Menu
A+ A A-

14.09.13._Giorti_Amygdalou_Sykourio«Φίλες και φίλοι,

Με χαρά βρίσκομαι απόψε ανάμεσά σας για να κηρύξω την έναρξη των εκδηλώσεων της Γιορτής Αμυγδάλου. Μιας γιορτής πολιτισμού, παράδοσης και δημιουργίας, όπου πρωταγωνιστεί η πλέον δυναμική καλλιέργεια της περιοχής και ο πολύτιμος καρπός της.

Πρωταγωνιστείτε όλοι εσείς, οι παραγωγοί, ο σύλλογος γυναικών, ο κόσμος που στηρίζει την τοπική παραγωγή. Την αναδεικνύετε και φέρνετε σε επαφή το ευρύ κοινό με την ποιότητα και τη γεύση του αμυγδάλου.

Γιατί το αμύγδαλο για το Συκούριο είναι καλλιέργεια με παρόν και μέλλον. Δεν είναι τυχαία η επιλογή της καλλιέργειας και η έκταση της. Και η επιλογή αυτή πρέπει να έχει συνέπεια και συνέχεια. Να αναβαθμίζεται η καλλιέργεια αλλά και η οργάνωση των παραγωγών, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένα ισχυρό δίκτυο παραγωγής, τυποποίησης, μεταποίησης, διακίνησης και προώθησης του προϊόντος.

Έλεγα και το πρωί στη Γιορτή του Νέου Αγρότη ότι δεν έχουμε την πολυτέλεια να μείνουμε στην ξεπερασμένη λογική της πώλησης της αγροτικής παραγωγής χύμα. Οι συνθήκες στην αγορά αγροδιατροφικών προϊόντων έχουν αλλάξει. Ο ανταγωνισμός επιβάλλει πιο ολοκληρωμένες δράσεις. Δράσεις που καλύπτουν όλη την αγροδιατροφική αλυσίδα.

Από το χωράφι ως το ράφι, θα πρέπει να φαίνεται ο παραγωγός, να μπορεί ο καταναλωτής να γνωρίζει από πού προέρχεται το προϊόν και πως έχει παραχθεί. Απαιτείται τυποποίηση της παραγωγής. Γιατί το τυποποιημένο προϊόν έχει ταυτότητα και η ταυτότητα είναι το εισιτήριο για την αγορά, όχι μόνο της χώρας μας, αλλά της Ευρώπης και του κόσμου.

Ταυτότητα σημαίνει για τον καταναλωτή ποιότητα και ασφάλεια, και για αυτά, στις διεθνείς αγορές πληρώνουν παραπάνω. Η ταυτότητα θα φέρει κέρδος στον παραγωγό και τον τόπο του.

Οφείλουμε, λοιπόν, παραγωγοί και Πολιτεία από κοινού να εργαστούμε για να δώσουμε στο αμύγδαλο την υπεραξία που δικαιούται. Να κάνουμε το επόμενο βήμα και να συνδέσουμε αποτελεσματικά την πρωτογενή παραγωγή με τη μεταποίηση για να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα στην αγορά. Χρειάζεται αναβάθμιση της μεταποιητικής υποδομής, με σύγχρονα σπαστήρια. Γιατί η καινοτομία μπορεί να αυξήσει σημαντικά την παραγωγή και να ενισχύσει την ποιότητα.

 

Φίλες και φίλοι,

Για να κάνουμε την ιδέα της καινοτομίας πράξη, δεν έχουμε την πολυτέλεια να πορεύεται ο καθένας μόνος του. Κανείς δεν μπορεί να σηκώσει το φορτίο αυτό μόνος του. Αντιθέτως, πολλοί παραγωγοί ενωμένοι μπορούν να μετατρέψουν το φορτίο σε όχημα ανάπτυξης.

Δεν αναφέρομαι μόνο, στα γνωστά πλεονεκτήματα της μείωσης του κόστους παραγωγής και της ανταλλαγής τεχνογνωσίας και πληροφόρησης, που προσφέρει  ένα συγκροτημένο δίκτυο παραγωγών στα μέλη του.

Αναφέρομαι και στις ευκαιρίες που μπορούν να αδράξουν οι αγρότες όταν μετέχουν σε Οργανώσεις Παραγωγών, όπως είναι η συμμετοχή σε επιχειρησιακά προγράμματα, προκειμένου να αναβαθμίσουν την παραγωγική και μεταποιητική δραστηριότητα, με σύγχρονα μηχανήματα και εγκαταστάσεις.

Μάλιστα, στη Νέα ΚΑΠ, προβλέπεται ενίσχυση των παραγωγών που μετέχουν σε Οργανώσεις Παραγωγών και Διεπαγγελματικές Οργανώσεις. Γιατί η καλύτερη οργάνωση των παραγωγών και η ουσιαστικότερη σύνδεση της αγροτικής παραγωγής με τη μεταποίηση και το εμπόριο, δεν είναι μόνο εθνική στρατηγική επιλογή, αλλά και στόχος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για να κάνουμε, λοιπόν, τις Οργανώσεις Παραγωγών πιο λειτουργικές και πιο ελκυστικές για τους αγρότες αλλάξαμε το θεσμικό πλαίσιο. Απαλλάξαμε τις Οργανώσεις Παραγωγών από τις αγκυλώσεις του συνεταιριστικού νόμου 4015, εξαιτίας του οποίου αρκετές Ομάδες και Οργανώσεις Παραγωγών με αριθμό μελών κάτω του 20, αν και λειτουργούσαν αποτελεσματικά και ανταποκρίνονταν με ευελιξία στις ανάγκες της αγοράς, είχαν στερηθεί τη δυνατότητα αναγνώρισης και λειτουργίας.

