Menu
A+ A A-

29.09.13_Hmerida_Diafaneia_Maximos

Φίλες και φίλοι

Σε μέρη σαν το Λιβάδι, διατηρήθηκε για αιώνες ένας τίμιος και περήφανος τρόπος ζωής, διασώθηκαν παραδόσεις και αξίες του ελληνισμού. Και είναι ελπιδοφόρο ότι και στις μέρες μας τις συναντούμε ζωντανές και σε άνθηση.

Εδώ, όμως, σήμερα δεν ήλθαμε για να μιλήσουμε για το χθες, αλλά για το αύριο. Κι αυτό είναι ακόμη πιο ελπιδοφόρο.

Θέλω, λοιπόν να εκφράσω τη χαρά μου για τη σημερινή ημερίδα και να συγχαρώ θερμά όσους συνέβαλαν στην διοργάνωσή της. Ιδιαίτερα τον Γενικό Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Γιώργο Σούρλα, που είχε και την ιδέα, το Δήμαρχο Ελασσόνος κ. Πασχόπουλο και το Συνεταιρισμό κτηνοτρόφων Λιβαδίου «Βοσκός», οι οποίοι μαζί με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πετύχαμε να συγκεντρωθούμε εδώ, στο Λιβάδι, για συζητήσουμε για τη διαφάνειας στην πρωτογενή παραγωγή στην εποχή της κρίσης.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τους εκπροσώπους των κομμάτων, τον Περιφερειάρχη κ. Κώστα Αγοραστό, την Αντιπεριφερειάρχη κα Ρένα Καραλαριώτου, την Αντιπεριφερειάρχη -και οικοδέσποινα ως Λιβαδιώτισσα- κα Μαρία Μαμάρα, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας κ. Νίκο Παλάσκα, που παραβρίσκονται, τους εισηγητές, το συντονιστή της συζήτησης, δημοσιογράφο κ. Γιώργο Ρούστα και φυσικά όλους εσάς που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση για τη σημερινή συζήτηση.

Διότι πράγματι ήλθαμε να συζητήσουμε, και όχι να μιλήσουμε χωρίς μάλιστα να ακούσουμε, όπως δυστυχώς κάποιοι ατυχέστατα υποστήριξαν.

Η Ημερίδα είναι βεβαίως ενημερωτική, και οι εισηγητές θα αναπτύξουν το ζήτημα της διαφάνειας στο τομέα ευθύνης τους, αλλά κάθε ιδέα, κάθε εποικοδομητική πρόταση θα είναι ευπρόσδεκτη.

 

Χρυσή Αυγή και βία στην πολιτική ζωή

Θεωρώ, όμως, υποχρέωσή μου, πριν πω οτιδήποτε να αναφερθώ στα πρόσφατα περιστατικά, τα οποία πιστεύω δεν είναι άσχετα με όσα σήμερα θα συζητήσουμε, δηλαδή με τη Διαφάνεια και το μοντέλο ανάπτυξης που επιθυμούμε να δημιουργήσουμε.

Αναφέρομαι στα όσα δραματικά συνέβησαν πρόσφατα, στο Κερατσίνι, όπου δολοφονήθηκε ένας νέος άνθρωπος, από την εγκληματική δράση των μελών μιας οργάνωσης, της Χρυσής Αυγής.

Μιας οργάνωσης, που από το σκοτεινό περιθώριο, εμφανίστηκε στην κεντρική πολιτική σκηνή. Και οικειοποιήθηκε την αγανάκτηση χιλιάδων συμπολιτών μας, θύματα της κρίσης και των αποκαλύψεων της εκτεταμένης διαφθοράς.

Συμπολίτες μας που παρασύρθηκαν από τις σειρήνες ενός ισοπεδωτικού λαϊκισμού, που δυστυχώς, χαρακτηρίζει σε σημαντικό βαθμό τον πολιτικό λόγο. Και πίστεψαν ότι η ορθή αντίδραση θα ήταν η ψήφος στο νεοναζιστικό μόρφωμα. Μια τάση που παρατηρήθηκε για καιρό, καθώς παρά τις συνεχείς αποκαλύψεις για την εγκληματική της δράση πολλοί κώφευαν, ή έκλειναν τα μάτια.

