Menu
A+ A A-

THEMA FM 1

M.Xαρακόπουλος 1

Αθήνα, 5 Ιουνίου 2018


Συνέντευξη
Μάξιμου Χαρακόπουλου
στο ΘΕΜΑ 104,6 fm
και στον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη


Γιάννης Πρετεντέρης: Είδα εχθές την επιθετική ανακοίνωση της ΝΔ και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ευθέως βάζει τον πρωθυπουργό στο κάδρο της ανομίας, των βιαιοπραγιών, των μολότοφ και όλα αυτά τα πράγματα...

Μάξιμος Χαρακόπουλος: Προφανώς. Το πράγμα έχει ξεφύγει εδώ και καιρό, η χώρα διολισθαίνει, απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από ένα κράτος δικαίου. Δημιουργείται μια αίσθηση κανονικότητας με όλα αυτά που ζούμε. Το καθημερινό δελτίο είναι τα κτυπήματα του Ρουβίκωνα, οι μολότοφ στα Εξάρχεια, οι νησίδες ανομίας που επεκτείνονται σε όλη τη χώρα, στην επαρχία, μετά και τα τελευταία συμβάντα στη Θεσσαλονίκη και αλλού. Το πρόβλημα ξεπερνάει τον υπουργό...

Υπάρχει ένα σχέδιο της κυβέρνησης ή απλώς ανικανότητα;

Κοιτάξτε, είναι ένα μείγμα ιδεοληψιών που έρχονται από το παρελθόν και έλλειψη πολιτικής βούλησης. Η αστυνομία έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίσει το οργανωμένο έγκλημα. Έχει μεγάλες επιτυχίες. Το ζήτημα είναι να έχει ξεκάθαρη εντολή, να υπάρχει καθαρή πολιτική βούληση. Φαίνεται ότι στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με όλες αυτές τις ‘‘συλλογικότητες’’, τους Ρουβίκωνες, που αντιμετωπίζονται θα έλεγα ως ‘‘ιερές αγελάδες’’ από τον ΣΥΡΙΖΑ, βλέπετε ότι δεν υπάρχει αποτελεσματικότητα που συναντούμε σε άλλες μορφές εγκληματικότητας.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Τους κρατάνε; Έχουν κάποια σχέση μαζί τους; Γιατί να υπάρχει αυτή η πολιτική ανοχή;

Νομίζω ότι αυτό είναι εμφανές. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης μιλάει για “δικά μας παιδιά”. Συλλαμβάνονται στη Βουλή και τα περιπολικά γίνονται ταξί με εντολή του προέδρου της Βουλής, προκειμένου να αποχωρήσουν οι ακτιβιστές, όπως βαπτίζονται. Μπαίνουν στον καλύτερα φυλασσόμενο χώρο της χώρας, υποτίθεται, που είναι το Πεντάγωνο. Δημιουργούν αυτές τις εικόνες που διασύρουν τη χώρα διεθνώς, σε πρεσβείες, σε προξενεία...

Όπου θέλουν πάνε και όχι μόνον αυτό και μολότοφ και όλα αυτά. Αν πιστεύετε εσείς, και αν πιστεύει ο κ. Μητσοτάκης, ότι υπάρχει κάποιο κυβερνητικό σχέδιο πίσω από αυτά ή απλώς είναι ιδεοληψίες, ανικανότητα;

Νομίζω ότι υπάρχει ένας ομφάλιος λώρος που συνδέει το βαθύ ΣΥΡΙΖΑ, τα ποσοστά αυτά τα αρχικά του κόμματος διαμαρτυρίας, με αυτόν τον κόσμο που παρεισέφρεαν πάντα και σε πορείες και σε συγκεντρώσεις που διοργανώνονταν από το τότε κόμμα διαμαρτυρίας, που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ. Και νομίζω ότι όλες οι πράξεις τους, ο τρόπος που νομοθετούν όλα αυτά τα χρόνια το επιβεβαιώνει. Νομοθετούν, ουσιαστικά, υπονομεύοντας την νομιμότητα και νομιμοποιώντας την ανομία. Τα στελέχη του υπερασπίζονται το δικαίωμα των παρανομούντων στην παρανομία.

