Menu
A+ A A-

THEMA FM 1

Μάξιμος TV

Αθήνα, 22 Μαΐου 2018


Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον Ρ/Σ «ΘΕΜΑ»
στη δημοσιογράφο Ντόνα Δρούτσα και
και στην εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές»
με τους Βασίλη Αδαμόπουλο και Νεφέλη Λυγερού


Β. Αδαμόπουλος: Θα ακούσουμε τη συνέντευξη που πήρε η Νόντα Δρούτσα από τον κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο, αναπληρωτή τομεάρχη Εσωτερικών της ΝΔ, για αυτήν την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ, με αφορμή την άνανδρη επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη. Είναι μια πολιτική αντιπαράθεση που κορυφώνεται. Αξίζει να ακούσουμε τι της είπε, τι ακριβώς είπε στις «Πρωινές Διαδρομές».

Μ. Χαρακόπουλος: Η ΝΔ καταδίκασε με τον πλέον απερίφραστο τρόπο, από την πρώτη στιγμή, την επίθεση προς τον Δήμαρχο της Θεσσαλονίκης τον κ. Μπουτάρη. Μια καταδίκη χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, όπως είχαμε συνηθίσει στο παρελθόν. Και το λέω αυτό γιατί ξεπερνάει τα όρια του θράσους η αήθης επίθεση του πρωθυπουργού εναντίον της ΝΔ, ότι βρίσκεται πίσω από εκδηλώσεις τυφλής βίας όπως το συμβάν που είχαμε στη Θεσσαλονίκη. Μιλούν αυτοί που δικαιολογούσαν κάθε πράξη βίας εναντίον πολιτικών τους αντιπάλων, που συμμετείχαν σε προπηλακισμούς, σε απειλές λιντσαρίσματος που δεν βρήκαν ένα λόγο συμπαθείας όταν είχαν χτυπηθεί στελέχη της ΝΔ, όπως ο Κωστής Χατζηδάκης; Οι ίδιοι που στα χρόνια των αγανακτισμένων συμμάχησαν με όλες τις ακραίες φωνές για να καταλάβουν την εξουσία;

Ντόνα Δρούτσα: Είδαμε σήμερα την τοποθέτηση του κ. πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο που ουσιαστικά έδειξε την ΝΔ πίσω από αυτό το επεισόδιο.

Μα για αυτό ακριβώς με βλέπετε να αγανακτώ. Γιατί έχουμε μια κυβέρνηση που με περισσό θράσος συμπεριφέρεται. Μια κυβέρνηση που επισήμως έχει υιοθετήσει τις περίφημες συλλογικότητες τύπου ‘‘Ρουβίκωνα’’, που καταστρέφουν, που επιτίθενται με πλήρη ασυλία, που μιλά για τα ‘‘δικά της παιδιά’’, όταν πρόκειται για τραμπούκους που σπάνε και τρομοκρατούν, που επιτρέπει στα πανεπιστήμια να επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας με πρόσχημα τον νόμο του Γαβρόγλου για το άσυλο. Το ποιος εξέθρεψε το τέρας της βίας είναι γνωστό και στον τελευταίο πολίτη. Η ΝΔ ποτέ όλα αυτά τα χρόνια δεν έβαλε πρόσημο σε βίαιες ενέργειες. Δεν μίλησε για καλή και για κακή βία. Δεν χρησιμοποίησε ποτέ κανένα ‘‘αλλά’’. Ήταν και παραμένει κάθετα αντίθετη σε κάθε μορφή βίας, σε κάθε απόπειρα να στραγγαλιστεί ο ελεύθερος λόγος να πληγεί η ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Είμαστε απόλυτα κάθετοι σ’ αυτά τα ζητήματα

Στην κοινωνία υπάρχει η αίσθηση ότι η αστυνομία απουσιάζει από παντού. Εσείς τι πιστεύετε;

Η αίσθηση αυτή καλλιεργείται από το κλίμα ανομίας που υπάρχει στη χώρα, από τη στοργή που αντιμετωπίζονται διάφορες περιθωριακές ομάδες που χαρακτηρίζονται από τον αρμόδιο υπουργό Προστασίας του Πολίτη ως συλλογικότητες, από την έξαρση της εγκληματικότητας που υπάρχει στη χώρα. Δεν φθάσαμε τυχαία σ’ αυτό. Υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική για την οποία πρέπει να ελεγχθεί η κυβέρνηση, η οποία δεν προσέρχεται να απαντήσει καν στον κοινοβουλευτικό έλεγχο δια του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Λοιπόν, έχουμε ένα κλίμα ανοχής και αν θέλετε ηθικής νομιμοποίησης της βίας από την εποχή που έχουμε την εμφάνιση των αγανακτισμένων εντός ή εκτός εισαγωγικών. Τέτοια φαινόμενα βίας και ο ίδιος τα υπέστην. Το 2011 θυμούμαι σε παρουσίαση βιβλίου μου στη Λάρισα είχαμε προπηλακισμούς και των πολιτικών που συμμετείχαν στο πάνελ, αλλά και πολιτών που προσέρχονταν στην εκδήλωση, που αντιμετωπίζονταν με χλευασμό και βίαιες συμπεριφορές. Έχουμε από τη μία μια νομιμοποίηση της βίας και τέτοιων συμπεριφορών από στελέχη της παρούσας κυβέρνησης και από την άλλη υπάρχει ένα ζήτημα για το συγκεκριμένο συμβάν στη Θεσσαλονίκη αν υπήρχε επιχειρησιακό σχέδιο για να μη συμβούν αυτά που συνέβησαν. Φαντάζομαι ότι θα πρέπει να υπάρχει ένας εσωτερικός έλεγχος από την ηγεσία της ΕΛΑΣ.

