Menu
A+ A A-

_11-04-10

Συνέντευξη του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ,

Βουλευτή Λαρίσης Μάξιμου Χαρακόπουλου

Στην εφημερίδα Η ΧΩΡΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος: Γ. Ανδρουτσόπουλος

"ΑΝΟΙΓΜΑ" ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΩΡΑ Η ΝΔ

Με την πεποίθηση ότι η Νέα Δημοκρατία στην παρούσα φάση "οφείλει να βρει το βηματισμό της", προκειμένου να "γίνει δύναμη αξιοπιστίας και ελπίδας" για τον τόπο, ο βουλευτής Λάρισας και Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού, Μάξιμος Χαρακόπουλος, δίνει το "στίγμα" του στο πως "ετοιμάζεται" το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αντιμετωπίσει τα "σημεία των καιρών" υπό την ηγεσία του Α. Σαμαρά.

Ο 42χρονος πολιτικός, γέννημα αγροτικής οικογένειας της Λάρισας, που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 2004 και κέρδισε επάξια τη βουλευτική του έδρα για άλλες δύο φορές, δεν "κρύβει τα λόγια του" για τα όσα διαδραματίζονται στη Ρηγίλλης και επισημαίνει ότι "η ΝΔ δεν έχει πλέον πολυτέλεια να φθείρεται πλέον από την παρελθοντολογία και την εσωστρέφεια", αλλά "χρειάζεται να κάνει άνοιγμα στην κοινωνία και διάλογο με τους πολίτες", οπότε και αφήνει να φανεί καθαρά ότι πιστεύει στην "υτοκάθαρση" της παράταξης, τονίζοντας ότι "όποιος κινηθεί εκτός των ορίων, αμέσως θα καταλαβαίνει ότι δεν έχει θέση μέσα στο κόμμα".

1. Να ξεκινήσουμε με τα εσωκομματικά. Εδώ και λίγους μήνες, υπό την ηγεσία Σαμαρά, αναλάβατε την Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. Πολλοί «εντυπωσιάζονται» με τον τίτλο, αλλά ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το αντικείμενο δράσης του. Θα ήθελα, λοιπόν, να μας δίνατε το «στίγμα» της.

Είναι οπωσδήποτε ένας νευραλγικός τομέας του κομματικού μηχανισμού. Εκτελεί μια σειρά από καθήκοντα, από τα οποία τα σπουδαιότερα είναι:

α) Σχεδιάζει και εισηγείται στα αρμόδια όργανα τη στρατηγική και την τακτική του κόμματος.

β) Επιμελείται των εκδόσεων πολιτικού λόγου του κόμματος.

γ) Αναλύει τις δημοσκοπήσεις και τις τάσεις της κοινής γνώμης.

δ) Έχει την ευθύνη για την επιμόρφωση των στελεχών.

ε) Τέλος η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού διοργανώνει –μόνη ή σε συνεργασία με άλλα αρμόδια όργανα- εκδηλώσεις πολιτικού προβληματισμού και ενημέρωσης.

Το έργο που πρέπει να επιτελέσουμε είναι σίγουρα σημαντικό. Γι’ αυτό άλλωστε η Γραμματεία διαθέτει εκτός του Γραμματέα και τρία άξια κομματικά στελέχη ως αναπληρωτές γραμματείς που συνεργαζόμαστε για την υλοποίηση των στόχων μας.

2. Αλήθεια, μπορείτε να μας περιγράψετε το τι παραλάβατε, σε επίπεδο πολιτικής και οργανωτικής υποδομής, από τους προκατόχους σας στον Πολιτικό Σχεδιασμό, ώστε να διευκολυνθείτε στον «σχεδιασμό» του «παρόντος» του κόμματος;

Ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας έχει μια συνέχεια. Η εμπειρία που αποκτάται από τους προγενέστερους είναι μια καλή κληρονομιά για τους επόμενους. Ασφαλώς, όπως σε κάθε τομέα εργασίας ο κάθε επικεφαλής βάζει το δικό του στίγμα στο τρόπο δουλειάς και στην ιεράρχηση των στόχων. Όλα αυτά πάντοτε βέβαια σε συνεργασία με την ηγεσία του κόμματος και κυρίως τον πρόεδρο. Συνεχίζουμε λοιπόν ένα έργο το οποίο έχει παρελθόν φιλοδοξώντας να το εμπλουτίσουμε ώστε να ανταποκριθεί στις ανάγκες των καιρών.

