Menu
A+ A A-

Mάξιμος Μεταναστευτικό 2

Αθήνα, 15 Μαΐου 2018

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Ολομέλεια της Βουλής
στη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής: «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας προς τις διατάξεις της Οδηγίας 2013/33/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 26ης Ιουνίου 2013, σχετικά με τις απαιτήσεις για την υποδοχή των αιτούντων διεθνή προστασία (αναδιατύπωση, L180/96/29.6.2013) και άλλες διατάξεις - Τροποποίηση του ν.4251/2014 (Α΄80) για την προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία 2014/66/ΕΕ της 15ης Μαΐου 2014 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου σχετικά με τις προϋποθέσεις εισόδου και διαμονής υπηκόων τρίτων χωρών στο πλαίσιο ενδοεταιρικής μετάθεσης - Τροποποίηση διαδικασιών ασύλου και άλλες διατάξεις»


«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Για πάνω από 3 χρόνια το μεταναστευτικό έχει καταστεί μείζον ζήτημα. Μια βόμβα που είναι έτοιμη να εκραγεί ανά πάσα στιγμή. Στη Λέσβο, που η Μόρια είναι συνώνυμο της εξαθλίωσης και της ανομίας, στη Χίο, στη Σάμο, στον Έβρο, που οι ροές αυξάνονται καθημερινά.
Αναμφίβολα, και πριν από την εκλογή του ΣΥΡΙΖΑ, το πρόβλημα υφίστατο. Αλλά ποτέ στην ανεξέλεγκτη διάσταση που πήρε μετά τον Ιανουάριο του 2015. Γιατί τότε κάποιες ιδεοληψίες για τους μετανάστες “που λιάζονται και εξαφανίζονται” έγιναν ημιεπίσημη ιδεολογία της νέας διακυβέρνησης. Και οι τοπικές κοινωνίες αφέθηκαν στη τύχη τους. Τα έζησε άλλωστε και ο ίδιος ο κ. Τσίπρας στη Λέσβο. Εκεί που, όπως και στη Χίο, τον υποδέχθηκαν με κατεβασμένα ρολά και μια μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καθολικού χαρακτήρα. Την οποία, βεβαίως, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις γνωστές διχαστικές λογικές τους, την απέδωσαν σε ακροδεξιούς. Κατηγορώντας τους απλούς πολίτες του νησιού. Υποτιμώντας την αγωνία τους για τις ζωές τους που υποβαθμίζονται, για τον φόβο που πλέον φωλιάζει στην καθημερινότητά τους.
Γιατί στην κυβέρνηση, παρά στην προσγείωση στην σκληρή πραγματικότητα, είναι πολλοί ακόμη εκείνοι που παραμένουν, στην ουσία, τυφλωμένοι από τις εμμονές τους γιατί δεν θέλουν να αναλάβουν τις σοβαρές ευθύνες τους. Όπως κάνουν κάθε φορά που υπάρχει ένα πρόβλημα. Όπως κάνουν για τα Εξάρχεια, για την εγκληματικότητα, για την ανομία στα ΑΕΙ.
Πετάνε λάσπη στην ΝΔ και νομίζουν ότι ξεμπέρδεψαν. Πλανώνται, όμως, πλάνην οικτράν.
Και μιλούν έτσι την ώρα που η Άγκυρα, για λόγους εκβιασμού της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, αυξάνει ραγδαία τις μεταναστευτικές ροές. Δημιουργώντας μάλιστα και νέες διαδρομές. Οι οποίες είναι επικίνδυνες για την εθνική μας ασφάλεια. Στον Έβρο, αλλά και δια θαλάσσης στις ακτές της Θράκης. Όπως έγινε πρόσφατα με πλοιάριο που ξεφόρτωσε μετανάστες στις ακτές της Ροδόπης. Και ρωτάμε, αν είναι δύσκολη σχετικά η φύλαξη των θαλασσίων συνόρων – ναι και η θάλασσα έχει σύνορα, τώρα το έμαθε και ο κ. Τσίπρας- γιατί δεν μπορούν να φυλαχθούν τα χερσαία σύνορα; Είναι εικόνα αυτή ενός σοβαρού και κυρίαρχου κράτους; Εξακολουθείτε να είστε υπέρ της κατεδάφισης του φράχτη στον Έβρο, που υποστήριζαν στελέχη σας;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Το σημερινό νομοσχέδιο, έρχεται με χαρακτηριστική καθυστέρηση, χωρίς δημόσια διαβούλευση και προετοιμασία. Αφού φθάσαμε το 2017 σε 58.660 αιτήματα ασύλου. Και εφέτος, μέχρι τώρα, σε περίπου 13.350. Με το κάθε αίτημα να χρειάζεται έξι ή και περισσότερους μήνες για να εξετασθεί. Το νομοσχέδιο επιδιώκει να ανακουφίσει την κατάσταση στα νέα γκέτο που δημιούργησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος που έβγαινε στα κεραμίδια για την Αμυγδαλέζα. Στα γκέτο, που πράγματι κυριαρχούν απάνθρωπες συνθήκες και βρίθουν τα κρούσματα εκμετάλλευσης ανθρώπων και η βία. Με θύματα εντέλει τους πρόσφυγες, τους μετανάστες αλλά και τις τοπικές κοινωνίες.
Το ένα σκέλος της λύσης του προβλήματος είναι ξεκάθαρο: επιτάχυνση της διαδικασίας εξέτασης των αιτημάτων ασύλου. Να γίνεται σαφής διαχωρισμός προσφύγων και μεταναστών. Είναι θετικό γεγονός κ. υπουργέ η αύξηση των Ανεξάρτητων Επιτροπών στην Αρχή Προσφυγών.
Βασική παράμετρος της λύσης είναι οι επιστροφές. Η Τουρκία θα πρέπει να σεβαστεί τη συμφωνία. Και αυτό είναι οπωσδήποτε έργο που απαιτεί τη συνεργασία και τον συντονισμό της Ευρώπης. Η αποσυμφόρηση των hot spots στα νησιά είναι μια αναγκαιότητα. Όμως αυτό δεν πρέπει να έχει ως συνέπεια την μεταφορά του προβλήματος στην ηπειρωτική Ελλάδα, ούτε βέβαια καθ’ αυτόν τον τρόπο να έχουμε αύξηση των εισροών. Να σταλεί ένα λάθος μήνυμα στην άλλη πλευρά.
Σοβαρό κενό, ωστόσο, υπάρχει και στη δράση των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων. Κι αυτό δεν χρειάζεται καμία Ευρώπη να μας το υποδείξει ή να μας βοηθήσει. Το τι συμβαίνει σε όλες αυτές τις περιοχές, τις εθνικά ευαίσθητες, είναι γνωστό. Διάφορες ΜΚΟ, χωρίς ένα κανονιστικό πλαίσιο, με άγνωστους χρηματοδότες και άδηλους στόχους, σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταστεί κράτος εν κράτει, δρώντας σε πληθυσμούς προσφύγων και μεταναστών που προέρχονται από περιοχές όπου μισαλλόδοξες και ακραίες ιδεολογίες είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες. Αντιλαμβανόμαστε ότι στο χαλαρό αυτό πλαίσιο, λειτουργούν και πολλές ΜΚΟ που διάκεινται φιλικά προς την κυβέρνηση. Ότι εντός αυτών βρίσκουν εργασία εκατοντάδες “αλληλέγγυοι:. Όμως, όταν μιλάμε για εθνική ασφάλεια, δεν χωρούν αυτού του είδους τα παιχνίδια.

