Menu
A+ A A-

14.09.13_Giorti_Neou_Agroti_1«Φίλες και φίλοι,

Νέοι αγρότες και αγρότισσες,

Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στην πρώτη γιορτή νέου αγρότη. Σε μια ομήγυρη νέων ανθρώπων που δεν ακολούθησαν την πεπατημένη. Αντιθέτως τολμήσατε να καταπιαστείτε με τη γη και τα ζώα. Να δημιουργήσετε κάτι δικό σας αξιοποιώντας τον πλούτο της ελληνικής γης. Να διατηρήσετε ζωντανή την αγροτική παράδοση μπολιάζοντάς την με καινοτομία και κυρίως με τη ζωντάνια και το δυναμισμό σας.

Ξέρω δεν είναι εύκολο. Έρχεστε αντιμέτωποι με παθογένειες χρόνων και προβλήματα που σωρεύτηκαν πολύ πριν εσείς αποφασίσετε να γίνετε αγρότες. Η αγροτική ζωή ποτέ δεν υπήρξε εύκολη επιλογή. Πάντα απαιτούσε κόπο και χρόνο. Ειδικά σήμερα που δίνουμε μάχη για να αλλάξουμε την Ελλάδα, που ανατρέπουμε ένα-ένα τα κακώς κείμενα που μάστιζαν τη χώρα, απαιτούνται θυσίες. Το ζήτημα δεν είναι μόνο ο μόχθος που όλοι καταβάλλουμε αλλά η επιμονή μας να αλλάξουμε ώστε να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού. Καμιά ανατροπή δεν έγινε χωρίς κόστος. Αλλά να είστε σίγουροι ότι θα πετύχουμε αρκεί να μην διστάσουμε.

Σε μια περίοδο αλλαγών και ανακατατάξεων οι πιο δυνατοί δεν είναι όσοι δίνουν μάχη οπισθοφυλακών για τη διατήρηση της ψευδεπίγραφης ευμάρειας του παρελθόντος. Οι πιο δυνατοί είναι αυτοί που μπορούν να αντιληφθούν τις ευκαιρίες, τολμούν να τις αδράξουν και κάνουν πράξη το όραμα του αύριο. Το όραμα της Ελλάδας της δημιουργίας και της παραγωγής, από το οποίο εμπνεόμαστε όλες οι υγιείς δυνάμεις του τόπου. Το όραμα που κινεί και σας τους ίδιους.

 

Φίλες και φίλοι,

Στο αποκορύφωμα της εθνικής προσπάθειας για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση, εναπόκειται στις πιο παραγωγικές δυνάμεις της κοινωνίας, στα πιο δυναμικά στοιχεία του πληθυσμού να συνεργαστούν με την Πολιτεία και να πρωτοστατήσουν στη διαμόρφωση του αύριο. Εσείς, οι νέοι αγρότες μπορείτε να γράψετε τη δική σας σελίδα στην ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, στην αναζωογόνηση της υπαίθρου και την ανόρθωση της εθνικής οικονομίας, στην οποία ο πρωτογενής τομέας  συμβάλλει καθοριστικά.

Στην προσπάθειά σας αυτή δεν είστε μόνοι. Στο ΥπΑΑΤ και την κυβέρνηση καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή γιατί μέσω αυτής μπορούμε να στηρίξουμε την περιφέρεια και κατά συνέπεια όλη τη χώρα. Στόχος μας η ανασυγκρότηση της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, έτσι ώστε να επιτευχθεί η επανεκκίνησή τους πάνω σε υγιείς, στέρεες βάσεις. Και ο καλύτερος τρόπος είναι η είσοδος στην πρωτογενή παραγωγή νέων ανθρώπων με νέες ιδέες.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ίσως πολλοί από σας γνωρίζουν, έχουμε καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση αναθεώρησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013, η οποία περιλαμβάνει νέο πρόγραμμα, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, για την πρώτη εγκατάσταση νέων αγροτών. Στηρίζουμε τους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία. Θέλουμε να δώσουμε πνοή στην περιφέρεια. Επιπροσθέτως, στην ίδια πρόταση περιλαμβάνεται και πρόγραμμα, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ, για στοχευμένα μικρά σχέδια βελτίωσης στην κτηνοτροφία, στα οποία θα μπορούν να μετέχουν και νέοι αγρότες. Ενώ, δεδομένης της σπουδαιότητας των εγγειοβελτιωτικών έργων για την αξιοποίηση των φυσικών πόρων στην ανάπτυξη της γεωργίας και της κτηνοτροφίας συμπεριλάβαμε στην πρόταση αυτή αναθεώρησης του «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», πρόγραμμα για εγγειοβελτιωτικά έργα, ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ.  Θέλουμε να παρέχουμε την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή στους αγρότες και ιδιαίτερα στους νέους που ξεκινούν την προσπάθειά τους, έτσι ώστε να είναι πιο αποδοτική η εργασία τους.

