Menu
A+ A A-

28.08.13_Krya_Vrysi_1«Φίλες και φίλοι,

Με μεγάλη χαρά εγκαινιάζω απόψε μια έκθεση πετυχημένη, όπως αποδεικνύει η διοργάνωσή της τα τελευταία 26 χρόνια. Μια έκθεση, η σπουδαιότητα της οποίας είναι ακόμη μεγαλύτερη σήμερα, που ο αγροτικός κόσμος προσελκύει το ενδιαφέρον όλο και περισσότερων συμπολιτών μας και ειδικά νέων ανθρώπων.

Απόψε και τις επόμενες μέρες αναδεικνύεται ο πλούτος της μακεδονικής γης. Πρωταγωνιστεί η προσπάθεια των παραγωγών, των βιοτεχνών, των εμπόρων, όλων όσων καταπιάνονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με τα δώρα της φύσης. Συνδέεται η παράδοση με την τεχνολογική πρόοδο, ο πρωτογενής με το  δευτερογενή τομέα.

Αυτή η σύζευξη είναι ένα από τα στοιχήματα που πρέπει να κερδίσουμε εάν πραγματικά θέλουμε να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το δυναμικό της εύφορης ελληνικής γης, να αναζωογονήσουμε την ύπαιθρο και να θέσουμε την περιφέρεια στο επίκεντρο της εθνικής οικονομίας, ώστε να πετύχουμε το στόχο της ανάπτυξης.

Μιας ανάπτυξης με ισχυρά ερείσματα στους παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, όπως είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία. Όπου μπορούμε να πάμε πολλά βήματα μπροστά αρκεί να συνεργαστούμε παραγωγοί και Πολιτεία ώστε να θέσουμε στέρεες και υγιείς βάσεις.

Να αποτινάξουμε χρόνιες παθογένειες που στρεβλώνουν την αγροτική παραγωγή και να την καταστήσουμε ανταγωνιστική και εξωστρεφή. Να στείλουμε ηχηρό μήνυμα πως η Ελλάδα της παραγωγής, της δημιουργίας είναι εδώ ζωντανή και θα τα καταφέρει.

 

Φίλες και φίλοι,

Κάνουμε βήματα σταθερά για να ξεπεράσουμε εμπόδια δεκαετιών και θα τα ξεπεράσουμε. Ανασυγκροτούμε τη βάση της κτηνοτροφία απαντώντας σε πάγια αιτήματα των κτηνοτρόφων:

  • Πρώτον, νομιμοποιούνται οι αυθαίρετες σταυλικές εγκαταστάσεις χωρίς κανένα πρόστιμο. Δίνουμε τέλος στην αγωνία των παραγωγών που ζούσαν σε ένα καθεστώς αβεβαιότητας.
  • Δεύτερον, απλοποιήσαμε τη διαδικασία αδειοδότησης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Πλέον, είναι πιο γρήγορη και πιο οικονομική. Οι κτηνοτρόφοι δεν χρειάζεται να δαπανούν χρόνο και χρήμα για έκδοση περιβαλλοντικών αδειών για τις εγκαταστάσεις τους. Αντιθέτως, μπορούν να εκσυγχρονίσουν, να επεκτείνουν ή να ιδρύσουν νέα κτηνοτροφική εκμετάλλευση δίχως περιττή γραφειοκρατία.
  • Τρίτον, για πρώτη φορά θεσπίσαμε πλαίσιο για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργανώσεων στο γαλακτοκομικό τομέα. Ορίζουμε το νομικό πλαίσιο που ρυθμίζει πρακτικές συμβολαιακής γεωργίας μεταξύ κτηνοτρόφων, εμπόρων και διακινητών που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα γάλακτος. Θέλουμε ισχυρές οργανώσεις, με λόγο στην αγορά και ουσιαστική σύνδεση της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής.

 

Φίλες και φίλοι,

Θέλουμε και στηρίζουμε τους νέους που στρέφονται στη γεωργία και την κτηνοτροφία για να βρουν μια διέξοδο από την κρίση. Να αναζωογονήσουμε την ύπαιθρο με νέο αίμα και νέες ιδέες.

Στην κατεύθυνση αυτή υποβάλλαμε πρόταση αναθεώρησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μεταξύ άλλων για πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Επίσης, το αναθεωρημένο ΠΑΑ 2007-2013 περιλαμβάνει και στοχευμένα μικρά σχέδια βελτίωσης, με έμφαση στην κτηνοτροφία, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ. Και φυσικά στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε και το νέο ΠΑΑ 2014-2020 προκειμένου να ενισχυθεί η πρωτογενής παραγωγή.

Επιπλέον, η νέα ΚΑΠ θα φέρει μια σειρά αλλαγών που θα προετοιμάσουν τους παραγωγούς ώστε να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της παγκοσμιοποιημένης αγοράς τροφίμων. Η νέα ΚΑΠ στηρίζει την παραγωγή, προστατεύει το φυσικό περιβάλλον και ενθαρρύνει τους παραγωγούς σε συνένωση δυνάμεων.

Συγκριτικό μας πλεονέκτημα είναι τα ποιοτικά μας προϊόντα. Η νέα ΚΑΠ δίνει έμφαση σε πιστοποιημένα προϊόντα ΠΟΠ, ΠΓΕ, βιολογικής και παραδοσιακής γεωργίας. Εκεί οφείλουμε να επενδύσουμε και να μην αναλωθούμε στην παραγωγή φθηνών αγροτικών προϊόντων, διότι σε αυτή την κατηγορία ο ανταγωνισμός από τρίτες χώρες δεν αφήνει περιθώρια επιτυχίας.

