Menu
A+ A A-
Μάξιμος president
 
Αθήνα, 10 Μαρτίου 2020
 
Παρεμβάσεις
του προέδρου
της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του ανθρώπου,
βουλευτή Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας,
κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από
τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κ. Ιωάννη-Κωνσταντίνο Χαλκιά,
για τις εκκρεμείς υποθέσεις και τις καταδικαστικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
πιστοί στη δέσμευσή μας να ενεργοποιήσουμε την Επιτροπή Παρακολούθησης των Αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, ώστε να επιτελέσει πληρέστερα το έργο για το οποίο έχει οριστεί, συνεχίζουμε τις συνεδριάσεις μας με βάση τον προγραμματισμό των εργασιών μας.
Σήμερα έχουμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενούμε τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, τον κ. Ιωάννη-Κωνσταντίνο Χαλκιά.
Να πω, επίσης ότι παρίστανται στην Επιτροπή μας μετά τις συνεννοήσεις που είχαμε κάνει η κυρία Βασιλική Βρεττού, συνεργάτης της Γενικής Γραμματείας  Συντονισμού Εσωτερικών Πολιτικών της Προεδρίας της Κυβέρνησης, οι τρεις Δικηγόροι που ορίστηκαν από τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών να συνεπικουρούν το έργο μας, ο κ. Ιωάννης Μπρούπης, η κ. Δέσποινα Κώτση και η κ. Αικατερίνη Αδαμαντία Τραγουστή και οι δύο φοιτητές της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κ. Χριστίνα Αντωνοπούλου και ο κ. Χρήστος Κωτσής.
Ο Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, ο κ. Χαλκιάς είναι γνωστό πρόσωπο. Είναι ένας εξαιρετικός νομικός ο οποίος εκτός των άλλων έχει χειριστεί υποθέσεις της αρμοδιότητας του Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Στρασβούργου, του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο και του Ευρωπαϊκού Οργάνου Συμφιλίωσης στις Βρυξέλλες.
Ανάμεσα στις πολλές υποθέσεις που έχει αναλάβει αξίζει να σημειώσω αυτή της κατοχύρωσης της φέτας ως Προϊόντος Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) στο Δικαστήριο της ΕΕ.
Με τον κ. Χαλκιά είχα την τύχη να συνεργαστώ για “αμαρτίες του παρελθόντος” με συνεταιρισμούς και επιχορηγήσεις, όταν ήμουν Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και θυμούμαι τη χαρά που μοιραστήκαμε όταν κερδίσαμε, ανέλπιστα, τα ασφαλιστικά μέτρα για την “πολύκροτη” υπόθεση του “πακέτου Χατζηγάκη”. Δυστυχώς, μετά την αποχώρησή μου λόγω της γνωστής υπόθεσης του γάλακτος, αλλά νομίζω και εσείς είχατε μετακινηθεί κύριε Χαλκιά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, η υπόθεση δεν είχε αίσιο τέλος στην τελική της εκδίκαση.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
αναμφίβολα η σημερινή συνεδρίαση πραγματοποιείται σε ένα ιδιόμορφο πολιτικό περιβάλλον, καθώς η χώρα μας δέχεται μια απρόκλητη επίθεση από την Τουρκία με μοχλό μεταναστευτικούς και προσφυγικούς πληθυσμούς τους οποίους ανερυθρίαστα και κυνικά εργαλειοποιεί με σκοπό την επίτευξη αλλότριων στόχων. Ταυτοχρόνως, εκ μέρους της Άγκυρας, καθημερινώς διαπιστώνεται μια επικοινωνιακή εκστρατεία με FAKE NEWS. Εχθές, μέσα μαζικής ενημέρωσης της Τουρκίας παρουσίασαν γυμνούς μετανάστες υποστηρίζοντας ότι απωθήθηκαν από την Ελλάδα που τους συμπεριφέρθηκε εξευτελιστικά με στόχο να εμφανίσουν τη χώρα μας ως κράτος που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη στιγμή κατά την οποία η ελληνική πλευρά πράττει το αυτονόητο, προστατεύοντας με χαρακτηριστική αποτελεσματικότητα τα σύνορά της.
Το ευτύχημα είναι ότι σε αυτή τη συγκυρία οι τουρκικές παραμορφώσεις της πραγματικότητας δεν βρίσκουν “ευήκοα ώτα” στους ευρωπαίους εταίρους μας. Αντιθέτως, όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν στη δική μας πλευρά το δικαίωμα και την υποχρέωση της φύλαξης της Ελληνικής και συνάμα Ευρωπαϊκής συνοριακής γραμμής Όλα τα παραπάνω, τα αναφέρω διότι έχουν άμεση και με το έργο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς ένα πολύ μεγάλο τμήμα των καταδικαστικών αποφάσεων, αλλά και των εκκρεμουσών εναντίον της Ελλάδας υποθέσεων, αφορά στο μεταναστευτικό-προσφυγικό.
Όλος αυτός ο όγκος έχει, μάλιστα, δημιουργήσει στο παρελθόν μια λανθασμένη, κατά τη γνώμη μου, εικόνα για τη χώρα μας ως προς το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάτι που βεβαίως δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια, καθώς η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι σεβαστά στο ακέραιο. Η ταύτισή της με χώρες όπως η Τουρκία, λόγω των πολλών υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, την αδικεί κατάφωρα.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, αυτό που θα άξιζε να ξεκαθαρίσουμε και ίσως ο κ. Χαλκιάς θα μπορούσε να μας βοηθήσει σε αυτό, είναι να δούμε πού βρίσκονται τα όρια μεταξύ των υποχρεώσεων της χώρας ως προς τις διεθνείς συνθήκες σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή της παροχής ασύλου σε πρόσφυγες με το αναφαίρετο δικαίωμα της για την υπεράσπιση της εθνικής της κυριαρχίας, της εδαφικής της ακεραιότητας και της κοινωνικής της ειρήνης και συνοχής, όταν αυτά απειλούνται από ασύμμετρες απειλές που περιλαμβάνουν τεράστιες και κατευθυνόμενες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.
Θα ήθελα στο πλαίσιο αυτό, να αναφέρω και την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της 6ης Μαρτίου, σύμφωνα με την οποία απορρίφθηκε ως απαράδεκτο το αίτημα τριών Σύριων με Τούρκο δικηγόρο να ληφθούν ασφαλιστικά μέτρα κατά της Ελλάδας, επειδή η Κυβέρνηση ανέστειλε τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου για λόγους ασφαλείας για όσους εισέρχονται στη χώρα μετά την 1η Μαρτίου. Η απόφαση αυτή θεωρώ ότι έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για τη χώρα μας, όσο και για όλη την Ευρώπη. Ελπίζω ότι η σημερινή συζήτηση θα ρίξει περισσότερο φως και στο συγκεκριμένο ζήτημα.
Με αυτές, λοιπόν, τις σκέψεις θέλω και πάλι να καλωσορίσω τον Πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους για την παρουσία του εδώ, η οποία πραγματικά αποτελεί τιμή για τις εργασίες της Επιτροπής μας και να σας δώσω εισαγωγικά τον λόγο και στη συνέχεια θα έχουν την ευκαιρία οι συνάδελφοί που θέλουν να κάνουν τοποθετήσεις, παρατηρήσεις ή ερωτήσεις για να ολοκληρώσουμε τη συνεδρίαση μας».
 
