Menu
A+ A A-

ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV 2

Λάρισα, 3 Ιουλίου 2019

Συνέντευξη του Μάξιμου Χαρακόπουλου στη Θεσσαλία Τηλεόραση
και στον Γιάννη Κολλάτο

Καλωσορίζουμε τον εκ νέου υποψήφιο κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο. Τον ευχαριστώ που αποδέχθηκε την πρόσκληση. Γίνομαι κουραστικός, αλλά αυτές τις ημέρες πάντα ευχαριστώ τους υποψηφίους που αποδέχονται την πρόσκληση γιατί ξέρω ότι είναι τόσο πιεσμένος ο χρόνος και τόσο fast track αυτές οι εκλογές και τόσο αχανής ο νομός που πραγματικά ξεκλέβουν χρόνο από την κατ’ ιδίαν επαφή με τους πολίτες για να μοιραστούν και μέσω των τηλεοπτικών δεκτών τις σκέψεις τους τους. Καλωσορίσατε.

Ευχαριστώ για πρόσκληση. Έρχομαι από τα Φάρσαλα που είχαμε σήμερα μια πολύ μεγάλη πραγματικά εκδήλωση, που μου χάρισε συγκινητικές στιγμές. Δεν περίμενα ότι θα ήταν τόσο μεγάλη η ανταπόκριση των πολιτών στο κάλεσμά μας.

Η περιοχή των Φαρσάλων παραδοσιακά, όποιοι παρατηρούν τις εκλογές, σας τιμά πάρα πολύ με την ψήφο του.

Αυτό είναι αλήθεια. Στα Φάρσαλα με έβγαλαν πρώτο, αν θυμάμαι καλά, και στην εκλογή που ήταν ατυχής και για την ΝΔ και για εμένα όταν πρωτοπολιτεύτηκα, το 2000. Οφείλω να ανταποδώσω αυτήν την εμπιστοσύνη.

Θα πούμε για τα Φάρσαλα, αλλά εγώ θέλω να σας πάω κατευθείαν στην πολιτική επικαιρότητα. Τα δύο τελευταία εικοσιτετράωρα επιχειρείται από τον ΣΥΡΙΖΑ μια ανατροπή, δεν ξέρω αν το πετύχει, της αντίληψης που έχουμε ότι αυτοί είναι οι πατριδοκάπηλοι και ότι η ΝΔ έχει τη σωστή θέση. Σήμερα έχουν και νέες επιστολές, στην εφημερίδα των Συντακτών, δεν ξέρω άμα τις είδατε. 5 επιστολές που τις υπογράφει και ο κ Μολυβιάτης και ο κ. Καραμανλής, που κινούνται πάλι στο ίδιο…

Θα περίμενα πραγματικά να είναι πιο σεμνοί, αλλά από μια κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή και χειρίζεται ακόμη και τα εθνικά θέματα με τέτοια επιπολαιότητα όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς. Όμως γι’ αυτό το ζήτημα των Σκοπίων που είναι βαθύτατα απολογούμενοι γιατί είναι αυτοί που παρέδωσαν γλώσσα και ταυτότητα, εθνότητα, θα περίμενα να είναι πιο σεμνοί. Το 2004, η ΝΔ βρέθηκε προ τετελεσμένων.

Αναγνωρίστηκε αμέσως από τον Μπους…

Α, μπράβο. Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τα Σκόπια ως σκέτο Μακεδονία, με το συνταγματικό του όνομα, «Δημοκρατία της Μακεδονίας», κι αυτό θα δημιουργούσε ένα τσουνάμι αναγνωρίσεων απ’ όλον ον κόσμο. Και ουσιαστικά τίναζε στον αέρα την όποια προσπάθεια του Νίμιτς για λύση στο ονοματολογικό, στη διένεξη που είχε με την Ελλάδα. Η κυβέρνηση, λοιπόν, Καραμανλή, με τον Πέτρο Μολυβιάτη σχεδίασε αριστοτεχνικά μια στρατηγική που οδήγησε στο βέτο του Βουκουρεστίου και ανάγκασε τη συμμαχία του ΝΑΤΟ να αποφασίσει ομόφωνα ότι αν δεν υπάρξει συμφωνία της Ελλάδος στο ονοματολογικό στη διένεξη της χώρας μας με τα Σκόπια δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ένταξης των Σκοπίων στη συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Άρα λέτε ότι αυτές οι επιστολές ήταν ελιγμός. Έτσι;

