Menu
A+ A A-
real_fm18_02_10

Συνέντευξη του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ.
Βουλευτή Λαρίσης κ. Μάξιμου Χαρακόπουλου
στον Ρ/Φ Real FM

Δημοσιογράφοι: Κάτια Μακρή, Μαριάννα Πυργιώτη

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Καλό μεσημέρι κ. Χαρακόπουλε

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Καλό σας μεσημέρι κα Μακρή, σε σας, στην κα Πυργιώτη και στους ακροατές σας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η αλήθεια είναι ότι το τέλος της συναίνεσης αρχίσαμε να το συζητάμε και να το συζητάτε από την ώρα που το ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε ότι θα πάει σε Εξεταστική Επιτροπή.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ δεν θα συμφωνήσω μαζί σας με στον όρο «τέλος της συναίνεσης». Απλώς η συναίνεση δεν είναι λευκή επιταγή στα όποια μέτρα μπορεί να λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Πρώτα απ’ όλα είναι θετικό ότι μιλούμε για συναίνεση γιατί χρειάζονται αλλαγές με αρραγές το εθνικό μέτωπο στην αντιμετώπιση αυτής της δύσκολης κατάστασης που βιώνει η πατρίδα, αλλά συναίνεση στα μέτρα που κρίνουμε κι εμείς σωστά και αναγκαία. Από κει και πέρα και στην Οικονομία, όπως είπε χθες και ο Πρόεδρος της ΝΔ ο κ. Σαμαράς, υπάρχουν κι εκεί κόκκινες γραμμές. Δεν μπορεί να υπάρξει ασφυξία στην Οικονομία. Δεν μπορεί να εξαντλήσουμε τις αντοχές των εργαζομένων, των χαμηλόμισθων, των συνταξιούχων, της μεσαίας τάξης που ουσιαστικά δημιουργεί θέσεις εργασίας. Γι΄ αυτό και σήμερα θα δώσουμε μια δέσμη μέτρων για ανάσες στην πραγματική Οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όταν λέτε δέσμη μέτρων τι εννοείτε; Οι οποίες θα έχουν να κάνουν με το αναπτυξιακό σκέλος υποθέτω.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Με το αναπτυξιακό σκέλος κα Μακρή. Πολύ σωστά το λέτε. Μία πρώτη γεύση νομίζω έδωσε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στη συζήτηση του Προϋπολογισμού. Τα μέτρα που βαπτίζουμε εμείς αναπτυξιακές ανάσες για την Οικονομία τα θεωρούμε απαραίτητα για την τόνωση της αγοράς. Διότι το να βάζεις απλά μόνο φόρους και ελπίζοντας ότι όσο μεγαλύτερους φόρους βάζεις τόσο περισσότερα έσοδα θα έχεις, είναι μια λάθος αντίληψη κατά την άποψή μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βεβαίως αν είναι κάποιες από τις προτάσεις θέλω να τις ακούσουμε πρώτα, αλλά δημοσιεύονται κάποιες από αυτές υπό την μορφή διαρροών στις εφημερίδες.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Σε λίγη ώρα θα έχετε μία ολοκληρωμένη δέσμη προτάσεων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα έχουμε το χρόνο να τα ξαναπούμε γι΄αυτό για το πόσο ρεαλιστικές είναι και αυτές οι προτάσεις. Όπως βλέπω ας πούμε να διεκδικήσει η χώρα έκτακτη επιχορήγηση μέσω του ΕΣΠΑ ύψους 5 δισ. και να δοθεί η εθνική συμμετοχή στα δημόσια έργα.