Menu
A+ A A-

Μάξιμος president

Αθήνα, 2 Δεκεμβρίου 2019

Εισήγηση
του προέδρου της Επιτροπής
Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη συνεδρίαση για τον θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη στην Ελλάδα

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

Τα τελευταία χρόνια ο πλανήτης μας βιώνει μια ραγδαία κλιματική αλλαγή και έντονη αύξηση των παρεπόμενων από αυτήν φυσικών καταστροφών μεγάλου μεγέθους.
Από τις πυρκαγιές της Σιβηρίας έως αυτές του Αμαζονίου, και από τις καταστροφές της Καλιφόρνιας έως την πρόσφατη τραγωδία στο Μάτι της Αττικής, αλλά και το λιώσιμο των πάγων στους πόλους ή επαναλαμβανόμενες φονικές πλημμύρες, παρατηρούμε ότι τα πράγματα οδηγούνται μοιραία σε ένα επικίνδυνο για την ζωή και τον άνθρωπο σημείο.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια από τις αιτίες αυτών των φαινομένων είναι, είτε έμμεσα, είτε και άμεσα, ο ίδιος ο ανθρώπινος παράγων.
Η απληστία, για παράδειγμα, στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, που δεν ορρωδεί μπροστά στην ανάγκη διατήρησης της οικολογικής ισορροπίας, του σεβασμού στις ίδιες τις εκφράσεις της ζωής, παίζει καθοριστικό ρόλο στην ερημοποίηση του πλανήτη.
Αλλά και η απουσία κανόνων ορθής δόμησης και η επέκταση της πολεοδομικής αυθαιρεσίας επίσης επιδρά, όπως το είδαμε και συνεχίζουμε να το βλέπουμε στις εγχώριες φυσικές καταστροφές.
Διέξοδος μπορεί να δοθεί μόνο από την αλλαγή στάσης του ανθρώπου στην ίδια την καθημερινότητά του, με ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης, που θα σέβεται το περιβάλλον και τη φύση.
Και ήδη βλέπουμε ότι παγκοσμίως διογκώνεται ένα τέτοιο κίνημα, που τους στόχους του ενστερνίζονται και τοπικές κυβερνήσεις, ανάμεσά τους και η κυβέρνηση της Ελλάδας, όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ταυτόχρονα, όμως, οφείλουμε να ενισχύσουμε τους μηχανισμούς αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, οι οποίες, δυστυχώς, έχουν προσφάτως πολλαπλασιαστεί.
Εκτός από την προαναφερθείσα πυρκαγιά στο Μάτι, όλοι θυμόμαστε την πλημμύρα στην Μάνδρα, αλλά ακόμη και πριν μερικές ημέρες, λόγω της έντονης βροχόπτωσης, είχαμε θύματα.
Ως χώρα, βέβαια, πρέπει πούμε ότι είμαστε σε υψηλό επίπεδο στελεχιακού δυναμικού στο Πυροσβεστικό Σώμα, και σε όλα τα τμήματα αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, όπως απέδειξαν και οι αποστολές της ΕΜΑΚ στην γειτονική μας Αλβανία, που επλήγη από τον Εγκέλαδο.
Και θέλω και από αυτό το βήμα να συγχαρώ την ΕΜΑΚ για τον επαγγελματισμό της, που αναγνωρίζεται και εκτός συνόρων.
Ωστόσο, ακριβώς επειδή οι καταστροφές όταν εκδηλώνονται απαιτούν τεράστιες δυνάμεις, που πρέπει να δράσουν σε στενά χρονικά περιθώρια, και σε συνθήκες αντίξοες αλλά πάντοτε με άρτιο συντονισμό, και επειδή δεν επαρκεί, μοιραία, το προσωπικό του κράτους, υπεισέρχεται ο ρόλος του εθελοντισμού.
Είναι μια μορφή άμεσης συνεισφοράς του πολίτη σε κοινές δράσεις υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και του κοινού καλού, σε μόνιμη βάση και σε οργανωμένη μορφή.
Η συμβολή των απλών ανθρώπων, των εθελοντών, δια της απλής ή και της εξειδικευμένης δράσης στην αντιμετώπιση των συνεπειών των καταστροφών έχει αποδειχθεί από επιβοηθητική μέχρι απαραίτητη και θα έλεγα ότι πλέον καθίσταται καταλυτική και αναγκαία.
Όχι τυχαία, λοιπόν, η Ελληνική Πολιτεία καθιέρωσε ήδη από το 1991 τον θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη με τον νόμο 1951/1991 «Καθιέρωση του θεσμού του εθελοντή πυροσβέστη και άλλες διατάξεις» και το Προεδρικό Διάταγμα 32/1992 «Κανονισμός οργάνωσης και λειτουργίας Εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών και Κλιμακίων».
Φιλοδοξία του νόμου, όπως τον εισηγήθηκε ο τότε βουλευτής Βασίλης Μιχαλολιάκος κατά τη συζήτηση επί της αρχής στην Βουλή, στις 15 Μαΐου 1991, ήταν να μετατρέψει «τον εθελοντή πολίτη σε έμπειρο και αποτελεσματικό πυροσβέστη».
Στο πλαίσιο του νέου αυτού θεσμού ιδρύθηκαν οι πρώτοι Εθελοντικοί Πυροσβεστικοί Σταθμοί και τα Πυροσβεστικά Κλιμάκια. Ακολούθως βελτιώθηκε και συμπληρώθηκε με τον νόμο 2713/99 και αναβαθμίστηκε με τον 4029/2011.
Ωστόσο, ο θεσμός του εθελοντή πυροσβέστη έχει ακόμη πολλά κενά και προβλήματα, που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξή του, με πιο χαρακτηριστικό την έλλειψη υλικοτεχνικού εξοπλισμού και τη μη χορήγηση ακόμη και ατομικού προστατευτικού εξοπλισμού.
Σήμερα, οι εθελοντές πυροσβέστες, που εκπροσωπούνται από την Πανελληνία Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους κυρίως σε επαγγελματικούς πυροσβεστικούς σταθμούς και κλιμάκια αλλά και σε εθελοντικούς πυροσβεστικούς σταθμούς και κλιμάκια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Χωρίς αμφιβολία οι εθελοντές πυροσβέστες είναι άνθρωποι της προσφοράς και της συμμετοχής, σηματοδοτούν το πρότυπο του ενεργού και ευαισθητοποιημένου πολίτη της νέας εποχής, αυτού που δεν περιμένει από το κράτος να κάνει γι’ αυτόν ότι χρειάζεται, αλλά ο ίδιος κάνει ό,τι μπορεί για τους συνανθρώπους του. Αυτό το πρότυπο θα θέλαμε να αναδείξουμε και με τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής μας.
Επειδή, όμως, για να γίνει κανείς εθελοντής πυροσβέστης δεν αρκεί μόνο η θέληση και η διάθεση, αλλά απαιτείται σοβαρή εκπαίδευση και εξοπλισμός, είναι νομίζω απαραίτητο η πολιτεία αλλά και οι κοινωνικοί και ιδιωτικοί φορείς να στηρίξουν ουσιαστικά και έμπρακτα αυτό το έργο με περισσότερη αποφασιστικότητα.

Μάξιμος Εθελοντές Πυροσβέστες

back to top