Menu
A+ A A-

Αθήνα, 28 Ιουλίου 2020

Μ. Χαρακοπουλος ΕΛΓΑ

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα ημερήσιας διάταξης την ενημέρωση των μελών της Επιτροπής από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 36§5 του Κανονισμού της Βουλής, για θέματα αρμοδιότητας του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ).

«Ευχαριστώ πολύ κ. Πρόεδρε,

Φαντάζομαι ότι αν χρειαστεί θα υπάρχει ανοχή που δίνεται στους διατελέσαντες Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης. Να σας συγχαρώ εκ προοιμίου και εσάς και την κυβέρνηση που ανταποκριθήκατε στο αίτημα που είχα διατυπώσει κατά τη συζήτηση του “ερανιστικού” νομοσχεδίου να γίνει μια ουσιαστική συζήτηση για την κατάσταση στην οποία παρέλαβε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων, ο οποίος επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ καθιέρωσε την προκαταβολή του 70%, που πραγματικά ήταν ένα σοκ για τους αγρότες και, δυστυχώς, επί των ημερών της παρούσης ηγεσίας η προκαταβολή από το 70% μειώθηκε στο 65%.
Θεωρώ ότι ήταν πάρα πολύ χρήσιμη η ενημέρωση που μας έγινε μέχρι στιγμής από τον Υπουργό και ενδεχομένως θα υπάρξουν και διευκρινιστικές απαντήσεις που θα διευκολύνουν, επίσης, όσους συναδέλφους παρακολουθούν τη συνεδρίαση και φυσικά και τους αγρότες που με ενδιαφέρον παρακολουθούν, να σχηματίσουν καλύτερη άποψη για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα ο ΕΛΓΑ και τι μέλλει γενέσθαι.

Να δώσω επίσης συγχαρητήρια στον Πρωθυπουργό, στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος ενεργοποίησε το σχετικό άρθρο του ΕΛΓΑ, και για πρώτη φορά υπήρξε η συμμετοχή που προβλέπεται από τον οργανισμό του ΕΛΓΑ της κρατικής επιχορήγησης ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θέλω να πιστεύω ότι θα αποτελεί πλέον προηγούμενο και θα εγγράφεται στον εκάστοτε κρατικό προϋπολογισμό η συμμετοχή αυτή του κρατικού προϋπολογισμού στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον ΕΛΓΑ.
Αν σημείωσα καλά κύριε Υπουργέ, δεν νομίζω ότι υπήρξε χρονιά στην οποία το έλλειμμα, που μας είπατε, του Οργανισμού υπερέβαινε τα 35 εκατομμύρια. Δηλαδή αν υπάρχει η κρατική συμμετοχή, όπως ξεκινήσατε φέτος, δεν θα έχουμε ελλείμματα στον Οργανισμό και ο Οργανισμός θα μπορεί να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του χωρίς να χρειάζεται να καταφεύγει σε τερτίπια τέτοια προκαταβολών. Νομίζω είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι γίνεται μια νέα αρχή.
Όλοι νομίζω σε αυτή την αίθουσα πιστεύω πως συμφωνούμε ότι χρειαζόμαστε έναν ισχυρό ΕΛΓΑ, έναν ισχυρό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων και όλοι συμφωνούμε επίσης ότι χρειάζεται αναπροσαρμογή, επικαιροποίηση ο κανονισμός, προκειμένου να ανταποκρίνεται στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει από την κλιματική αλλαγή και σε μία σειρά από ζημιές οι οποίες σήμερα δεν αποζημιώνονται.