Πλέον, στο νέο πλαίσιο προχωρήσαμε στην άρση αυτών εμποδίων. Με Κοινή Υπουργική Απόφαση μειώσαμε από 20 σε 10, τον ελάχιστο αριθμό μελών για την αναγνώριση Οργανώσεων Παραγωγών σε αγροτικά προϊόντα, μεταξύ των οποίων είναι και οι καρποί με κέλυφος, όπως τα αμύγδαλα. Θέλουμε να κάνουμε τη συγκρότηση Οργανώσεων Παραγωγών πιο εύκολη, πιο απλή για να μπορεί η συνεργατική αλληλεγγύη να λάβει σάρκα και οστά.

Άλλωστε τη δύναμη της συνεργασίας, μας την επιδεικνύει, εδώ απόψε, και ο δραστήριος σύλλογος γυναικών Νέσσωνος, που έχει αναγάγει το αμύγδαλο σε μια γευστική πανδαισία. Αυτό είναι το πνεύμα της δημιουργικότητας. Να επενδύουμε στο συγκριτικό μας πλεονέκτημα και αξιοποιώντας το να δημιουργούμε νέα δεδομένα στο χώρο της αγροδιατροφικής παραγωγής. Να μην είμαστε στάσιμοι, να προβάλλουμε τον τόπο μας και τα καλά του.

Και θέλω εδώ από το Συκούριο να ανακοινώσω ότι ως ΥπΑΑΤ, έχουμε καταθέσει πρόταση στο Υπουργείο Εργασίας, για τη χρηματοδότηση Δράσεων Επαγγελματικής Κατάρτισης αυτοαπασχολούμενων γυναικών-μελών γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών σε θέματα μεταποίησης γεωργοκτηνοτροφικών προϊόντων και αγροτουρισμού.

Η πρόταση αυτή αφορά σε 150 προγράμματα με προϋπολογισμό 2,5 εκατομμύρια ευρώ για όλη την επικράτεια. Στόχος μας είναι να συμβάλλουμε στην ολοκληρωμένη ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών, μέσω της ενεργής συμμετοχής όσο το δυνατόν περισσοτέρων στην αξιοποίηση των φυσικών πόρων της υπαίθρου, τη σύζευξη του πρωτογενούς τομέα με τη μεταποίηση υπό τη σκέπη της παράδοσης και του πολιτισμού. Να ξανακάνουμε την αγροτική παραγωγή πυρήνα της οικονομικής δραστηριότητας της περιφέρειας και μάλιστα πιο ισχυρό από ότι πριν.

 

Φίλες και φίλοι,

Όταν η ελληνική γη είναι τόσο γενναιόδωρη μαζί μας, το λιγότερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πάψουμε να δρούμε αποσπασματικά και μεμονωμένα.

Να συνεργαστούν οι παραγωγοί μεταξύ τους για να υπερπηδήσουν τα εμπόδια. Να στήσουμε τις γέφυρες ανάμεσα στην πρωτογενή παραγωγή και τη δευτερογενή παραγωγή. Με ολοκληρωμένες προτάσεις και δράσεις, σε όλο το μήκος της αγροδιατροφικής αλυσίδας, να κάνουμε το προϊόν μας γνωστό στις ξένες αγορές.

Να σπάσουμε το κέλυφος της εγχώριας αγοράς και να γευτούν και οι ξένοι καταναλωτές τους πολύτιμους καρπούς της ελληνικής γης. Ήδη τα πρώτα θετικά μηνύματα, με την αύξηση των εξαγωγών των αγροτικών μας προϊόντων κατά 3,9% το πρώτο εξάμηνο του 2013 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2012, καταγράφονται στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών της χώρας.

Κάθε μέρα που περνάει, κάθε μέρα που συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις και επενδύουμε στους τομείς που διαθέτουμε το συγκριτικό πλεονέκτημα, όπως είναι ο πρωτογενής τομέας, βελτιώνουμε τη θέση μας.

Η επίτευξη του στόχου της ανάπτυξης δεν θα κριθεί μόνο στην επιτυχία του σήμερα αλλά και στη συνέπεια της προσπάθειας, στην επιμονή για τη στήριξη της Ελλάδας της παραγωγής και της δημιουργίας. Της Ελλάδας που αγωνίζεται.

Αυτή την Ελλάδα γιορτάζουμε εδώ απόψε.

Γιατί είναι η πραγματική Ελλάδα.

Η Ελλάδα που αγωνίζεται, που αλλάζει και προχωρά.

Είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.

Σας ευχαριστώ».

 

 

 

 

 

 

back to top