Menu
A+ A A-

Μάξιμος vouli

Αθήνα, 11 Νοεμβρίου 2019

 

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου,
προέδρου της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της βουλής,
στη β΄ ανάγνωση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Δικαιοσύνης:
«Τροποποιήσεις Ποινικού Κώδικα, Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και συναφείς διατάξεις»

 

«Ευχαριστώ, κυρία Πρόεδρε.

Θα συνεχίσω τη μεταφυσική συζήτηση που είχατε, κυρία Πρόεδρε, με τον Εισηγητή της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τον κύριο Λάππα, λέγοντας ότι ακριβώς επειδή δεν ζούμε σε μια κοινωνία «αγγελικά πλασμένη», χρειάζεται και νόμος και αστυνομία για να επιβάλλει την τήρηση του νόμου.
Καταρχήν, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να εκφράσω τα συγχαρητήριά μου για τη μεγάλη επιτυχία της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ. απέναντι στο καρκίνωμα της εγχώριας τρομοκρατίας. Το έχουμε πει πολλές φορές, το επαναλαμβάνω και από αυτό το Βήμα. Η Ελληνική Αστυνομία έχει και την επάρκεια και τον επαγγελματισμό, προκειμένου να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα. Όταν αφήνεται, λοιπόν, να κάνει τη δουλειά της, την κάνει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο.
Πιστεύω, κύριε Υπουργέ, ότι οι τροποποιήσεις του Ποινικού Κώδικα που συζητούμε σήμερα και σχετίζονται με την τρομοκρατία, θα συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Άλλωστε, όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το προφίλ των συλληφθέντων επιβεβαιώνουν την ώσμωση ανάμεσα στον αντιεξουσιαστικό χώρο, τους «μπαχαλάκηδες» και τη νέα γενιά τρομοκρατίας. Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., εντός του κτηρίου της ΑΣΟΕ, αποκάλυψε μια γιάφκα με κράνη, στιλιάρια και κουκούλες.
Μια επιχείρηση που είναι πλέον εφικτή, χάρη στο νέο νόμο που κατήργησε το άσυλο της ανομίας και δίνει τη δυνατότητα στην Αστυνομία να εφαρμόζει τον νόμο και εντός των Πανεπιστημίων που αποτελούσαν μέχρι χθες καταφύγιο, όχι μόνο μπαχαλάκιδων, αλλά και κάθε είδους παραβατικών στοιχείων.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αποτέλεσαν σαφή προεκλογική δέσμευση της Κυβέρνησης, δεν συνιστούν συντηρητική εμμονή στο δόγμα νόμος και τάξη, αλλά αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας της ελληνικής κοινωνίας, όπως φάνηκε και στις εκλογές της 7ης Ιουλίου. Γι’ αυτό και στα θέματα της ασφάλειας, οι πολίτες θα κρίνουν αυτήν την Κυβέρνηση πολύ αυστηρά. Γιατί κουράστηκαν από την κατάσταση της ανομίας και της ανασφάλειας που είναι γενικευμένη, με ολόκληρες περιοχές ή χώρους να καταδυναστεύονται από οργανωμένες μειοψηφίες και συμμορίες.
Για το λόγο αυτό, απαιτείται μια οργανωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του εγκλήματος. Που σημαίνει, πρώτα απ’ όλα, ότι οι ποινές δεν θα είναι «χάδι», ότι δεν μπορεί να βγαίνει κάποιος με το 1/5, στην ουσία, της ποινής του. Τα ζήσαμε αυτά ήδη με το νόμο Παρασκευόπουλου και τις μαζικές αποφυλακίσεις, ακόμη και κρατουμένων για σοβαρά εγκλήματα. Και όπως πληροφορούμαστε κύριε Υπουργέ, ο ένας από τους συλληφθέντες τρομοκράτες, είχε αποφυλακιστεί το 2018 με το νόμο Παρασκευόπουλου, στο όνομα βεβαίως, της αποσυμφόρησης των σωφρονιστικών καταστημάτων.