Μα ήταν μια διαπραγματευτική στρατηγική για να κρατηθεί ζωντανή η διαπραγματευτική προσπάθεια Νίμιτς, ήταν θέσεις πάνω στις προτάσεις που κατέθετε ο Νίμιτς, δεν ήταν αποδοχή των θέσεων Νίμιτς. Είπαν ότι δεχόμαστε ως βάση συζήτησης τις προσπάθειες διαμεσολάβησης του Μάθιου Νίμιτς. Αυτό και τίποτε άλλο. Ξέρετε στην πολιτική κρινόμαστε εκ του αποτελέσματος κ. Κολλατε, και η κυβέρνηση Καραμανλή στα εθνικά ζητήματα νομίζω ότι όχι απλά έδωσε εξετάσεις επιτυχώς, αλλά κατήγαγε μια σημαντική εθνική επιτυχία στο ζήτημα. Και η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των προθύμων, οι οποίοι εμφανίζονταν ως υπερπατριώτες και τελικά συναίνεσαν στην παραμονή αυτής της κυβέρνησης και στην υπογραφή αυτής της συμφωνίας που πήρε και ψήφο επικύρωσης από την ελληνική βουλή, οδήγησαν σε μια εθνικά επιζήμια, κατάπτυστη, επονείδιστη συμφωνία, που δημιουργεί ζητήματα που φοβούμαι ότι μπορεί να συναντήσουμε στο μέλλον. Λοιπόν, θα περίμενα περισσότερη σεμνότητα από τον ΣΥΡΙΖΑ και τους προθύμους, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία την παραμονή της υπογραφής της συμφωνίας από τον κ. Κοτζιά στις Πρέσπες, όταν η ΝΔ κατέθεσε πρόταση μομφής να άρουν την εμπιστοσύνη τους οι αυτοαποκαλούμενοι υπερπατριώτες, υπερδεξιοί, οι οποίοι για να πάρουν μια υπουργική καρέκλα, ξέχασαν και ιδέες, ξέχασαν και απόψεις, ξέχασαν και την πατρίδα που υποτίθεται την έβαζαν ψηλά και πάνω απ’ όλα, και παρέμειναν στην κυβέρνηση, δεν έριξαν την κυβέρνηση, και υπεγράφη η συμφωνία. Και ήλθε μετά η συμφωνία και πήρε και ψήφο από την ελληνική βουλή και κατέστη έτσι μια διεθνής συνθήκη, μια διεθνής συμφωνία.

Θα επιμείνω λίγο σε αυτό. Μου τα έλεγε προηγουμένως και ο καθηγητής. Νομίζει, και νομίζει και αρκετός κόσμος, ότι η ΝΔ είχε στο μυαλό της ότι κάποια στιγμή θα φθάναμε σε μια σύνθετη ονομασία.

Η σύνθετη ονομασία απέχει παρασάγγας από αυτό που συνέβη σήμερα κ. Κολλάτε.

Αν τους αναγνωρίζαμε όχι Βόρεια Μακεδονία, Νέα Μακεδονία ή εν πάση περιπτώσει, Άνω Μακεδονία ή κάτι τέτοιο παρόμοιο, γιατί το σύνθετη σημαίνει ότι έχει και τον όρο Μακεδονία. Εξ αυτού…

Πρώτα απ’ όλα, γιατί το σύνθετη πρέπει να έχει τον όρο Μακεδονία, από πού τεκμαίρεται; Θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο. Αλλά για την οικονομία της συζήτησης να το δεχθώ.

Βάζοντας υπ’ όψιν ότι και στις επιστολές. Εντάξει να δεχθώ ότι ήταν ένας στρατηγικός ελιγμός, αυτό κατάλαβα, αλλά και στις επιστολές συζητούσαν πάνω κάτω σε μια τέτοια βάση, το έχουμε δεχθεί αυτό. Και λέω αν ήταν νέα Μακεδονία η γλώσσα δεν θα ήταν νεομακεδονίτικη, νεομακεδονική και η εθνότητα νεομακεδονική.

Άρα εσείς προτιμάτε το σκέτο μακεδονική από το νεομακεδονική. Αυτό μου λέτε.

Όχι, προφανώς,

Και γιατί η γλώσσα θα έπρεπε να λέγεται νεομακεδονική και όχι Σλαβομακεδονική;

Όταν λέμε Ελλάδα εννοούμε ελληνική γλώσσα, όταν λέμε Γαλλία εννοούμε γαλλική γλώσσα.

Και όταν λέμε Ηνωμένο Βασίλειο τι λέμε; Ή όταν λέμε Μεγάλη Βρετανία τι λέμε;

Βρετανική, αγγλική εν πάση περιπτώσει.

Καταλαβαίνετε τι θέλω να πω. Η γλώσσα θα μπορούσε να ονομαστεί Σλαβομακεδονική αν θέλετε, γιατί είναι ένα καθαρά σλαβικό ιδίωμα είναι νοτιοσλαβική γλώσσα, δεν έχει καμία σχέση με την αρχαία Μακεδονία.

Αυτό δεν το δέχονται οι Αλβανοί των Σκοπίων. Το γνωρίζετε αυτό.

Μισό λεπτό. Για την γλώσσα μιλούμε τώρα, δεν μιλούμε για την ταυτότητα και την εθνότητα. Η ταυτότητα και η εθνότητα αν το ζήτημα είχε λυθεί την δεκαετία του 1990 θα μπορούσε να είναι και Σλαβομακεδονία το κράτος και Σλαβομακεδονική η ταυτότητα και η εθνότητα, πριν υπάρξει η αλβανική αφύπνιση.

Το 1990 ήταν Μητσοτάκης και Σαμαράς.

Ωραία, πού θέλετε να πάμε τώρα;

Λένε του ΣΥΡΙΖΑ, ότι μας δόθηκε μια ευκαιρία. Βρέθηκε ένας άνθρωπος που δεν είχε τον αλυτρωτισμό του Γκρουέφκσι και προκειμένου, αυτό είναι η επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ, να φτιάξει μια μεγάλη βάση ο Ερντογάν και να έχουμε και από βορρά τον εξ ανατολών κίνδυνο, μας δόθηκε μια ευκαιρία να κλείσουμε ένα μέτωπο.

