Menu
A+ A A-

maximosvoulideltiotipou«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η πρόταση δυσπιστίας προς την κυβέρνηση αποδεικνύει ότι, δυστυχώς, οι παθογένειες της πολιτικής ζωής που σημάδεψαν τη μεταπολιτευτική περίοδο είναι ακόμη ζωντανές.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιβεβαιώνει και σε αυτήν την περίπτωση ότι αποτελεί τη θλιβερή συνέχεια των πλέον συντηρητικών αντιλήψεων για την πολιτική.

Αντιλήψεις που δεν επέτρεψαν στο παρελθόν να προχωρήσουμε στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αν είχαν εφαρμοσθεί θα ήταν σίγουρα διαφορετική η πορεία της χώρας.

Αντιλήψεις που θέλουν την αντιπολίτευση να μην ασκεί τον εποικοδομητικό ρόλο που θα έπρεπε, προωθώντας συγκροτημένες προτάσεις με γνώμονα το όφελος του τόπου.

Αντιθέτως, ο ΣΥΡΙΖΑ ως φορέας σήμερα των χειρότερων παραδόσεων λαϊκίστικης αντιπολίτευσης, παραμένει εγκλωβισμένος στις αναχρονιστικές εμμονές του και τις ξεπερασμένες ιδεοληψίες του.

Πολλά στελέχη του δεν σταματούν να μοιράζουν υποσχέσεις σε όλους και για όλα. Η ανεύθυνη ρητορεία τους περιλαμβάνει την, ως δια μαγείας, μεταφορά μας στην μακάρια ευμάρεια των χρόνων της άμετρης κατανάλωσης και των αθρόων διορισμών.

Φυσικά, αυτές οι μεγαλόστομες υποσχέσεις δεν συνοδεύονται από οποιοδήποτε ρεαλιστικό σχέδιο, από οποιαδήποτε σοβαρή μέτρηση των συνεπειών όσων με περισσή άνεση επαγγέλλονται.

Και επειδή το κενό αξιοπιστίας δεν καλύπτεται με λόγια του αέρα, η αξιωματική αντιπολίτευση καταφεύγει μονίμως στην καταστροφολογία, και στην υποδαύλιση συναισθημάτων οργής και αγανάκτησης.

Η βελόνα του ΣΥΡΙΖΑ είναι κολλημένη στο «όχι σε όλα», ακόμη και για αποφάσεις που έρχονται να αποκαταστήσουν την νομιμότητα, να επιβάλλουν το αυτονόητο, να επιτρέψουν την ορθή λειτουργία των θεσμών.

Δυστυχώς, όμως, για όσους φαντασιώνονταν σεπτεμβριανές, οκτωβριανές ή νοεμβριανές επαναστάσεις, ο ελληνικός λαός δεν τους ακολουθεί. Οι βαρύγδουπες απειλές του προέδρου και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ πέφτουν επανειλημμένως στο κενό και η έφοδος στα χειμερινά ανάκτορα της εξουσίας αναβάλλεται επ’ αόριστον. Οι πολίτες δεν δείχνουν να πείθονται από τη δημαγωγία και τον άκρατο λαϊκισμό.

Κι αυτό που είναι ακόμη χειρότερο για την αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ότι οι θέσεις του αρχηγού της δεν πείθουν ούτε καν διακεκριμένα στελέχη της. Αναγνωρίζουν δημοσίως ότι οι υποσχέσεις για τις μαγικές λύσεις που θα καταργήσουν μονομερώς μνημόνια, χρέη, δάνεια, κρίσεις, που θα επιτρέψουν προσλήψεις χιλιάδων νέων δημοσίων υπαλλήλων, την αύξηση μισθών, συντάξεων, το μοίρασμα επιδομάτων σε όλους όσους βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος, δεν έχουν κανένα αντίκρισμα.

Γιατί, απλώς, λεφτά δεν υπάρχουν. Η κότα με τα χρυσά αυγά παρέμεινε μόνον στα παιδικά παραμύθια. Με παραμύθια όμως δεν πρόκειται να κινηθεί η οικονομία, να έλθουν ξένες επενδύσεις, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Διότι δεν είναι δυνατόν κάποιος να υπόσχεται ότι μπορεί να συμβούν ταυτόχρονα και η μονομερής άρνηση πληρωμής των χρεών μας και η απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησής μας, και η άρνηση των δανειακών μας υποχρεώσεων και η παραμονή μας στο ευρώ.

Αυτές οι αντιφατικές και παράλογες τοποθετήσεις, που διατυπώνονται από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ανάλογα με τη χώρα και την ήπειρο που βρίσκεται και το ακροατήριο που απευθύνεται, εύλογα προκαλεί εκνευρισμό στις συνιστώσες του.

Και επιτρέψτε μου και εμένα να υποθέσω ότι αυτές ακριβώς οι αντιφάσεις, οι οποίες προκαλούν σοβαρές εσωτερικές αντιθέσεις στην αξιωματική αντιπολίτευση, συνιστούν και την πραγματική αιτία της πρότασης δυσπιστίας που σήμερα συζητούμε.

Επιχειρείται μάλλον μια απόπειρα συσπείρωσης πριν οι αμφιβολίες και οι αμφισβητήσεις μοιραία πολλαπλασιαστούν.

