Menu
A+ A A-

Μαξιμος Επιτροπη Παραγωγης Εμποριου 3

Αθήνα, 1 Σεπτεμβρίου 2020

 

Ομιλία
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου
κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Τουρισμού «Κύρωσης της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας για συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού»

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ,

η συζήτηση της κύρωσης της Συμφωνίας με τη Σερβία για τη συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού συμπίπτει με το άδοξο τέλος του καλοκαιριού, που θα το θυμούνται όλοι στο χώρο του Τουρισμού λόγω της δραματικής μείωσης στις αφίξεις τουριστών, αλλά και της συρρίκνωσης των εσόδων από τον Τουρισμό.

Νομίζω, ότι οφείλουμε όλοι να ξαναδούμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας και τους κινδύνους από τη “μονοκαλλιέργεια” του Τουρισμού για την οικονομία. Αναμένουμε για αυτό, κύριε Υπουργέ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις προτάσεις της Επιτροπής Πισσαρίδη.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
οι Βαλκάνιοι πάντοτε γοητεύονταν από τα ζεστά νερά του Αιγαίου. Αιώνες είχαμε αντιπαραθέσεις για την έξοδό τους στη θάλασσα του αρχιπελάγους, κυρίως με τους Βουλγάρους που ο Ελευθέριος Βενιζέλος αποκαλούσε ως “κληρονομικούς εχθρούς” μαζί με τους Τούρκους.

Ευτυχώς, εδώ και δεκαετίες έχουμε πια άριστες σχέσεις με τους Βόρειους γείτονές μας. Δεν υπάρχει πια ο από Βορρά κίνδυνος για το στράτευμα και οι Βούλγαροι είναι μέλος πλέον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με τους Σέρβους μας συνδέει μια ιδιαίτερη φιλία πολλών χρόνων, όχι μόνο μεταξύ των κρατών μας, αλλά πρωτίστως μεταξύ των λαών μας, που εδράζεται κυρίως στην ορθόδοξη παράδοση, τη βυζαντινή κληρονομιά που μοιραζόμαστε –αναφέρθηκε νωρίτερα και η εισηγήτριά μας σε αυτή– στους κοινούς μας αγώνες, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Α΄ και στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αλλά και στην Αντίσταση στους Γερμανούς κατακτητές.

Οι Σέρβοι επιλέγουν τη χώρα μας για τις διακοπές τους με μια αυξητική δυναμική τα τελευταία χρόνια. Από λιγότερο από μισό εκατομμύριο το 2009, εκτινάχθηκαν μέσα σε μία δεκαετία, το 2019, σε άνω του ενός εκατομμυρίου οι Σέρβοι που επέλεξαν τη χώρα μας για τις διακοπές τους.

Κυρίως η Κεντρική Μακεδονία και τα εκτενή παράλια του Νομού Λάρισας είναι οι δημοφιλείς προορισμοί των Σέρβων. Επιτρέψτε μου, λοιπόν, με αφορμή αυτό να επισημάνω ότι, μετά από ενημέρωση που είχα από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Νομού Λάρισας κ. Ηλία Ευσταθίου, η ροή Σέρβων στα παράλια του νομού ανακόπηκε, κύριε Υπουργέ, μετά την απόφαση επιβολής υγειονομικού πρωτοκόλλου τον Ιούλιο, ειδικά στα χερσαία σύνορα.

Οι Σέρβοι αποτελούν περίπου το 30% των εισερχόμενων τουριστών που προέρχονται και από άλλες βαλκανικές χώρες, καθώς και χώρες της βόρειας Ευρώπης, όπως η Πολωνία, στον νομό μας. Επιπλέον, τα παράλια του νομού Λάρισας στερήθηκαν φέτος και τους τουρίστες από τα Σκόπια, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Η τουριστική περίοδος που βαίνει στη λήξη της, στηρίχθηκε σε Έλληνες και όσους τουρίστες εισήλθαν αεροπορικά. Στοιχεία ακριβή δεν έχουμε ακόμη, αλλά υπολογίζεται ότι υπήρξε πληρότητα περίπου 20% με 30%, δηλαδή είχαμε πτώση της τάξεως του 70% με 80%. Η διαφορά στα υγειονομικά πρωτόκολλα που ίσχυαν με όσους εισέρχονταν από τα χερσαία σύνορα με αυτούς που εισέρχονταν μέσω αεροδρομίων, λειτούργησε ως τροχοπέδη στην έλευση βαλκάνιων τουριστών, που αποτελούν το δυναμικό κομμάτι του τουρισμού για τα παράλια της Λάρισας.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που είχα από την Πρόεδρο των Ξενοδόχων του Νομού Λάρισας, την κυρία Ειρήνη Παπαϊωάννου, τα φετινά στοιχεία είναι ακόμη ασαφή, αλλά τα παράλια του νομού που δέχονται τουρίστες από τα βαλκάνια και ιδιαιτέρως τη Σερβία, είδαν κατακόρυφη πτώση των κρατήσεων. Υπήρξαν ακυρώσεις σε επιχειρήσεις σε Αγιόκαμπο, Βελίκα και Κόκκινο Νερό, που δούλεψαν κυρίως με Έλληνες τουρίστες.