Λοιπόν, η ανάγνωση όλων των υπολοίπων λέει το εξής: ότι είχαμε μια χώρα που είχε τα σπέρματα της διάλυσης μέσα της το ένα τρίτο να είναι Αλβανοί και με τον αλβανικό εθνικισμό σε αφύπνιση για την προσπάθεια δημιουργίας της Μεγάλης Αλβανίας. Άρα λοιπόν τα ίδια τα Σκόπια είχαν ένα εσωτερικό πρόβλημα βιωσιμότητας ως κρατική οντότητα. Και υπήρχε κι ένα ενδιαφέρον της Δύσης, του δυτικού παράγοντα, βλέποντας ότι υπήρχε μια ρωσική διείσδυση στα δυτικά Βαλκάνια. Ποιοι ήταν αυτοί λοιπόν που είχαν κάθε λόγο να είναι επισπεύδοντες; Το ίδιο το κράτος των Σκοπίων που είχε τα σπέρματα της διάλυσης μέσα του αφενός και ο δυτικός παράγοντας που φοβόταν για τη διείσδυση των Ρώσων έπρεπε να πιέσουν τα Σκόπια για την επίλυση της διαφοράς.

Εμείς είμαστε με τους Ρώσους;

Όχι, αλλά με συγχωρείτε, εμείς δεν είχαμε κανένα λόγο να είμαστε επισπεύδοντες και αυτοί που κάνουν τα βήματα πίσω. Η Ελλάδα ήδη είχε διαβεί πάρα πολλά βήματα μπροστά προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία. Η κόκκινη γραμμή είχε μπει με το βέτο του Βουκουρεστίου, ανέλπιστα. Οι ΗΠΑ δεν ανέμεναν ότι η κυβέρνηση Καραμανλή θα έθετε βέτο εκεί. Ο πρόεδρος Μπους είχε κατέβει στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου λέγοντας ότι οσονούπω θα μπει η «Δημοκρατίας της Μακεδονίας» στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. Κάτι τέτοιο δεν έγινε, γιατί ο Καραμανλής έθεσε το βέτο. Και αντί λοιπόν η χώρα να χτίσει πάνω σε αυτό, φθάσαμε στο να αναγνωρίζουμε γλώσσα, ταυτότητα.

Θα κάνω μια ερώτηση και κλείνω με το μακεδονικό. Είναι κυβέρνηση η ΝΔ στις 8 Ιουλίου, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις και έρχεται το θέμα της ένταξης των Σκοπίων στην Ε.Ε. ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι μια τελευταία υπερασπιστική γραμμή που μπορεί να το μπλοκάρει. Θα το κάνει, θα το περάσει από την βουλή;

Το έχει ξεκαθαρίσει νομίζω. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε το εξής: ότι από τη στιγμή που υπάρχει το ζήτημα είχαμε δύο διαπραγματευτικά χαρτιά. Το ένα ήταν το ΝΑΤΟ, που ήταν το μείζον, γιατί απειλείται η ασφάλεια αυτής της κρατικής οντότητας. Το άλλο είναι η ενταξιακή πορεία στην Ε.Ε. Εμείς είπαμε ότι δεν εκλαμβάνουμε ως δεσμευτική τη συμφωνία για a priori ένταξη των Σκοπίων στην Ε.Ε. Υπάρχουν δεκάδες κεφάλαια που το κάθε κράτος μέλος έχει δικαίωμα να βάλει βέτο ανοίγοντας το κεφάλαιο και κλείνοντας το κεφάλαιο. Είπαμε λοιπόν στην ενταξιακή προσπάθεια έχουμε την δυνατότητα και θα το κάνουμε, να είστε βέβαιος γι’ αυτό τα μακεδονικά μας προϊόντα, τον όρο μακεδονικός, μακεδονική, για οτιδήποτε έχει να κάνει με προϊόντα που επιχειρεί να σφετεριστεί το κράτος των Σκοπίων. Ήδη το βλέπετε ότι υπέγραψαν τη συμφωνία και σε εκθέσεις που έγιναν στο εξωτερικό, σε διεθνείς εκθέσεις αγροτικών προϊόντων κι όχι μόνον μονοπωλούν τον όρο μακεδονικός, μακεδονική. Λοιπόν αυτό δεν μπορεί να γίνει ανεκτό. Και θα γίνει διεθνής καμπάνια προβολής, της αληθινής, της πραγματικής Μακεδονίας, του ονόματος της πραγματικής Μακεδονίας.

Πάμε λίγο στα αγροτικά. Μας βλέπουν και οι φίλοι μας οι Φαρσαλινοί και όχι μόνον, και οι Αγιώτες και οι Τυρναβίτες και του Βόλου, και οι κτηνοτρόφοι στην Ελασσόνα και θέλουν να ακούσουν πραγματικά από τον Μάξιμο τον Χαρακόπουλο, που διετέλεσε και αναπληρωτής υπουργός αγροτικής ανάπτυξης, ποιο το σκεπτικό και το πρόγραμμα της ΝΔ. Ωραία καλό είναι αυτό που λέει ο Κυριάκος ο Μητσοτάκης, κάνω μια συμφωνία αλήθειας, δεν θα πω πράγματα παραπάνω από αυτά που μπορώ αλλά επειδή έγιναν πολλά σε αυτά τα 4 χρόνια κάποια πράγματα πρέπει να αποκατασταθούν. Μπορούμε;

Μπορούμε, μπορούμε να κάνουμε συγκεκριμένα πράγματα. Νομίζω ότι και αγρότες και οι κτηνοτρόφοι διαψεύστηκαν στις προσδοκίες τους. Είχαν ψηφίσει μαζικά όπως φαίνεται από τα αποτελέσματα, στις κάλπες τις προηγούμενες εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ, καλλιεργώντας μεγάλες προσδοκίες. Λέμε λοιπόν ότι θα μειώσουμε την φορολόγηση των αγροτών δίνοντας ουσιαστικά κίνητρα για τη δραστηριοποίηση των αγροτών και των κτηνοτρόφων μέσα από υγιή συνεταιριστικά σχήματα, ομάδες παραγωγών κατά μείζονα λόγο.

