Menu
A+ A A-

 

 

realnews03-04-2010

Συνέντευξη του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ,

Βουλευτή Λαρίσης Μάξιμου Χαρακόπουλου

Στην εφημερίδα Real News

Δημοσιογράφος: Χρύσα Ταβούλαρη

ΣΥΝΑΙΝΕΣΗ ΤΕΛΟΣ. Ο γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος είναι σαφής. Η ΝΔ δεν θα στηρίξει μέτρα που, όπως σημειώνει, "στραγγαλίζουν" την κοινωνία και την οικονομία. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης περνά απέναντι και στο φορολογικό και στο ασφαλιστικό. Παράλληλα, ο Μ. Χαρακόπουλος μιλά για τη νέα Ν.Δ. , θέτοντας ως ορόσημο το συνέδριο του κόμματος και σπεύδει να προσθέσει ότι "στη νέα πορεία δεν έχουν θέση όσοι κινούνται εκτός του αξιακού κώδικα της παράταξης".

  • Ξεπεράσαμε την πρώτη  φάση της κρίσης? Ποιό πρέπει να είναι το επόμενο βήμα ?

Πιστεύω ότι θα ήταν λάθος την κρίση να την αντιμετωπίζουμε ως μια παροδική ανατάραξη. Αντιθέτως, νομίζω, ότι σηματοδοτεί το τέλος ενός κοινωνικο-οικονομικού υποδείγματος, το οποίο έχει καταστεί αντιπαραγωγικό. Αυτό που χαρακτηρίζουμε ως το τέλος της μεταπολίτευσης.

Η δεύτερη διαπίστωση είναι ότι για την διαχείριση της κρίσης η κυβέρνηση έχει σοβαρότατες ευθύνες καθώς καθυστέρησε να λάβει τα κατάλληλα μέτρα και, ταυτοχρόνως, έδινε λάθος μηνύματα στο εξωτερικό.

Σχετικά με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την εμπλοκή του ΔΝΤ είναι μια άσχημη εξέλιξη τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα. Για τους λόγους αυτούς ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς στις συναντήσεις που είχε με τους ηγέτες του ΕΛΚ προσπάθησε να αποτρέψει αυτή την εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, στη φάση αυτή δεν χρειάζονται θριαμβολογίες. Τα πράγματα εξακολουθούν να είναι δύσκολα, όπως φάνηκε και από τα υψηλά επιτόκια του δανεισμού στις 29.3.

Αυτό που απαιτείται τώρα είναι να δώσουμε αναπτυξιακή ώθηση στην αγορά για να ξεκινήσει να δουλεύει και πάλι η μηχανή της οικονομίας.

  • Φοβάστε κοινωνικές εντάσεις ?

Είναι πολύ πιθανόν να δούμε δυσάρεστες καταστάσεις. Δεν γνωρίζω, βεβαίως, τι μορφή θα πάρουν, όμως τα αδιέξοδα φέρνουν οργή και συνέπειες που όλοι απευχόμαστε. Θα ήθελα, όμως, να κάνω μια παρατήρηση. Το πρόβλημα των πιθανών κοινωνικών εντάσεων δεν είναι απαραίτητο να το περιορίσουμε σε οργανωμένες διαμαρτυρίες. Κοινωνική ένταση σημαίνει και έλλειμμα ασφάλειας, εκτίναξη της εγκληματικότητας και όλα τα φαινόμενα που δημιουργεί η κατάρρευση της κοινωνικής συνοχής. Και, δυστυχώς, όλα αυτά ήδη τα βιώνουμε.

  • Είχαμε, άλλωστε, άλλο ένα τυφλό τρομοκρατικό χτύπημα, δυστυχώς και με θύματα...

Το τραγικό αυτό περιστατικό θα πρέπει να μας αφυπνίσει. Η τρομοκρατία δεν είχε και δεν έχει καμιά απολύτως δικαιολογητική βάση. Το μόνο αποτέλεσμα της δράσης των περιθωριακών αυτών ομάδων, που μισούν την ίδια την κοινωνία, είναι να σπέρνουν το φόβο στον καθημερινό πολίτη. Αυτό ως κοινωνία δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί. Οφείλουμε όλοι οι πολιτικοί, τα ΜΜΕ, η κοινωνία των πολιτών σε κοινό μέτωπο να υψώσουμε τη φωνή μας και να σταματήσουμε μια για πάντα όσους νομίζουν ότι με τη βία θα επιβάλουν τις αρρωστημένες φαντασιώσεις τους. Να δηλώσουμε απερίφραστα ότι το παιχνίδι θανάτου που έχουν επιλέξει δεν θα γίνει πλέον ανεκτό από κανέναν και βέβαια να στηρίξουμε την αστυνομία στο δύσκολο έργο που πρέπει να επιτελέσει.

