Menu
A+ A A-
Μάξιμος Γερουσιά 1
Αθήνα, 29 Οκτωβρίου 2019
 
Παρέμβαση
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης
στην β΄ ανάγνωση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:
«Περί Διεθνούς Προστασίας και άλλες διατάξεις»
 
«Κύριε υπουργέ,
 
Κύριες και κύριοι συνάδελφοι,
 
Αναμφίβολα το προσφυγικό – μεταναστευτικό, είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που εμφανίζεται με ιδιαίτερη ένταση τα τελευταία χρόνια, σύνθετο και πολύπλοκο. Η Ελλάδα σηκώνει δυσανάλογο βάρος όλα αυτά τα χρόνια, γιατί η Ευρώπη εμφανίζεται ακόμη και σήμερα -5 χρόνια μετά την ένταση με την οποία παρουσιάστηκε το πρόβλημα, το 2015- απρόθυμη να το αντιμετώπιση ολιστικά και οι κινήσεις της είναι πάρα πολύ αργές και αναποτελεσματικές σε μεγάλο βαθμό. Δεν επιδεικνύεται η αλληλεγγύη που θα έπρεπε από όλες τις χώρες της ΕΕ, η βασική αυτή αρχή καταστρατηγείται προκλητικά, ιδιαίτερα από τις χώρες του Βίζεγκραντ.
Θεωρώ, ότι δύσκολα θα διαφωνήσει κανείς με τη διαπίστωση που έκανε πριν λίγο ο Πρωθυπουργός, μιλώντας στην 4η Σύνοδο της Ευρω-Αραβικής Συνεργασίας, ότι η χώρα μας δέχεται, ειδικά τους τελευταίους μήνες, ροές προσφύγων και μεταναστών, ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της.
Η Ελλάδα με τα συγκεκριμένα δεδομένα, καλείται να αντιμετωπίσει ουσιαστικά ένα πρόβλημα που είναι ευρωπαϊκό και διεθνές. και δυστυχώς απ' ό,τι φαίνεται, το πρόβλημα θα είναι εδώ για τα επόμενα χρόνια. Τουλάχιστον στο ορατό ορίζοντα δεν φαίνεται να αντιμετωπίζονται οι εστίες που δημιουργούν το πρόβλημα. Η σταθερότητα στη Μέση Ανατολή εξακολουθεί να είναι ζητούμενο και όσο υπάρχει αστάθεια, όσο υπάρχουν πολεμικές εντάσεις, θα υπάρχουν θα πρόσφυγες ροές.
Και από την άλλη πλευρά, η κατάσταση στην Αφρική, στην Ασία είναι γνωστή, το επίπεδο ζωής είναι συγκεκριμένο. Και βεβαίως, πάντοτε θα υπάρχουν εκατομμύρια πολίτες, οικονομικοί μετανάστες, οι οποίοι θα βλέπουν την Ευρώπη ως γη της επαγγελίας, ως παράδεισο για αυτούς, γιατί παρά την κριτική που εμείς κατά καιρούς κάνουμε στην ΕΕ, η Ευρώπη είναι ένας χώρος που έχει σταθερότητα, κράτος δικαίου, ειρήνη, ασφάλεια, υποδομές και επομένως, για αυτούς φαντάζει ως παράδεισος και θα επιδιώκουν όλοι αυτοί να έρχονται στην Ευρώπη.
Το ζητούμενο είναι πόσους μπορεί να αντέξει η Ευρώπη και πόσους ακόμη περισσότερο μπορεί να αντέξει η μικρή χώρα μας. Υπό αυτήν την έννοια είναι σημαντικό το νομοσχέδιο διότι επιχειρεί με την ταχύτητα απονομής ασύλου, σε όσους πραγματικά το δικαιούνται, να γίνεται αυτός ο διαχωρισμός προσφύγων, που χρήζουν προστασίας και οικονομικών μεταναστών, οι οποίοι θα πρέπει να ακολουθήσουν τις νόμιμες οδούς για να έρθουν στην Ευρώπη.
Επιτρέψτε μου να διατυπώσω κάποια ερωτήματα, με αφορμή την αναστάτωση που υπάρχει στις τοπικές κοινωνίες, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης να μεταφερθούν 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου που ασφυκτιούν, στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Και στην ιδιαίτερη πατρίδα μου, στη Λάρισα, υπάρχουν ερωτηματικά και αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες και στην Καλλιπεύκη και στην Καρύτσα και στο κέντρο της Λάρισας, όπου ακούστηκε ότι θα τοποθετηθούν σε ξενοδοχεία. Εύλογες θα σας έλεγα ανησυχίες κ. Υπουργέ. Η ενημέρωση που υπάρχει είναι ότι θα είναι για έξι μήνες η εγκατάσταση σε ξενοδοχεία, στην Ηπειρωτική Ελλάδα.
Ο φόβος όλων, βεβαίως είναι ό,τι “ουδέν μονιμότερον του προσωρινού”, τι θα γίνει μετά από έξι μήνες; Αυτοί που θα μετακινηθούν στην ενδοχώρα, όταν ξεκαθαρίσει η διαδικασία, αν δικαιούνται ή όχι άσυλο, θα επιστραφούν στην Τουρκία; Η Τουρκία θα δεχθεί ότι ισχύει η κοινή δήλωση ΕΕ και Τουρκίας, για επιστροφές, από τη στιγμή που θα μετακινηθούν από τα νησιά στην Ηπειρωτική Ελλάδα;
Κι όσοι δεν επιστραφούν; Τι τύχη θα έχουν στη συνέχεια; Θα συνεχίσουν να παραμένουν στα ξενοδοχεία, σε αυτές τις υποδομές; Θα υπάρξει προσπάθεια ενσωμάτωσης τους; Όλα αυτά νομίζω είναι εύλογα ερωτηματικά και θα πρέπει να χυθεί περισσότερο φως, για να μην ψαρεύουν στα θολά νερά φασίστες ακροδεξιοί, όπως ακούστηκε και νωρίτερα από άλλες πλευρές. Εγώ, δεν θεωρώ, ότι όλοι όσοι διατυπώνουν ενστάσεις και ερωτηματικά σχετικά με τις συνθήκες μετακίνησης μεταναστών από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα, είναι αυτής της κατηγορίας.
Το μεγάλο ερωτηματικό κ. Υπουργέ είναι, εάν σε έξι μήνες συνεχιστούν αυτές οι ροές από την Τουρκία, η οποία έχει εργαλειοποιήσει με κυνικό τρόπο το προσφυγικό – μεταναστευτικό, ασκώντας πίεση στην ΕΕ, και έχουμε και πάλι μια κατάσταση δύσκολη στα νησιά και χρειάζεται και πάλι αποσυμφόρηση, θα έχουμε νέο κύμα μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα; Τέλος πάντων, πόσους μπορούμε πια σε αυτή τη χώρα με τα συγκεκριμένα πληθυσμιακά δεδομένα και δεδομένα έκτασης, να φιλοξενήσουμε σε βαθμό, που να μην αλλοιώνονται πληθυσμιακά δεδομένα, σε βαθμό που να μην αμφισβητούνται βασικές ευρωπαϊκές αξίες που μοιραζόμαστε και εμείς με όλους τους άλλους Ευρωπαίους.
Σας ευχαριστώ».
 
Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρέμβαση του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/AQLqNoPktZQ
back to top