Menu
A+ A A-

31.08.13_Mila_Agias_1«Φίλες και φίλοι,

Ξεκινά σήμερα το Αγιώτικο πανηγύρι, μια γιορτή πολυδιάστατη, όπως η πλούσια παραγωγή του κάμπου της Αγιάς. Μια γιορτή που αναδεικνύει όλες τις πτυχές της κοινωνικής και πολιτισμικής ζωής της περιοχής. Συνδυάζει τη θρησκευτική πίστη του εορτασμού των πολιούχων Αγίων Αντωνίων με την απελευθέρωση από τον Οθωμανικό ζυγό. Μια γιορτή που δίνει το σύνθημα για την αρχή της συγκομιδής των πανελληνίως γνωστών μήλων Αγιάς.

Η Γιορτή του Μήλου, που καθιερώθηκε το 1966, είναι η γιορτή των κατοίκων της Αγιάς που αξιοποιούν την εύφορη γη που την περιβάλλει. Μια γη όπου κυριαρχεί η μηλιά, η φήμη του καρπού της οποίας καμιά φορά επισκιάζει τα άλλα δώρα της Αγιώτικης γης, όπως τα αχλάδια, τα ακτινίδια, τα κεράσια, τα κάστανα κ.ά..

Τα μήλα Αγιάς κέρδισαν τη φήμη τους χάρη στην ασύγκριτη ποιότητά τους αλλά και την επιμονή των καλλιεργητών για το καλύτερο. Ξεκίνησαν το 1950 με τα περίφημα φιρίκια αλλά δεν επαναπαύτηκαν, ενδιαφέρθηκαν, έψαξαν, βρήκαν και άλλες ποικιλίες, εμπλούτισαν την παραγωγή για να είναι πιο ανταγωνιστικοί και πετυχημένοι.

Από το 1980 και μετά ξεκίνησε  στη περιοχή η καλλιέργεια δυναμικών ποικιλιών. Κοντά στα φιρικιά ήρθαν κόκκινες, κίτρινες και πράσινες ποικιλίες μήλων που έκαναν την τοπική καλλιέργεια μήλων πιο δυναμική, πιο ανταγωνιστική, πιο εμπορική.

Αυτή η συνέπεια και συνέχεια στην εισαγωγή πιο δυναμικών ποικιλιών μήλων, σε συνδυασμό με το μεράκι του παραγωγού και την εύφορη γη, έκαναν τα μήλα της Αγιάς μια κορυφαία επιλογή για τον καταναλωτή. Έβαλαν την Αγιά στο κέντρο του χάρτη της μηλοπαραγωγής στην Ελλάδα.

Η αξία των μήλων Αγιάς πηγάζει από τη ποιότητα, τη θρεπτική τους αξία και τη γεύση τους. Μια αξία που αναγνωρίστηκε όταν το 2005, το ΥπΑΑΤ και συγκεκριμένα ο Οργανισμός Πιστοποίησης και Επίβλεψης Γεωργικών Προϊόντων AGROCERT, έδωσε πιστοποιητικό και σήμα ποιότητας στους παραγωγούς της Αγιάς που συμμετείχαν στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, σύμφωνα με τα πρότυπα Agro2-1 και Agro2-2. Γιατί η ποιότητα πάντα αναγνωρίζεται και προτιμάται από τους καταναλωτές. Γιατί η ταυτότητα πάντα κάνει τα αγροτικά προϊόντα πιο ελκυστικά και τους δίνει υπεραξία.

 

Φίλες και φίλοι,

Για να είναι πετυχημένη η παραγωγή απαιτείται:

  • Η παρακολούθηση, η επιμέλεια και η επίβλεψη της διαδικασίας παραγωγής του μήλου, με στόχο την τήρηση υψηλών ποιοτικών σταθερών και
  • Η τήρηση ενιαίων προδιαγραφών και απαιτήσεων για την παραγωγή του προϊόντος με πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης.

Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλει καθοριστικά η δημιουργία ισχυρών Οργανώσεων Παραγωγών που μπορούν να στήνουν δίκτυα επικοινωνίας και συνεργασίας και να στηρίζουν τον παραγωγό. Η ουσιώδης συνεργασία, στο πλαίσιο πνεύματος αλληλεγγύης και αλληλοϋποστήριξης, μπορεί να είναι καθοριστικής σημασίας στην υπέρβαση εμποδίων, που ο κάθε παραγωγός μόνος του θα τα έβλεπε βουνό.