Επίσης είναι κοινό μυστικό ότι σήμερα υπάρχουν παραγωγοί, οι οποίοι πληρώνουν για αποζημιώσεις και δεν έχουν την ανταπόδοση που θα ανέμεναν. Είναι γνωστά τουλάχιστον τα παράπονα και οι διαμαρτυρίες των κτηνοτρόφων επ’ αυτού, ενώ σε άλλες περιπτώσεις έχουμε αποζημιώσεις οι οποίες είναι πολλαπλάσιες των ασφαλίστρων που καταβάλλονται ιδιαίτερα σε δενδρώδεις καλλιέργειες στην Πέλλα στην Ημαθία και αλλού.
Ακούμε κύριε Υπουργέ εδώ και πολύ καιρό από τον ΣΥΡΙΖΑ έναν μεγάλο θόρυβο περί αναλογιστικής μελέτης και σήμερα, εδώ, μας είπατε ότι δεν υπάρχει καμία αναλογιστική μελέτη. Φύκια για μεταξωτές κορδέλες, παχιά λόγια, αέρας κοπανιστός η αναλογιστική μελέτη, η οποία θα μας έδινε ποιους επιπλέον κινδύνους θα ασφαλίζαμε, με τι κόμιστρο επιπλέον θα ασφαλίζαμε. Πήγατε σε εκλογές κάνοντας σημαία στους αγρότες ότι έχετε ζητήσει και έχετε ξεκινήσει και έχετε δημοπρατήσει αναλογιστική μελέτη, και έρχεται ο Υπουργός σήμερα και μας λέει καμιά αναλογιστική μελέτη. Αυτό που ο ίδιος ξεκίνησε είναι μια μελέτη κόστους, στην οποία τι θα δούμε; Γιατί έχουμε ελλείμματα, ποια είναι τα ασφάλιστρα, το κόμιστρο που πληρώνουν οι αγρότες, ποιες είναι οι εισφορές και ποιοι οι ασφαλιστικοί κίνδυνοι και οι ζημιές από θεομηνίες που ασφαλίζουμε στην αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή.

Αυτή ήταν, λοιπόν, η αναλογιστική μελέτη για την οποία τόσον καιρό ακούγαμε;

Επίσης, θέλω να πω ότι είναι πολύ σημαντικό αυτό που είπε ο Υπουργός όσον αφορά την επιδότηση ασφαλίστρου. Και επ’ αυτού, κ. Υπουργέ, στην προηγούμενη Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου είχαμε δεσμεύσεις στο ΠΑΑ, συγκεκριμένη δράση, ύψους 200 εκατομμυρίων, αν θυμάμαι καλά, κ. Καρασμάνη. Και ήρθε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μετέφερε τα χρήματα αυτά από αυτή τη δράση σε άλλες δράσεις. Κατήργησε δηλαδή τη δυνατότητα επιχορήγησης του ασφαλίστρου για γεωργικές και κτηνοτροφικές ζημιές που είχαμε προβλέψει.
Θέλω να πιστεύω, όμως, ότι αφού ανοίξατε αυτή τη συζήτηση στη νέα προγραμματική περίοδο, στη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική θα υπάρξει συγκεκριμένη δράση για επιχορήγηση του ασφαλίστρου, γιατί πια μιλάμε για κλιματική αλλαγή, μιλάμε για ζημιές μεγάλες σε άλλες καλλιέργειες που σήμερα δεν αποζημιώνονται.
Και, επίσης, νομίζω ότι έσκασε σήμερα και η πομφόλυγα περί ιδιωτικής ασφάλισης. Είχα μιλήσει, κ. Υπουργέ, θυμόσαστε στην προηγούμενη συζήτηση, διατυπώνοντας τις επιφυλάξεις μου αν θα υπάρξει ενδιαφέρον πραγματικό, διότι ο ΕΛΓΑ δεν είναι ένας κερδοσκοπικός οργανισμός, τα ασφάλιστρα που δίνουν οι αγρότες, αυτά μοιράζει στους παραγωγούς ως αποζημιώσεις. Ένας ιδιώτης που θα εμπλακεί, θα επιδιώξει να βγάλει και κέρδος από αυτήν την υπόθεση. Και σας είχα πει τότε, ότι αν υπάρξει εμπλοκή τουλάχιστον να είναι για επιπρόσθετους κινδύνους που δεν ασφαλίζει σήμερα ο ΕΛΓΑ.

Ήταν ενδιαφέρουσα η τοποθέτησή σας και επ’ αυτού, γιατί το προηγούμενο διάστημα η συζήτηση περί εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα είχε δημιουργήσει προσδοκίες, αλλά και φοβίες. Προσδοκίες ότι θα υπάρξουν επιπλέον ασφάλειες για κινδύνους που σήμερα δεν ασφαλίζονται και φοβίες που καλλιεργήθηκαν από το ΣΥΡΙΖΑ περί επερχόμενης ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ, διάλυσής του ΕΛΓΑ, κατάργησης του κρατικού ασφαλιστικού φορέα.
Θα είχε ενδιαφέρον, όμως, κύριε Υπουργέ, μια και έχουμε τον καλό φίλο τον Διοικητή του ΕΛΓΑ εδώ, να ακούσουμε τι χρειάζεται ο Οργανισμός ώστε οι αποζημιώσεις να δίδονται πιο έγκαιρα.
Θυμούμαι ότι στην περίοδο της Κυβέρνησης Καραμανλή εντός τριμήνου από τη συγκομιδή των προϊόντων καταβάλαμε αποζημιώσεις. Μεσολάβησε η δεκαετία της κρίσης, με ότι αυτή συνεπάγονταν, και σε στελεχιακό δυναμικό του Οργανισμού και έχουμε αυτές τις μεγάλες καθυστερήσεις, όπως επίσης και την καθιέρωση της προκαταβολής που πρέπει επιτέλους να ξεφύγουμε από αυτό, μια που υπάρχει πια και κρατική επιχορήγηση, και να πάμε σε εφάπαξ αποζημίωση των παραγωγών.