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Νομίζω ότι ο κ. Σαμαράς μέχρι σήμερα έδειξε ότι πολιτεύεται με υπευθυνότητα. Δεν έχετε συνηθίσει από κόμματα της αντιπολίτευσης να συναινούν για παράδειγμα στην επιβολή φόρων, όπως έκανε η ΝΔ μιλώντας για τους φόρους στα ποτά ή στα τσιγάρα. Διαφωνήσαμε με την επιβολή φόρων στα καύσιμα και την οικοδομή. Αλλά νομίζω ότι η ΝΔ έχει αποδείξει μέχρι σήμερα ότι πολιτεύεται με σύνεση και υπευθυνότητα. Όλες οι κινήσεις του Σαμαρά είναι προς την κατεύθυνση πώς η χώρα θα αντιμετωπίσει αυτή τη δεινή οικονομική κρίση την οποία διέρχεται. Προς αυτή την κατεύθυνση άλλωστε είναι και οι επαφές του στο εξωτερικό. Θα έχει όπως ξέρετε το επόμενο διάστημα συνάντηση και με τον κ. Μπαρόζο. Έγνοια μας και αγωνία μας είναι πώς η χώρα θα αντιμετωπίσει καλύτερα αυτή την κρίση. Και η κυβέρνηση δυστυχώς με τις κινήσεις της τις τελευταίες ημέρες επιχειρεί να διασπάσει το εσωτερικό μέτωπο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί το συνδέετε με την Εξεταστική αυτό; Δηλαδή εσείς δεν συμφωνείτε;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Εγώ δεν το συνέδεσα. Εγώ αυτό που λέω είναι άλλο το ένα, άλλο το άλλο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εκτός κι αν εννοείτε κάτι διαφορετικό από την Εξεταστική.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Η εικόνα που θα δώσουμε για τη χώρα στο εξωτερικό, αναμοχλεύοντας ιστορίες τους παρελθόντος ποια θα είναι; Πιστεύετε ότι θα είναι θετική ή θα στείλει λανθασμένα μηνύματα στις αγορές;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η εικόνα που έχει το εξωτερικό για τη χώρα μας από τα τελευταία γεγονότα φοβούμαι ότι δεν είναι η καλύτερη.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν θέλω να διαφωνήσω μαζί σας κα Μακρή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τουλάχιστον ο αντίλογος από πλευράς ΠΑΣΟΚ. Είδαμε τον κ. Πεταλωτή πριν από λίγο που είπε τουλάχιστον να δείξουμε ότι κάτι κάνουμε και ότι ψάχνουμε κι εμείς να βρούμε τους υπεύθυνους για να τελειώνει αυτό.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Χαίρομαι που ακούω από την κυβέρνηση να λέει ότι κάτι κάνει. Δυστυχώς πέρασαν 3-4 μήνες σχεδόν χωρίς να κάνει τίποτε, χωρίς να λάβει συγκεκριμένα μέτρα. Ακούγαμε λόγια, σκέψεις, διαρροές. Διαρροές οι οποίες πολλές φορές στοιχίζουν στην Οικονομία. Και τέτοια λάθη είδαμε και με την προαναγγελία για το φόρο στα καύσιμα. Τέτοια λάθη είδαμε με την αναφορά του Πρωθυπουργού στα όρια ηλικίας που προκάλεσαν κύμα εξόδου πρόωρης συνταξιοδότησης στους ένστολους και αλλού. Ακούμε διαρροές, σκέψεις, ενδοκυβερνητικές διαφωνίες και στο τέλος δεν έχουμε σαφή μηνύματα προς τις αγορές με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί διαφωνείτε με την Εξεταστική;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Δεν διαφωνούμε με την Εξεταστική. Εμείς είπαμε ότι αν η κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στην Εξεταστική δεν μπορεί να το κάνει επιλεκτικά μόνο για την προηγούμενη 5ετία της διακυβέρνησης της ΝΔ. Όταν διεθνή μέσα μαζικής ενημέρωσης μας εγκαλούν, όπως οι New York Times πρόσφατα για το κρυφό ομόλογο που συνήψε η κυβέρνηση Σημίτη με την Goldman Sachs , δεν μπορεί αυτό να μείνει αδιερεύνητο.