Κάτι παρόμοιο λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ όμως κυβερνάει 4,5 χρόνια και τον ακούμε τώρα να αντιγράφει κάποια πράγματα. 10% μείωση των ασφαλιστικών εισφορών με κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου, από το 20 στο 15% είπαμε θα μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές. Οι αγρότες μου έλεγαν σήμερα στα Φάρσαλα. Ουσιαστικά η αύξηση του κατώτατου μισθού και η σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το ύψος του κατώτατου μισθού έχει αυξήσει τις ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές.

Είχαμε αγρότες που πλήρωναν 6-7 κατοστάρια ΟΓΑ και βρέθηκαν ξαφνικά στα 1.800 και στα 2.000. Ετήσια δεν το σηκώνει ένα αγροτικό νοικοκυριό αυτό εύκολα.

Αυτό είναι ένα δυσβάστακτο βάρος. Γνωρίζουν επίσης ότι η κυβέρνηση αυτή είναι που κατήργησε το αγροτικό πετρέλαιο. Το έχετε κατ’ επανάληψη θέσει και εσείς στις ερωτήσεις σας. Κάπου 160 εκ. και μας έλεγαν ότι ήταν ψίχουλα και τελικά το μείωσαν την πρώτη χρονιά στο μισό, τη δεύτερη το κατήργησε τελείως ο κ. Τσίπρας. Ακούω τις τελευταίες ημέρες να γίνεται πολύς θόρυβος κ. Κολλατε, για τον νέο κανονισμό λειτουργίας και την ανάγκη εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ.

Πήγατε και στα δυτικά Φάρσαλα και εκεί είχε μεγάλες ζημιές.

Είδα και ζημιές που υπέστησαν από το χαλάζι. Όλο και περισσότερο έχουμε έκτακτα καιρικά φαινόμενα, το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, που δεν είναι fake news, όπως λέει ο πρόεδρος Τραμπ, αλλά είναι μια πραγματικότητα που την βιώνουμε, δυστυχώς. Και το ζήτημα είναι τι κάνουμε για την αντιμετώπισή του. Θυμούμαι, λοιπόν, ότι επειδή είχαμε τέτοια φαινόμενα αντίστοιχα την περίοδο της δικής μας διακυβέρνησης είχα ζητήσει από τον τότε διοικητή του ΕΛΓΑ, πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, tον Βασίλη τον Έξαρχο, είχαμε συγκυβέρνηση όπως θυμάστε, και από τον υποδιοικητή τον Αργύρη τον Κοντό, να προχωρήσουμε σε μια αναλογιστική μελέτη για να δούμε τι κόστος θα είχε για τον οργανισμό η ασφαλιστική κάλυψη επιπλέον ασφαλιστικών κινδύνων και ζωογόνων νόσων για την κτηνοτροφία μας, γιατί οι κτηνοτρόφοι επίσης δίνουν λεφτά και δεν παίρνουν τις αποζημιώσεις που παίρνουν άλλοι. Είχαμε τα φαινόμενα της ακαρπίας, της καρπόπτωσης σε δέντρα στον Τύρναβο, είχαμε το πράσινο σκουλήκι, διάφορα ζητήματα τότε, πέρα από έκτακτα καιρικά φαινόμενα, χαλάζια κ.λπ. Όταν βγήκε, λοιπόν, η νέα κυβέρνηση, αντί να προχωρήσει στην υλοποίηση της αναλογιστικής μελέτης, στην ολοκλήρωσής της και στον προγραμματισμό για τον εκσυγχρονισμό του κανονισμού ουδένα τι έπραξε. Αντιθέτως, τώρα παραμονές εκλογών ακούμε περί νέου κανονισμού. Το πιο σημαντικό όμως ποιο είναι. Εμείς όταν σχεδιάζαμε το νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, τον νέο Μπαλτατζή, που θα υποβάλαμε στην Ε.Ε. -μου τα θύμισε εχθές ο Αργύρης ο Μποτός με τον οποίο είχα μια συνομιλία- είχαμε προχωρήσει σε δύο δράσεις στο πρόγραμμα. Η πρώτη ήταν μια δράση ύψους 45 εκ. ευρώ για την πρόληψη ζημιών. Αυτό που λέμε αντιχαλαζική προστασία, αντιβρόχινες μεμβράνες, που έφεραν και τη δική μου υπογραφή για τα επιτραπέζια σταφύλια. Αυτό είναι μια δαπάνη 45 εκ ευρώ, η οποία βάρυνε τότε τον προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ. Άρα θα είχαμε 45 εκ. για αποζημιώσεις και όχι για το πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας, αφού το βάζαμε στο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης. Έως σήμερα, όπως με ενημέρωσε ο κ. Μποτός, δεν έχει εκταμιευθεί ούτε ένα ευρώ από το πρόγραμμα αυτό. Συνεχίζει λοιπόν να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός του ΕΛΓΑ. Το δεύτερο και πιο σημαντικό που είχαμε κάνει ήταν η πρόνοια , η πρόβλεψη, ήταν νομίζω το μέτρο 17 για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, μια δράση που είχε χρηματοδοτηθεί με 200 εκ. για όλη την περίοδο αυτή, από το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης, και είχε μέσα και τη δυνατότητα ασφαλίστρου. Όπως σας είπα, είχαμε ζητήσει αναλογιστική μελέτη για να δούμε εάν καλύψουμε όλα τα ζημιογόνα αίτια, αν βάλουμε επιπλέον ζημιές από καιρικές συνθήκες, κλιματική αλλαγή κ.λπ. τι κόστος έχει για τον προϋπολογισμό, για να δούμε τα σενάρια αν μπει στο βασικό ασφάλιστρο ή να είχαμε μια πρόσθετη ασφάλιση με ένα επιπλέον ασφάλιστρο για τους αγρότες. Λοιπόν, γι’ αυτήν την περίπτωση είχαμε σχεδιάσει να υπάρχει η επιδότηση ασφαλίστρου από αυτόν τον μεγάλο κουμπαρά των 200 εκ. ευρώ που είχαμε βάλει στο ΠΑΑ.

