Menu
A+ A A-
tiposlogo

06-12-2009

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΑΞΙΜΟΥ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ στον "Τύπο της Κυριακής" και στο δημοσιογράφο Δημήτρη Κοτταρίδη_

  1. Στηρίξατε από την πρώτη στιγμή τον Αντώνη Σαμαρά παρά το γεγονός ότι το κλίμα στην αρχή της προεκλογικής περιόδου ήταν αρνητικό για αυτόν. Να υποθέσω πως αισθάνεσθαι δικαιωμένος.

Πράγματι, αρχικά ο κόσμος της Νέας Δημοκρατίας ήταν «μουδιασμένος» από το σοκ της βαριάς ήττας στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου και δεν εκφράζονταν σε αντίθεση με πολλά επώνυμα στελέχη που συνωστίζονταν να υπογράψουν την υποψηφιότητα της κας Μπακογιάννη, με το βλέμμα στην επόμενη μέρα. Ωστόσο, σε όσους έχουν αμφίδρομη επαφή με την κοινωνία ήταν ορατή η δυναμική που διαμορφώνονταν υπέρ της υποψηφιότητας Σαμαρά. Από τη στιγμή που η οργανωτική επιτροπή δεν μπορούσε να περιορίσει τον αγώνα στο «μικρό γήπεδο» του συνεδρίου και η αναμέτρηση έγινε στο «μεγάλο γήπεδο» της βάσης της παράταξης, με δικαίωμα ψήφου σε όλα τα μέλη του κόμματος, νομίζω ότι ουσιαστικά σε μεγάλο βαθμό ο αγώνας είχε κριθεί.

Είμαι ικανοποιημένος γιατί η ΝΔ κέρδισε αυτό το στοίχημα της εκλογής αρχηγού από την κοινωνική της βάση. Είναι μεγάλη κατάκτηση για την κεντροδεξιά.

  1. Ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις μίλαγαν για «ντέρμπι» η διαφορά ήταν μεγάλη…

Μετά τις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές είναι το τρίτο «κάζο» των  εταιρειών δημοσκοπήσεων με τις ατυχείς προβλέψεις τους για την εκλογή νέας ηγεσίας στη ΝΔ. Ωστόσο, σε αυτή την εκλογή ήταν εξαιρετικά δύσκολο να διερευνηθεί η πρόθεση ψήφου από ένα εκλογικό σώμα που ήταν άγνωστο. Θεωρώ, πάντως, ιδιαίτερα θετικό γεγονός την καθαρή νίκη του Αντώνη Σαμαρά από την πρώτη Κυριακή γιατί φοβούμαι ότι αν υπήρχε δεύτερος γύρος θα άνοιγαν μεγαλύτερες πληγές στην παράταξη.

  1. Ωστόσο, η ΝΔ πέρασε μια σκληρή προεκλογική περίοδο όπου ακούστηκαν πολλά. Δημιουργήθηκε ένα κλίμα εσωστρέφειας. Πιστεύετε πως  τελικά θα παραμείνουν πληγές στην παράταξη;

Είχα επισημάνει τον κίνδυνο ψυχικού ρήγματος, διχασμού της βάσης από τις υπερβολές κάποιων -ευτυχώς λίγων- που λειτουργούσαν ως βασιλικότεροι του βασιλέως καταφερόμενοι κατά του αντιπάλου γι’ αυτούς υποψηφίου αρχηγού. Πιστεύω ότι οι πληγές θα επουλωθούν γρήγορα γιατί οι ίδιοι οι υποψήφιοι αρχηγοί δεν παρασύρθηκαν και κράτησαν την αντιπαράθεση, με πρώτο τον Αντώνη Σαμαρά, σε ένα καλό επίπεδο πολιτικού πολιτισμού. Η βούληση του νέου Προέδρου να λειτουργήσει ενωτικά, αξιοποιώντας όλα τα στελέχη, με βάση την αξιοσύνη και το ήθος τους και όχι με κριτήριο ποιον υποψήφιο στήριξαν θέτει τα θεμέλια της νέας νικηφόρας πορείας της παράταξης.