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα ήταν λογικό λοιπόν να μιλήσουμε για τα 10 ή 15 τελευταία χρόνια. Αλλά να μιλάμε για 30 χρόνια τώρα κ. Χαρακόπουλε είναι στρίβειν δια του αρραβώνος.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι κα Μακρή δεν είναι στρίβειν δια του αρραβώνος. Αν θέλει η κυβέρνηση να συζητήσουμε θα συζητήσουμε από το 1981. Διότι από το 1981 και την είσοδο της Χώρας στην Ε.Ε. την τότε ΕΟΚ, ζούμε παθογένειες της ελληνικής οικονομίας οι οποίες αναπαράγονται για πολλά χρόνια και οδήγησαν εκεί που φθάσαμε. Διότι στην Ελλάδα μάθαμε να καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγαμε. Είναι το γνωστό μοντέλο της «κοινωνικής πολιτικής με δανεικά» του αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου. Είναι αυτό που πληρώνουμε και σήμερα. Διογκώθηκε ο δημόσιος τομέας υπερβολικά, τα ασφαλιστικά ταμεία αδυνατούν σήμερα να πληρώνουν συντάξεις και έφθασε ο κόμπος στο χτένι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Υπάρχει ένα θέμα όμως. Και αυτό το θέμα δεν μπορούμε να το προσπεράσουμε έτσι. Το οποίο λέει ότι το 2004, το κόμμα σας, εσείς προσωπικά, ήσασταν νεοεκλεγείς βουλευτής. Ένα κόμμα ολόκληρο μίλαγε τότε για το συμμάζεμα του κράτους, μίλαγε για την επανίδρυση του κράτους, μίλαγε για το τέλος της διαφθοράς, για μία σειρά από πράγματα τα οποία ήταν εν γνώσει σας τότε. Διότι γι’ αυτό εκλεχτήκατε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Όπως θυμόμαστε το 2004 η κυβέρνηση Καραμανλή προχώρησε στην απογραφή. Και τότε η κυβέρνηση Σημίτη μίλαγε για πλεονασματικό Προϋπολογισμό του 2004 και αποδείχθηκε ότι ήταν πολύ μεγάλο το έλλειμμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Και ακολουθήσατε την ίδια πρακτική το 2004. Δηλαδή παραδώσατε το 2009 με πιθανό έλλειμμα το 6 έως 8. Με την ίδια ακριβώς λογική ότι σας παραδίνουμε ένα έλλειμμα 6% άντε αν δεν πάρετε μέτρα 8% και τελικά αποδείχθηκε 12%. Εδώ υπάρχει τελικά ένα θέμα. Δηλαδή η 5ετία από τη νυν κυβέρνηση αλλά και από τα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης κατηγορείται ως μία 5ετία χαμένη ή επιδείνωσης της οικονομίας. Και εκεί πρέπει να αρθρωθεί πειστικός λόγος αντίρρησης από πλευράς σας. Δεν μπορεί ο λόγος αυτός να είναι τι κάνατε εσείς το 2001.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Εγώ δεν θα διαφωνήσω ότι υπήρξαν λάθη, υπήρξαν παραλείψεις, υπήρξαν καθυστερήσεις στην πορεία των μεταρρυθμίσεων. Όμως το Δημόσιο Χρέος ήταν 112% το 2000. 112% ήταν και το 2009 που το αφήσαμε εμείς. Παρότι στο μεσοδιάστημα έπεσε, λόγω της διεθνούς κρίσης οδηγήθηκαν τα πράγματα εκεί που έφθασαν. Δεν μπορεί λοιπόν το ΠΑΣΟΚ να επιχειρεί να πει ότι στα 5 χρόνια της ΝΔ δημιουργήθηκε το πρόβλημα στην Ελληνική Οικονομία.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εγώ θα κρίνω εκ του αποτελέσματος. Η χώρα μας από πλευράς Ευρώπης αξιοπιστίας, δηλώσεων έχει ξαναβρεθεί σε αυτό το χάλι που είναι σήμερα; Γιατί εγώ δεν θυμάμαι να έχει ξαναβρεθεί.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Κα Μακρή στο χάλι αυτό έφθασε πέραν των πραγματικών δεδομένων της Οικονομίας και από το γεγονός ότι επί 4 μήνες …..

