Menu
A+ A A-

free_sunday_1

22-11-2009

Συνέντευξη του βουλευτή Λαρίσης της ΝΔ Μάξιμου Χαρακόπουλου

στη Ρίτσα Μπιζόγλη

"Γιατί στηρίζω τον Αντώνη Σαμαρά"

Tο όλον κόμμα μετά τη συμπόρευση του Δημήτρη Αβραμόπουλου μπορεί να εκφράσει καλύτερα ο Αντώνης Σαμαράς» τονίζει στη συνέντευξή του στην «F.S.» ο Mάξιμος Χαρακόπουλος, πολιτικός φίλος του Άρη Σπηλιωτόπουλου, που ωστόσο πρόσφατα εξέφρασε τη στήριξή του στον πρώην υπουργό Πολιτισμού. Ο βουλευτής Λάρισας απαντά σε όσους χαρακτηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο «αποτυχημένους προέδρους κομμάτων», αλλά και σε όσους τους αντιμετωπίζουν ως «δίδυμο». Επίσης, λέει με νόημα ότι δεν έχουν θέση στη ΝΔ όσοι «πλήγωσαν» την παράταξη.

Είπατε ότι ψηφίζετε για νέο αρχηγό τον Αντώνη Σαμαρά καθώς μετά την στήριξη του Δημήτρη Αβραμόπουλου μπορεί να εκφράσει το όλο κόμμα. Αυτό σημαίνει ότι η επιλογή σας θα ήταν διαφορετική αν δεν υπήρχε η κίνηση Αβραμόπουλου;

Η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο πολυσυλλεκτικό κόμμα εξουσίας. Προϋπόθεση νίκης είναι η αμφίπλευρη διεύρυνση και προς τα δεξιά και προς το κέντρο. Ο κ. Αβραμόπουλος είναι ένας από τους πολιτικούς που κατεξοχήν εκφράζουν το «μεσαίο χώρο» στον οποίο αυτοτοποθετούνται πολλά στελέχη και φίλοι της παράταξης. Ο «μεσαίος χώρος» είναι πιο κοντά και στις δικές μου απόψεις. Η κεντροδεξιά είχε πάντα δύο πνεύμονες. Το δεξιό που καλύπτει πολίτες με πίστη σε διαχρονικές αξίες και αρχές, και τον κεντρογενή που ανέδειξε και σημαντικές προσωπικότητες από τον Κων/νο Τσάτσο μέχρι τον Θανάση Κανελλόπουλο, ο οποίος είναι πιο ανοιχτός σε σύγχρονα ρεύματα και ιδέες. Για να έχει νικηφόρα πορεία η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει και οι δύο πνεύμονες να αναπνέουν καλά.

Γιατί καταλήξατε σε διαφορετικό «δια ταύτα» από τον Άρη Σπηλιωτόπουλο με τον οποίο έχετε δηλώσει ότι μοιράζεστε κοινές αγωνίες και προβληματισμούς για το μέλλον της ΝΔ;

Με τον κ. Σπηλιωτόπουλο, όπως και άλλους συναδέλφους και στελέχη της ΝΔ μοιραζόμαστε πράγματι κοινές αγωνίες και προβληματισμούς για την προοπτική της παράταξης. Θεωρούμε σημαντική παρακαταθήκη για τη νικηφόρα πορεία της Νέας Δημοκρατίας τη στρατηγική του «μεσαίου χώρου» που οικοδομήσαμε στην πρώτη περίοδο της ανάληψης της ηγεσίας του κόμματος από τον Κώστα Καραμανλή. Μια στρατηγική που οδήγησε στη νίκη των ευρωεκλογών του 1999, το πολύ καλό αποτέλεσμα των εκλογών του 2000 και στο θρίαμβο του 2004. Όσοι, λοιπόν διαλέξαμε άλλη επιλογή από τον κ. Σπηλιωτόπουλο έχουμε πράγματι κοινή αφετηρία. Πιστεύουμε όμως, ότι τη στρατηγική αυτή του «μεσαίου χώρου» όπως και το «όλον κόμμα» μετά και τη συμπόρευση του Δημήτρη Αβραμόπουλου μπορεί να τα εκφράσει καλύτερα ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο κύριος Σπηλιωτόπουλος είπε ότι η Ντόρα Μπακογιάννη υιοθέτησε αρκετές από τις προτάσεις που είχε καταθέσει ο ίδιος. Ήταν προτάσεις με τις οποίες συμφωνούσατε και εσείς; Γιατί λοιπόν δεν στηρίξατε τη Ντόρα Μπακογιάννη ;

Οι προτάσεις αυτές κυρία Μπιζόγλη έγιναν δεκτές από τον κ. Σαμαρά αυθημερόν. Την ημέρα που γνωστοποιήθηκε το περιεχόμενο της επιστολής Σπηλιωτόπουλου προς τους διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος, ανακοινώθηκε από τα ΜΜΕ ότι ο Αντώνης Σαμαράς τις υιοθετεί πλήρως. Το ερώτημα, λοιπόν θα πρέπει να αντιστραφεί.