  1. Βρεθήκατε ουσιαστικά αντιμέτωπος με τον φίλο σας τον Άρη Σπηλιωτόπουλο αλλά και τον Γιώργο Σουφλιά στη Λάρισα ο οποίος παρασκηνιακά είχε ταχθεί στο πλευρό της κας Μπακογιάννη. Μάλιστα καταφέρατε ο νομός να βρεθεί στην πλειοψηφία του στο πλευρό του Αντώνη Σαμαρα.

Η επιλογή αρχηγού του κόμματος δεν μπορεί να γίνει με όρους συμπάθειας ή αντιπάθειας. Ούτε βέβαια με λογική παρέας. Με τον Άρη μας συνδέει μακρά φιλία και κοινή διαδρομή. Ωστόσο είχαμε διαφορετική προσέγγιση στο ζήτημα της ηγεσίας του κόμματος. Πλέον, όμως έχουμε αρχηγό και πιστεύω ότι ο Σπηλιωτόπουλος θα είναι από τα στελέχη της πρώτης γραμμής στην προσπάθεια να ξαναμπεί η ΝΔ σε τροχιά εξουσίας.

Όσον αφορά στον Γιώργο Σουφλιά, νομίζω ότι τον αδικεί η συζήτηση για εμπλοκή του στην διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού στη ΝΔ όταν με γενναιότητα παραιτήθηκε από τη βουλευτική έδρα δηλώνοντας ότι αποχωρεί από την πολιτική. Δεν είδα άλλους να ακολουθούν το παράδειγμά του!

Τώρα, σχετικά με το αποτέλεσμα στη Λάρισα, θα σας έλεγα ότι και εδώ, όπως και σε όλη την Ελλάδα, στις εσωκομματικές μας εκλογές μίλησε ο λαός και όχι οι μηχανισμοί.

  1. Ο κ. Σαμαράς έχει αρχισει να επιλέγει πρόσωπα για τη στελέχωση του κομματικού μηχανισμού. Είστε ικανοποιημένος από τα μέχρι τώρα δείγματα γραφής του.

Είμαι αισιόδοξος για την πορεία της Νέας Δημοκρατίας, τόσο για τις ενωτικές κινήσεις και επιλογές του Προέδρου, όσο και για την υπεύθυνη στάση που τηρούν η κα Μπακογιάννη και επώνυμα στελέχη που στήριξαν την υποψηφιότητά της. Αυτές οι πρωτοβουλίες του νέου αρχηγού έχουν αναπτερώσει το ηθικό του κόσμου της παράταξης. Ήδη, το θετικό αυτό κλίμα αποτυπώνεται στις πρώτες έρευνες της κοινής γνώμης όπου καταγράφεται κλείσιμο της ψαλίδας με το ΠΑΣΟΚ και επαναπατρισμός ψηφοφόρων από άλλους χώρους και ιδιαίτερα από το ΛΑΟΣ.

  1. Ο κ. Καρατζαφέρης έχει ξεκινήσει μια σειρά από ανοίγματα στη Νέα Δημοκρατία. Μάλιστα πριν λίγες μέρες ζήτησε από τον κ. Σαμαρά να καταψηφίσει την υποψηφιότητα του Κάρολου Παπούλια για την προεδρία έτσι ώστε η χώρα το Μάρτιο να οδηγηθεί σε εκλογές.  Πως βλέπετε αυτό το φλερτ με το ΛΑΟΣ. Πιστεύετε πως υπάρχουν περιθώρια συνεργασίας
Η ΝΔ είναι κόμμα ευθύνης. Δεν παίζει με τους θεσμούς. Καταγγείλαμε το ΠΑΣΟΚ ότι οδήγησε τη χώρα σε πρόωρες εκλογές αρνούμενο να συναινέσει στην εκλογή Παπούλια ως Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν θα κάνουμε ως αντιπολίτευση αυτά για τα οποία εγκαλούσαμε το ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Καρατζαφέρης αρέσκεται σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Προφανώς όλα αυτά δεν είναι άσχετα με την αλλαγή του τοπίου στην κεντροδεξιά μετά την εκλογή του Αντώνη Σαμαρά στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας που λειτουργεί συσπειρωτικά στην ευρύτερη βάση της παράταξης.
back to top