Menu
A+ A A-
ΜΑΞΙΜΟΣ ΔΣΟ 1
Αθήνα, 14 Νοεμβρίου 2019
 
Προσφώνηση
του επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον Πρόεδρο της Βουλής κ. Κωνσταντίνο Τασούλα
στις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας της ΔΣΟ
 

Αξιότιμε κύριε πρόεδρε του Ελληνικού Κοινοβουλίου, κύριε Κωνσταντίνε Τασούλα,
 
Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά σας προσφωνώ σήμερα, με την ιδιότητα του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση της Ορθοδοξίας.
Η Ελλάδα, από τα ιδρυτικά μέλη αυτού του σημαντικού, ως προς το εύρος των συμμετοχών, αλλά και το περιεχόμενο του έργου του, θεσμού, φιλοξενεί αυτές τις ημέρες τις εργασίες της Διεθνούς Γραμματείας, των Προέδρων και των Εισηγητών της ΔΣΟ στην Αθήνα, όπου χτυπά η καρδιά της Ορθοδοξίας.
Το όραμα της ενότητας του Ορθόδοξου κόσμου, του συντονισμού των δράσεών του, της σύσφιξης των σχέσεων των ορθοδόξων λαών δεν είναι κάτι νέο. Ωστόσο, αυτό που έφερε εγγύτερα την προοπτική αυτή ήταν το μέγα ιστορικό γεγονός της πτώσεως των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη, καθώς και στα Βαλκάνια.
Για δεκαετίες, στο όνομα ιδεοληπτικών εμμονών, η Ορθοδοξία στις χώρες αυτές περιθωριοποιήθηκε ή βρέθηκε υπό απηνή διωγμό. Όπως, όμως, αποδείχθηκε εκ των υστέρων, οι βαθιές ρίζες της πίστης και των παραδόσεων δεν είχαν χαθεί, αλλά αντιθέτως παρέμεναν ζωντανές, αναμένοντας τον ερχομό της ελευθερίας.
Βιώσαμε, λοιπόν, μια πραγματική αναγέννηση της Ορθοδοξίας σε όλες αυτές τις χώρες, που πριν από το 1989 –χρονιά ορόσημο, όταν έπεφτε το τείχος του Βερολίνου τέτοιες ημέρες- φαινόταν αδιανόητο.
Σχεδόν ταυτοχρόνως, όμως, οι ορθόδοξοι λαοί ήλθαμε αντιμέτωποι με νέες προκλήσεις:
• την άνοδο ακραίων εθνικισμών,
• την επιθετική θρησκευτική μισαλλοδοξία, ιδίως εναντίον του χριστιανικού στοιχείου και
• τα ισοπεδωτικά πρότυπα της πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης.
Σε αυτό το περιβάλλον ήταν επιβεβλημένη η σύσταση ενός οργανισμού, εντός του οποίου θα πραγματοποιείτο η πρακτική συνεργασία των ορθοδόξων χριστιανών κοινοβουλευτικών από διάφορα κράτη. Αυτό τον στόχο εκπληρώνει η ΔΣΟ
Στα χρόνια της ύπαρξης και της λειτουργίας της έχει επιτύχει να διαθέτει εκπροσώπους 25 κρατών, καθιστώντας την έναν ανερχόμενο και πολλά υποσχόμενο διεθνή θεσμό.
Επίσης, κατόρθωσε να εγκολπωθεί και εκπροσώπους χριστιανών των λεγόμενων ανατολικών εκκλησιών, που αυτήν την στιγμή βιώνουν διώξεις όπως και οι υπόλοιποι χριστιανοί της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.
Τέλος, έχει πάρει ή συμμετάσχει σε σημαντικές πρωτοβουλίες για την προώθηση του διαθρησκειακού διαλόγου, στο όνομα της ειρήνης, της ανεκτικότητας και της συνεργασίας.
Χωρίς αμφιβολία, στο ενεργητικό του θεσμού καταγράφεται η σοβαρή και συνεχής ενασχόληση με τα τεκταινόμενα στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, όπου η θρησκευτική μισαλλοδοξία και ο φανατισμός, έχουν προκαλέσει μια πραγματική γενοκτονία των Χριστιανών.
Δεκάδες χιλιάδες χριστιανοί έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ, στη Συρία, πολλοί περισσότεροι πήραν τον δρόμο της προσφυγιάς.
Η απειλή της εξαφάνισης των χριστιανών από τα αρχαία εδάφη τους συνιστά έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Δυστυχώς, όμως, η διεθνής κοινότητα όχι μόνον δεν έχει προστρέξει σε ουσιαστική βοήθεια, αλλά έχει και η ίδια σοβαρές ευθύνες για τη δραματική πορεία των γεγονότων.
Εύλογα, άλλωστε, μας έρχονται οι συγκρίσεις από την Γενοκτονία των Χριστιανών της Ανατολής -Ελλήνων, Αρμενίων, Ασσυρίων- που διαπράχθηκε στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας αρχικώς και της Τουρκίας αργότερα, στις αρχές του προηγούμενου αιώνος. Ένα έγκλημα που ακόμη γίνεται αγώνας για να αναγνωριστεί.
Κύριε πρόεδρε,
πιστεύουμε ότι η ΔΣΟ μπορεί και οφείλει να διαδραματίσει έναν ακόμη πιο ενεργητικό ρόλο στη σύσφιξη των σχέσεων των λαών που εκπροσωπούνται στον θεσμό και στην ενότητα της Ορθοδοξίας. Θεωρούμε ότι μπορεί να αναβαθμίσει ακόμη περισσότερο το κύρος της, το εύρος των παρεμβάσεών της.
Σε αυτό το έργο είμαστε βέβαιοι ότι το ελληνικό κοινοβούλιο, εκ του οποίου ξεπήδησε και η ιδέα της συνεργασίας των ορθοδόξων, θα είναι σταθερός αρωγός, συμπαραστάτης και συνοδοιπόρος. Είμαστε ευγνώμονες για την έμπρακτη συμβολή της ελληνικής βουλής, που επιβεβαιώνεται και με την αύξηση της ετήσιας χρηματοδότησης στη ΔΣΟ, που φέρει την υπογραφή σας.
Προσβλέπουμε, όμως, ιδιαίτερα στη δική σας ηθική συνδρομή και παρότρυνση, γνωρίζοντας την ειλικρινή ευαισθησία που σας διακρίνει σε θέματα Ορθοδοξίας και ταυτότητας.
Κύριε πρόεδρε,
Σε μια εποχή, όπου όλο και λιγότεροι περνούν το κατώφλι των εκκλησιών των άλλων χριστιανικών δογμάτων, η ορθοδοξία είναι ίσως η μόνη στον χριστιανικό κόσμο που χτίζει νέους ναούς.
Και αυτό είναι παρήγορο σε μια Ευρώπη που κινδυνεύει να χάσει την ψυχή της, λησμονώντας ότι οι χριστιανικές αξίες διαμόρφωσαν καθοριστικά τον ευρωπαϊκό πολιτισμό.
Και πάλι σας ευχαριστούμε για την ιδιαίτερα τιμητική παρουσία σας.
back to top