Κι ιδού που φθάσαμε…

Τώρα, όμως, οι μάσκες έπεσαν.

Δεν στέκουν πια δικαιολογίες.

Όλοι οι πολίτες έχουν καθήκον να γυρίσουν οριστικά την πλάτη στους φορείς της βίας, του αίματος, στους νοσταλγούς του ναζιστικού μεσαίωνα.

Το κράτος κι η κυβέρνηση, απέδειξαν ήδη ότι υπάρχει αποφασιστικότητα να γίνει αυτό που πρέπει. Η επιβολή δηλαδή του νόμου, τηρώντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος, για την αυτοπροστασία του.

Η κυβέρνηση, με επικεφαλής τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, έχει εξαρχής δηλώσει ότι είναι προσηλωμένη στην συντριβή των εστιών της πολιτικής ανωμαλίας και της εγκληματικής ανομίας.

Και θα φθάσουμε μέχρι τέλους.

Κι όχι μόνον με αυτήν την εστία, αλλά και κάθε εστία βίας και ανομίας, που δημιουργεί στους πολίτες ανασφάλεια και φόβο.

Γιατί πρέπει να γίνει σε όλους κατανοητό ότι η βία σε μια δημοκρατική χώρα, σε ένα κράτος δικαίου, δεν δικαιολογείται σε καμία, το επαναλαμβάνω σε καμία περίπτωση.

Δεν δικαιολογούνται ούτε καν οι προτροπές για βίαιες ενέργειες. Η Δημοκρατία αγαπητοί φίλοι δεν είναι «αλά καρτ». Δυστυχώς, στο παρελθόν, σταθήκαμε όλοι εξαιρετικά ανεκτικοί ή αμήχανοι απέναντι σε τέτοια φαινόμενα.

Κι έτσι ανοίξαμε την «κερκόπορτα» στους νεοναζί. Βρήκαν ναρκωμένα τα ανακλαστικά των πολιτών στις ακρότητες. Σήμερα, λοιπόν, ήλθε η στιγμή να βάλουμε μια τελεία σε όλα αυτά. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις που σέβονται τη συνταγματική νομιμότητα, μέσα κι έξω από το κοινοβούλιο οφείλουμε:

•           Να επανακαθορίσουμε τα όρια της πολιτικής αντιπαράθεσης.

•           Να επαναφέρουμε τον απαιτούμενο σεβασμό στην αντίθετη άποψη.

•           Να επανεισάγουμε τη στοιχειώδη ευγένεια στον πολιτικό μας λόγο.

•           Να εμπνεύσουμε εμπιστοσύνη στον πολίτη με την αταλάντευτη προσήλωσή μας στους δημοκρατικούς κανόνες.

 

 

Οικονομία και πολιτικές Ανάπτυξης

Ασφαλώς, η αποτροπή της κοινωνικής αστάθειας και ο εκτροχιασμός του πολιτικού βίου σε σκοτεινές ατραπούς δεν επιτυγχάνεται μόνο με τα εργαλεία της δικαιοσύνης και της παιδείας.

Χρειαζόμαστε ταυτόχρονα ριζικές τομές στην Οικονομία και στη Διαφάνεια.

Ξεκινώ από το πρώτο. Η ανασυγκρότηση του παραγωγικού μοντέλου είναι βασική προϋπόθεση για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας.

Χωρίς ανάπτυξη, χωρίς ευνοϊκό επιχειρηματικό κλίμα, χωρίς υγιές τραπεζικό τομέα, χωρίς φιλόξενο περιβάλλον για ξένες επενδύσεις, που θα δημιουργήσουν νέες θέσεις απασχόλησης, τα αίτια που οδηγούν πολλούς συμπολίτες μας στα άκρα δεν εξαλείφονται.

Διότι αυτό που κάνει κάποιον να νοιώθει παρείσακτος είναι πρωτίστως ο αποκλεισμός του από την αγορά εργασίας. Είναι η αβεβαιότητα της ανεργίας, το θολό αύριο, οι ανάγκες που αυξάνονται και τον συμπιέζουν.

