Menu
A+ A A-

png21-11-2009

Την εκτίμηση ότι η αναμέτρηση της επόμενης Κυριακής θα κριθεί στον αριθμό όσων θα προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν τον επόμενο αρχηγό, εκφράζει με συνέντευξη του στην "Α" ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι η στήριξη της υποψηφιότητας Σαμαρά έχει να κάνει με καθαρά πολιτικά κριτήρια. Ο κ. Χαρακόπουλος χαρακτηρίζει ως απολύτως σεβαστή την απόφαση του πολιτικού του φίλου κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, επισημαίνοντας ότι: "Έχουμε κοινή αφετηρία σκέψης, αλλά διαφορετικό "διά ταύτα". Ο βουλευτής Λάρισας πιστεύει ότι ο κ. Σαμαράς μπορεί να εκφράσει καλύτερα το "όλο κόμμα" και δηλώνει ότι "ο μεσαίος χώρος δεν είναι ο γείτονας αλλά το σπίτι μας".

  • Κύριε Χαρακόπουλε θέλω να σας ρωτήσω αν θεωρείτε σωστή ή λάθος την απόφαση που πήρε ο στενός σας φίλος, Άρης Σπηλιωτόπουλος για να στηρίξει την υποψηφιότητα της Ντόρας Μπακογιάννη;

Η απόφαση του Άρη Σπηλιωτόπουλου είναι απόλυτα σεβαστή, όπως και κάθε στελέχους που τοποθετείται δημόσια στο ζήτημα της διαδοχής στην ηγεσία του κόμματος. Όλοι όσοι μοιραζόμαστε κοινούς προβληματισμούς για το μέλλον της Νέας Δημοκρατίας, θεωρούμε πολύτιμη προίκα, ακριβή παρακαταθήκη από την πρώτη περίοδο της αρχηγίας Καραμανλή, την στρατηγική του «μεσαίου χώρου» που οικοδομήσαμε τότε. Αυτή η στρατηγική του ανοιχτού, πολυσυλλεκτικού κόμματος οδήγησε στα νικηφόρα αποτελέσματα των επόμενων εκλογικών αναμετρήσεων. Με τον κ. Σπηλιωτόπουλο έχουμε κοινή αφετηρία σκέψης, αλλά διαφορετικό «δια ταύτα». Όσοι επιλέξαμε τον Αντώνη Σαμαρά πιστεύουμε ότι μπορεί να εκφράσει το «όλο κόμμα».

  • Κινούμενος στον «μεσαίο χώρο» διαφωνείτε με την άποψη ότι η κυρία Μπακογιάννη μπορεί να τον εκπροσωπήσει καλύτερα από τον κ. Σαμαρά;

Τόσο η κυρία Μπακογιάννη όσο και ο κ. Σαμαράς, ο οποίος άλλωστε φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις να έχει μεγαλύτερη διείσδυση στους άλλους πολιτικούς χώρους, μπορούν να εκφράσουν το «μεσαίο χώρο». Επιπλέον, η συμπόρευση του κ. Αβραμόπουλου με τον κ. Σαμαρά διευκολύνει το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Δεν πρέπει, όμως να λησμονούμε ότι το κύριο ερώτημα είναι ποιος μπορεί καλύτερα να εκφράσει το «όλο κόμμα».

  • Υιοθετείτε την άποψη που εκφράζει ο κ. Σαμαράς ότι πρώτα θα πρέπει να κοιτάξετε το «σπίτι σας και μετά τον γείτονα», δηλαδή τον μεσαίο χώρο;

Ο μεσαίος χώρος δεν είναι ο γείτονας αλλά το σπίτι μας. Η παράταξη που στεγαζόμαστε, η κεντροδεξιά έχει δύο πνεύμονες. Την παραδοσιακή δεξιά που είναι πιστή σε σταθερές αξίες και αρχές και το κέντρο, που ανέδειξε σημαντικές προσωπικότητες, όπως ο Κων/νος Τσάτσος και ο Θανάσης Κανελλόπουλος και είναι πιο ανοιχτό σε νέα ρεύματα και ιδέες. Όσο και οι δύο πνεύμονες είναι υγιείς, η παράταξη βρίσκεται σε τροχιά εξουσίας. Μέσα από τη ζύμωση, το μπόλιασμα και τη σύνθεση των απόψεων, η Νέα Δημοκρατία μπορεί και πάλι να γίνει πλειοψηφικό ρεύμα στην ελληνική κοινωνία.

