Menu
A+ A A-

ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ βουλη new

Αθήνα, 15 Οκτωβρίου 2019

Παρέμβαση Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Κοινή Συνεδρίαση
της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης,
με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Η διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού ζητήματος κατά την προηγούμενη πενταετία και τα επόμενα βήματα».

«Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε.

Να καλωσορίσω και εγώ στην Ελληνική Βουλή τον Επίτροπο τον κ. Αβραμόπουλο και να τον ευχαριστήσω για την λεπτομερή ενημέρωση που μας παρείχε και κυρίως για τις υπηρεσίες που προσέφερε στη χώρα, έχοντας το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης, σε μια εποχή που είχαμε έξαρση των μεταναστευτικών ροών και η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα. Βεβαίως είναι θετικό το γεγονός ότι την υψηλή εποπτεία του χαρτοφυλακίου της μετανάστευσης θα την έχει και πάλι ένας Έλληνας, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, ο Μαργαρίτης Σχοινάς.
Όπως είπατε κύριε Υπουργέ, κύριε Κουμουτσάκο, η συζήτηση γίνεται σε μια ιδιάζουσα συγκυρία με την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία για τη δημιουργία της λεγόμενης ασφαλούς ζώνης που οραματίζεται ο Τούρκος Πρόεδρος, ο κ. Ερντογάν, να δημιουργήσει στα νοτιοανατολικά σύνορά του. Δεν μπορώ να συμμεριστώ την αισιοδοξία σας ότι είναι πολύ μακριά από την Ελλάδα και τα μικρασιατικά παράλια η εμπόλεμη ζώνη και έτσι δεν θα έχουμε νέες μεταναστευτικές ροές. Εγώ εύχομαι να επιβεβαιωθείτε εσείς και να μην έχουμε νέες πιέσεις μεταναστευτικών ροών προς τη χώρα μας, γιατί η Ελλάδα είναι η κύρια πύλη εισόδου προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη.
Το μεταναστευτικό εργαλειοποιείται από την Τουρκία και με κυνικό τρόπο από τον Πρόεδρο της Τουρκίας, τον κ. Ερντογάν, που λειτουργεί ως διεθνής ταραξίας στην περιοχή. Έτσι, τα τελευταία χρόνια έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες μετανάστες στην Ελλάδα με τα ανατολικά σύνορα ουσιαστικά να είναι ανοιχτά. Δεν θέλω να ασκήσω κριτική σε προηγούμενες επιλογές, νομίζω θα είμασταν κατώτεροι των περιστάσεων στην παρούσα συνεδρίαση αν το κάναμε, αλλά με τα βόρεια σύνορα της χώρας κλειστά και από τα ανατολικά να έχουμε συνεχείς ροές, εγκλωβίζονται χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, γιατί 8 στους 10 είναι μετανάστες από τους εισερχομένους. Το πρόβλημα δεν είναι πια προσφυγικό αλλά μεταναστευτικό.
Αναφερθήκατε κύριε Επίτροπε αναλυτικά στην κοινή δήλωση Ε.Ε.–Τουρκίας, τη λεγόμενη Συμφωνία της Ευρώπης με την Τουρκία και στις δυσκολίες, τις δυσχέρειες εφαρμογής της, πρωτίστως λόγω του γεγονότος ότι από πλευράς Ελλάδος δεν προχωρούν με γρήγορους, ταχείς ρυθμούς οι διαδικασίες απονομής ασύλου, δεν ξεκαθαρίζουμε ποιοι είναι οι μετανάστες και ποιοι είναι οι πρόσφυγες, ποιοι είναι αυτοί που χρήζουν προστασίας και του δικαιώματος απονομής ασύλου. Αυτό είναι μια πραγματικότητα, υπάρχει όμως ένα ζητούμενο που πρέπει να δούμε αν θα έχουμε και επικαιροποίηση αυτής της κοινής δήλωσης, της Συμφωνίας Ευρώπης με την Τουρκία και έχει να κάνει με το λεγόμενο γεωγραφικό προσδιορισμό. Ως γνωστόν, δυνατότητα επαναπροώθησης στην Τουρκίας έχουν όσοι βρίσκονται στα νησιά. Με δεδομένη πια τη βούληση της Κυβέρνησης να προχωρήσει στη μετεγκατάσταση 20.000 προσφύγων - μεταναστών από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου που ασφυκτιούν -και πράγματι είναι εκρηκτική η κατάσταση- στην ηπειρωτική Ελλάδα, θα πρέπει πια να θεωρούμε δεδομένο ότι όσοι θα έρθουν στην ηπειρωτική Ελλάδα δεν θα μπορούν να επαναπροωθηθούν; Δεν υπάρχει δυνατότητα επαναπροώθησής τους στην Τουρκία;