Αναμφίβολα, κ. πρόεδρε, το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι πρωτίστως ευρωπαϊκό πρόβλημα. Η Ελλάδα σηκώνει πολλαπλάσιο βάρος από εκείνο που της αναλογεί με κίνδυνο να γίνει μια μόνιμη αποθήκη ψυχών. Δυστυχώς, δεν έχουν επιδείξει όλα τα ευρωπαϊκά κράτη την απαιτούμενη αλληλεγγύη σε χώρες όπως η Ελλάδα, που είναι πύλες εισόδου μεταναστών και προσφύγων. Είναι λοιπόν επιβεβλημένη η υλοποίηση του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων και μεταναστών σε όλες τις χώρες της ΕΕ. Είναι, όμως, επιβεβλημένη και η ουσιαστική φύλαξη των συνόρων, όπως επιβεβλημένη είναι και η απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που λιμνάζουν.
Εν κατακλείδι, το προσφυγικό-μεταναστευτικό δεν είναι πρόβλημα που σηκώνει αναβολή, είναι ζήτημα που απειλεί την ίδια την κοινωνική συνοχή. Και πρέπει να δοθούν ολοκληρωμένες λύσεις σήμερα, και όχι ημίμετρα, όπως οι διατάξεις που συζητούμε.
Ευχαριστώ».

Το βίντεο της ομιλίας του Μ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://youtu.be/wCxJWZCi1zs

back to top