***
«Νομίζω, ότι ήταν ιδιαίτερη χρήσιμη και εποικοδομητική η παρουσία σας. Έδωσε και θετικές ειδήσεις, όπως τον γεγονός ότι έχετε καταθέσει το σχέδιό σας για το εθνικό ένδικο μέσο στα συναρμόδια Υπουργεία. Η απουσία αυτού του ένδικου μέσου μέχρι σήμερα, όπως είπατε οδηγεί πάρα πολλές υποθέσεις στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι μισές αν συγκράτησα καλά, αφορούν στην απουσία του ένδικου μέσου. Είναι μια θετική είδηση.
Αναφερθήκατε σε υποθέσεις καταδίκης της χώρας που έχουν να κάνουν με τις συνθήκες κράτησης, κυρίως, στις φυλακές του Κορυδαλλού, την απουσία των συνθηκών που επιβάλλονται σε κάθε ευνομούμενο κράτος για τον κρατούμενο. Η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει την κατάργηση των φυλακών του Κορυδαλλού και την ανέγερση νέου σωφρονιστικού καταστήματος, άρα θέλω να πιστεύω ότι είναι ένα ζήτημα που θα αντιμετωπίσουμε.
Βεβαίως, υπάρχουν οι εμπλοκές πολλών συναρμόδιων Υπουργείων που είπατε και επ’ αυτού, διερμηνεύοντας πιστεύω τα αισθήματα όλων των μελών της Επιτροπής, θεωρώ πολύ ενδιαφέρουσα την πρόταση που μόλις καταθέσατε να επεξεργαστείτε με μορφή σχεδίου νόμου τις διατάξεις εκείνες, οι οποίες θα οδηγήσουν στην επίλυση δεκάδων εκκρεμουσών υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Υπάρχει αντίρρηση από κάποιο συνάδελφό; Θα ήθελα να ακούσω και τις προτάσεις σας στη συνέχεια. Εγώ θα σας παρότρυνα να το κάνετε και εμείς θα το προωθήσουμε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης, προκειμένου να πάρει τη μορφή σχεδίου νόμου από τη στιγμή που θα υιοθετηθεί από την κυβέρνηση. Δεν πιστεύω να υπάρχει αντίρρηση επ’ αυτού.
Άκουσα, επίσης, με ενδιαφέρον την αναφορά που κάνατε στην υπόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την Ισπανία. Επειδή υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω επικαιρότητας στη χώρα και έγινε και αντίστοιχη συζήτηση κατά την παρουσία στην Επιτροπή μας του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, του κ. Σισιλιάνου, θα ήθελα να μας πείτε κάτι παραπάνω επ’ αυτού, όσο αφορά την αναφορά σας ότι η Ελλάδα δεν επικύρωσε την απόφαση για μαζικές απελάσεις. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;».
 
***
«Νωρίτερα ο Πρόεδρος δεσμεύτηκε και είπε, ότι εντός τριμήνου αναμένουμε μια συνολική προσέγγιση εν είδει σχεδίου νόμου, το οποίο θα δούμε εάν συμφωνούν όλοι οι συνάδελφοι της Επιτροπής να το συνυπογράψουμε και να κατατεθεί ως πρόταση νόμου ή άλλως, να το προωθήσουμε στη Γενική Γραμματεία της Κυβέρνησης προκειμένου να πάρει τη μορφή νόμου του κράτους που θα επιλύσει δεκάδες υποθέσεων οι οποίες εκκρεμούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».
 
Μάξιμος Πρόεδρος ΝΣΚ 1
 
back to top