Αυτό ξεχάστηκε απ’ ότι είδα.

Όχι μόνο ξεχάστηκε, αλλά καταργήθηκε. Έγινε επικαιροποίηση του ΠΑΑ από τον κ. Αποστόλου, τον τότε υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ κι παρουσιάστηκε μετά φανών και λαμπάδων στο Caravel νομίζω, παρουσία του τότε επιτρόπου Γεωργίας του κ. Χόγκαν, όπου στην επικαιροποίηση έφυγε αυτή η δράση και τα χρήματα αυτά μοιράστηκαν σε άλλες δράσεις. Το λέω αυτό γιατί παραμονές εκλογών ακούσαμε ότι ο κ. Τσίπρας εμφανίστηκε στη Μαγνησία και μίλησε και αυτός για την ανάγκη νέου κανονισμού του ΕΛΓΑ. 5 χρόνια κυβερνούσανε, μπορούσανε να είχανε κάνει, είχανε βρει στρωμένο το έδαφος, υπήρχε και πρόνοια μάλιστα για τη στήριξη του ασφαλίστρου των παραγωγών.

Αυτά τα είχατε κάνει εσείς, έπρεπε να κάνουν και αυτοί τα δικά τους.

Τα δικά τους ποια είναι σήμερα; Σήμερα να έχουμε καταστροφές, να έχουμε ζημιές και να λένε θα αποζημιωθείτε στις 8 Ιουλίου, πετώντας την καυτή πατάτα στην επόμενη κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι δεν θα είναι κυβέρνηση;

Ξέρετε κάτι είναι πολύ ενδιαφέρον το αγροτικό και θέλω να σας ρωτήσω και άλλα ζητήματα. Να πούμε επισκέφτηκε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα Αλμυρό και Αγχίαλο, φαντάζομαι έχει πάρει πολλά και αυτός από κει ως εικόνες από το τι του είπανε. Υπάρχει μια άλλη άποψη που ακούγεται από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το τελευταίο διάστημα ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ μπήκε μια τάξη στις πληρωμές των επιδοτήσεων, ότι λίγο πριν εκεί στο 2014-2015 είχαν αφεθεί κάποιες εκκρεμότητες που τις βλέπουμε και τώρα και αυτό πρέπει να το αναγνωρίσουν οι αγρότες. Και το γεγονός ότι επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ έγινε το αφορολόγητο στους αγρότες στα 8.600, με δυο παιδιά φτάνει στα 9.500 συν το ακατάσχετο. Και μάλιστα ο συντοπίτης εδώ υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Βασίλης ο Κόκκαλης, όπου σταθεί και όπου βρεθεί κρατάει και ένα έγγραφο που λέει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη βουλή, από τα πρακτικά της βουλής, όταν συζητούσαμε για τα χρέη των αγροτών και τις επιδοτήσεις, είχε πει να γίνεται συμψηφισμός, υπάρχει στα πρακτικά της βουλής.