Σ’ αυτήν την απελπισία ποντάρουν άλλωστε οι δημαγωγοί και οι λαϊκιστές. Προσδοκούν από την οργή, πολιτικά κέρδη. Όμως, οι λύσεις είναι αποτέλεσμα σχεδίου και εντατικής εργασίας μιας υπεύθυνης κυβέρνησης ώστε:

1.         Nα αποκατασταθεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, για να προσελκύσει σοβαρές επενδυτικές πρωτοβουλίες.

Κι αυτό το έχουμε ήδη πετύχει σε μεγάλο βαθμό.

2.         Να αναδειχθεί η Ελλάδα σε παράγοντα σταθερότητας σε μια ανατολική Μεσόγειο που φλέγεται. Και ταυτόχρονα να προωθήσει τα σχέδια εκμετάλλευσης της ΑΟΖ και να την εντάξει στις νέες διαδρομές της ενέργειας.

Και εδώ έχουν γίνει σημαντικά βήματα.

3.         Να διαχειριστεί τις εισροές των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, και να προωθήσει τα προγράμματα ανάπτυξης.

Κι αυτό το επιτυγχάνουμε.

4.         Να μπορέσει, διαθέτοντας ένα πρώτο πρωτογενές πλεόνασμα, να στηρίξει τις πλέον αδύναμες, ευπαθείς κι αδικημένες από την κρίση ομάδες του πληθυσμού.

Και γι’ αυτό ήδη δεσμευθήκαμε.

 

Πρωτογενής τομέας

 

Φίλες και φίλοι,

Η ανασυγκρότηση, όμως, του παραγωγικού μοντέλου της χώρας δύσκολα θα ευδοκιμήσει αν δεν περιλαμβάνει την ανασυγκρότηση και ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα. Και είναι αλήθεια ελπιδοφόρο ότι αυτή η άποψη είναι πλέον κοινός τόπος, σε πολίτες και πολιτικούς.

Πρώτο μας μέλημα η αντιμετώπιση των παθογενειών του παρελθόντος. Εδώ στο Λιβάδι, το προπύργιο της κτηνοτροφίας, δεν χρειάζεται να επιχειρηματολογήσω για τη σημασία των τολμηρών ρυθμίσεων που δρομολογήσαμε για τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων σταυλικών εγκαταστάσεων χωρίς κανένα πρόστιμο, αλλά και την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης νέων κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, για τις οποίες πλέον δεν χρειάζεται περιβαλλοντική μελέτη.

Είναι ιδιαίτερα θετικό το γεγονός ότι, η απαξίωση της αγροτικής εργασίας, ιδιαίτερα από τους νέους, είναι πλέον παρελθόν. Όλοι έχουμε γίνει αυτήκοες μάρτυρες συμπολιτών μας που σκέφτονται τη μεγάλη επιστροφή στο χωριό.

Βέβαια, για την ώρα, για την πλειοψηφία των εν δυνάμει αγροτών, αυτό παραμένει ως εκδήλωση επιθυμίας. Διότι στην πράξη απαιτούνται σειρά προϋποθέσεων πριν παρθεί η τελική απόφαση.

Κι εδώ έρχεται η Πολιτεία, η οποία ως αρωγός πρέπει να ενισχύσει αυτές τις τάσεις ανανέωσης και αύξησης του αγροτικού πληθυσμού.

Και θα σταθούμε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια ανασυγκρότησης της πρωτογενούς παραγωγής, με κύριο εργαλείο τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική 2014-2020. Χάρις στην οποία, για κάθε χρόνο, θα εισρέουν στην χώρα 2 δις ευρώ ως άμεσες ενισχύσεις.

Ενώ μέρος των ετήσιων ενισχύσεων θα κατευθύνεται στοχευμένα, με την παροχή συνδεδεμένης ενίσχυσης με την παραγωγή. Επιπλέον, υπάρχει πρόνοια ώστε οι νέοι αγρότες, να ενισχύονται υποχρεωτικά από τα κράτη μέλη, σε ποσοστό έως 2%  επί του εθνικού δημοσιονομικού φακέλου.

Σύντομα, άλλωστε αναμένεται να υπάρξει συγκεκριμένο πρόγραμμα πρώτης εγκατάστασης νέων αγροτών ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ. Καθώς και επιδοτούμενο πρόγραμμα ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΛΓΟ Δήμητρα για την κατάρτιση αγροτών αλλά και ανέργων που θέλουν να απασχοληθούν στην πρωτογενή παραγωγή.

