Menu
A+ A A-

Μάξιμος Προσυνέδριο 1 1

Αθήνα, 22 Νοεμβρίου 2017

Εισήγηση
αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της Νέας Δημοκρατίας,
αρμόδιου για θέματα Προστασίας του Πολίτη, βουλευτής Λαρίσης,
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο 6ο Προσυνέδριο της ΝΔ “Για την Καθημερινότητα και την Ασφάλεια”

«Κύριε πρόεδρε,
Θα ήθελα καταρχήν να συγχαρώ την οργανωτική επιτροπή για τον καινοτόμο προσυνεδριακό διάλογο στην πορεία προς το Συνέδριό Αρχών και Θέσεων του Δεκεμβρίου.
Φίλες και φίλοι,
Γεννήθηκα σε ένα μικρό χωριό του θεσσαλικού κάμπου, στα Βούναινα. Η Λάρισα, όπως ξέρετε, φημίζεται εκτός των άλλων για τη ζέστη της το καλοκαίρι. Συνηθίζαμε, λοιπόν, μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του ’90 να κοιμόμαστε το βράδυ έξω, στις βεράντες των σπιτιών. Πριν λίγους μήνες η τοπική μας κοινωνία συγκλόνισε από ένα άγριο έγκλημα που απασχόλησε το πανελλήνιο, τη δολοφονία μιας ηλικιωμένης 91χρονης, της κυρά Σοφίας, για λίγα ευρώ, αφού υπέστη μαρτύριο βασανισμών τη νύχτα. Το έγκλημα δεν έχει διαλευκανθεί.
Το Προσυνέδριο μας γίνεται σε μια περιοχή με έντονη εγκληματικότητα και ανασφάλεια των πολιτών, που μου είναι γνώριμη. Έμεινα μετά το στρατό, σχεδόν για πέντε χρόνια, μέχρι το 1999, εδώ πιο πάνω στην οδό Μακεδονίας. Ένα δρόμο πριν την Ηπείρου, όπου πριν λίγα χρόνια έγινε η αποτρόπαια δολοφονία με τρόπαιο μια βιντεοκάμερα, του πατέρα που κατέβηκε να πάρει το αυτοκίνητό του για να μεταφέρει την ετοιμόγεννη γυναίκα του στο μαιευτήριο. Ξαναβρέθηκα στην περιοχή ως αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς η έδρα του υπουργείου είναι στην Αχαρνών, στην πλατεία Βάθυς. Από το παράθυρο του υπουργείου τους πρώτους μήνες έβλεπα χρήστες και διακινητές ναρκωτικών, πορνεία αλλοδαπών, παρεμπόρειο, παραβατικότητα κάθε μορφής. Θυμούμαι ότι υπήρχε απροθυμία των συνεργατών μου, ιδιαίτερα των κοριτσιών, να εργάζονται στην απογευματινή βάρδια γιατί πολλές φορές φεύγαμε αργά το βράδυ και φοβόντουσαν, ένοιωθαν ανασφάλεια, να διασχίσουν τους δρόμους μέχρι την Ομόνοια για να πάρουν το μετρό. Έρχονταν δικοί τους να τους πάρουν ή καλούσαν ταξί στην είσοδο του υπουργείου. Είκοσι δύο μήνες αργότερα, όταν έφευγα από το υπουργείο, η κατάσταση, χάρις στην πολιτική της κυβέρνησης Σαμαρά και την υλοποίησή της από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, είχε αισθητά βελτιωθεί.
Δυστυχώς, τα τελευταία δυόμισι χρόνια, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ η κατάσταση έχει δραματικά επιδεινωθεί. Όσο κι αν ο πρωθυπουργός επιχειρεί -με χρήση ακόμη και fake news από το βήμα της βουλής- να παρουσιάσει μια εικονική πραγματικότητα στην οποία άλλωστε ζει η κυβέρνησή του, η εγκληματικότητα χτυπάει κόκκινα. Είπε ο κ. Τσίπρας ότι οι ληστείες με αρπαγή τσαντών έχουν μειωθεί κατά 75%. Η αλήθεια είναι ότι από το 2014 στο 2016 έχουν αυξηθεί κατά 67,5%. Είπε ο κ. Τσίπρας ότι οι κλοπές και διαρρήξεις καταστημάτων έχουν μειωθεί κατά 7%. Η αλήθεια είναι ότι αυξήθηκαν κατά 25,5%. Είπε ο κ. Τσίπρας ότι οι κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών έχουν μειωθεί κατά 8,6%. Η αλήθεια είναι ότι είναι αυξημένες κατά 5% το 2015 και 2,5% το 2016. Είπε ο κ. Τσίπρας ότι οι ληστείες σε σούπερ μάρκετ έχουν μεμιωθεί κατά 22%. Η αλήθεια είναι ότι έχουν αυξηθεί κατά 32,3%. Είπε ο κ. Τσίπρας ότι οι ληστείες εντός σπιτιών έχουν μειωθεί κατά 22%. Η αλήθεια είναι ότι έχουν αυξηθεί κατά 18,4% το 2015 και κατά 3,5% το 2016.