Κύριε Πρόεδρε,
με την ανοχή σας να ρωτήσω τι γίνεται, γιατί και σήμερα το πρωί δέχθηκα πολλά τηλεφωνήματα από την περιοχή της Όσσας του δήμου Τεμπών, με τα ΠΣΕΑ του 2017; Αμυγδαλοπαραγωγοί, ελαιοπαραγωγοί, έχουν περάσει τρία χρόνια και αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά αδυνατούν να τα φέρουν βόλτα.
Είχαμε τις ζημίες στα αμύγδαλα του ’19 που δώσαμε de minimis 80 ευρώ. Έχω ξαναπεί από αυτή την αίθουσα ότι δεν ξέρω ποιος το εισηγήθηκε στο Υπουργείο, δεν ξέρω αν είναι θεσμικός παράγων αυτός ή αν είναι τεχνοκράτης, γιατί κάθε τεχνοκράτης στο Υπουργείο ξέρει ότι τα 80 ευρώ δεν καλύπτουν ούτε το 1/3 του κόστους των αμυγδαλοπαραγωγών.
Χτες είδα, επίσης, διαμαρτυρία και του δημάρχου Ελασσόνας, γιατί αμύγδαλα είχαν και στην περιοχή του Σαρανταπόρου και στην επαρχία της Ελασσόνας που και αυτοί διαμαρτύρονται ότι είναι ελάχιστα τα 80 ευρώ.
Είχαμε ζημιές στα μπιζέλια στον Πλατύκαμπο που δεν αποζημιώνονται. Χτες εστάλη επιστολή από τον δήμαρχο Τεμπών, νομίζω ότι την λάβατε κ. Υπουργέ για τους καρπουζοπαραγωγούς. Από 18 λεπτά που πούλαγαν πέρσι τα καρπούζια τους, φέτος στα 6 λεπτά, στο 1/3. Δεν συμφέρει ούτε καν να πληρώσουν εργατικά χέρια, για να συλλέξουν τα καρπούζια και να τα διαθέσουν στην αγορά. Θα πρέπει να υπάρξει μια στήριξη από τις ενισχύσεις αυτές ήσσονος σημασίας στα de minimis.
Και βεβαίως, σας ακούσαμε με ενδιαφέρον, αναγγέλθηκε προχθές ότι εγκρίθηκε η αποζημίωση de minimis 4 ευρώ στους αιγοπροβατοτρόφους, και θέλω να πιστεύω ότι θα τρέξει γρήγορα η διαδικασία πια η γραφειοκρατική εδώ στα συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου σύντομα να υπάρχει η εκταμίευση.

Θα μου επιτρέψετε κ. Πρόεδρε να κλείσω με το εξής θέμα, την ιστορία-αμαρτία της χρηματοδότησης της ΠΑΣΕΓΕΣ, γιατί μπορεί να μην κατατέθηκαν μέσω της Αίτησης Κατάθεσης Εγγράφων που ζήτησα από το Μάρτιο τα σχετικά έγγραφα, αλλά ανωνύμως περιήλθαν εις χείρας μου ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία θα καταθέσω στην Επιτροπή και θα παρακαλέσω να διατεθούν στα μέλη της Επιτροπής μας και στον Οικονομικό Εισαγγελέα, που ο κ. Αποστόλου είπε ότι έστειλε την υπόθεση.
Θυμίζω ότι σε μία εποχή που o ΕΛΓΑ καθιέρωσε την προκαταβολή του 70%, δεν είχε δηλαδή τη δυνατότητα να πληρώσει τους αγρότες, υπήρξε αυτή η εκταμίευση του 1,8 εκατομμυρίων ευρώ προς την ΠΑΣΕΓΕΣ μέσω του ΕΛΓΑ.