Στόχος όλων αυτών των μέτρων δεν είναι άλλος από μια ποιοτική, αγροτική παραγωγή, εξωστρεφής που θα μπορέσει να καλύψει τόσο τις εσωτερικές ανάγκες όσο και τις διεθνείς αγορές. Κι αυτό μπορούμε να το καταφέρουμε.

 

Διαφάνεια στην πολιτική ζωή

Τώρα έρχομαι στο δεύτερο παράγοντα κοινωνικής σταθερότητας, όπως αναφέραμε πιο πάνω, στη Διαφάνεια.

Δυστυχώς, οι δομές λειτουργίας του κράτους αλλά και των κοινωνικών του φορέων έχουν υπονομευθεί για δεκαετίες από εκτεταμένη διαφθορά. Διαφθορά που επεκτάθηκε ως γάγγραινα και μόλυνε το κοινωνικό σώμα.

Αποτέλεσμα αυτού, και ιδιαίτερα μετά τα κύματα των αποκαλύψεων διαφθοράς σε μερίδα του πολιτικού κόσμου και στην κρατική πυραμίδα, είναι η ατμόσφαιρα γενικευμένης καχυποψίας που καταθλίβει την κοινωνία.

Κι αυτή με τη σειρά της ανατροφοδοτεί την αναξιοπιστία, πρωτίστως, του πολιτικού κόσμου. Δεν είναι δυνατόν όμως να προωθηθεί η όποια μεταρρύθμιση, η όποια μετάβαση σε υγιείς δομές, εφόσον λείπει η εμπιστοσύνη των πολιτών. Όλες οι προθέσεις θα μένουν μετέωρες και ατελέσφορες.

Επειγόμαστε, επομένως, για την εμπέδωση διαφανών διαδικασιών για την επανάκτηση της αξιοπιστίας των πολιτών προς το κράτος και προς τους θεσμούς.

Για να προλάβω τους συνειρμούς που σας γεννώνται, θέλω να τονίσω και εγώ ότι το παράδειγμα πρέπει να το δίνουμε πρωτίστως όσοι ασχολούμαστε με την πολιτική.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι πρωτίστως το πολιτικό σύστημα πρέπει να κερδίσει το στοίχημα της αξιοπιστίας. Η διαφάνεια, η νομιμότητα, η τιμιότητα –να μια λέξη που βγάλαμε από το λεξιλόγιό μας-, πρέπει να διέπει όλες τις πράξεις και τις αποφάσεις του πολιτικού προσωπικού.

 

Διαφάνεια στην πρωτογενή παραγωγή

Ακρογωνιαίος λίθος για την ανασυγκρότηση και του πρωτογενούς τομέα είναι η διαφάνεια. Και η διαφάνεια πρέπει να χαρακτηρίζει κάθε διαδικασία σε κάθε επίπεδο. Από την κατανομή των οικονομικών ενισχύσεων και τη διαφανή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, μέχρι την εξάλειψη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων και την εξυγίανση της λειτουργίας του συνεταιριστικού κινήματος, για τα οποία θα μας μιλήσουν στη συνέχεια οι εξαίρετοι εισηγητές της σημερινής ημερίδας.

Επιτρέψτε μου, όμως, μια αναφορά στην αναγκαιότητα αναβάθμισης του συνεταιριστικού κινήματος που τα τελευταία χρόνια έχει περιέλθει σε τέλμα λόγω αντικειμενικών και υποκειμενικών αιτιών.

Στις αντικειμενικές συμπεριλαμβάνω την οικονομική κρίση. Όπως είναι γνωστό, το 2009 οι συνεταιρισμοί, οι Ενώσεις, δανείζονταν με 3% και ξαφνικά αναγκάζονταν να δανείζονται με δυσθεώρητα επιτόκια, που εντέλει δεν επέτρεπαν καθόλου το δανεισμό.

Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω με την ψήφιση του λεγόμενου συνεταιριστικού νόμου, του 4015, με τον οποίο οι συνεταιριστικές οργανώσεις βρέθηκαν σε καθεστώς ομηρίας, καθώς δεν είχαν τη δυνατότητα αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων, ώστε να ξεπεράσουν την οικονομική τους δυσπραγία.

