Menu
A+ A A-

30.08.13_Rapsani_1«Φίλες και φίλοι,

Εγκαινιάζω απόψε τη «Γιορτή Κρασιού Ραψάνης» αναλογιζόμενος τη σπουδαία ιστορία του τόπου, την παράδοσή του στον πρωτογενή τομέα και ιδιαίτερα στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία. Μια παράδοση που όχι μόνο παραμένει ζωντανή αλλά γεννά ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο.

Η Ραψάνη ανέκαθεν υπήρξε οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής όπου δεσπόζει ο Όλυμπος. Ένα στολίδι στις πλαγιές του βουνού των θεών και οι κάτοικοι της φρόντισαν να φανούν αντάξιοι αυτής της μοναδικής τοποθεσίας αλλά και του μύθου που την περιβάλλει.

Με κόπο και μεράκι μετέτρεψαν τις άγονες πλαγιές του βουνού σε αμπελώνες. Οι ξεχωριστές εδαφολογικές συνθήκες που θα πτοούσαν άλλους καλλιεργητές, αντί για εμπόδιο αποτέλεσαν εφαλτήριο για τους αμπελοκαλλιεργητές και οινοπαραγωγούς της περιοχής που πέτυχαν να παράγουν το ξακουστό κρασί Ραψάνης, ένα Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης, με ιδιαίτερο χαρακτήρα και μοναδική γεύση. Πράγματι, στο βουνό των θεών παράγεται κρασί αντάξιό τους.

 

Φίλες και φίλοι,

Αυτόν τον κόπο, αυτό το μεράκι, δεν μπορούμε μόνο να το επαινούμε και να το θαυμάζουμε, οφείλουμε ως Πολιτεία να το στηρίζουμε. Στεκόμαστε πλάι στον αμπελοκαλλιεργητή και τον οινοπαραγωγό, ειδικά όταν αγωνίζεται σε αντίξοες συνθήκες, σε ορεινές περιοχές.

Γιατί πολλές φορές η αμπελοκαλλιέργεια είναι μια από τις λίγες οικονομικά βιώσιμες καλλιέργειες λόγω εδάφους ή κλίματος. Γιατί θρέφει οικογένειες. Στην Ελλάδα υπάρχουν 700.000 εκμεταλλεύσεις αμπέλου με οινοποιήσιμες ποικιλίες που δίνουν εισόδημα σε 165.000 νοικοκυριά.

Γιατί το σταφύλι και το κρασί αποτελούν όχι μόνο οικονομικά αλλά και πολιτισμικά αγαθά που πρωταγωνιστούν στον ελληνικό πολιτισμό και τη λαογραφία μας αιώνες τώρα. Η άμπελος είναι κομμάτι αναπόσπαστο της ψυχής της Ελλάδας.

Στο ΥπΑΑΤ δρούμε με γνώμονα την προστασία της αμπελοοινικής παραγωγής της χώρας. Αλλάζουμε τα δεδομένα στον αμπελοοινικό τομέα για να διατηρήσουμε υψηλή την ποιότητα των εξαιρετικών ελληνικών κρασιών και να στηρίξουμε τους παραγωγούς. Δεν μένουμε στις κατακτήσεις του χθες. Θέλουμε τα επώνυμα ελληνικά κρασιά, Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης, Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, βιολογικά, να έχουν τη δική τους θέση στη διεθνή κάβα.

Με την αξιοποίηση των Προγραμμάτων Ενημέρωσης και Προώθησης της ΕΕ, γνωρίζουμε στους ξένους καταναλωτές τη μεθυστική γεύση της ελληνικής οινοποιίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός των 53 προγραμμάτων για την προώθηση του ελληνικού κρασιού για την περίοδο 2012-2013 αγγίζει τα οχτώ εκατομμύρια ευρώ και στοχεύει στις αγορές ισχυρών οικονομιών, μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ρωσία, η Κίνα, η Βραζιλία και η Ελβετία.

Ανασυγκροτούμε τη βάση της αμπελουργίας προκειμένου να κρατήσουμε ψηλά τον πήχη της ποιότητας και να καταστήσουμε το κρασί μας πιο ανταγωνιστικό στις διεθνείς αγορές.  Θέλουμε ποιοτική πρώτη ύλη. Σταφύλια που δίνουν εκλεκτά κρασιά και ανταποκρίνονται στη ζήτηση της αγοράς.

Γι' αυτό και προχωράμε στην «Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων» στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2018. Επιδοτούμε τους αμπελοκαλλιεργητές προκειμένου:

  • να αναβαθμίσουν ποιοτικά το αμπελουργικό δυναμικό,
  • να φυτέψουν ποικιλίες αμπέλου με αυξημένο  εμπορικό ενδιαφέρον,
  • να εισάγουν σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές

Στόχος μας η αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών μας εκμεταλλεύσεων.