Καλά εντάξει. Εντάξει καλώς. Τώρα το να λέμε ότι είμαστε τακτικοί στις πληρωμές, θυμίζει λίγο, τι να σας πω τώρα. Αλλά ήταν μια νοοτροπία αυτή ξέρετε. Όταν βρέθηκα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θυμάμαι ήταν να ανακοινωθεί η πληρωμή των επιδοτήσεων, ότι θα έπρεπε να οργανώσουμε μια μεγάλη φιέστα, να πούμε ότι θα καταβληθούν οι επιδοτήσεις. Τα αυτονόητα που πρέπει να κάνει ένα κράτος στην Ελλάδα τα καθιστούμε μέγα ζητούμενο και μέγα ζήτημα. Τώρα για τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ στον πρωτογενή τομέα νομίζω ότι και οι αγρότες οι ίδιοι τα γνωρίζουν. Και δεν ξέρω αν έχει νόημα να τα επαναλαμβάνουμε. Αλλά άκουσα κάτι χαριτωμένο χτες, κάνοντας ζάπινγκ έπεσα σε έναν υποψήφιο βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος μίλησε για εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα και μου θύμισε τις εκλογές του 2007 ή οι εκλογές του «Λεφτά υπάρχουνε», τον υποψήφιο τότε βουλευτή του ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου, τον δημοσιογράφο τον Γιώργο τον Λιάγκα, ο οποίος από τα Φάρσαλα πάλι μιλώντας είχε πει ότι μαζί με τους αγρότες, μαζί με τους παραγωγούς θα καθορίζουμε τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Και πραγματικά είχα πει τότε ότι αυτά μόνο ενδεχομένως μπορεί να γίνονται στην Κούβα, στη Βόρεια Κορέα ή στη Βενεζουέλα που είναι βεβαίως μια χώρα πρότυπο όπως πληροφορηθήκαμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό. Αλλά στην Ε.Ε με κοινή αγροτική πολιτική, θα πρέπει να είμαστε πολύ πιο σοβαροί όταν θέλουμε να μιλάμε για αυτά τα ζητήματα. Μην χαϊδεύουμε αυτιά. Οι τιμές των προϊόντων διαμορφώνονται με βάση την προσφορά και τη ζήτηση. Το κράτος είναι εκείνο το οποίο θα πρέπει να διασφαλίσει τον υγιή ανταγωνισμό, να μην υπάρχουν εναρμονισμένες πρακτικές, να μην υπάρχουν καρτέλ, όπως αυτά που ζήσαμε στο γάλα στην πρώτη διακυβέρνηση Καραμανλή με το αγελαδινό γάλα, όπως οι καταγγελίες που ζήσαμε ότι πέρυσι που υπήρχανε στο βαμβάκι. Και όλη αυτοί οι ψίθυροι που υπάρχουν για εναρμονισμένες πρακτικές. Στο πρόβειο έχουμε ανεξέλεγκτες αθρόες εισαγωγές γάλακτος και βαφτίσια και ελληνοποιήσεις γάλακτος και φέτας.

Εδώ είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και λέει έχω την πολιτική βούληση και ξέρω. Αρκεί αυτό;