Εχθές φιλοξενήσαμε στον σταθμό μας τον κ. Τσαΐρίδη. Είναι ο πρόεδρος των αστυνομικών υπαλλήλων της Θεσσαλονίκης και ο ίδιος δήλωσε ότι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα μια γενικότερης απαξίωσης.

Η παρούσα πολιτική ηγεσία αντιμετωπίζει τους άνδρες και τις γυναίκες που εργάζονται στην ΕΛΑΣ πολλές φορές με απαξία, αυτό είναι ένα γεγονός. Είναι πολύ νωπά τα λόγια του αρμόδιου υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος χαρακτήρισε ‘‘τσούρμο’’ -κυριολεκτικά αυτή ήταν η έκφρασή του- τους αστυνομικούς που συμμετείχαν στην Ομάδα ΔΕΛΤΑ, την ομάδα αυτή ταχείας επέμβασης, η οποία καταργήθηκε με απαίτηση της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ και συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ. Δικαιολογημένα υπάρχει αυτό το κλίμα μεταξύ των ανδρών και των γυναικών της ΕΛΑΣ.

Εσείς τις πιστεύετε ότι πρέπει να γίνει για να αλλάξει αυτή κατάσταση; Γιατί βλέπουμε, παρά τα όσα λέει ο κ. Τόσκας, να υπάρχει αύξηση της εγκληματικότητας, να γίνονται καθημερινά ληστείες και διάφορα άλλα τέτοια…

Η ΝΔ έχει παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη πρόταση. Για μας, για τον Κυριάκο Μητστοτάκη, τα ζητήματα της ασφάλειας είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας, στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Και τούτο γιατί δεν έχουν ιδεολογικό πρόσημο αυτά, η ασφάλεια είναι ανθρώπινο δικαίωμα, θεμελιώδες δικαίωμα, υποχρέωση κάθε ευνομούμενης πολιτείας προς τους πολίτες της. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να λάβουμε θεσμικές πρωτοβουλίες να αρθούν όλα τα εμπόδια που έχουν μπει από αυτήν την κυβέρνηση στην αστυνομία, που της δένουν κυριολεκτικά τα χέρια. Μιλώ για παράδειγμα για τον νόμο Παρασκευόπουλου. Πλέον των 12 χιλιάδων κακοποιών έχουν βγει με από τις φυλακές κάνοντας χρήση των διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου και έχουμε συνεχή φαινόμενα υποτροπιασμού, μια ανακυκλούμενη, δηλαδή, εγκληματικότητα. Θα καταργήσουμε τον νόμο Γαβρόγλου, που δίνει ουσιαστικά άσυλο σε παραβατικά στοιχεία μέσα στα Πανεπιστήμια. Το 2018, στον 21ο αιώνα, να μιλούμε για άσυλο ιδεών στα πανεπιστήμια νομίζω είναι ξεπερασμένο από τα πράγματα. Δυστυχώς, το άσυλο χρησιμοποιείται για να πραγματοποιούνται εγκληματικές πράξεις και να βρίσκουν καταφύγιο τα εγκληματικά και περιθωριακά στοιχεία τα οποία παρανομούν. Και βεβαίως θα επανασυστήσουμε την ομάδα ΔΕΛΤΑ, θα ενισχύσουμε την Ομάδα ΔΙΑΣ, θα δημιουργήσουμε φυλακές υψίστης ασφαλείας, γιατί δυστυχώς ένα μεγάλο κομμάτι του εγκλήματος κατευθύνεται μέσα από τα σωφρονιστικά καταστήματα. Βαρυποινίτες, εγκληματίες με κινητά τηλέφωνα κατευθύνουν μέσα από τις φυλακές εγκληματικές συμμορίες. Για εμάς, όπως σας είπα, τα ζητήματα αυτά είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα μας και η ΝΔ θα εργαστεί έτσι ώστε να εμπεδωθεί και πάλι το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, να επιβληθεί το δόγμα του νόμου και της τάξης.

Η συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:

https://youtu.be/7wLuXmxCuUA

back to top