Πως φτάσαμε, όμως εδώ; Λίγο οι μετανάστες που λιάζονται, λίγο ο νόμος Παρασκευόπουλου που αποφυλάκισε χιλιάδες κακοποιούς, λίγο ο νόμος Γαβρόγλου που επέβαλε το άσυλο ανομίας στα πανεπιστήμια, λίγο η στοργή της κυβέρνησης στις «συλλογικότητες», λίγο η κατάργηση της ομάδας ΔΕΛΤΑ κατ’ απαίτηση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ και η αποδυνάμωση της ΔΙΑΣ, λίγο οι ΟΠΚΕ που αντί να αντιμετωπίζουν τη βαριά εγκληματικότητα φυλάττουν κυβερνητικούς στόχους.
Με το νόμο Παρασκευόπουλου χιλιάδες εγκληματίες βγήκαν από τις φυλακές για να συνεχίσουν τη δράση τους. Μάλιστα, κάποιοι εξ αυτών εξέθεσαν και διεθνώς τη χώρα –θυμίζω τον Αφγανό που δολοφόνησε τη φοιτήτρια στη Γερμανία και αποδείχθηκε ότι είχε αποφυλακιστεί με το νόμο Παρασκευόπουλου. Ξέρεται, αυτό δεν μπορεί να αφήνει ανεπηρέαστους και τους αστυνομικούς. Δεν είναι από πέτρα. Συλλαμβάνουν έναν κακοποιό και σύντομα τον βλέπουν έξω και καλούνται και πάλι να τον συλλάβουν.
Με το νόμο Γαβρόγλου επεβλήθη το άσυλο ανομίας στα πανεπιστήμια που μετατρέπονται σε άντρα εγκληματικότητας. Στο ΑΠΘ οι φοιτητές καταγγέλλουν διακίνηση ναρκωτικών και ο αρμόδιος υπουργός Παιδείας παραπέμπει σε ένα “ρωμαλέο φοιτητικό κίνημα” για την πάταξή του. Στο Πάντειο πανεπιστήμιο καθηγητής ξυλοκοπείται γιατί κάποιοι δεν συμφωνούν με τις απόψεις του. Στην ΑΣΟΕΕ δέρνουν άτομο με αναπηρίες γιατί τους ενοχλούν οι θέσεις του. Στο ίδιο πανεπιστήμιο, στο πεζοδρόμιο της Πατησίων καθημερινά οργιάζει το παρεμπόριο. Και η πραμάτεια που το πρωί απλώνεται στο πεζοδρόμιο, το βράδυ φυλάσσεται στο πανεπιστήμιο. Πρέπει να μπει ένα τέλος στο άσυλο που έχει καταστεί ένας απαρχαιωμένος θεσμός. Καθιερώθηκε για την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και όχι παραβατικών στοιχείων.
Το κράτος εν κράτει στο κέντρο της Αθήνας, στα Εξάρχεια, και με τη βούλα του αρμόδιου υπουργού θεωρείται άβατο. Κανείς δεν τολμά να απομακρύνει το ΚΕΠ των αναρχικών από την πλατεία. Η μια υπηρεσία ρίχνει στην άλλη το μπαλάκι των ευθυνών. Υπάρχει η αίσθηση ότι το κράτος έχει παραιτηθεί από την περιοχή. Τα λεωφορεία δεν κυκλοφορούν το βράδυ. Κρατικές υπηρεσίες εμφανίζονται; Το ΣΔΟΕ τολμά να πατήσει και να κάνει ελέγχους στην περιοχή; Αντιθέτως μετά τις παρελάσεις με καλάσνικοφ που είχαμε με συμμετοχή αναρχικών από όλη την Ευρώπη, φτάσαμε στο σημείο να έχουμε ένοπλες επιθέσεις, δολοφονικές απόπειρες με καλάσνικοφ κατά αστυνομικών στο φυλάκιο μπροστά από τη Χαριλάου Τρικούπη στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ. Ουσιαστικά οι αστυνομικές δυνάμεις που κατοικοεδρεύουν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ στην Χαριλάου Τρικούπη ή στο Πολυτεχνείο λειτουργούν