3. Το ζητούμενο, όμως, είναι το μέλλον. Πώς το «βλέπετε» να διαγράφεται κάτω από τις παρούσες συνθήκες των εσωκομματικών ισορροπιών;

Πράγματι το ζητούμενο είναι το μέλλον. Και αυτό μας το «βροντοφώναξαν» οι 800 χιλιάδες πολίτες που έλαβαν ενεργό μέρος στην εκλογή νέου προέδρου. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει την πολυτέλεια να φθείρεται από την παρελθοντολογία και την εσωστρέφεια. Οφείλει πρώτα και κύρια στην ελληνική κοινωνία να βρει τον βηματισμό της και να καταστεί δύναμη αξιοπιστίας και ελπίδας. Έως σήμερα, το διάστημα που πέρασε έχουμε αποδείξει με τον ουσιαστικό πολιτικό μας λόγο ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Η διαδικασία του 8ου τακτικού συνεδρίου είμαι βέβαιος ότι, θα αποτελέσει και την αφετηρία της αναγέννησης του κόμματος με τον νέο τρόπο δομής του και την στελεχιακή του ανανέωση. Όλα τα στελέχη και τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας νομίζω ότι θα συνταχθούν σε αυτούς τους φιλόδοξους στόχους, καθώς η προσφορά όλων είναι πολύτιμη.

4. Η Ν.Δ. «φαίνεται» να οδεύει ολοταχώς προς το 8ο Τακτικό της Συνέδριο. Πόσο «έτοιμη», πιστεύετε, είναι η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού για να αντιμετωπίσει τα «σημεία των καιρών» στο εσωκομματικό πεδίο;

Η έκφρασή σας «σημεία των καιρών» θεωρώ ότι είναι πολύ πετυχημένη. Δεν είμαι βέβαιος όμως αν συμφωνούμε στο περιεχόμενό της. Για εμένα «σημεία» είναι η απάντηση στα καίρια προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας. Το τέλος της μεταπολίτευσης και του μοντέλου που επικράτησε για τρεις δεκαετίες αναζητά λύσεις εφικτές και συνάμα ανατρεπτικές. Ο πολιτικός μας λόγος πρέπει να προτείνει σχέδιο συγκεκριμένο και βασισμένο στην ιδεολογία μας, τον κοινωνικό φιλελευθερισμό. Παράλληλα χρειάζεται το άνοιγμα στην κοινωνία, στους πολίτες και ο διάλογος μαζί τους για όλα αυτά τα ζητήματα. Αυτός είναι ο στόχος της Γραμματείας Πολιτικού Σχεδιασμού. Σε όλα τα προσυνέδρια και τις συνδιασκέψεις μέχρι το συνέδριο κάνουμε προτάσεις, συζητούμε, σχεδιάζουμε. Το αν τα καταφέρουμε μένει να κριθεί όταν κάνουμε τον απολογισμό του συνεδρίου.

5. Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για ανάγκη «αυτοκάθαρσης» μέσα στο κόμμα. Στη βάση, ξέρετε, αν και άρεσε η άποψη, εντούτοις υπάρχει μια τάση «δυσπιστίας» στο αν μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο. Εσείς πώς το αντιμετωπίζετε;

Είναι βέβαιο ότι υπήρξαν συμπεριφορές οι οποίες πλήγωσαν τους οπαδούς της Νέας Δημοκρατίας. Συμπεριφορές που βρέθηκαν εκτός του αξιακού κώδικα της παράταξης βρήκαν, σε μεγάλο βαθμό, την πολιτική τους τιμωρία. Αυτόν τον αξιακό κώδικα η Νέα Δημοκρατία θα τον τηρήσει ως κόρη οφθαλμού. Ας είναι βέβαιοι τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος ότι όποιος επιδιώξει να κινηθεί «εκτός ορίων» τάχιστα θα αντιλαμβάνεται ότι δεν έχει θέση πλέον στην Νέα Δημοκρατία.

