Menu
A+ A A-

ΜΑΞΙΜΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ 3

Κωνσταντινούπολη, 29 Νοεμβρίου 2019

Προσφώνηση του επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, Βουλευτή Λαρίσης, κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου προς τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο κατά τη Θρονική Εορτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου

 

Παναγιώτατε Οικουμενικέ Πατριάρχα,

Αποτελεί ιδιαίτερη η τιμή για εμάς, που αυτήν την ευφρόσυνο ημέρα για τον Οικουμενικό Θρόνο, δέχεστε εδώ, στο Φανάρι της Ορθοδοξίας, την νέα ελληνική αντιπροσωπεία στην Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας.
Η συγκίνηση όλων ημών των εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, που βρισκόμαστε στην πάλαι ποτέ Βασιλεύουσα, στην Πόλη κόσμημα του κόσμου και αειθαλές κέντρο της απανταχού Ορθοδοξίας, αλλά και η συγκίνηση κάθε Έλληνα που έρχεται στην Κωνσταντινούπολη και στο Πατριαρχείο μας, είναι δύσκολο να διατυπωθεί με λόγια.
Στην Πόλη όπου ακόμη υπάρχει και ανθίστανται η Ομογένεια, που παρά την αποψίλωση που υπέστη τα προηγούμενα δίσεκτα χρόνια, η ρωμιοσύνη εξακολουθεί να στέκεται ως φορέας μιας βαριάς πολιτισμικής κληρονομιάς, η οποία ευχόμαστε να έχει καλύτερο μέλλον.
Ιδιαίτερα είμαστε ευτυχείς που η πρωτόθρονος εκκλησία κοσμείται από εσάς, έναν Ιεράρχη που έχει αποδείξει επανειλημμένως την σοφία και την αφοσίωσή του στην Ορθοδοξία.
Εν μέσω ιδιαιτέρως δύσκολων και ενίοτε ασφυκτικών συνθηκών, που έχουν προκληθεί από ιστορικά γεγονότα του παρελθόντος, κατορθώσατε με σύνεση αλλά και αποφασιστικότητα, να αναδείξετε και πάλι το Οικουμενικό μας Πατριαρχείο σε παγκόσμιο Φάρο της Ορθοδοξίας, σε παγκόσμιο κέντρο αναφοράς στον διάλογο μεταξύ των Θρησκειών.
Επί των ημερών σας, το Φανάρι αναδείχθηκε σε Εστία καταλυτικής παρέμβασης σε ουσιώδη επίκαιρα προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος και η αλλαγή της σχέσης του ανθρώπου με τη φύση.
Ανεκτίμητη, επίσης, είναι η προσφορά σας στην ανασύσταση μητροπόλεων και ενοριών στα εδάφη της Μικράς Ασίας, έπειτα από δεκαετίες σιωπής. Το γνωρίζω, άλλωστε, εξ ιδίας πείρας με τα πάμπολλα ταξίδια και τις προσκυνηματικές επισκέψεις που είχα τιμή να σας συνοδεύσω, όπως στην αγιοτόκο Καππαδοκία, απ’ όπου έλκω καταγωγή, στην Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα και στην Ιωνία.
Ευχόμαστε ότι σύντομα θα πραγματοποιηθεί και ο μεγάλος στόχος για τον οποίο εργάζεσθε με συνέπεια και υπομονή, η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, η οποία ακόμη, δυστυχώς, είναι βυθισμένη στη σιωπή.
Ιδιαίτερη είναι η συμβολή σας στις προσπάθειες για την Ειρήνη, τη Συμφιλίωση, την Καταλλαγή, την εξάλειψη της μισαλλοδοξίας και της μη ανεκτικότητας, που έχουν σαν αφορμή τις θρησκευτικές διαφορές.

