Menu
A+ A A-

06.09.13_Giorti_Krasiou_Nemea«Κυρίες και κύριοι,

Η Νεμέα των μύθων αποτελεί ορόσημο στην ιστορία του οινικού πολιτισμού της Ελλάδας. Από αρχαιοτάτων χρόνων, το κρασί της Νεμέας, ο περίφημος «φλυάσιος οίνος» μέχρι σήμερα, η πασίγνωστη ποικιλία αγιωργίτικο, δίνουν το στίγμα μιας περιοχής πρωταγωνίστριας στην αμπελοκαλλιέργεια και την οινοποιία.

Η Νεμέα των αμπελώνων και των κρασιών Ονομασίας Προέλευσης και Γεωγραφικής Ένδειξης, η Νεμέα της επιτυχίας, μας υποδέχεται απόψε εδώ και μας καλεί όλους να τη γνωρίσουμε από κοντά, να περπατήσουμε στους αμπελώνες της και να γευτούμε τα ξακουστά κρασιά της.

Έχουμε μπροστά μας «Μεγάλες μέρες» για μεγάλα κρασιά. Αλλά και μεγάλες προκλήσεις, στις οποίες οφείλουμε και μπορούμε, σε συνεργασία οι παραγωγοί με την Πολιτεία, να ανταποκριθούμε για να ενισχύσουμε την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή. Γιατί η πολύτιμη αμπελοοινική παραγωγή μας μπορεί να συμβάλλει καθοριστικά στην αγροτική και περιφερειακή οικονομία αλλά και στοχευμένα στην ανάδειξη της Ελλάδας της δημιουργίας και της ποιότητας.

 

Κυρίες και κύριοι,

Εδώ στη Νεμέα και ευρύτερα στην Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας, καλλιεργούνται 60.000 στρέμματα αμπελώνων με οινοποιήσιμες ποικιλίες. Από αυτά, τα 25.000 μπορούν να δώσουν κρασιά ΠΟΠ και τα 20.000 κρασιά ΠΓΕ. Υπάρχει ένα σημαντικό αμπελοοινικό δυναμικό το οποίο χάρη στην υψηλή του ποιότητα και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του «μεταφράζεται» σε τέσσερις εξαιρετικούς οίνους:

  • «Νεμέα» (ΠΟΠ),
  • «Κόρινθος» (ΠΓΕ),
  • «Κλημέντι» (ΠΓΕ) και
  • «Πελοποννησιακός» (ΠΓΕ).

Επιπλέον, πάνω στη βάση της ποιοτικής αυτής αμπελουργίας «χτίζεται» η μεταποιητική δραστηριότητα των περίπου 70 οινοποιητικών επιχειρήσεων του νομού.

Η Κορινθία διαθέτει σημαντικό αμπελοοινικό δυναμικό. Με πρωταγωνιστή το ΠΟΠ Νεμέα και το αγιωργίτικο, που αποτελεί την πλέον πολυδύναμη γηγενή ερυθρή ποικιλία, εκπροσωπείτε επάξια την Ελλάδα στις διεθνείς αγορές. Χάρη στις διάφορες «σχολές» οινοποίησης, μπορείτε να προσφέρετε στους πιο απαιτητικούς γευσιγνώστες και καταναλωτές μια εξαιρετική ποικιλία, από φρέσκους ερυθρούς οίνους έως οίνους βαθιάς παλαίωσης.

Η επιτυχημένη σχέση Νεμέα-αγιωργίτικο αποτελεί μια από τις πλέον σημαντικές οινικές παρουσίες του ελληνικού αμπελώνα και των σύγχρονων κρασιών του, στους ερυθρούς ξηρούς οίνους. Πρόσφατα μάλιστα άρχισε να αναπτύσσεται η παρασκευή γλυκών (επιδόρπιων) οίνων.

Παραμείνετε δραστήριοι και δημιουργικοί. Στο ΥπΑΑΤ στηρίζουμε αυτή την επιμονή για νέα, καλύτερα αγροδιατροφικά προϊόντα. Η δράση μας, ειδικά για στη στήριξη του αμπελοοινικού τομέα καλύπτει όλο το φάσμα από το αμπέλι μέχρι το κρασί που απολαμβάνει ο καταναλωτής στην Ελλάδα και τον κόσμο. Γιατί θέλουμε το ελληνικό κρασί και η βάση του, η αμπελουργία να παραμείνουν ανταγωνιστικά απέναντι στις προκλήσεις της διεθνούς αγοράς.