Η Κυβέρνηση, λοιπόν, έρχεται όλα αυτά να τα διορθώσει με μια σειρά τροποποιήσεων που εμπεριέχουν την αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών σε επιμέρους εγκλήματα. Ταυτόχρονα, με την επαναφορά του Μονομελούς Εφετείου, φιλοδοξεί να επιταχύνει την απονομή της δικαιοσύνης που είναι μια από τις πληγές –συμφωνούμε νομίζω όλοι– του δικαιϊκού μας συστήματος.
Θα ήθελα, όμως, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να σταθώ ιδιαίτερα στη διάταξη που καθιστά κακούργημα τη χρήση και την κατοχή των μολότοφ. Δυστυχώς, υπάρχουν κάποιοι που δεν βλέπουν τίποτα κακό στις μολότοφ. Θυμίζω ότι ο ίδιος ο κ. Τσίπρας ως Πρωθυπουργός τον Ιούλιο του 2017, απαντώντας στο συνάδελφό μας, κ. Κωνσταντίνο Τζαβάρα, είπε το απίστευτο: «εξαρτάται σε ποια μεριά είσαι όταν πέφτουν οι μολότοφ, εκεί που τις ρίχνουν ή εκεί που πέφτουν». Προφανώς, σε αυτό το πνεύμα, ήταν και οι ρυθμίσεις που είχαν προταθεί, σύμφωνα με τις οποίες, αν κάποιος κουβαλά μολότοφ και τις παραδώσει στις Αρχές πριν τον συλλάβουν, ούτε γάτα, ούτε ζημιά.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, οι βόμβες μολότοφ δεν είναι αθώες. Ευθύνονται για τον τραυματισμό δεκάδων αστυνομικών και συμπολιτών μας. Ευθύνονται ακόμη για τον άδικο θάνατο τριών αθώων συνανθρώπων μας στη MARFIN, που έγιναν παρανάλωμα του πυρός, ένα έγκλημα που δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, παραμένει ατιμώρητο.
Τελειώνοντας κυρία Πρόεδρε, θα ήθελα να ενώσω κι εγώ τη φωνή μου με αυτήν της κυρίας Γιαννάκου, ότι δεν μπορεί να παίρνουν άδειες αμετανόητοι τρομοκράτες και έμποροι ναρκωτικών. Και να εκφράσω την ικανοποίησή μου κύριε Υπουργέ, γιατί έγιναν αποδεκτές οι παρατηρήσεις μας για την παιδεραστία και τους διακινητές μεταναστών, αλλά και για την τιμωρία της κακόβουλης βλασφημίας των θείων.
Το νοσηρό και ειδεχθές έγκλημα της παιδεραστίας, το οποίο δυστυχώς βλέπουμε να έχει πάρει διαστάσεις, πρέπει να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά με δρακόντειους νόμους, με παραδειγματική τιμωρία. Χαίρομαι για τις αλλαγές που ανακοινώσατε, διότι κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση.
Επίσης, πιστεύω ότι στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν οι ασύμμετρες ροές των παράτυπων οικονομικών μεταναστών, όπως ανέφερε και ο Πρωθυπουργός, η αυστηροποίηση των ποινών για τους διακινητές, στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Ο νόμος μπορεί και πρέπει να λειτουργεί αποτρεπτικά προς τους διακινητές που δύσκολα θα ρισκάρουν να συλληφθούν αν γνωρίζουν ότι τους περιμένουν βαριές ποινές και μακροχρόνια δεσμά.
Τέλος, θέλω να τονίσω ότι είναι ανάγκη να μετατραπεί η παράνομη ηχογράφηση, ουσιαστικά η υποκλοπή συνομιλιών, από πλημμέλημα σε κακούργημα. Φαντάζομαι ότι όλοι όσοι ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν θα έχουν ενστάσεις.
Με αυτές τις σκέψεις κύριε Υπουργέ, ολοκληρώνω την τοποθέτησή μου. Δεν ξέρω εάν θα έχω τη δυνατότητα να τοποθετηθώ στην Ολομέλεια, γιατί πληροφορούμαστε ότι την Τετάρτη θα έχουμε και πάλι νομοσχέδιο στην Επιτροπή μας. Θέλω, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω πραγματικά, γιατί κάνατε αποδεκτές πολλές από τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο των τεσσάρων συνεδριάσεων και από τους συναδέλφους βουλευτές και από τους φορείς που κλήθηκαν να καταθέσουν τις σκέψεις και τις παρατηρήσεις τους. Αυτό νομίζω είναι και το πνεύμα της β’ ανάγνωσης.
Σας ευχαριστώ».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην κάτωθι ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/7mKZcRaXUF0

back to top