Menu
A+ A A-

29.08.13_Ampelonas_1«Φίλες και φίλοι,

Με μεγάλη μου χαρά εγκαινιάζω τη «Γιορτή Κρασιού Αμπελώνα», μια γιορτή που έχει συνέχεια και αντοχή στο χρόνο και πάνω από όλα διοργανώνεται με μεράκι και επαγγελματισμό από συμπολίτες μας που ξέρουν και αξιοποιούν το αμπέλι και το κρασί.

Από το 1959 που πρωτοξεκίνησε η «Γιορτή Κρασιού», γευόμαστε το ποιοτικό κρασί που μας προσφέρουν οι παραγωγοί της περιοχής από τα αμπέλια τους.

Αμπέλια που κατακλύζουν τον κάμπο γύρω μας και χάρισαν στην πόλη πολύ περισσότερα από την ονομασία που της έδωσαν το 1927, αντικαθιστώντας το παλιότερο τοπωνύμιο «Καζακλάρ». Έδωσαν ευκαιρίες ανάπτυξης και προόδου.

Το αμπέλι – το σταφύλι - το κρασί, χαρακτηρίζουν τον ευλογημένο αυτό τόπο και προβάλλουν το όνομά του και την ξεχωριστή ομορφιά του πέρα από τα όρια της Θεσσαλίας. Διότι ο Αμπελώνας έχει και το όνομα και τη χάρη.

Η χάρη, όμως, δεν αρκεί. Απαιτείται πάντα σκληρή δουλειά και σωστή οργάνωση για να μην πάει χαμένος ο κόπος του αμπελοκαλλιεργητή και του οινοπαραγωγού.

Στην κατεύθυνση αυτή, έχοντας στο νου μας πως το κρασί αποτελεί ένα εθνικό προϊόν, έναν άξιο πρεσβευτή του ελληνικού πολιτισμού και ειδικότερα της ελληνικής αγροτικής παραγωγής, εργαζόμαστε στο ΥπΑΑΤ τόσο για την αναδιοργάνωση του κλάδου, όσο και για την καλύτερη προώθηση των ελληνικών κρασιών στις αγορές τους εξωτερικού.

 

Φίλες και φίλοι,

Προτού έρθει η γιορτή του τρύγου πρέπει να έχουμε φροντίσει να έχουν γερές ρίζες τα αμπέλια. Δεν δρέπουμε καρπούς χωρίς προετοιμασία. Αυτό ισχύει και για τον αμπελοοινικό τομέα, όπου οφείλουμε, όλοι μας, παραγωγοί και Πολιτεία, να θέσουμε την παραγωγή σε στέρεες βάσεις. Δεν αρκεί να είναι ποιοτικό το προϊόν σήμερα. Χρειάζεται προγραμματισμός και οργάνωση, για να συνεχίσουμε να είμαστε ανταγωνιστικοί και αύριο.

Επιβάλλεται να στηρίζουμε και στηρίζουμε τον αμπελοοινικό τομέα που συνεισφέρει  σημαντικά στην αγροτική μας οικονομία και στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Στη χώρα μας καλλιεργούνται περί τις 700.000 εκμεταλλεύσεις αμπέλου με οινοποιήσιμες ποικιλίες που δίνουν εισόδημα σε 165.000 νοικοκυριά. Χώρια,  η σύνδεσή του με τη μεταποίηση και την εμπορία που δίνουν υπεραξία στο παραγόμενο προϊόν.

Μην ξεχνάμε πως παράγουμε επώνυμα κρασιά, Προϊόντα με Ονομασία Προέλευσης και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, τα οποία διαθέτουν ταυτότητα που τους επιτρέπει να εισέρχονται σε ξένες αγορές με εχέγγυα και αξιώσεις που το χύμα κρασί δεν πρόκειται να αποκτήσει.

Άλλωστε και στο ΥπΑΑΤ, αξιοποιούμε τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ Προγράμματα Ενημέρωσης και Προώθησης για να αναδείξουμε το ελληνικό ποιοτικό κρασί και να το καταστήσουμε γνωστό στις διεθνείς αγορές.

Πέρα, όμως, από το τελικό αυτό στάδιο που συμβάλλουμε στη γνωριμία του καταναλωτή με το ελληνικό κρασί, αναλαμβάνουμε δράσεις προκειμένου να στηρίξουμε τον αμπελοκαλλιεργητή για να μπορεί να παράγει ποιοτική πρώτη ύλη.