  • Πριν πάρετε θέση μιλήσατε με τον κ. Σπηλιωτόπουλο;

Με τον κ. Σπηλιωτόπουλο γνωριζόμαστε χρόνια και μας συνδέει μακρά φιλία. Τούτο δεν σημαίνει ότι οι πολιτικές μας απόψεις πάντα ταυτίζονται. Τις απόψεις μου τις γνώριζε ο Άρης όταν κατέληξε στην απόφασή του να στηρίξει την κυρία Μπακογιάννη. Αντιλαμβάνεστε ότι η επιλογή αρχηγού της παράταξης δεν μπορεί να γίνει με βάση φιλίες, συμπάθειες ή αντιπάθειες. Πολύ δε περισσότερο με όρους παρέας. Επέλεξα, λοιπόν με βάση τη συνείδησή μου και τον αξιακό κώδικα που ακολουθώ στη ζωή μου.

  • Αλήθεια, γιατί Σαμαράς και όχι Μπακογιάννη;

Δίπλα στον εθνάρχη Κων/νο Καραμανλή υπήρχαν τουλάχιστον πέντε προσωπικότητες που κάλλιστα θα μπορούσαν να είναι αρχηγοί και πρωθυπουργοί. Θυμίζω: Κων/νος Τσάτσος Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Γεώργιος Ράλλης, Ευάγγελος Αβέρωφ, Παναγής Παπαληγούρας. Το ότι δεν κάθισαν όλοι στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν μειώνει την αξία τους. Η επιλογή ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, όπως ο Αντώνης Σαμαράς και η Ντόρα Μπακογιάννη, που αναμφίβολα έχουν ηγετικά προσόντα δεν είναι εύκολη. Επέλεξα Σαμαρά γιατί πιστεύω ότι μπορεί σήμερα ως αρχηγός να εκφράσει το «όλο κόμμα» λειτουργώντας συνθετικά, χωρίς «συστήματα» και αποκλεισμούς και αύριο ως πρωθυπουργός να εφαρμόσει μια πολιτική με έντονη την κοινωνική διάσταση.

  • Είναι πολλοί εκείνοι που θεωρούν ότι την επομένη των εκλογών η Ν.Δ. θα βγει πληγωμένη. Προσωπικά υιοθετείτε την συγκεκριμένη εκτίμηση;

Αναμφίβολα μια εκλογική αναμέτρηση με έντονα προσωπικά χαρακτηριστικά αφήνει πίσω της αμυχές.  Από την πρώτη στιγμή επισήμανα τον κίνδυνο ψυχικού χάσματος που δημιουργείται στη βάση της παράταξης από την ανοίκεια συμπεριφορά ορισμένων στελεχών –ευτυχώς λίγων- που βρίσκονται στρατευμένα πέριξ των υποψηφίων αρχηγών και λειτουργούν ως «βασιλικότεροι του βασιλέως», όχι αναδεικνύοντας τα προτερήματα του υποψηφίου που στηρίζουν, αλλά καταφερόμενα κατά του αντιπάλου. Εκτιμώ, όμως ότι από τη στιγμή που ο νέος πρόεδρος θα λειτουργήσει όπως προείπα συνθετικά, η επόμενη μέρα για τη Νέα Δημοκρατία μπορεί να είναι αφετηρία νικηφόρας πορείας.