6. Πάντως, παρά την εντυπωσιακή συμμετοχή της κομματικής βάσης στην εκλογή του νέου προέδρου, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ακόμη μεγάλη αποσυσπείρωσή της και το κλείσιμο της «ψαλίδας» φαίνεται προς το παρόν, τουλάχιστον, να μην επιτυγχάνεται. Πιστεύετε ότι αυτό θα αλλάξει στην πορεία και πώς;

Μετά από μια τόσο πρόσφατη και μεγάλη ήττα στις εκλογές θα ήταν παράλογο να περιμέναμε μια άμεση αντιστροφή της κατάστασης. Θυμηθείτε τι καταγραφόταν μετά τις εκλογές του 2007. Το ΠΑΣΟΚ φαινόταν να κινδυνεύει να χάσει ακόμη και τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μετά από 2 χρόνια, όμως, κέρδισε τις εκλογές με μεγάλη διαφορά. Επιπλέον, σε μια συγκυρία όπου η οικονομική κρίση δημιουργεί απογοήτευση, αυτή την εισπράττουν τα μεγάλα κόμματα. Και πράγματι και το ΠΑΣΟΚ χάνει ανάλογο ποσοστό με τη Νέα Δημοκρατία, λόγω της αθέτησης των προεκλογικών του υποσχέσεων, και αυτό είναι κάτι που πρέπει να το αξιολογήσουμε ως δημοσκοπική τάση.

Χρέος μας είναι να χτίσουμε και πάλι την αξιοπιστία της ΝΔ. Είμαστε σίγουροι ότι τελικά οι πολίτες θα εκτιμήσουν την υπευθυνότητα των προτάσεών μας αλλά και την ειλικρίνεια των προθέσεών μας και το κλίμα θα αλλάξει. Αλλά για αυτό χρειάζεται δουλειά από όλους μας.

7. Να κλείσουμε όμως με την αίσθηση του κόσμου για την καθημερινότητά του, κυρίως με την εγκληματικότητα και τη συρρίκνωση της αγοραστικής του δύναμης. Τί πρέπει να κάνει η Ν.Δ. για να αλλάξει την εικόνα που παρουσιάζεται ότι «αν και τα μέτρα τα παίρνει η κυβέρνηση, τη φθορά την παίρνει το κόμμα σας»;

Και για τα δύο ζητήματα που αναφέρετε το ΠΑΣΟΚ προεκλογικά έδινε αφειδώς υποσχέσεις. Αλλά και μετά τις εκλογές ο μεν κ. Χρυσοχοίδης με αμετροέπεια διακήρυττε ότι θα κατέστελλε το έγκλημα. Αντί αυτών, όμως, που έταζε, ο πολίτης αντιμετωπίζει μια άνευ προηγουμένου έξαρση της εγκληματικότητας, που ακόμη και ο φόνος αρχίζει να μην αποτελεί προτεραιότητα στις ειδήσεις των ΜΜΕ. Το οικονομικό επιτελείο με τη σειρά του δεν έπραττε απολύτως τίποτε για περίπου μισό χρόνο. Το αποτέλεσμα της πολιτικής του είναι σήμερα η αγορά να έχει στεγνώσει, να μην υπάρχει αναπτυξιακή προοπτική και να βυθιζόμαστε στην ύφεση. Ο κόσμος παρακολουθεί μάλλον παγωμένος. Η απογοήτευση είναι διάχυτη. Η ανασφάλεια για το αύριο κυριαρχεί στην πλειοψηφία των Ελλήνων. Η Νέα Δημοκρατία δεν επενδύει, όμως, στην αποτυχία της κυβέρνησης για να έχει πολιτικά κέρδη. Δεν θέλει να ρημάξει ο τόπος για να πάρει την εξουσία. Στέκεται κριτικά απέναντι στην κυβερνητική πολιτική και κυρίως προτείνει συγκεκριμένες προτάσεις για όλους τους τομείς της πολιτικής. Η στάση μας είναι υπεύθυνη και πιστεύω ότι αυτό θα εκτιμηθεί πολύ σύντομα από τους πολίτες.

__11-04-10___1__11-04-10___2

back to top