Στην κατεύθυνση αυτή και στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2018 επιδοτούμε την αναδιάρθρωση των αμπελουργικών εκτάσεων με περισσότερο ποιοτικές και εμπορικές ποικιλίες.

Με την υλοποίηση των μέτρων του προγράμματος αυτού στοχεύουμε στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων μέσω:

  • της ποιοτικής αναβάθμισης του αμπελουργικού δυναμικού,
  • της εγκατάστασης ποικιλιών αμπέλου με αυξημένο  εμπορικό ενδιαφέρον,
  • της εισαγωγής σύγχρονων καλλιεργητικών τεχνικών.

Η αναδιάρθρωση του αμπελουργικού μας τομέα αποτελεί προαπαιτούμενο για τη συνέχιση της παραγωγής ποιοτικού ελληνικού κρασιού. Οι Έλληνες αμπελουργοί πρέπει να έχουν την ευκαιρία να χρησιμοποιούν νέες, πιο εμπορικές ποικιλίες, να αναβαθμίσουν ποιοτικά τις υπάρχουσες αλλά και να βελτιώσουν τις τεχνικές διαχείρισης των αμπελώνων. Διότι το ποιοτικό κρασί απαιτεί ποιοτικούς αμπελώνες.

 

Φίλες και φίλοι,

Δημιουργούμε νέα δεδομένα στον αμπελοοινικό τομέα. Ικανοποιήσαμε ένα πάγιο αίτημα των αμπελοκαλλιεργητών, την ένταξη της αμπέλου στο επιδοτούμενο πρόγραμμα αντιβρόχινης προστασίας του ΕΛΓΑ.

Με στόχο την προστασία της αγροτικής παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, ο ΕΛΓΑ έχει ήδη εξαγγείλει το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας για το έτος 2013 που περιλαμβάνει:

  • εγκατάσταση αντιχαλαζικών δικτύων,
  • αντιβρόχινων μεμβρανών και
  • αντιπαγετικών ανεμιστήρων.

O προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα δέκα εκατομμύρια ευρώ και καλύπτει όλη την επικράτεια. Πλέον, για πρώτη φόρα και τα αμπέλια καλύπτονται από το πρόγραμμα αυτό.

Παράλληλα, εξοικονομούμε πόρους του ΕΛΓΑ καθώς προλαμβάνουμε αντί να επιλαμβάνουμε. Τα μέτρα ενεργητικής προστασίας, έχουν προληπτικό αλλά και κατασταλτικό χαρακτήρα, ούτως ώστε, αφενός να προστατεύεται αποτελεσματικότερα η παραγωγή από δυσμενή καιρικά φαινόμενα, και αφετέρου αυτή να διατηρείται σε σταθερά επίπεδα. Γιατί η προστασία του πλούσιου φυτικού κεφαλαίου της χώρας, αποτελεί τη βάση για τη στήριξη της ελληνικής γεωργίας.

 

Φίλες και φίλοι,

Το ελληνικό κρασί είναι ένα δυναμικό προϊόν, που κατακτά με αξιώσεις τις διεθνείς αγορές και πρέπει να στηρίζεται σε μια ακμάζουσα και ανταγωνιστική καλλιέργεια. Αυτό το γνωρίζουμε καλά στο ΥπΑΑΤ γι' αυτό και δρούμε για την προστασία και τη στήριξη της αμπελοκαλλιέργειας.

Πιστεύω, ότι σε συνεργασία με τους παραγωγούς, θα πετύχουμε πολλά. Γιατί έχουμε στα χέρια μας ένα καταπληκτικό προϊόν. Γιατί έχουμε ανθρώπους δημιουργικούς που είναι περήφανοι για τους πλούσιους αμπελώνες τους και τα υπέροχα κρασιά που παράγουν. Γιατί η παράδοση μας στο αμπέλι και το κρασί ασφυκτιά στα στενά όρια της ελληνικής αγοράς και ήδη βρίσκει νέες αγορές.

Είμαστε ακόμη στην αρχή μιας διαδρομής που έχει προορισμό τις πιο ανταγωνιστικές αγορές. Αυτή τη διαδρομή θα την κάνουμε μαζί, παραγωγοί και Πολιτεία. Για να κεράσουμε κρασί ελληνικό και ποιοτικό. Για να γνωρίσουν και οι ξένοι καταναλωτές  την Ελλάδα του οίνου και της αμπέλου. Την Ελλάδα της παράδοσης και της δημιουργίας.

Σας ευχαριστώ».

 

back to top