργεια αυτών των κτημάτων, αυτών των χωραφιών με βάση την μοριοδότηση που υφίσταται.

Κλείνω, κύριε Πρόεδρε, με μια αναφορά στους εργαζόμενους του ΕΛΓΑ, στην τροπολογία για την οποία έγινε πολύς λόγος. Γι’ εμάς είναι πολύτιμοι συνεργάτες, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΑ. Σε σχέση με το 2009 οι σημερινοί εργαζόμενοι στον Οργανισμό είναι οι μισοί αν αθροίσουμε τους αορίστου χρόνου, τους εποχικούς και όσους κάνουν πρακτική άσκηση. Επιθυμούμε να παραμείνουν. Θέλω να πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν τα νομικής φύσεως ζητήματα που ετέθησαν, έτσι ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν στον ΕΛΓΑ.

Ευχαριστώ πολύ».

back to top