Συνεχίζουμε με αξιώσεις και υψηλές προσδοκίες το επιτυχημένο τρέχον Εθνικό Πρόγραμμα Στήριξης (2009-2013), το οποίο συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ και καταγράφει απορροφητικότητα κονδυλίων 99%.

Μάλιστα, τροποποιήσαμε το πρόγραμμα, απλοποιώντας διαδικασίες ώστε να είναι πιο λειτουργικό και κυρίως να  διευκολύνεται η ένταξη παραγωγών σε μειονεκτικές και ακριτικές περιοχές. Δίνουμε προτεραιότητα στους νέους γεωργούς και στους κατ' επάγγελμα αγρότες, σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές και σε μικρά νησιά. Ενώ, ως προς την εκμετάλλευση, προκρίνονται οι εκτάσεις για παραγωγή οίνων ΠΟΠ και ΠΓΕ.

 

Φίλες και φίλοι,

Δεν μένουμε μόνο στην αναδιάρθρωση του κλάδου και την προώθηση των ελληνικών κρασιών. Ενεργούμε προκειμένου να προστατεύσουμε την παραγωγή από αντίξοες καιρικές συνθήκες διότι αναγνωρίζουμε την υψηλή της αξία και το ρόλο των αμπελώνων στην αγροτική οικονομία και την ύπαιθρο.

Για πρώτη φορά, εντάσσουμε την αμπελοκαλλιέργεια στο επιδοτούμενο πρόγραμμα αντιβρόχινης προστασίας του ΕΛΓΑ. Ένα πάγιο αίτημα των αμπελοκαλλιεργητών γίνεται πραγματικότητα. Το αμπέλι καλύπτεται από το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓΑ για το έτος 2013. Οι αμπελοκαλλιεργητές μας επιδοτούνται πλέον για να εγκαταστήσουν όχι μόνο αντιχαλαζικά δίχτυα αλλά και αντιβρόχινες μεβράνες.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ενεργητικής προστασίας αγγίζει τα δέκα εκατομμύρια ευρώ για όλη την επικράτεια. Μέσω της πρόληψης, όχι μόνο εξοικονομούμε πόρους σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία, αλλά πρωτίστως προστατεύουμε τον κόπο του παραγωγού και διατηρούμε την παραγωγή σε σταθερά επίπεδα. Γιατί θέλουμε το ελληνικό σταφύλι και κρασί να έχουν σταθερή παρουσία στα ράφια της εγχώριας αλλά και της παγκόσμιας αγοράς.

Επιπροσθέτως, για την προστασία της φήμης των ελληνικών κρασιών και φυσικά την ασφάλεια του καταναλωτή επαγρυπνούμε για την καταπολέμηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων. Το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ και τα τελωνεία πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους σε οίνους που διακινούνται χύμα από την ΕΕ ή εισάγονται από τρίτες χώρες.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες παρακολουθούν και ελέγχουν την τήρηση των προδιαγραφών της Κοινοτικής νομοθεσίας καθ’ όλη τη διακίνηση των οίνων αυτών εντός της ελληνικής επικράτειας, μέχρι την  εμφιάλωσή τους, την επισήμανση της χώρας προέλευσης καθώς και την τελική τους χρήση.

Με την τήρηση των Κοινοτικών διατάξεων, την ιχνηλασιμότητα των οίνων και την ορθή επισήμανσή τους δεν αποφεύγεται μόνο η εξαπάτηση του καταναλωτή και η δυσφήμιση των ελληνικών κρασιών, αλλά επιτυγχάνεται και ο πρωταρχικός στόχος των ελέγχων αυτών, που είναι η προστασία της δημόσιας υγείας.

 

Φίλες και φίλοι,

Ο Ραψανιώτικος οίνος μπορεί να μεταφέρει τον καθάριο αέρα του Ολύμπου πέρα από τα σύνορα της χώρας. Είναι ένα σήμα κατατεθέν της Θεσσαλίας αλλά και ολόκληρης της Ελλάδας. Τέτοια αγροδιατροφικά προϊόντα χρειαζόμαστε για να διαφημίσουμε τον τόπο μας. Ευτυχώς έχουμε πολλά. Δυστυχώς δεν έχουν πάντα την απαραίτητη τυποποίηση, πιστοποίηση ή ταξινόμηση.

Προς την κατεύθυνση αυτή εργαζόμαστε στο ΥπΑΑΤ προκειμένου τα αγαθά της ελληνικής γης να μην φεύγουν προς τα έξω χύμα. Θέλουμε να έχουν ταυτότητα. Για να κερδίζουν όλοι όσοι δουλεύουν στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Για να κερδίζει η Ελλάδα. Η Ελλάδα που αγωνίζεται και πετυχαίνει.

Αυτή την Ελλάδα γευόμαστε στο κρασί της Ραψάνης. Την Ελλάδα της δημιουργίας και της επιτυχίας.

Αυτή την Ελλάδα θέλουμε να αφήσουμε παρακαταθήκη στα παιδιά μας.

Σας ευχαριστώ».

back to top