Ταυτόχρονα, όμως, από την αμαρτωλή δεκαετία του ’80 είχαν αναπτυχθεί νοσηρά φαινόμενα αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης που τραυμάτισαν το συνεταιριστικό και αγροτοσυνδικαλιστικό κίνημα.

Σε όλα αυτά ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να μπει ένα τέλος. Και αυτό συνιστά απαίτηση του ελληνικού λαού που έχει υποστεί την τελευταία τριετία οδυνηρές θυσίες.

Από την πρώτη στιγμή κινηθήκαμε με αποφασιστικότητα προς την κατεύθυνση του ελέγχου και της πλήρους διαφάνειας.

Με αίτημά μας τόσο προς τη Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης του ΥπΑΑΤ, όσο και προς το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, το ΣΔΟΕ και τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, ζητήσαμε τη διενέργεια ελέγχου στις Οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ.

Αντικείμενο του ελέγχου υπήρξε η λειτουργία τους και η διαχείριση των οικονομικών ενισχύσεων -περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ- που είχαν λάβει από το 1994 έως σήμερα από τον ΕΛΓΑ χωρίς ποτέ να δώσουν λογαριασμό.

Ο έλεγχος στις τριτοβάθμιες αγροτικές οργανώσεις προχωρεί σε βάθος για να μην υπάρχουν ερωτηματικά και σκιές στη διαχείριση του δημοσίου χρήματος.

Όπως άλλωστε δημόσια δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μπαίνει τέλος στην παράλογη αυτή χρηματοδότηση του κρατικοδίαιτου αγροτοσυνδικαλισμού και τα χρήματα αυτά θα δίδονται πλέον σε οικογένειες πολύτεκνων αγροτών και κτηνοτρόφων σε ορεινές, μειονεκτικές, νησιωτικές και ακριτικές περιοχές.

Κι αυτό θα γίνει με την αλλαγή του Νόμου 4015 που τόσα προβλήματα δημιούργησε στο συνεταιριστικό κίνημα.

 

Επίλογος

Πρόθεσή μας είναι να σταθούμε δίπλα σε κάθε προσπάθεια, που εντάσσεται στη συγκρότηση ενός νέου τύπου συνεταιριστικού κινήματος.

Ένα συνεταιριστικό κίνημα που θα είναι παραγωγικό, δυναμικό, χωρίς εξαρτήσεις, ευέλικτο στις ανάγκες της αγοράς, εξωστρεφές, που θα ενισχύει την καινοτομία, με διαφάνεια στην λειτουργία του και στη διαχείριση των οικονομικών του.

Ένα συνεταιριστικό κίνημα που θα διέπεται από μια δημιουργική και αμφίδρομη σχέση με τις υπηρεσίες του υπουργείου και θα είναι ικανό να απορροφήσει τις κοινοτικές ενισχύσεις μέσω προγραμμάτων που θα πολλαπλασιάζουν την παραγωγικότητα και θα συμβάλλουν τόσο στην αύξηση των εξαγωγών όσο και στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Επιθυμούμε ένα συνεταιριστικό κίνημα που θα συμβάλει στο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, στηριγμένο στους στέρεους πυλώνες της υγιούς επιχειρηματικότητας και της διαφάνειας στη λειτουργία του.

Έξοχο δείγμα αυτού του νέου μοντέλου είναι ο Συνεταιρισμός Αγελαδοτρόφων ΘΕΣ-ΓΑΛΑ αλλά και ο τοπικός Συνεταιρισμός κτηνοτρόφων Λιβαδίου  «Βοσκός». Εύχομαι να συνεχίσουν σε αυτό το δρόμο της επιτυχίας και της προόδου.

Είμαι βέβαιος ότι στην ημερίδα θα ακουστούν πολλές ενδιαφέρουσες ιδέες, οι οποίες θα αποτελέσουν τροφή για σκέψη και δράση.

Θέλω για μια ακόμη φορά να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας και να διαβεβαιώσω ότι οι πόρτες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι πάντοτε ανοικτές  για τους ανθρώπους που εμπλέκονται στην αγροτική παραγωγή και πρωτίστως τους ίδιους τους παραγωγούς.

Ευχαριστώ.

 

 

 

 

 

 

back to top