Στην κατεύθυνση αυτή προχωράμε στην «Αναδιάρθρωση και μετατροπή των αμπελουργικών εκτάσεων» στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2018. Επιδοτούμε τους αμπελοκαλλιεργητές προκειμένου:

  • να αναβαθμίσουν ποιοτικά το αμπελουργικό δυναμικό,
  • να φυτέψουν ποικιλίες αμπέλου με αυξημένο  εμπορικό ενδιαφέρον,
  • να εισάγουν σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές

Επιπλέον, με στόχο την προστασία της πολύτιμης πρώτης ύλης, εντάσσουμε την αμπελοκαλλιέργεια στο επιδοτούμενο πρόγραμμα αντιβρόχινης προστασίας του ΕΛΓΑ. Ένα πάγιο αίτημα των αμπελοκαλλιεργητών γίνεται επιτέλους πραγματικότητα. Για πρώτη φορά το αμπέλι καλύπτεται από το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓΑ για το έτος 2013.

Οι αμπελοκαλλιεργητές μας επιδοτούνται πλέον για να εγκαταστήσουν όχι μόνο αντιχαλαζικά δίχτυα αλλά και αντιβρόχινες μεβράνες. Δρούμε προληπτικά για να διαφυλάξουμε το πολύτιμο φυτικό κεφάλαιο των αμπελώνων μας. Θέλουμε σταθερή παραγωγή για να πετύχουμε σταθερή παρουσία στις αγορές.

 

Κυρίες και κύριοι,

Την τελευταία τετραετία 2010-2013, αξιοποιώντας το μέτρο για την «Προώθηση οίνων σε αγορές τρίτων χωρών», ύψους 36,3 εκατομμυρίων ευρώ, ενισχύουμε την εξωστρέφεια των ελληνικών κρασιών. Τα καθιστούμε πιο ανταγωνιστικά στις σημαντικότερες αγορές  τρίτων χωρών όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Ρωσία, η Κίνα, και η Ελβετία. Συμβάλλουμε έτσι και στην ανάπτυξη των ελληνικών συνεταιριστικών και ιδιωτικών οινοποιητικών επιχειρήσεων.

Μόνο για την περιοχή της Νεμέας και μόνο για το έτος 2012-2013, υλοποιούνται προγράμματα ύψους άνω του μισού εκατομμυρίου ευρώ. Η επιλογή μας για στήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών οίνων έχει συνέπεια και συνέχεια. Στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2018 ο προϋπολογισμός για την προώθηση του ελληνικού κρασιού διπλασιάζεται και αγγίζει τα 72 εκατομμύρια ευρώ.

Επιπλέον, ενισχύουμε τον εκσυγχρονισμό οινοποιητικών μονάδων μέσω της αξιοποίησης των Μέτρων Αγροτικής Ανάπτυξης (Μέτρο 1.2.3). Δίνουμε έμφαση στις επενδύσεις που προβλέπουν ίδρυση οινοποιείων σε ορεινές και νησιωτικές περιοχές και ίδρυση μονάδων που θα επεξεργάζονται βιολογικά παραγόμενα σταφύλια. Μάλιστα, τα οινοποιεία αυτά και οι αμπελώνες τους είναι στην πλειοψηφία τους επισκέψιμα, δίνοντας την ευκαιρία σε επισκέπτες να γνωρίζουν από κοντά την ποιοτική μας παραγωγή.

Μπορούμε να επενδύσουμε στον οινοτουρισμό. Σε συνδυασμό με την ανάδειξη αρχαιολογικών και ιστορικών χώρων τα οινοποιεία, μπορούν να προσελκύσουν σημαντικό αριθμό επισκεπτών με αντίστοιχα οικονομικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.

Στο  πλαίσιο του προγράμματος LEADER, υποστηρίζουμε τη δικτύωση  των επιχειρήσεων του αγροτικού τουρισμού, των ξενοδοχειακών φορέων, των χώρων εστίασης αλλά και των τοπικών παραγωγών αγροτικών προϊόντων και τροφίμων. Τα οινοποιεία μας μπορούν να φέρουν σε επαφή τον ταξιδιώτη με την αυθεντική Ελλάδα της παραγωγής και της δημιουργίας. Γιατί αυτή είναι η Ελλάδα που αγωνίζεται και θέλουμε να την προβάλλουμε με κάθε τρόπο, με κάθε μέσο.

Με εφαλτήριο τα παραπάνω θέλουμε να αναπτύξουμε τον οινοτουρισμό στην Ελλάδα. Να έχουμε συνδυασμένες δράσεις, με επίκεντρο το αμπέλι και το κρασί, να βελτιώσουμε ποιοτικά την επισκεψιμότητα των οινοποιείων και την εκπαίδευση του καταναλωτή ώστε να γνωρίσει τους ανθρώπους που το παράγουν, αλλά και παράλληλα την ιστορία, τον πολιτισμό, τη φύση, τη γαστρονομία και την παράδοση των περιοχών που διατρέχουν οι αμπελώνες. Στόχος είναι τελικά να καταλήξουμε στην πράξη ενός εθνικού δικτύου δρόμου του κρασιού και της αμπέλου.