 

Φίλες και φίλοι,

Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ. Και στη Νέα ΚΑΠ δίνεται βαρύτητα στους νέους αγρότες, καθώς για πρώτη φορά καθίσταται υποχρεωτική η ενίσχυση τους, από τα κράτη μέλη, σε ποσοστό έως 2%  επί του εθνικού δημοσιονομικού φακέλου. Γιατί δεν ξεχνάμε ότι το μέλλον της γεωργίας και της κτηνοτροφίας στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα, ταυτίζεται με το μέλλον των νέων αγροτών. Τους έχει ανάγκη ο τόπος για να έχουμε συνέχεια και προοπτική στην πρωτογενή παραγωγή.

Ειδικά για τη χώρα μας η επιτυχής ανασυγκρότηση και η ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα θα κριθεί και από την ένταξη νέων ανθρώπων στην αγροτική παραγωγή. Να φέρουμε τον αέρα της ανανέωσης των νέων γεωργών και κτηνοτρόφων που θέλουν να αλλάξουν την εικόνα της υπαίθρου και τα δεδομένα στην πρωτογενή παραγωγή.

Φυσικά δεν αρκεί μόνο να προσκαλέσουμε τους νέους να επιστρέφουν στα χωράφια και να συμβάλλουν στην ανασυγκρότηση και ανάπτυξη του κλάδου. Πρέπει και εμείς από την πλευρά μας, ως Πολιτεία, να «τρέξουμε» με πιο γρήγορο ρυθμό τις μεταρρυθμίσεις προκειμένου να είναι το έδαφος πιο πρόσφορο και να δώσουν καρπό οι προσπάθειες τους. Ήδη το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με συναρμόδια Υπουργεία βγάζει ένα-ένα τα αγκάθια από τις πληγές του πρωτογενούς τομέα. Ικανοποιούνται πάγια αιτήματα του κτηνοτροφικού κόσμου:

  • Τακτοποιείται οριστικά το ζήτημα των αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων , οι οποίες νομιμοποιούνται, χωρίς πρόστιμο.
  • Απλοποιείται η διαδικασία της αδειοδότησης κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Πλέον, δεν χρειάζεται να ταλαιπωρούνται οι παραγωγοί, χάνοντας χρόνο και χρήμα σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και περιβαλλοντικές μελέτες. Αρκεί μια απλή αίτηση-δήλωση υπαγωγής σε Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις.
  • Θεσπίστηκε για πρώτη φορά το πλαίσιο για την ίδρυση Οργανώσεων Παραγωγών και Διεπαγγελματικών Οργνωώσεων στο γαλακτοκομικό τομέα, ώστε να ισχυροποιηθεί ο ρόλος των παραγωγών και να πετύχουν καλύτερες τιμές για την παραγωγή τους.

Επιπλέον, με δεδομένη την έλλειψη ρευστότητας, μειώσαμε, στο μισό, τα τέλη επανεκτίμησης του ΕΛΓΑ και τα τέλη εκτίμησης για ζημιές σε βασικές καλλιέργειες, όπως τα σιτηρά.

Επιπροσθέτως, προτρέπουμε τους παραγωγούς να συνενώσουν τις δυνάμεις τους, εντός Οργανώσεων Παραγωγών αλλά και να συνδέσουν πιο αποτελεσματικά την πρωτογενή παραγωγή με τη δευτερογενή, μέσω Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, προκειμένου να καταστούν πιο ανταγωνιστικοί στην Ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά αγροτικών προϊόντων. Άλλωστε και η Νέα ΚΑΠ τους ενθαρρύνει να οργανωθούν πιο αποτελεσματικά καθώς θα ενισχύει τα μέλη των Οργανώσεων Παραγωγών και των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Δεν μπορούμε να λειτουργούμε ως μονάδες αν πραγματικά θέλουμε να έχουμε παρουσία στην αγορά αγροτικών προϊόντων. Το μέλλον της αγροτικής παραγωγής θα το γράψουν οι  ομάδες καθώς μπορούν να έχουν μικρότερο κόστος παραγωγής, περισσότερα κεφάλαια για επενδύσεις στην καινοτομία, μεγαλύτερη παραγωγή και δυναμικότερη παρουσία στην αλυσίδα παραγωγής και εμπορίου.

 

Φίλες και φίλοι,

Σίγουρα, υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν. Παραγωγοί και Πολιτεία μαζί, μπορούμε να αλλάξουμε όσα πλήγωναν τον αγροτικό κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες. Να απαλλαγούμε από βαρίδια του παρελθόντος, ώστε να καταστήσουμε τον αγροτικό τομέα, χώρο νέων ιδεών και πρακτικών πέρα από μικροσυντεχνιακά όρια, για να πετύχουμε την ανάπτυξή του.

Γιατί χρειαζόμαστε την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, έτσι ώστε μαζί με τους άλλους ανταγωνιστικούς παραγωγικούς τομείς της χώρας, να συμβάλλει και αυτή στην ανάκαμψη της εθνικής μας οικονομίας, στην ανόρθωση της χώρας.

Και ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής δεν νοείται χωρίς όραμα για το μέλλον.

Και μέλλον δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς νέους αγρότες.

Χωρίς όλους εσάς.

Μαζί μπορούμε να πετύχουμε.

Σας ευχαριστώ».

 

 

 

 

 

 

 

back to top