Αυτήν τη στιγμή όλος ο χώρος, πρακτορεία και καταλύματα, βρίσκεται σε ύφεση και σε δύσκολη κατάσταση. Παρότι το ενδιαφέρον για συνεργασία με τη Σερβία είναι αμφίπλευρο, λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών, δεν διαφαίνεται κάποια λύση.

Βεβαίως, η Κυβέρνηση κύριε Υπουργέ, έλαβε μέτρα για τη στήριξη του κλάδου και των εργαζομένων. Επιτρέψτε μου να εστιάσω κυρίως στο πρόβλημα των ξενοδοχείων με τις ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν για τους προηγούμενους μήνες. Ήταν να πληρωθούν τον Αύγουστο και ορθώς πήραν παράταση μέχρι τον Σεπτέμβριο. Με πληρότητα, όμως, που αγγίζει μόλις το 20% παλεύουν για την επιβίωσή τους και καλό θα ήταν να υπάρξει κάποια ελάφρυνση. Η πληρωμή σε 24 άτοκες δόσεις είναι νομίζω ένας εφικτός στόχος, με την προϋπόθεση ότι θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση και η κοινωνία και η αγορά θα βρει γρήγορα το βηματισμό της.

Άλλωστε, ό,τι ενεργοποιεί την αγορά, όπως συνέδρια, εκδηλώσεις, κοινωνικά γεγονότα, όπως παραδείγματος χάρη οι γάμοι, δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν φέτος όπως τα προηγούμενα χρόνια. Μόνο αντιπρόσωποι εταιρειών κινούνται σε κάποιο βαθμό, αλλά και εκεί υπάρχουν θέματα.

Για τους ξενοδόχους στην πόλη σημαντικές είναι οι μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις, όπως παραδείγματος χάρη οι αγώνες που διοργανώνει ο ΣΕΓΑΣ, που πραγματοποιήθηκαν φέτος όμως σε μικρότερη κλίμακα λόγω της κατάστασης ή το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πόλο που θα φιλοξενούσε το καλοκαίρι η Λάρισα και ο Βόλος.

Για όλους αυτούς τους λόγους, κύριε Υπουργέ, θα σας καλούσα να επισκεφθείτε τον Νομό μας και να ακούσετε από πρώτο χέρι τις αγωνίες και τους προβληματισμούς των ανθρώπων του τουρισμού και όλων όσων δραστηριοποιούνται και ζουν από το τουριστικό προϊόν.

Κύριε Πρόεδρε,
νομίζω ότι η υγειονομική κρίση, μπορεί και πρέπει να είναι μια ευκαιρία προβληματισμού για να γίνει το τουριστικό προϊόν πιο εξειδικευμένο, πιο στοχευμένο και σε άλλες δραστηριότητες και φυσικά πλεονεκτήματα που θα μπορούσαν να προσελκύσουν τουρίστες. Άλλωστε ο νομός μας διαθέτει από τον Όλυμπο -το βουνό των μυθικών θεών- και ιαματικές πηγές στο Κόκκινο Νερό, μέχρι θρησκευτικά μνημεία και υποδομές που μπορούν να φιλοξενήσουν συνέδρια υψηλού επιπέδου. Ελπίζω κύριε Υπουργέ να αποδεχθείτε την πρόσκληση και να τα δείτε όλα αυτά ιδίοις όμμασι.

Σας ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://youtu.be/q1hwcvE7gq0

back to top