Αντιθέτως, η κατοχύρωση μιας ισχυρής ελληνικής ταυτότητας, που σημαίνει ποιότητα και αγροδιατροφική ασφάλεια, μπορεί να αποτελέσει το διαβατήριο για αγορές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και πέρα από τα σύνορά της, σε αγορές ισχυρών οικονομιών όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Μόνο, όμως, με τυποποίηση και πιστοποίηση τα αγροδιατροφικά μας προϊόντα θα αποκτήσουν την υπεραξία που δικαιούνται λόγω της εξαιρετικής τους ποιότητας.

Από την παράδοσή μας στα αγροτικά προϊόντα κρατάμε την ποιότητα και τυποποιούμε το χύμα. Θέλουμε ταυτότητα, στο λάδι, το κρασί, το βαμβάκι, τα οπωροκηπευτικά, το μέλι, για να τα αναγνωρίζει και να τα προτιμά ο καταναλωτής.

Μπορούμε να κάνουμε το τοπικό ποιοτικό αγροτικό προϊόν, παγκόσμια γνωστό. Τις ελληνικές γεύσεις περιζήτητες. Εδώ σε μια ευλογημένη περιοχή τον κάμπο της Κρύας Βρύσης, όπως γνωρίζετε καλύτερα από εμένα εσείς οι ίδιοι, παράγονται με οικολογικές μεθόδους εξαιρετικά ακτινίδια, σπαράγγια και άλλα φρούτα και κηπευτικά.

Αυτά, όπως και βιολογικά προϊόντα από τον υπόλοιπο νομό, αναδεικνύουν την ποιότητα της παραγωγής και αποτελούν ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής. Η πλούσια παραγωγή του νομού Πέλλας: ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, κεράσια, αχλάδια, βερίκοκα, δαμάσκηνα, βρίσκει θέση στα  ράφια των καταστημάτων της Ελλάδας, της ΕΕ αλλά και τρίτων χωρών.

Η λίστα της επιτυχημένης αγροτικής παραγωγής δεν εξαντλείται στα ονομαστά τραγανά κεράσια Έδεσσας ΠΟΠ, τα λεγόμενα και βοδενά, γλυκά κουταλιού, τυρί "μπάτσο", "τσούσκες" πιπεριές, πράσινες πιπεριές, τσίπουρο, ζυμαρικά, αλλά μπορεί να επεκταθεί καθώς αναπτύχθηκαν βιολογικές καλλιέργειες, όπως αμπελώνες, που δίνουν εξαιρετικό κρασί.

Έχει πολλά να προσφέρει αυτός ο τόπος. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην πρωτογενή παραγωγή αλλά και στη δευτερογενή. Η μεταποιητική βιομηχανία αξιοποιεί την πρωτογενή παραγωγή, παράγοντας κομπόστες και χυμούς συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της περιφέρειας.

Μπορούμε να αναβαθμίσουμε την πρωτογενή παραγωγή και κατά συνέπεια την ύπαιθρο. Για να το πετύχουμε αυτό, δεν μπορούμε να λειτουργούμε ως μονάδες, αλλά ως ομάδες, έτσι ώστε να μειώνεται το κόστος παραγωγής, να αυξηθεί η ποσότητα και να είναι εφικτές οι επενδύσεις στην καινοτομία και την καθετοποίηση της παραγωγής.

Στην κατεύθυνση αυτή κινούνται οι πρωτοβουλίες μας για τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις στο γάλα και το βαμβάκι και ελπίζω σύντομα και σε άλλα προϊόντα οι παραγωγοί, οι μεταποιητές και οι έμποροι να αναγνωρίσουν την αξία της συνεργασίας και της ουσιαστικής σύνδεσης της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής.

Από την πλευρά μας, ως Πολιτεία δημιουργούμε βήμα-βήμα το θεσμικό πλαίσιο και παρέχουμε υποστήριξη για την ευόδωση τέτοιων ενεργειών. Άλλωστε, εργαζόμαστε σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο για να ανοίξουμε τις ξένες αγορές στα αγροδιατροφικά μας προϊόντα.

Αξιοποιούμε τα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ Προγράμματα Ενημέρωσης και Προώθησης αγροτικών προϊόντων τόσο για την εσωτερική αγορά της Ένωσης όσο και για τις αγορές τρίτων χωρών. Το δρόμο που ανοίγουμε μπορούν να το διαβούν τα ποιοτικά μας προϊόντα, φθάνει οι παραγωγοί να ενώσουν δυνάμεις προκειμένου να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις της διεθνούς αγοράς.

 

Φίλες και φίλοι,

Μπορούμε να αλλάξουμε. Μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η πίστη στις δυνάμεις μας είναι το πρώτο βήμα για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ελληνικής γεωργίας και κτηνοτροφίας. Η συνένωση των δυνάμεων αυτών υπό τη σκέπη ισχυρών οργανώσεων είναι αναγκαία προϋπόθεση.

Η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων με ταυτότητα αποτελεί το κλειδί για τις ξένες αγορές. Η σύνδεση της πρωτογενούς και δευτερογενούς παραγωγής σφυρηλατεί την αγροδιατροφική αλυσίδα προκειμένου να ωφεληθούν όλοι από τον παραγωγό μέχρι τον καταναλωτή. Η Πολιτεία είναι αρωγός σε αυτές τις αλλαγές.

Η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει δύναμη από τη γη. Οι νέοι μας μπορούν να αλλάξουν την εικόνα της υπαίθρου. Έχουμε την ευκαιρία που μας προσφέρει η νέα ΚΑΠ και το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης.

Είναι στο χέρι μας.

Μπορούμε.

Σας ευχαριστώ».

 

back to top