ως συνοριακά φυλάκια για να οριοθετούν την επικράτεια του Εξαρχιστάν, του «κράτους των Εξαρχείων». Πρέπει κάποτε να τελειώνουμε με αυτό, και χρειάζεται πολιτική βούληση γιατί οι νησίδες ανομίας και το αίσθημα της ανασφάλειας επεκτείνονται στο Μενίδι, στο Ζεφύρι, στο κέντρο της Αθήνας και αλλού. Χρειάζεται πολιτική βούληση για όλα αυτά τα ζητήματα. Η αστυνομία διαθέτει την επάρκεια, τον επαγγελματισμό για να κάνει καλά τη δουλειά της. Και το βλέπουμε με τις μεγάλες επιτυχίες που φέρνει εις πέρας. Αρκεί να λυθούν τα χέρια της. Για να λυθούν τα χέρια της, λοιπόν, χρειάζεται αλλαγή πολιτικής. Αυτή την αλλαγή πολιτικής δεσμεύεται και επαγγέλλονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η ΝΔ.
Δεσμευόμαστε να καταργήσουμε τον νόμο Παρασκευόπουλου, δεσμευόμαστε να καταργήσουμε το άσυλο ανομίας στα Πανεπιστήμια, δεσμευόμαστε να δημιουργήσουμε τις φυλακές Γ΄ Τύπου, υψίστης ασφαλείας, και να βάλουμε κλωβούς σε όλες τις φυλακές. Δεν είναι δυνατόν μέσα από τις φυλακές μέλη εγκληματικών οργανώσεων με τα κινητά τους τηλέφωνα να συνεννοούνται και να κατευθύνουν εγκληματικές πράξεις. Πρέπει να μπει ένα τέλος στα φαινόμενα αυτά της ανομίας. Θα πρέπει να απελευθερωθούν όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί χώροι που τελούν υπό κατάληψη. Να υπάρξει χαρτογράφηση της εγκληματικότητας σε όλη τη χώρα, και ιδιαίτερα στην πρωτεύουσα. Να αντιμετωπισθούν οι νησίδες και τα άβατα ανομίας. Με κυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη δεν θα υπάρχουν άβατα και νησίδες ανομίας. Ο νόμος θα εφαρμοστεί παντού, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς υποσημειώσεις. Είναι βασική υποχρέωση μιας ευνομούμενης πολιτείας, ενός κράτους δικαίου να παρέχει αυτό το αγαθό της ασφάλειας στους πολίτες.
Για την ΝΔ τα ζητήματα αυτά είναι ψηλά στην ατζέντα μας, άρα ψηλά είναι και η ιεράρχηση της αντιμετώπισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λειτουργοί της δημόσιας τάξης, τα όργανα της τάξης, που λέγαμε παλιά. Δέσμευση δική μας είναι η τήρηση των δικαστικών αποφάσεων. Έχει δεσμευτεί ο ίδιος ο πρόεδρος για δύο πράγματα: την υλοποίηση της απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για την απόδοση και του υπόλοιπου 50% των παρακρατηθέντων στους εργαζόμενους στα Σώματα Ασφαλείας και για ένα μισθολόγιο που θα δίνει αξιοπρεπείς αποδοχές στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Και, βεβαίως, την παροχή όλων εκείνων των απαραίτητων μέσων για να επιτελούν με επάρκεια το έργο τους.
Πολλοί λένε ότι τα ζητήματα της ασφάλειας του νόμου και της τάξης είναι μια συντηρητική ατζέντα. Δεν είναι έτσι αγαπητές φίλες και αγαπητοί φίλοι. Η ασφάλεια είναι κοινωνικό αγαθό. Τολμώ να πω ότι είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα που οφείλει κάθε ευνομούμενη πολιτεία, κάθε κράτος δικαίου να παρέχει στους πολίτες του. Γι’ αυτό το κράτος δικαίου και γι’ αυτό το κοινωνικό αγαθό, το θεμελιώδες δικαίωμα, δεσμευόμαστε ότι θα εργαστούμε αύριο όλοι με την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για να το αποκαταστήσουμε».