  • Η συναίνεση μέχρι που φτάνει? Τι στάση θα κρατήσετε σε φορολογικό –ασφαλιστικό?

Το ξεκαθαρίσαμε από την αρχή: στηρίζουμε τη χώρα και όχι την κυβέρνηση. Και στην κυβέρνηση δεν δώσαμε «λευκή επιταγή». Για πρώτη φορά κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι θα υποστηρίξει ακόμη και σκληρά αλλά απαραίτητα μέτρα αρκεί όμως αυτά να είναι δίκαια και να έχουν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα. Για παράδειγμα, στηρίζουμε τους φόρους στα τσιγάρα, στα ποτά, στα είδη πολυτελείας ή τώρα με το φορολογικό νομοσχέδιο στις off-shore εταιρείες. Η στήριξη στη χώρα δόθηκε και στις Βρυξέλλες, όπως είδατε, από τον ίδιο τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε μέτρα που στραγγαλίζουν την οικονομία και την κοινωνία.

  • Πώς ερμηνεύσατε εσείς την «αυτοκάθαρση» του Α. Σαμαρά?

Η Νέα Δημοκρατία μετά την οδυνηρή ήττα της 4 Οκτωβρίου 2009 βρέθηκε σε μια νέα αφετηρία της ιστορίας της. Η νέα περίοδος για το κόμμα θα στηρίζεται σε ανθρώπους που θα αγωνιστούν σύμφωνα με τον αξιακό κώδικα που όλοι αποδεχόμαστε για την αναγέννησή του και την διαμόρφωση της νέας μεταπολίτευσης. Εκ των πραγμάτων όσοι κινούνται εκτός του αξιακού πλαισίου της παράταξης δεν έχουν θέση στην νέα μας πορεία.

  • Κάποιοι στην ΝΔ μιλούν ακόμα και για διαγραφές στελεχών που έχουν «πληγώσει την παράταξη»?

Η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να κάνει το λάθος να μπει σε μια διαδικασία εσωστρέφειας και ομφαλοσκόπησης. Οι ευθύνες όσων έσφαλαν είναι γνωστές. Υπήρξε πολιτική ετυμηγορία που έκρινε τις πράξεις τους.

  • Γιατί όχι θητεία ή τουλάχιστον επαναβεβαίωση της θητείας του προέδρου?

Ξέρετε ότι κατά την εσωκομματική μας διαδικασία για την ανάδειξη νέας ηγεσίας έχω μιλήσει υπέρ της καθιέρωσης θητείας Προέδρου. Ωστόσο, δεν  με αφήνει αδιάφορο και η άλλη άποψη που επισημαίνει τον κίνδυνο από την επομένη της εκλογής αρχηγού να μπαίνουμε και πάλι σε εσωστρέφεια. Σε κάθε περίπτωση το συνέδριό μας θα αποφασίσει για αυτό το ζήτημα. Θα σας έλεγα, όμως, πως η συζήτηση αυτή μάλλον είναι υπερτιμημένη, καθώς η ζωή δείχνει ότι κανείς δεν μπορεί να μείνει γαντζωμένος σε μια καρέκλα αν χάσει την κοινωνική του αναφορά.

  • Ήδη από την κατάθεση των προτάσεων για το συνέδριο υπάρχει η κριτική ότι και ο Α. Σαμαράς φτιάχνει ένα απόλυτα αρχηγικό κόμμα.

Αν διαβάσετε προσεκτικά τις προτάσεις για τις οργανωτικές αλλαγές στο κόμμα που κατέθεσε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας θα δείτε ότι η ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που προτείνεται είναι η μεγαλύτερη συμμετοχή της βάσης. Το στοίχημα για το κόμμα είναι η εμβάθυνση της δημοκρατικότητάς του, και το ξεπέρασμα των γραφειοκρατικών αγκυλώσεων.

  • Ποια θα είναι η νέα ΝΔ ?
Η αναγεννημένη Νέα Δημοκρατία που προσδοκούμε να βγει από το 8ο τακτικό μας συνέδριο πιστεύουμε ότι θα είναι ένα κόμμα που θα ανταποκρίνεται στις προκλήσεις της νέας εποχής. Προτάσσουμε με αυτοπεποίθηση την πολιτική μας φιλοσοφία, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, που συνδυάζει το κοινωνικό κράτος με την ιδιωτική πρωτοβουλία. Ανοιγόμαστε στην κοινωνία και στις συλλογικές δράσεις των πολιτών και κερδίζουμε σε ιδέες και νέα μέλη και στελέχη.

 

_REAL_NEWS_3-4-10


back to top