Νομίζω ότι αυτό είναι πολύ ισχυρή ένδειξη ότι ο ίδιος ο εν δυνάμει πρωθυπουργός, ο υποψήφιος πρωθυπουργός όταν το λέει ότι υπάρχει η βούληση να παταχθούν αυτά τα φαινόμενα. Κοιτάξτε να δείτε αν θέλει ένα σοβαρό κράτος, μπορεί να τα αντιμετωπίσει. Μπορεί να κάνει πρώτα απ´ όλα ισοζύγιο γάλακτος να δούμε τι παραγωγή πρόβειου γάλακτος έχουμε και η παραγωγή αυτή ποια παραγωγή φέτας δικαιολογεί. 1/3 είναι, γνωστά αυτά, άρα δεν μπορεί να εμφανίζουμε μεγαλύτερη παραγωγή φέτας από την παραγωγή γάλακτος που έχουμε στις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις μας εδώ. Προφανώς γίνεται αθρόα εισαγωγή και βαφτίσια. Υπάρχουν γαλακτοβιομηχανίες που έχουν αντίστοιχες επενδύσεις σε άλλες βαλκανικές χώρες. Δικαίωμά τους να φέρνουν, αλλά δεν μπορεί να το βαφτίζουν πρόβειο ελληνικό γάλα και να κάνουν φέτα από αυτό. Ας κάνουν λευκό τυρί και να μην εξαπατούν τον καταναλωτή. Να γνωρίζει ο καταναλωτής τι προϊόν παίρνει. Αυτά δυστυχώς είναι φαινόμενα που αναπτύχθηκαν το τελευταίο διάστημα. Θυμούμαι ότι όσο ήμασταν στην κυβέρνηση και ήμουνα στο υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης δεν είχε πέσει από το 1 ευρώ η τιμή του πρόβειου γάλακτος. Τώρα κατέρρευσε. Το συναντώ, το ακούω από παραγωγούς στο Λιβάδι, σε όλα τα χωριά που έχουμε κτηνοτροφία και η κτηνοτροφία σε μεγάλο βαθμό κρατάει ζωντανά ακόμα τα χωριά. Όπου υπάρχουν κτηνοτρόφοι, όπου υπάρχουν νέοι άνθρωποι που ασχολούνται με την κτηνοτροφία, έχουμε νέες οικογένειες, υπάρχουν παιδιά, κρατούν ζωντανά τα χωριά. Γιατί στα υπόλοιπα χωριά του κάμπου, που δεν υπάρχει κτηνοτροφία, τα χωριά λίγο πολύ θυμίζουν ΚΑΠΗ, είναι χωριά με ηλικιωμένους ανθρώπους που μένουν στην ελληνική περιφέρεια. Υπό την έννοια αυτή υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης με τα έργα και τις ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ με την προηγούμενη κυβέρνηση. Γιατί το έχω ξαναπεί, αλλά στο τρίτο μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ουσιαστικά έβαλε στο μικροσκόπιο τους αγρότες. Και τον ΟΓΑ κατήργησε και την προκαταβολή την πήγε στο 100% και τις επιδοτήσεις φορολόγησε και αύξησε τη φορολόγηση, τιμωρεί τους αγρότες. Άκουσα για το αφορολόγητο. Ναι, αλλά και εμείς λέμε με 9%, με χαμηλό εισαγωγικό σε εισοδήματα έως 10.000, αλλά αυτοί ουσιαστικά τιμωρούν κάθε αγρότη που παράγει παραπάνω. Δηλαδή θέλουν όλους. Αυτή είναι άλλωστε και λογική ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους τομείς. Θέλουν μια ισότητα προς τα κάτω, ισότητα σε μια φτώχεια επιδομάτων. Εμείς θέλουμε να δώσουμε ευκαιρίες σε όλους, δυνατότητες να πάνε όλοι προς τα πάνω. Να ανέβει η κοινωνία. Η χώρα χρειάζεται ένα επενδυτικό σοκ, χρειάζεται επενδύσεις, χρειάζεται δουλειές, χρειάζεται ευκαιρίες απασχόλησης για να έρθουν και τα παιδιά που φύγανε έξω, γιατί δεν υπήρχαν ευκαιρίες στην Ελλάδα. Και οι άνεργοι να βρούνε κανονικές δουλειές και όσοι δουλεύουν σήμερα με ημιαπασχόληση και τετράωρα, να έχουν και αυτοί κανονική δουλειά, κανονική απασχόληση. Να αποκτήσουν αγοραστική δυνατότητα και να καταναλώνουν και αυτοί και μέσω της κατανάλωσης και του ΦΠΑ, το κράτος να εισπράττει και να κάνει και κοινωνική πολιτική και δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία και ασφάλεια και να μπαίνουνε και εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου και αυτά να δίνουνε συντάξεις. Γι’ αυτό λέμε λοιπόν ότι χρειαζόμαστε ισχυρή εντολή. Γιατί δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε χρόνο την επόμενη μέρα. Ο κόσμος δεν έχει αναμονές, δεν υπάρχει περίοδος χάριτος. Χρειάζεται μια κυβέρνηση με γρήγορα αντανακλαστικά και κυβερνήσεις συνεργασίας που στηρίζονται σε ετερόκλητες συμμαχίες χωρίς προγραμματική πρόταση, πολλές φορές χρονοτριβούν και είναι δύσκολο να πάρουν και τις σωστές αποφάσεις, τις τολμηρές αποφάσεις για να πάει η χώρα μπροστά. Γι’ αυτό καλούμε εμείς όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα τι επιλογή έκαναν στο παρελθόν, ποια ήταν η προτίμησή τους, να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον Μητσοτάκη και τη ΝΔ. Εγώ θα έλεγα σε όσους προέρχονται και από άλλους χώρους και δεν έχουν πειστεί για το σύνολο του προεκλογικού μας προγράμματος, ακόμα και με κρύα καρδιά να ψηφίσουν ΝΔ. Μην δώσουν ψήφο διαμαρτυρίας σε κόμματα διαμαρτυρίας, υπό το κλίμα της οργής και της αγανάκτησης που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια, ψηφίστηκαν. Ας δούμε τι απολογισμό, τι έργο, προσέφεραν θετικά τα κόμματα αυτά; Προσωποπαγή κόμματα, οχήματα για να βγαίνει ο κάθε αρχηγίσκος βουλευτής ή εταίρος, όπως έγινε ο κ. Καμμένος. Ο απολογισμός είναι θετικός; Τι προσέφεραν όλοι αυτοί; Και τώρα βλέπουμε να εμφανίζονται νέα κόμματα διαμαρτυρίας, τα οποία όπως απέδειξε και το αποτέλεσμα των προηγούμενων εκλογών έχουν μικρό χρονικό ορίζοντα, είναι μια, δυο χρήσεων το πολύ, τα οποία φτάνουν στο σημείο να εμπορεύονται ακόμα και την πίστη του θρησκευόμενου ορθόδοξου ελληνικού λαού, να .... δήθεν ότι έχουν ιδιόχειρες επιστολές του Ιησού, ότι έχουν ευλογημένες δήθεν από το Άγιο Όρος κεραλοιφές για τις φαλάκρες και δεν ξέρω τι άλλα φαιδρά. Δυστυχώς υπήρξαν συμπολίτες μας που παρασύρθηκαν και υπό το κλίμα της χαλαρής ψήφου στις ευρωεκλογές. Τώρα που είδα ότι αφυπνίστηκε και η εκκλησία, είδα το δημόσιο κήρυγμα και του Οικουμενικού Πατριαρχείου, του Μητροπολίτη Αμορίου που καυτηρίασε αυτές τις συμπεριφορές που πραγματικά εμπαίζουν τον θρησκευόμενο ελληνικό λαό, αλλά και Μητροπολίτες της ελλαδικής εκκλησίας που πήραν σαφή θέση, ξεκαθαρίζοντας ποια είναι η αλήθεια. Γιατί υπάρχει κόσμος που πολλές φορές παρασύρεται από αυτά. Λοιπόν τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά, εδώ που φτάσαμε η χώρα χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση με ισχυρή εντολή και εγώ λέω οι πολίτες να κάνουνε και σωστές επιλογές με νηφαλιότητα, να ψηφίσουμε με βάση την κοινή λογική. Το στοίχημα είναι επιστροφή στην κανονικότητα και επιστροφή στην κοινή λογική. Λοιπόν να κάνουμε τις επιλογές αυτών που θεωρούμε ότι είναι άξιοι να μας εκπροσωπήσουν. Γιατί μετά όταν απομακρύνεσαι από το ταμείο που λένε, όταν απομακρύνεσαι από την κάλπη, ουδέν λάθος, να λέμε μετά και οι 300, και τι είναι οι βουλευτές και ο ξ και ο χ βουλευτής που συμπεριφέρεται έτσι, που προκαλεί με τη δημόσια στάση του, προκαλεί με το βίο του, ή με τον πολιτικό λόγο που αρθρώνει. Αυτά όλα ας τα σταθμίσουμε νωρίτερα κάνοντας επιλογές με βάση αυτούς που θεωρούμε άξιους να μας εκπροσωπήσουν με σοβαρότητα και με συνέπεια.