Μα για τον ΕΛΓΑ μιλάμε, από τον ΕΛΓΑ έγινε εκταμίευση κύριε Πρόεδρε! Θυμίζω, λοιπόν ότι τα χρήματα αυτά είχα αρνηθεί να τα υπογράψω ως κρατική επιχορήγηση μετά από σχετική εισήγηση του τότε αρμόδιου υπηρεσιακού παράγοντα, και ζήτησα να υπάρξει οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος σε βάθος εικοσαετίας για τα 60 εκατομμύρια που δόθηκαν σε ΠΑΣΕΓΕΣ,. ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ χωρίς ποτέ να δώσουν λογαριασμό τι έκαναν τα χρήματα αυτά. Ενώ κανείς μετά από μένα Υπουργός που με διαδέχθηκε δεν υπέγραψε αντίστοιχη υπουργική απόφαση, υπήρξε μια εκταμίευση χωρίς υπουργική απόφαση με βάση μία γνωμάτευση υπηρεσιακού παράγοντα.
Ήρθαν στα χέρια μου αυτές οι δύο γνωματεύσεις. Είναι δύο επιστολές, σε ύποπτο χρονικό διάστημα κύριε πρόεδρε, είναι λίγες μέρες πριν τις εκλογές του 2015 -η μία είναι 16 Ιανουαρίου του 2015 και η άλλη 19 Ιανουαρίου του 2015, 6 μέρες πριν τις εκλογές- που λένε ότι δεν χρειάζεται υπουργική απόφαση. Η υπογραφή είναι από την προϊσταμένη της Διεύθυνσης Οικονομικών Ελέγχων και Επιθεώρησης, την κ. Μαρία Κουνάβη προς τον ΕΛΓΑ και κοινοποιείται στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΑΑΤ. Δεν ξέρω σε ποιον γραμματέα, 2 γραμματείς είχε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τον κ. Μόσχο Κορασίδη και τον κ. Δημήτρη Μελά, δεν ξέρω ποιος εκ των δύο είχε γνώση, γιατί λογικά ο Υπουργός, εν μέσω τελευταίας εβδομάδας προεκλογικής περιόδου, φυσικό ήταν να ήταν στην εκλογική του περιφέρεια. Θα είχε ενδιαφέρον, επίσης, να μας πει αν είχε παρότρυνση από τους Γενικούς Γραμματείς ή ποια ήταν η γνώμη των Γενικών Γραμματέων για την χωρίς υπουργική απόφαση επιχορήγηση.

Και περιήλθε κύριε Υπουργέ ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον έγγραφο στα χέρια μου -θα ευχόμουν και θα ήλπιζα να μην ήταν αληθές- από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με ημερομηνία 7 Μαρτίου 2014. Πρόκειται για επιστολή στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος που αναφέρεται σε μία αλληλογραφία που υπάρχει από τις 5 Δεκεμβρίου του 2011, που ξεκίνησε η συζήτηση του νόμου Σκανδαλίδη του 4015. Αλληλογραφία ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία και βεβαίως τις υπηρεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατά πόσον είναι κρατικές επιχορηγήσεις οι ενισχύσεις που θα προέβλεπε ο νόμος. Υπάρχει εδώ, σύμφωνα με το έγγραφο το οποίο θα το καταθέσω, η δέσμευση των ελληνικών αρχών ότι πριν υπάρξει οποιαδήποτε εκταμίευση αυτού του είδους στις αγροτικές οργανώσεις θα υπάρχει ενημέρωση και έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Αναρωτιέμαι λοιπόν, οι υπηρεσιακοί παράγοντες, οι Γενικοί Γραμματείς, η τότε διοίκηση του ΕΛΓΑ επί ΣΥΡΙΖΑ αγνοούσαν το έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι αυτά μπορεί να λογιστούν ως κρατικές επιχορηγήσεις;
Η συζήτηση δεν ήταν πια εάν χρειάζεται ή όχι υπουργική απόφαση. Καταθέτω στα πρακτικά και παρακαλώ να δοθούν όπως είπα στους συναδέλφους και να προωθηθούν μαζί με τη συζήτηση των πρακτικών που θα προκύψει από την συνεδρίαση μας στον αρμόδιο Οικονομικό Εισαγγελέα.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Μπορείτε να δείτε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στη διεύθυνση: https://youtu.be/l-cBDJVBhgM

back to top