Με τον οινοτουρισμό επιδιώκουμε και φιλοδοξούμε την προσέγγιση του επισκέπτη σε αμπελουργικές περιοχές όπου παράγονται παραδοσιακά υψηλής ποιότητας οίνοι, σε συνδυασμό πάντα με πλήθος τοπικών πολιτιστικών δραστηριοτήτων καθώς και την ανάδειξη-διατήρηση του τοπίου και την προστασία του περιβάλλοντος. Γιατί ο οινοτουρισμός μπορεί να συμβάλλει στην οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη της υπαίθρου και γενικότερα της χώρας.

 

Κυρίες και κύριοι,

Τις σπουδαίες αυτές δυνατότητες του αμπελοοινικού τομέα, ιδιαίτερα στην περιοχή σας που αγωνίζεστε και πρωτοπορείτε στην οινοπαραγωγή, πρέπει να τις προστατέψουμε από παράνομες ενέργειες που πλήττουν το σκληρά εργαζόμενο αμπελουργό και οινοπαραγωγό.

Για την προστασία της φήμης των ελληνικών κρασιών και φυσικά την ασφάλεια του καταναλωτή, επαγρυπνούμε για την καταπολέμηση του φαινομένου των ελληνοποιήσεων. Το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με τις ΔΑΟΚ και τα τελωνεία πραγματοποιούν εντατικούς ελέγχους σε κρασιά που διακινούνται χύμα από την ΕΕ ή εισάγονται από τρίτες χώρες. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπεί εις βάρος των παραγωγών και των καταναλωτών μας. Δεν παίζουμε με την ποιότητα των ελληνικών κρασιών.

 

Κυρίες και κύριοι,

Η δύναμη αυτού του τόπου απορρέει από τη σύζευξη του παρελθόντος με το παρόν, της παράδοσης με την καινοτομία, που διατηρούν την ποιότητα αναλλοίωτη στο πέρασμα των αιώνων και την ταυτότητα των κρασιών της Νεμέας ισχυρή και με προοπτική για ακόμη «μεγαλύτερες»  και καλύτερες μέρες στο μέλλον.

Είναι τυχερός ο τόπος που μπορεί να «κλείσει» την ιστορία του και την ομορφιά του σε ένα μπουκάλι κρασί και να τα ταξιδέψει στον κόσμο.

Αυτή την ποιότητα πρέπει να την προστατέψουμε, να την αναδείξουμε και να την αναβαθμίσουμε και άλλο. Παραγωγοί και Πολιτεία μαζί να αναβαθμίσουμε τον αμπελοοινικό τομέα.

Γιατί ο αμπελοοινικός τομέας είναι δυναμικό κομμάτι της Ελλάδας της παραγωγής. Της Ελλάδας της δημιουργικότητας, της πρωτοπορίας, της τίμιας και σκληρής εργατικότητας, που χαρακτήριζε το λαό μας στο διάβα χιλιάδων ετών.

Απτό παράδειγμα εργατικότητας, είναι οι παραγωγοί αυτού του τόπου με τη βαριά και πλούσια ιστορία. Κι αυτό δεν συνιστά φθηνή κολακεία. Το επίπεδο της παραγωγικότητας της περιοχής και η καλή φήμη των προϊόντων σας είναι τα καλύτερα επιχειρήματα που στηρίζουν την άποψή μου.

Και πραγματικά, η αίσθηση, από την επαφή μας με παραγωγούς σε όλη την χώρα, είναι ότι η Ελλάδα της δημιουργίας αποτελεί την πλειοψηφία.

Σήμερα, ασφαλώς, περνούμε μέρες δύσκολες. Η κρίση έχει επηρεάσει τη ζωή όλων των Ελλήνων. Ο δρόμος, όμως, της υπέρβασης της κρίσης που θα μπορέσει να φέρει την πολυπόθητη ανάπτυξη, ευνοϊκές συνθήκες για την επιχειρηματικότητα, νέες θέσεις εργασίας, είναι συγκεκριμένος. Και προϋποθέτει τη σταθερότητα, την εμπέδωση της καλής εικόνας της Ελλάδας, την προσήλωση στους στόχους της ενίσχυσης συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας, και πρωτίστως του πρωτογενούς τομέα.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο. Συνεχίζουμε, στηρίζοντας τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της χώρας, τους ανθρώπους της δημιουργίας, της αυτοπεποίθησης, της Ελλάδας του αύριο, όπως είναι οι άνθρωποι της Κορινθίας, οι άνθρωποι της Νεμέας.

Σας ευχαριστώ».

back to top