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τα πραγματικά δεδομένα τα δημιουργήσατε κι εσείς κ. Χαρακόπουλε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Πριν τις εκλογές δανειζόμαστε με το 1/3 των επιτοκίων που δανειζόμαστε σήμερα…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι σημαίνει κ. Χαρακόπουλε. Όταν στέλναμε παραποιημένα στοιχεία στην ΕΕ και τα καλύπταμε

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Θυμόσαστε πολύ καλά…

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Επειδή θυμάμαι πολύ καλά και τι έχει πει ο Αλμούνια για τη διακυβέρνησή σας πέντε φορές σας είχαν ενημερώσει γραπτώς και δέκα είχαν έρθει εδώ για την αξιοπιστία των στοιχείων και δεν κάνατε τίποτε.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η συζήτηση για την αξιοπιστία των στοιχείων έχει βάθος. Τα ίδια μπορεί να πει κανείς και για το 2003, το 2001, το 1999. Δεν ξέρω πόσο επωφελής για τη χώρα είναι αυτή η συζήτηση. Αλλά αν τη θέλει το ΠΑΣΟΚ να γίνει, ας αναλάβει και τις συνέπειες για τη δημόσια αυτή συζήτηση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αν καταλαβαίνω καλά πάντως συναίνεση τέλος για να ξέρουμε τι λέμε πολιτικά. Είναι φανερό, εγώ το αντιλαμβάνομαι πλήρως, ότι τελειώνει αυτό το ανέκδοτο με τη συναίνεση.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Εμείς θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα να πολιτευόμαστε. Όπου πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση παίρνει σωστά μέτρα θα συνεχίσουμε να τα στηρίζουμε. Όπου πιστεύουμε ότι ολιγωρεί, δεν κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, θα καυτηριάζουμε τη συμπεριφορά της. Αυτός είναι άλλωστε και ο ρόλος που μας έταξε ο ελληνικός λαός. Η αξιωματική αντιπολίτευση.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η οικονομική πολιτική την οποία χαράσσει αυτή τη στιγμή ή ετοιμάζει ως εναλλακτική ο κ. Σαμαράς και το επιτελείο του, σε τι διαφέρει από εκείνο που ακολουθήθηκε στην τελευταία τέλος πάντων διακυβέρνηση της ΝΔ; Δεν θα σας πω επί Αλογοσκούφη, θα σας πω επί Παπαθανασίου, Σουφλιά. Ποια είναι δηλαδή εάν θέλατε να εντοπίσετε –είστε στον Πολιτικό Σχεδιασμό, έχετε πολύ καλή γνώση κάποιων πραγμάτων.

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Η κυβέρνηση της ΝΔ έκανε μία φιλότιμη προσπάθεια.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα είναι η ίδια πολιτική στις βασικές της γραμμές;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ: Η ΝΔ παρουσίασε ένα μείγμα πολιτικής στον ελληνικό λαό παραμονές εκλογών. Εάν είχε ακολουθηθεί εκείνη η πολιτική νομίζω δεν θα είμαστε στη δυσχερή αυτή κατάσταση

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Γιατί δεν την ακολουθήσατε τα πέντε αυτά χρόνια κ. Χαρακόπουλε;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Κα Μακρή την κριτική αυτή την έχουμε κάνει. Και ξέρετε ότι ήμουν εξ αυτών που την έκανα και όταν ήμασταν κυβέρνηση. Το ζητούμενο δεν είναι σήμερα να μετρήσουμε ποιος έχει περισσότερους σκελετούς στο ντουλάπι του. Το ζήτημα είναι να δούμε πώς η χώρα μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτή την κρίση. Γι΄αυτό λοιπόν και η ΝΔ σήμερα σχεδιάζει μια νέα οικονομική πολιτική που δίδει ιδιαίτερη σημασία στο πώς θα υπάρχουν πραγματικά ανάσες, αναπτυξιακές ανάσες, πώς θα τονίσουμε περισσότερο το αναπτυξιακό σκέλος. Και εκεί θα δείτε τις επόμενες ώρες συγκεκριμένες προτάσεις.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οι οποίες σε τι διαφέρουν από την προηγούμενη πολιτική που ακολουθήσατε; Δεν σας μιλώ ένα μέτρο, δύο μέτρα. Πού αλλάζετε;

Μ. ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ : Όταν κάνουμε κριτική ότι δεν προχωρήσαμε γρήγορα διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία νομίζω ότι δείχνουμε και την κατεύθυνση στην οποία θα στοχεύσουμε το επόμενο διάστημα. Σας λέω: πρώτον διαθρωτικές αλλαγές και κυρίως αναπτυξιακές ανάσες. Αυτό χρειάζεται σήμερα η ελληνική οικονομία.

back to top