Ενώνοντας τις δυνάμεις τους οι παραγωγοί, αυξάνουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη απέναντι στους μεταποιητές ή τους εμπόρους. Ενωμένοι και οργανωμένοι μπορούν να επενδύσουν σε διαλογητήρια, τυποποιητήρια και άλλες σύγχρονες εγκαταστάσεις και να αυξήσουν την αξία του προϊόντος τους.

Επιπλέον, όπως και οι ίδιοι ξέρετε καλά -γιατί δεν μείνατε  προσκολλημένοι στο φιρίκι-, η καινοτομία είναι καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία. Οι παραδοσιακές μέθοδοι είναι καλές, μα η γνώση είναι ακόμη καλύτερη. Γι' αυτό και απαιτείται επιμόρφωση και συνεχής εκπαίδευση των παραγωγών με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας του προϊόντος.

 

Φίλες και φίλοι,

Τα μήλα Αγιάς έχουν ποιοτικά χαρακτηριστικά που τους δίνουν συγκριτικό πλεονέκτημα στην αγορά. Δυστυχώς, η κατάσταση δεν είναι πάντα ρόδινη. Ζήσαμε όλοι το πρόβλημα με το καφέτιασμα των μήλων και κυρίως των πράσινων, που παρουσιάστηκε έντονα από το 2011. Το αποτέλεσμα ήταν η αδυναμία πώλησης των μήλων και η δραματική μείωση του εισοδήματος των παραγωγών.

Γνωρίζετε ότι τον Σεπτέμβριο 2012 αντιμετωπίσαμε το πρόβλημα με τρόπο τέτοιο, ώστε, οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς να μπορέσουν να διαθέσουν τα μήλα τους στην αγορά και να μειωθεί έτσι ο αθέμιτος ανταγωνισμός από εισαγωγές μήλων από άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ή τρίτες χώρες.

Στο ΥπΑΑΤ ενεργήσαμε με σκοπό τη στήριξη της μηλοπαραγωγής, τηρώντας το γράμμα του νόμου και με απόλυτο σεβασμό στην προστασία του ανθρώπου και του περιβάλλοντος, όπως προβλέπεται στις αυστηρές διατάξεις της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Γιατί έτσι ικανοποιούνται και τα κριτήρια εξαγωγής για τις τρίτες χώρες και χώρες της ΕΕ. Με τον ίδιο τρόπο εργαζόμαστε προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και φέτος.

Όσον αφορά τη μικροκαρπία, που πλήττει και άλλες χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, απαιτούνται ριζικές λύσεις. Καθώς δεν υπάρχει τρόπος θεραπείας, τα προσβεβλημένα δένδρα πρέπει να ξεριζώνονται.

Αν οι Έλληνες ή οι Ευρωπαίοι καταναλωτές θέλουν πιο κόκκινα ή πιο τραγανά μήλα πρέπει να τους τα προσφέρουμε. Γι’ αυτό και πρέπει να δραστηριοποιηθούνε οι παραγωγοί μέσα από τα προγράμματα των Οργανώσεων Παραγωγών ώστε σιγά - σιγά  να αντικατασταθούν οι προβληματικές ποικιλίες.

Στόχος μας είναι να συνεχίσει η περιοχή να είναι πρωτοπόρος στη τεχνική καλλιέργεια της μηλιάς, στην παραγωγή προϊόντων υψηλής ποιότητας και στην προώθηση των προϊόντων της.

 

Φίλες και φίλοι,

Τα μήλα Αγιάς έχουν ποιότητα και γεύση μοναδική. Την ποιότητα αυτή πρέπει να την προστατέψουμε και να την αναδείξουμε πέρα από τα σύνορα της Ελλάδας.

Όπως τα ξέρει ο Έλληνας καταναλωτής και τα ζητά, έτσι να τα ζητά και ο καταναλωτής στις διεθνείς αγορές. Πρέπει να κρατήσουμε την παράδοση αυτή ζωντανή και να την μπολιάσουμε με την καινοτομία. Η ταυτότητα των μήλων Αγιάς να παραμείνει ισχυρή.

Είμαι σίγουρος πως μπορούμε να τα κάνουμε αυτά.

Είμαι σίγουρος πως έρχονται καλύτερες μέρες για όσους επενδύουν στην ποιότητα. Και το μήλο Αγιάς είναι ποιότητα.

Έχει γεύση μοναδική.

Έχει γεύση Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ».

 

back to top