Το ζητούμενο είναι μήπως η κίνηση αυτή στέλνει ένα λάθος μήνυμα στην άλλη πλευρά. Μήπως θεωρήσουν οι πρόσφυγες, οι μετανάστες, αυτοί που βρίσκονται στα μικρασιατικά παράλια -μπορεί και οι διακινητές τους να διακινήσουν την είδηση- ότι «ορίστε το πρώτο βήμα έγινε για τη μετάβασή σας στην Ευρώπη, φεύγοντας από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα». Το ερώτημα είναι σε 6 μήνες τι θα γίνει αν έχουμε νέες χιλιάδες αφίξεις στα νησιά και έχουμε πάλι πίεση αποσυμφόρησης; Τι μήνυμα στέλνουμε λοιπόν, θα μετατρέψουμε και την ηπειρωτική χώρα σε ένα απέραντο hotspot;
Τα λέω αυτά, γιατί και στις τοπικές κοινωνίες, εύλογα πολλές φορές υπάρχουν αντιδράσεις. Στον σημερινό τύπο, στην πατρίδα μου, στη Λάρισα, κυριαρχούν δύο ειδήσεις.
Η πρώτη, είναι οι αντιδράσεις των κατοίκων του παραλιακού μετώπου, των παραλιών του νομού μας. Στην Καρύτσα, υπήρξε γενική συνέλευση των κατοίκων με συμμετοχή από το Στόμιο, το Ομόλιο, το Κόκκινο Νερό, γιατί υπήρχε η πληροφορία, ότι σε ξενοδοχείο πρώην συναδέλφου βουλευτού, θα εγκατασταθούν ασυνόδευτοι έφηβοι.
Μία περιοχή που διεκδικεί την τουριστική της ανάπτυξη, θεωρεί ότι δημιουργούνται σκιές και ερωτηματικά με την εγκατάσταση ασυνόδευτων εφήβων και θα λειτουργήσει ως μπούμερανγκ για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.
Η δεύτερη είδηση, ήταν η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρισας στην οποία οι κάτοικοι της Μάνδρας, κατήγγειλαν ότι στη δομή φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στο Κουτσόχερο, ασυνόδευτος έφηβος, έβγαλε μαχαίρι και απείλησε παιδιά στην παιδική χαρά του χωριού. Επώνυμες καταγγελίες στο δημοτικό συμβούλιο της Λάρισας.
Τα λέω αυτά, γιατί αν μπούμε σε μία λογική μετακίνησης πια προσφύγων-μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική Ελλάδα, αυτό θα πρέπει να γίνει προσεκτικά και σε μία λογική ισοκατανομής, για να μην προκαλούνται αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες, όπου νιώθουν ότι σηκώνουν ένα δυσβάστακτο βάρος, σε σχέση με άλλες περιοχές.
Στον Νομό της Λάρισας, ήδη υπάρχει μία δομή μεταναστών, στον Κουτσόχερο. Είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Κυβέρνηση η δημιουργία νέας δομής στο Κυψελοχώρι, η οποία σταμάτησε, πάγωσε από την παρούσα κυβέρνηση, αλλά ουσιαστικά μιλούμε για μία νέα δομή, κύριε Πρόεδρε, αν έχουμε μετεγκατάσταση σε ξενοδοχεία.
Η Κυβέρνηση, είναι θετικό ότι ξεκινά τη διαδικασία αναθεώρησης της διαδικασίας παραχώρησης ασύλου. Σύντομα θα έχουμε μια νέα νομοθετική πρωτοβουλία, όπως ακούσαμε, για να σταματήσουν τα φαινόμενα κατάχρησης και να υπάρχει ταχύτητα στην απονομή του ασύλου.
Αλλά, κύριε Επίτροπε, το πρόβλημα είναι όπως σας είπα ευρωπαϊκό. Θα πρέπει να έχουμε ένα λειτουργικό κοινό σύστημα απονομής ασύλου και βεβαίως έναν κοινό μηχανισμό επαναπροωθήσεων, για να είναι πιο αποτελεσματικός αυτός ο μηχανισμός. Ουσιαστικά φύλαξη των συνόρων.
Ολοκληρώνω, κύριε Πρόεδρε, λέγοντας ότι το πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό, όχι ελληνικό. Ήδη έχουμε μια Ευρώπη πολλών ταχυτήτων. Να μην επιτρέψουμε το μεταναστευτικό να γίνει θρυαλλίδα για την αποσύνθεση και τη διάλυση της Ευρώπης.
Μεταναστευτικές ροές, υπήρχαν και θα υπάρχουν πιέσεις πάντοτε λόγω πολέμων, κλιματικής αλλαγής ή προσδοκίας για μια καλύτερη ζωή. Το ερώτημα είναι, ως Ευρώπη έχουμε ένα πλάνο; Πόσους μετανάστες και πρόσφυγες, παράτυπους, οικονομικούς μετανάστες, μπορούμε να ενσωματώνουμε ετησίως χωρίς εκπτώσεις στις ευρωπαϊκές αξίες και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε για την ανοχή».

back to top