ΠΡΟΣΥΝΕΔΡΙΟ 6

Απαντήσεις σε ερωτήσεις των συμμετεχόντων στο προσυνέδριο

Σχετικά με την ανομία στο κέντρο, και τις θέσεις της ΝΔ για τη λύση αυτού του προβλήματος
«Τόνισα από την αρχή ότι, το δόγμα της μηδενικής ανοχής στη βία για εμάς είναι ξεκάθαρο και είναι και δέσμευση του επόμενου πρωθυπουργού, με τη ψήφο του λαού, του Κυριακού Μητσοτάκη. Θα τα ακούσετε και από τον ίδιο στη συνέχεια, αλλά χαίρομαι που σημειώσατε την προσπάθεια που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία ανακόπηκε. Κινείτο προς τη σωστή κατεύθυνση. Πρέπει να κινηθούμε, λοιπόν, προς αυτή την κατεύθυνση, της επιβολής του νόμου, χωρίς υποσημειώσεις χωρίς εξαιρέσεις, σε όλους και παντού. Αυτή είναι η απόλυτη και καθαρή θέση της ΝΔ. Η αστυνομία έχει τις δυνατότητες, την επάρκεια και τον επαγγελματισμό, αρκεί να έχει καθαρή πολιτική βούληση για να επιτελέσει την αποστολή, την οποία το κράτος δικαίου της εμπιστεύτηκε».

Για την πάταξη της τρομοκρατίας
«Η μάχη κατά της τρομοκρατίας δεν είναι μόνον αστυνομική, είναι και ιδεολογική. Νομίζω ότι έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή τη μάχη. Δεν είμαστε στο επίπεδο που ήμασταν όταν πολλοί πανηγύριζαν όταν η «17 Νοέμβρη» δολοφονούσε όχι μόνον πολιτικά πρόσωπα, στρατιωτικούς αλλά και απλούς πολίτες, που τους βάπτιζε παράπλευρες απώλειες, όπως τον αείμνηστο Αξαρλιάν. Αυτή τη μάχη, όμως, πρέπει να την δίνουμε όλοι καθημερινά. Δυστυχώς, στο παρελθόν, όπως μου θύμισε ο κ. Σόμπολος, υπήρχαν και έντυπα που έδιναν βήμα για να δημοσιεύονται προκηρύξεις, για να προπαγανδίζεται η δράση της «17 Νοέμβρη», η δράση εγκληματικών οργανώσεων. Διστάζανε πολλοί δημοσιογράφοι τα πρώτα χρόνια να πουν ότι είναι τρομοκρατική οργάνωση η «17 Νοέμβρη». Την έλεγαν «επαναστατική οργάνωση». Δυστυχώς, τα Εξάρχεια, που είναι ένα φυτώριο νέας τρομοκρατίας, έχουν και αυτή τη διάσταση που πρέπει να προσέξουμε. Θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους το γεγονός ότι όταν βγήκε ο Κουφοντίνας, ο αρχιδολοφόνος της «17 Νοέμβρη», με άδεια, και δεν βρέθηκε ένας από την κυβέρνηση να καταδικάσει την εξέλιξη αυτή, και να αναλάβει νομοθετικές πρωτοβουλίες για να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, υπήρχαν άνθρωποι που τον χειροκρότησαν, και τον ανέμεναν απέξω. Άρα η μάχη αυτή είναι καθημερινή και τα ζητήματα αυτά για την ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι πολύ ψηλά».

Δείτε το σχετικό βίντεο:
https://youtu.be/Dt8iVonjfo4

back to top