Αυτή δυστυχώς είναι μια σοβαρή πληγή του σύγχρονου κόσμου και πηγή πολλών δυστυχιών, που φέρνει η βία, οι διώξεις, η καταπίεση, η περιθωριοποίηση όσων δεν συμφωνούν με τις ομάδες των φανατικών όπου γης.
Θα πρέπει, επιπλέον, να σας αναγνωριστεί ο διαρκής αγώνας που διεξάγετε σε παρεκκλίσεις που εμφανίζονται στο Σώμα της Ορθοδοξίας, ιδίως προς την κατεύθυνση του εθνοφυλετισμού, που τόσα δεινά έχει προκαλέσει κατά το παρελθόν.
Είμαστε βέβαιοι ότι με τη φωτισμένη ποιμαντική σας ηγεσία η Ορθοδοξία θα ξεπεράσει και τις τρέχουσες, πιστεύουμε παροδικές, αναταράξεις και ενωμένη θα συνεχίσει να πορεύεται προς χάριν της ειρήνης, της ελπίδας και προς δόξαν Θεού.
Δυστυχώς, ο κόσμος μας σήμερα, παρά τη μεγάλη πρόοδο της τεχνολογίας και των δυνατοτήτων για ευημερία του παγκόσμιου πληθυσμού ταλανίζεται από ποικίλα και σοβαρά προβλήματα που θέτουν σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή:
Πολεμικές συγκρούσεις, τεράστια φτώχεια, μεταναστευτικές ροές, κλιματική αλλαγή, καταστροφή του περιβάλλοντος, θεοποίηση του χρήματος και της οικονομικής ισχύος, και, ίσως το σημαντικότερο, έλλειψη εσωτερικού νοήματος στον σύγχρονο άνθρωπο.
Η Ορθοδοξία είμαστε βέβαιοι ότι έχει να διαδραματίσει σπουδαίο ρόλο στο μέλλον στην αναζήτηση λύσεων στα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, τόσο τα λεγόμενα κοσμικά όσο και αυτά της πίστης.
Υπ’ αυτό το πρίσμα, και ο θεσμός στον οποίο συμμετέχουμε από πλευράς του Ελληνικού Κοινοβουλίου, η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, που συμπληρώνει σχεδόν τρεις δεκαετίες δράσης, επιδιώκει να βάλει ένα μικρό λιθαράκι.
Όραμα των συντελεστών της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας και όσων εργαζόμαστε γι’ αυτήν είναι η ενότητα και ο συντονισμός του Ορθόδοξου κόσμου για την προώθηση της Ειρήνης και της συνεργασίας των λαών.
Είναι η ανάδειξη των χριστιανικών αξιών, αλλά και της τεράστιας κληρονομιάς της βυζαντινής παράδοσης, που μας κληροδότησε η Βυζαντινή Κοινοπολιτεία, την ευθύνη της οποίας ως αυθεντικοί συνεχιστές έχουμε εμείς οι Ρωμιοί.
Η Διακοινοβουλευτική Συνέλευση Ορθοδοξίας, που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής βουλής, μετά την πτώση των ανελεύθερων καθεστώτων της ανατολικής Ευρώπης, είναι ένας θεσμός που με σταθερά βήματα αναβαθμίζεται. Αρκεί να αναφέρουμε ότι ήδη στους κόλπους της συμπεριλαμβάνει κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους από 25 κράτη.
Οι ενέργειές μας τα τελευταία χρόνια προσανατολίζονται στους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, οι οποίοι βρίσκονται υπό την απειλή της εξάλειψης από τις αρχαίες τους εστίες, που είναι κατά βάση και η κοιτίδα του χριστιανισμού.
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε εντείνει τις επαφές και τη συνεργασία μας, τόσο με άλλα χριστιανικά δόγματα και ομολογίες, όσο και με εκπροσώπους του ισλαμικού κόσμου, με διεθνή συνέδρια, όπως αυτό που έλαβε χώρα στην πρωτεύουσα του Λιβάνου, την Βυρηττό.
Πιστεύουμε, άλλωστε, ακράδαντα, όπως και εσείς αποδεδειγμένα έχετε καταδείξει, ότι τα προβλήματα και οι διαφορές μπορούν να λυθούν μόνον μέσα από τον διάλογο και την αλληλοκατανόηση.

Παναγιώτατε πάτερ και δέσποτα,
Θα θέλαμε εκ βάθους καρδίας, όλοι οι Έλληνες εκπρόσωποι της Διακοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ορθοδοξίας, με τη βεβαιότητα ότι εκφράζουμε και το σύνολο των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου, να σας ευχηθούμε να έχετε υγεία και φώτιση ώστε να εξακολουθήσετε το ανεκτίμητο έργο που επιτελείτε, άξιος συνεχιστής των πλέον φωτεινών προσωπικοτήτων που λάμπρυναν τον Οικουμενικό Θρόνο.

Να γνωρίζετε ότι θα μας έχετε πάντοτε στενούς και ταπεινούς συμπαραστάτες.

Σας ευχαριστώ.

back to top