Πέστε μου όμως κάτι, υπάρχει ένα κομμάτι του πληθυσμού και εδώ ένα μέρος των πολιτών που μας βλέπει στη Θεσσαλία που ακόμα δεν έχει πειστεί για κάποια πράγματα και λέει εγώ δεν θα δώσω λευκή επιταγή.

Δεν ζητάμε λευκή επιταγή.

Βλέπουμε τη ΝΔ να ξετυλίγει αργά αργά ένα πρόγραμμα και να λέει και καλά κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης εγώ στο να τάζω όλα αυτά που έταζε ο κ. Τσίπρας, θα κάνω μια συμφωνία αλήθειας, αλλά την ίδια στιγμή λέει π.χ. θα καταργήσω το ασφαλιστικό. Και λέει η πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν μας λέει τι είναι αυτό που θα φέρει.

Πως δεν το λέει ; Να σας φέρω λοιπον το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για να το δείτε. Η ΝΔ δεν κομίζει γλαύκα εις Αθήνας. Λέει αυτό που εφαρμόζεται στις περισσότερες χώρες του ΟΟΣΑ, που εφαρμόζεται ακόμα και στις σκανδιναβικές χώρες, ένα ασφαλιστικό με τρεις πυλώνες, που διασφαλίζει την εθνική σύνταξη, που δίνει μια αναλογικότητα στις εισφορές και στις συντάξεις και που δίνει και τη δυνατότητα ενός τρίτου πυλώνα εθελοντικού στην ιδιωτική ασφάλιση. Όποιος θέλει την κάνει αυτή την επιλογή, δεν λέμε κάτι διαφορετικό.

Άρα δεν πάτε από την πίσω πόρτα να ιδιωτικοποιήσετε. Γιατί αυτό λέει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τα fake news που έχουμε ακούσει σε αυτές τις εκλογές δεν έχουν προηγούμενο. Θα κάνουμε απολύσεις, θα καταργήσουμε τον υπερμειωμένο ΦΠΑ, θα επαναφέρουμε τη λιτότητα, θα κόψουμε συντάξεις. Τα έχουμε ακούσει όλα. Για όλα έχουμε απαντήσει ένα ένα με συγκεκριμένα επιχειρήματα. Χρησιμοποιούν μονταζιέρες για να δημιουργήσουν ψευδείς εντυπώσεις, να τρομοκρατήσουν δημοσίους υπαλλήλους, να τρομοκρατήσουν συνταξιούχους. Λοιπόν δεν τους βγήκαν αυτά στις ευρωεκλογές. Η ποιοτική ανάλυση των αποτελεσμάτων δείχνει ότι και οι δημόσιοι υπάλληλοι ψήφισαν στην πλειοψηφία τους ΝΔ και οι συνταξιούχοι δεν παρασύρθηκαν από το εκλογικό επίδομα που σχεδόν δόθηκε μαζί με τα ψηφοδέλτια και οι αγρότες επίσης ψήφισαν και οι νέοι επίσης ψήφισαν ΝΔ, που ήταν επίσης μια άλλη παραφιλολογία, ένα άλλο κατασκεύασμα ότι δήθεν οι νέοι πάνε με τον ΣΥΡΙΖΑ, γιατί αυτοί δήθεν χαρακτηρίζονται προοδευτικοί και εμείς συντηρητικοί. Έδωσα μια συνέντευξη προχτές σε έναν συνάδελφό σας στην εφημερίδα της Λάρισας λέγοντας ότι το να είναι κανείς συντηρητικός δεν σημαίνει ότι είναι και οπισθοδρομικός, όπως επιχειρούν κάποιοι να το ταυτίσουν. Και μπορεί να είμαι συντηρητικός για αξίες διαχρονικές που έχουν δοκιμαστεί στο καμίνι της ζωής και ταυτόχρονα προοδευτικός για πράγματα που πρέπει να αλλάξουν. Γιατί είναι προοδευτικός αυτός που θέλει να συντηρείται το άσυλο ανομίας στα πανεπιστήμια; Γιατί είναι συντηρητικός αυτός που θέλει να συντηρείται ο νόμος Παρασκευόπουλου που βγάζει δεκάδες χιλιάδες εγκληματίες κάθε είδους έξω και δεν είναι προοδευτικός αυτός που λέει αυτό που συμβαίνει σε όλον τον κόσμο πρέπει να εφαρμοστεί και εδώ; Δεν είναι δυνατόν να έχουμε άσυλο ανομίας στα πανεπιστήμια, εγκληματικότητα παντού. Εκείνο που θα ήθελα να πω στους πολίτες είναι να προσέλθουμε στις κάλπες, μην παρασυρθούμε με τη βεβαιότητα νίκης της ΝΔ. Όσοι πιστεύουν ότι πρέπει να υπάρξει πολιτική αλλαγή, να είναι συνεπείς στο ραντεβού τους με την ιστορία και την κάλπη και να μην πάνε στη θάλασσα. Και όσοι κάνουν την επιλογή του ψηφοδελτίου της ΝΔ, να κοιτάξουν χαμηλά στο ψηφοδέλτιο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη του κ. Χαρακόπουλου στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.youtube.com/watch?v=L2raITMhH9c&t=374s

back to top