  • Κατά την προσωπική σας άποψη σ’ αυτές τις εκλογές θα έπρεπε να υπάρχει πρόσωπο από την νέα γενιά των πολιτικών; Και σας ρωτώ γιατί είναι πολλοί εκείνοι που πιστεύουν ότι οι σημερινοί διεκδικητές της αρχηγίας όταν θα έρθει η ώρα να διεκδικήσουν την κυβέρνηση θα έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα εξήντα έτη…

Πίστευα ότι καλό θα ήταν για την παράταξη να υπήρχε μια υποψηφιότητα από τη γενιά μας, τη «γενιά των σαραντάρηδων», προκειμένου να μην αναλωθούμε σε αντιπαραθέσεις με αναφορές στο παρελθόν, όπως δυστυχώς σε μεγάλο βαθμό συμβαίνει τον τελευταίο καιρό. Οι συνθήκες δεν επέτρεψαν την εκδήλωση μιας τέτοιας υποψηφιότητας, οπότε εκ των πραγμάτων θα πρέπει να επιλέξουμε από τις υπάρχουσες.

  • Με βάση τις δημοσκοπήσεις που πιστεύετε ότι θα κριθεί η εκλογή της ερχόμενης Κυριακής;

Εάν υπάρχει επιφυλακτικότητα για τις δημοσκοπήσεις μετά το «κάζο» στις ευρωεκλογές και τις τελευταίες εθνικές εκλογές, πρέπει να είμαστε ακόμη πιο επιφυλακτικοί με τις έρευνες για την εκλογή ηγεσίας στην Νέα Δημοκρατία. Και τούτο γιατί είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε το εκλογικό σώμα αυτής της αναμέτρηση. Ουδείς μπορεί να γνωρίζει πόσοι από τους ερωτώμενους πράγματι θα πάνε να ψηφίσουν.

Είναι αλήθεια ότι σε επίπεδο κοινωνίας φαίνεται να υπάρχει ένα ρεύμα προς τον Αντώνη Σαμαρά, όπως επίσης ότι η πλευρά Μπακογιάννη έχει μια υπεροχή σε οργάνωση. Μένει να δούμε αν οι οργανωτικές αδυναμίες της πλευράς Σαμαρά θα υπερκαλυφθούν από την μαζική προσέλευση των νεοδημοκρατών στις κάλπες.  

  • Προσωπικά δεν σας έχει ενοχλήσει το γεγονός ότι οι κύριοι Σαμαράς και Αβραμόπουλος έχουν ηγηθεί δικών τους πολιτικών οργανισμών;

Συνταξιούχος φίλος μου, ακούγοντας την κριτική που γίνεται για τις επιλογές Σαμαρά και Αβραμόπουλου στο παρελθόν, μου θύμισε ότι το 1977 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ηγείτο του μικρού κόμματος των Νεοφιλευθέρων που έκανε προεκλογικό αγώνα με βασικό σύνθημα «Καραμανλής ίσον χάος». Επτά χρόνια αργότερα, το 1984 ο κ. Μητσοτάκης εκλέγονταν αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και έξι χρόνια μετέπειτα, το 1990 πρωθυπουργός.

Με μακροβούτια στο χθες δεν μπορούμε να κερδίσουμε το αύριο. Ουδόλως ενδιαφέρει τους νέους που μας γύρισαν την πλάτη τι έγινε το 1965, το ’77, ή το ’93. Τους ενδιαφέρει ποιος μπορεί να δώσει απάντηση στα προβλήματα της παιδείας, στον εφιάλτη της ανεργίας, στο ζήτημα της μόλυνσης του περιβάλλοντος.

  • Θα μπορούσε να λειτουργήσει το μοντέλο της διαρχίας στην Ν.Δ.;

Η Νέα Δημοκρατία είναι κόμμα εξουσίας με όργανα και θεσμοθετημένους ρόλους. Ο πρόεδρος είναι ένας και στο καταστατικό μας δεν προβλέπεται ούτε θέση αντιπροέδρου, ούτε η δυνατότητα να έχουμε διαφορετικό αρχηγό από τον υποψήφιο πρωθυπουργό, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Επομένως, θέμα δυαρχίας εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς αλλαγή στο καταστατικό, μετά από τακτικό συνέδριο.

_21.11.09

Συνέντευξη  στον

Γιάννη  Κουρτάκη

back to top