Ακούω διαφόρους να διατυπώνουν την άποψη ότι δεν είναι τίποτε όλ’ αυτά. Πετάνε κανένα τρικάκι. Δεν τρέχει και τίποτε. Βλέπω και μια εφημερίδα, η «Αυγή» λιγότερο, αλλά η «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία υποστηρίζει αυτήν την έκνομη δραστηριότητα, λέγοντας ότι δεν τρέχει και τίποτε. Σήμερα έχει και πέντε άρθρα επ’ αυτού. Αλλά θέλω να πω ότι μήπως υπάρχει από την πλευρά σας ένας υπερτονισμός όλων αυτών των δραστηριοτήτων;

400 κάτοικοι των Εξαρχείων εδώ και ένα και πλέον μήνα έχουν κάνει μια δημόσια καταγγελία, μια κραυγή αγωνίας. Έχω καλέσει έκτοτε τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Τόσκα, με επίκαιρη ερώτηση στην βουλή. Διανύουμε την 5η εβδομάδα, εδώ και 4 εβδομάδες αρνείται να προσέλθει στη βουλή για να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις.

Με κάποια δικαιολογία, συνέβη κάτι. Λείπει;

Επικαλείται πάντοτε ένα κώλυμα. Υποτίθεται ότι ο κανονισμός της βουλής, μετά τις τελευταίες αλλαγές λέει ότι θα πρέπει ο υπουργός να επικαλεστεί απουσία του στον εξωτερικό. Δεν ξέρω αν ένα μήνα τώρα ο υπουργός βρίσκεται στο εξωτερικό. Σκέφτομαι, μάλιστα, σήμερα να μην επανακαταθέσω την ερώτηση μήπως έλθει να απαντήσει σε ερωτήσεις άλλων βουλευτών. Έχει κρυφτεί ο υπουργός από την βουλή. Δεν έρχεται να απαντήσει στη βουλή. Εμφανίζονται τα Εξάρχεια και προβάλλονται από μέρος του φιλοκυβερνητικού τύπου ως το ‘‘γαλατικό χωριό’’, όπου τέλος πάντων υπάρχει και μια αντίσταση τρόπον τινά. Σε λίγο θα συμπεριληφθεί σε ταξιδιωτικούς οδηγούς ως ένα τουριστικό προϊόν, “ζήστε την εμπειρία της ανομίας στην Ελλάδα”. Έχουμε πιά τη ‘‘διεθνή των μπαχαλάκηδων’’ που κάνει παρέλαση με καλάσνικοφ στην ιστορική συνοικία των Αθηνών. Ποτέ δεν λέμε ότι τα πράγματα ήταν ιδανικά, αλλά και ποτέ δεν είχαν φθάσει σε αυτήν την κατάσταση. Καταγγέλλουν οι κάτοικοι σημεία και τέρατα. Κάθε είδους εγκληματική πράξη λαμβάνει χώρα. Τα βλέπετε κάθε βράδυ στα δελτία ειδήσεων. Δεν ιδρώνει το αυτί κανενός, και ο κ. Τόσκας ψάχνει δικαιολογίες για την κατάντια που έχει οδηγήσει την χώρα.

Ακούω τον κ. Μητσοτάκη να λέει δεσμεύεται, όταν και λοιπά...

Βεβαίως, και μιλάει συγκεκριμένα.

Έχετε αποφασίσει να συγκρουστείτε μαζί τους; Γιατί αυτοί είναι 400-500 άνθρωποι που δεν θα πάνε μόνοι τους να βάλουν τις χειροπέδες στα χέρια τους, θα πρέπει κάτι να γίνει να τους μαζέψουν.