Θεωρώ, λοιπόν, ότι το ζήτημα της ΕΡΤ είναι μόνον η αφορμή. Γιατί, τέλος πάντων, δεν αντέχει σε καμία λογική η άποψη ότι οι κτιριακές εγκαταστάσεις και ο τεχνολογικός εξοπλισμός της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης ανήκουν σε όσους έτυχε να εργάζονται εκεί και θα έπρεπε οι φορολογούμενοι να πληρώνουν εσαεί και αγόγγυστα την αντίστασή τους.

 

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση, εν μέσω μιας πρωτοφανούς συγκυρίας, με κληρονομημένα τεράστια προβλήματα, με την κρίση να διαπερνά όχι μόνον τον τομέα της οικονομίας, αλλά να έχει πάρει πολύ ευρύτερες διαστάσεις, πέτυχε πολλά.

Η αντιπολιτευτική μονομέρεια θέλει όλα αυτά να τα ξεχνά, να τα παραγνωρίζει ή να τα υποτιμά. Κι όμως, τίποτε δεν ήταν αυτονόητο πριν από 17 μήνες.

Με εργώδη προσπάθεια, πρωτίστως του ίδιου του πρωθυπουργού, αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό. Ενώ στο μέτωπο της οικονομίας τα βήματα που έχουν γίνει κυρίως χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού, είναι τεράστια. Και σύντομα προσβλέπουμε στην έξοδο από το τούνελ της κρίσης.

Ασφαλώς, μένουν πολλά να γίνουν ακόμη, και ιδιαίτερα στο μέτωπο της ανεργίας. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτός είναι ο πρωταρχικός μας στόχος, στον οποίο οφείλουμε όλοι ανεξαιρέτως, να είμαστε προσηλωμένοι.

Δραττόμενος της ευκαιρίας κυρίες και κύριοι συνάδελφοι θα ήθελα να αναφερθώ εν συντομία στις ενέσεις ρευστότητας στον πρωτογενή τομέα που έχω την τιμή να υπηρετώ από τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

  1. Καταβλήθηκε η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης, περίπου 1 δις. Ευρώ, σε σχεδόν 700 χιλιάδες αγροτικά νοικοκυριά, διαψεύδοντας τις αντιπολιτευτικές Κασσάνδρες, που υποστήριζαν ότι λόγω της επανοριοθέτησης των επιλέξιμων βοσκοτόπων που αξιώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα ήταν δυνατή η πληρωμή.
  1. Με παρέμβαση του πρωθυπουργού αποκαθίσταται τις επόμενες μέρες στα περσινά επίπεδα τόσο η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου στους αγρότες, όσο και η εξισωτική αποζημίωση σε όλους τους δικαιούχους κτηνοτρόφους. Χθες υπογράφηκε η δέσμευση πίστωσης για επιπλέον 28,5 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση της εξισωτικής, μετά την επίσημη έγκριση του σχετικού αιτήματός μας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  1. Για την ενίσχυση της ρευστότητας των αγροτών που προχωρούν σε σχέδια βελτίωσης των εκμεταλλεύσεων τους ή δραστηριοποιούνται στον τομέα της μεταποίησης αγροτικών προϊόντων τέθηκε σε λειτουργία το Ταμείο Αγροτικής Επιχειρηματικότητας με ένα κουμπαρά 253 εκατομμυρίων ευρώ και με επιτόκιο κάτω του 4%.
  1. Εντός του έτους θα υπάρξει καινούργια προκήρυξη του προγράμματος νέων αγροτών, ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο να μπει νέο αίμα στην πρωτογενή παραγωγή, συμβάλλοντας έτσι στην ανανέωση του αγροτικού δυναμικού.
  1. Στον τομέα της αγροτικής ασφάλισης πέραν των μειώσεων στα τέλη εκτίμησης και επανεκτίμησης σε βασικές καλλιέργειες, στο πλαίσιο της βελτίωσης του κανονισμού λειτουργίας του ΕΛΓΑ εξετάζουμε θετικά την επιδότηση του ασφαλίστρου από το επιχειρησιακό πρόγραμμα του ΥπΑΑΤ κατά την νέα προγραμματική περίοδο.

Τέλος θυμίζω ότι την επόμενη επταετία, μέσω της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής  αναμένεται να εισρεύσουν στην Ελλάδα σχεδόν 20 δισεκατομμύρια ευρώ ως άμεσες ενισχύσεις στους παραγωγούς, αλλά και με τη χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την αγροτική ανάπτυξη.

Και από το βήμα της Βουλής στρέφομαι προς τον αγροτικό κόσμο της χώρας, τους ανθρώπους της παραγωγής, τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους, αλλά και όσους νέους επιθυμούν να εισέλθουν σε αυτήν, και τους καλώ να αναλογιστούν τι θα συνέβαινε στην περίπτωση που θα επικρατούσαν οι τυχοδιωκτικές και ανεδαφικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Τι θα συνέβαινε αν έμπαινε σε κίνδυνο η θέση μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Τι θα συνέβαινε εάν σταματούσαν οι χρηματοδοτικές ροές προς την αγροτική μας παραγωγή;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Είμαι βέβαιος ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς θα βγουν πιο ενισχυμένοι, από την πρόταση δυσπιστίας, έτσι ώστε να φέρουν σε πέρας το δύσκολο έργο που έχουμε αναλάβει, που δεν είναι άλλο από την υπέρβαση της οικονομικής κρίσης, την έξοδο της χώρας στις αγορές, άρα και το τέλος των μνημονίων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας που θα κρατήσουν τους νέους στην χώρα μας, την ενίσχυση της πρωτογενούς παραγωγής και την αναζωογόνηση της ελληνικής περιφέρειας».

 

 

 

 

 

 

back to top