Η στήριξη του Άρη Σπηλιωτόπουλου στη Ντόρα Μπακογιάννη δεν επηρέασε ουσιαστικά την υπεροχή του Αντώνη Σαμαρά στις δημοσκοπήσεις. Μήπως αιτία είναι το γεγονός ότι άνθρωποι που είχαν κοινό βηματισμό με τον κύριο Σπηλιωτόπουλο όπως εσείς, δεν τον ακολούθησαν; Ότι "πήγε" δηλαδή μόνος του;

Δεν συμφωνώ με αυτά που γράφονται ότι «ο Άρης πήγε στη Ντόρα χωρίς προίκα». Ο κ. Σπηλιωτόπουλος είναι μια σημαντική μονάδα στη Νέα Δημοκρατία κυρίως για την αναλυτική του σκέψη και το επικοινωνιακό του ταλέντο. Πιστεύω ότι θα πρέπει ο νέος αρχηγός να τον αξιοποιήσει. Η υπεροχή του Αντώνη Σαμαρά σε επίπεδο κοινωνίας εκτιμώ ότι είναι μεγαλύτερη από αυτή που καταγράφετε στις δημοσκοπήσεις.

Στηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά κάποια από τα περίφημα golden boys; Και το ρωτώ γιατί η κυρία Μπακογιάννη αυτό άφησε να εννοηθεί  λέγοντας ότι «κάποιοι που καταγγέλλουν νυχθημερόν τους μηχανισμούς, έσπευσαν να βάλουν τα περιβόητα golden boys στο επιτελείο τους».

Στο νομικό μας πολιτισμό, ο καταγγέλλων οφείλει να αποδείξει τα καταγγελλόμενα και όχι ο καταγγελλόμενος. Αν έχει κάτι να πει η πλευρά Μπακογιάννη, το έντιμο θα είναι να το πει ευθαρσώς με ονοματεπώνυμα.

Τι απαντάτε στα στελέχη που χαρακτηρίζουν τον Αντώνη Σαμαρά και τον Δημήτρη Αβραμόπουλο αποτυχημένους προέδρους κομμάτων που θέλουν να αλώσουν τη ΝΔ ;

Τα μακροβούτια στο χθες δεν αγγίζουν τους νέους και όσους μας γύρισαν την πλάτη στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου. Αλλά αφού αρέσουν οι αναφορές στο παρελθόν, θα μπορούσε κανείς να θυμίσει ότι ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1977 ήταν αρχηγός του κόμματος Νεοφιλελευθέρων με το σύνθημα «Καραμανλής ίσον χάος» και επτά χρόνια αργότερα έγινε αρχηγός της ΝΔ. Το βλέμμα μας θα πρέπει να είναι στο σήμερα και το αύριο. Όχι στο χθες.

Με τέτοιες δηλώσεις πως μπορεί να είναι μέρα ενότητας  η «επόμενη μέρα» στη ΝΔ ;

Η ενότητα είναι μονόδρομος για την προοπτική νίκης. Απαραίτητη προϋπόθεση για να βρεθεί και πάλι σύντομα η Νέα Δημοκρατία σε τροχιά εξουσίας. Εγγυητής της ενότητας δεν είναι ούτε ο Σαμαράς, ούτε η Μπακογιάννη, αλλά ο κόσμος της παράταξης, που απαιτεί να πορευτούμε ενωμένοι. Και αυτό θα το πετύχουμε γιατί η νέα ηγεσία είναι αποφασισμένη να λειτουργήσει συνθετικά χωρίς αποκλεισμούς.

Είναι «δίδυμο» ο Αντώνης Σαμαράς και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος όπως λέει η Ντόρα Μπακογιάννη; Υπάρχει θέμα διαρχίας ;

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας είναι ένας. Ούτε προβλέπεται στο καταστατικό μας διαφορετικός αρχηγός από τον υποψήφιο πρωθυπουργό, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες. Επομένως θέμα δυαρχίας δεν υπάρχει. Αν ο κ. Αβραμόπουλος το επιθυμεί μπορεί να διεκδικήσει θεσμοθετημένους ρόλους στο κόμμα, όπως ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής.

Αν εκλεγεί πρόεδρος ο Αντώνης Σαμαράς έχουν θέση στη ΝΔ όσα στελέχη την «πλήγωσαν» ;

Αν εννοείται όσους ενεπλάκησαν σε σκανδαλώδεις υποθέσεις κατά την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που προκάλεσαν την κοινωνία θα σας έλεγα όχι. Η νέα ΝΔ δεν μπορεί να οικοδομηθεί με υλικά του χθες. Θα πρέπει να αναδειχθεί μια νέα γενιά στελεχών. Αυτό νομίζω ότι είναι το μήνυμα της νέας εποχής. 

Τι γνώμη έχετε για όσους διατηρούν ακόμη «στάση ουδετερότητας» και δεν δηλώνουν ποιόν στηρίζουν; Φοβούνται την επόμενη μέρα;

Σέβομαι την επιλογή όλων. Δεν με βρίσκει, όμως, σύμφωνο, η στάση της… επιτήδειας ουδετερότητας. Στη ζωή, συχνά βρίσκεται κανείς σε σταυροδρόμι και καλείται να επιλέξει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει. Στην πολιτική μου διαδρομή δεν ακολούθησα ποτέ τον εύκολο δρόμο του Πόντιου Πιλάτου που νίπτει τας χείρας του. Τοποθετήθηκα πάντα, ευθαρσώς με τόλμη αλλά και παρρησία, καταβάλλοντας κάποτε και το ανάλογο πολιτικό κόστος. Πιστεύω, όμως ότι τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν να τοποθετούνται δημόσια.


thumb-06

back to top