Προφανώς, κ. Πρετεντέρη. Η ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει τονίσει με κάθε αφορμή ότι έχει την πολιτική βούληση για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, Γιατί για εμάς το ζήτημα του νόμου και της τάξης, η προστασία της ασφάλειας, είναι ύψιστο κοινωνικό αγαθό. Δεν υπάρχει ουσιαστικά δημοκρατία και ελευθερία αν φοβάται ένας πολίτης να πάει ακόμη και σε μια παρουσίαση βιβλίου γιατί μπορεί να εμφανιστούν κάποιοι και να τον προπηλακίσουν, να τον χλευάσουν, να τον λοιδορήσουν. Είναι πράγματα τα οποία έχουμε ζήσει τα προηγούμενα χρόνια.

Ναι, ύψιστο αγαθό, αλλά το 2008 που κάηκε η Αθήνα, η ΝΔ ήταν κυβέρνηση.

Αυτό είναι μια άλλη συζήτηση, αλλά θυμάστε ποιοι ήταν πρωταγωνιστές και τότε. Αυτό που λέει η ΝΔ σήμερα, πρώτον θα πρέπει να άρουμε όλα αυτά τα εμπόδια που δυσχεραίνουν το έργο της αστυνομίας. Ο νόμος Γαβρόγλου που επιβάλει το άσυλο της ανομίας στα πανεπιστήμια Δεν είναι δυνατόν τα πανεπιστήμια να είναι άσυλο για την ανομία και άβατο για την νομιμότητα, τις αρχές, για το κράτος δικαίου. Θα καταργήσουμε τον νόμο Παρασκευόπουλου που ανακυκλώνει την εγκληματικότητα. Πόσες φορές ένας αστυνομικός θα συλλάβει τον ίδιο κακοποιό, τον ίδιο εγκληματία. Πλέον των 12 χιλιάδων κακοποιών έχουν αποφυλακιστεί κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου, όπως επισήμως μας απάντησε ο υπουργός. Θα επανασυστήσουμε την ομάδα ΔΕΛΤΑ. Λέγατε νωρίτερα για τους δεσμούς που έχει αυτός ο χώρος των παρανομούντων με κυβερνητικά στελέχη, με συνιστώσες. Η ομάδα ΔΕΛΤΑ διελύθη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατ’ απαίτηση της νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ.

Που τους πιάνανε και δεν τους άρεσε να τους έχουν...

Ήταν η ομάδα των δικυκλιστών ταχείας επέμβασης, και όπου γινόταν κάτι έσπευδαν αμέσως. Θα ξαναδημιουργήσουμε τις φυλακές υψίστης ασφαλείας. Δεν είναι δυνατόν μέσα από τις φυλακές να κατευθύνουν μέλη εγκληματικών οργανώσεων που βρίσκονται φυλακισμένα, κάνοντας χρήση κινητής τηλεφωνίας, ίντερνετ, τα μέλη που βρίσκονται απ’ έξω.
Λοιπόν, βούληση υπάρχει από την ΝΔ, θέληση υπάρχει. Η αστυνομία έχει τις δυνατότητες, αρκεί να είναι ξεκάθαρη η κυβέρνηση ότι είναι αποφασισμένη να αντιμετωπίσει αυτήν την μορφή εγκληματικότητας, που εκτείνεται ως καρκίνωμα σε όλη τη χώρα.

Ευχαριστώ πολύ. Εγώ τα ακούω ωραία, αλλά, άλλα τα ακούω πάντα στην αντιπολίτευση και ελπίζω όταν έρχονται στις κυβερνήσεις να μην ξεχνάνε τι λέγανε στην αντιπολίτευση, διότι η ανοχή αυτή έχει εκδηλωθεί διαχρονικά και διακομματικά στην Ελλάδα. Η ανοχή απέναντι σε αυτούς τους χώρους.

Πάντως θα ήταν λάθος να ισοπεδώσουμε. Μπορεί να έγιναν λάθη στο παρελθόν αλλά ποτέ δεν υπήρξε αυτή η εικόνα ανομίας που υπάρχει στη χώρα τώρα.

Πράγματι έχει επιδεινωθεί. Αλλά όταν κάποιος έρχεται στην κυβέρνηση να θυμάται με ένταση όσα έλεγε στην αντιπολίτευση. Δεν λέω ότι δεν θα το κάνετε, αλλά το επισημαίνω.

Μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση:
https://youtu.be/riPzxUlLGhg

 

back to top