Menu
A+ A A-

ΕΥΡ ΜΑΞΙΜΟΣ 1

Αθήνα, 8 Νοεμβρίου 2017

ΟΜΙΛΙΑ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκής Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκής Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων
με θέμα ημερήσιας διάταξης:
«Παρακολούθηση των θεσμικών εξελίξεων σχετικά με τη διαδικασία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

 

«Από την πορεία της συζήτησης, νομίζω εύστοχα η Ν.Δ. ζήτησε να ανοίξει αυτός ο διάλογος, σε επίπεδο Εθνικής Αντιπροσωπείας, των συνεπειών του Brexit, της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε.

Κύριε Πρόεδρε,

νομίζω ότι το Brexit, αυτό το διαζύγιο Μεγάλης Βρετανίας και Ε.Ε., είναι ένα σύμπτωμα της υποχώρησης του ευρωπαϊκού οράματος. Μέχρι πρότινος μιλούσαμε για διευρύνσεις, πλέον συζητούμε για αποχωρήσεις.
Βεβαίως, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν ήταν ποτέ από τους θιασώτες, το είπατε κι εσείς νωρίτερα, της ευρωπαϊκής ενοποίησης, μάλλον, ως τροχοπέδη λειτουργούσε στην πορεία της πλήρους ενοποίησης. Ωστόσο, επιβεβαιώνει το γεγονός ότι δεν είναι πια θελκτική η Ε.Ε., το βλέπουμε από την αναβίωση εθνικισμών, το βλέπουμε από την υποχώρηση ευρωπαϊκών αξιών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το ευρωπαϊκό οικοδόμημα και χαρακτηριστική είναι η υποχώρηση της αξίας της αλληλεγγύης, της ευρωπαϊκής αρχής, την οποία βιώνουμε και στο ελληνικό οικονομικό πρόβλημα στα χρόνια της κρίσης, τη βιώνουμε και στο μεταναστευτικό- προσφυγικό. Πέραν της όποιας κριτικής εύλογα μπορούμε να ασκήσουμε στις πολιτικές και τα λάθη της κυβέρνησης, θα ήταν υποκριτικό από μέρους μας να μην αναγνωρίσουμε ότι και η Ε.Ε. επιδεικνύει έλλειμμα αλληλεγγύης προς την χώρα μας στα δύο αυτά ζητήματα. Αυτό ως μια γενική παρατήρηση.
Στη, μέχρι τώρα, συζήτηση εστιάσαμε, κυρίως, στις συνέπειες που έχει το Brexit στα δικαιώματα, εργασιακά και άλλα, ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις συνέπειες που έχει στον τουρισμό και την ναυτιλία και εύλογα, θα έλεγα, διότι 60.000, εάν δεν κάνω λάθος, Έλληνες δραστηριοποιούνται, ζουν, εργάζονται στη Μεγάλη Βρετανία, 12.000 φοιτητές βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο και λόγω της γνωστής εμμονής στη χώρα μας να μην αναθεωρηθεί το άρθρο 16 του Συντάγματος που επιβάλλει το κρατικό μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εύστοχα μιλήσαμε για τον τουρισμό και τη ναυτιλία, καθώς είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα για τη χώρα μας.
Εγώ θα ήθελα να επικεντρώσω λίγο παραπάνω την παρέμβασή μου και την προσοχή μας στις συνέπειες που θα έχει στην κοινή αγροτική πολιτική και γιατί προέρχομαι από μια κατεξοχήν αγροτική περιφέρεια, αλλά και γιατί υπηρέτησα ως Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στην προηγούμενη κυβέρνηση.
Όπως ξέρετε και ειπώθηκε, νομίζω, και νωρίτερα, η Μεγάλη Βρετανία είναι από τους καθαρούς δότες στον κοινοτικό προϋπολογισμό, νομίζω 14% είναι η συμμετοχή της στον κοινοτικό προϋπολογισμό, διορθώστε με, κύριε Υπουργέ, εάν κάνω λάθος. Το μεγαλύτερο μέρος του κοινοτικού προϋπολογισμού κατευθύνεται, επίσης, στην κοινή αγροτική πολιτική. Θυμάμαι την κριτική των Βρετανών επί Μπλερ ότι δεν είναι δυνατόν το 40% του κοινοτικού προϋπολογισμού να κατευθύνεται στο 5% των ευρωπαίων πολιτών, που είναι οι δραστηριοποιούμενοι στη γεωργία και την κτηνοτροφία. Προφανώς έχει μειωθεί το ποσοστό, αλλά εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ σημαντικό. Όμως, από τις αγροτικές επιδοτήσεις, τις λεγόμενες κοινοτικές ενισχύσεις, στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό το αγροτικό εισόδημα.
Το ερώτημα, λοιπόν, είναι το εξής: Μέχρι το 2020 που διαρκεί η υφιστάμενη προγραμματική περίοδος, ισχύουν οι δεσμεύσεις της Μεγάλης Βρετανίας στην κοινή αγροτική πολιτική ή θα υπάρχει υπαναχώρηση, γεγονός που θα σημάνει αμέσως είτε οριζόντιες μειώσεις των επιδοτήσεων είτε μεγαλύτερη εθνική συμμετοχή των κρατών μελών στα κονδύλια της κοινής αγροτικής πολιτικής.
Το δεύτερο ερώτημα είναι τι γίνεται μετά το 2020, αν και είναι νωρίς να πει κανείς κάτι παραπάνω γι' αυτό, αλλά θα πρέπει να δούμε, διότι εάν έχουμε μια δραματική συρρίκνωση της κοινής αγροτικής πολιτικής, αυτό θα έχει, επίσης, δραματικές συνέπειες και στο αγροτικό εισόδημα. Επιμένω σε αυτό, κύριε Πρόεδρε, διότι ήδη οι αγρότες βιώνουν τις οδυνηρές συνέπειες της υπέρμετρης φορολόγησης, της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών και του υψηλού κόστους παραγωγής. Θα ήταν πολύ επώδυνο να υποστούν και μια επιπλέον μείωση του εισοδήματός τους μέσω των περικοπών των κονδυλίων της κοινής αγροτικής πολιτικής, άρα και των αγροτικών επιδοτήσεων.
Θα κλείσω με ένα ερώτημα προς τον Υπουργό, σε συνέχεια του θέματος που έβαλε ο κ. Κουμουτσάκος, ενόψει του ταξιδιού του Προέδρου της Τουρκίας κ. Ερντογάν στη χώρα μας.
Όπως ξέρετε, προάγγελος αυτού του ταξιδιού ήταν η προδρομική επίσκεψη του Αντιπροέδρου της Κυβερνήσεως της Τουρκίας κ. Τσαβούσογλου στην Αθήνα και τη Θράκη, όπου στην Αθήνα συνέβη κάτι ασύνηθες, εάν όχι πρωτόγνωρο. Μιλώ για τη συνάντηση του κ. Τσαβούσογλου με τον Έλληνα Υπουργό Παιδείας, ερήμην του Υπουργείου Εξωτερικών μια συνάντηση για την οποία δεν υπήρξε καμία ενημέρωση και καμία πληροφόρηση. Δεν θέλω να χρωματίσω περισσότερο την παρατήρησή μου αυτή, κύριε Υπουργέ, θα παρακαλούσα, όμως, να λάβουμε περισσότερες πληροφορίες αυτής της συναντήσεως.
Σας ευχαριστώ.

Δείτε το video της ομιλίας: https://youtu.be/jjHm5W9PeFI

back to top