Menu
A+ A A-

isotimia17-04-2010_

Συνέντευξη του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ,

Βουλευτή Λαρίσης Μάξιμου Χαρακόπουλου

Στην εφημερίδα ΙΣΟΤΙΜΙΑ

Δημοσιογράφος: Κώστας Πασίσης

"Δεν περισσεύει κανείς στη Νέα Δημοκρατία"

Τους κινδύνους που κρύβει η εμπλοκή του ΔΝΤ στον δανεισμό της Ελλάδας, επισημαίνει στην "Ι" ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος ο οποίος μιλά "για μεγάλη αναστάτωση στις χώρες που εφαρμόστηκε το πρόγραμμα του". Παράλληλα με αφορμή τις αυξομειώσεις που παρουσιάζουν τα spreads, συνιστά στην κυβέρνηση λιγότερα λόγια. "Η σιωπή είναι χρυσός", τονίζει χαρακτηριστικά. Όσον αφορά τα εσωκομματικά και την πρόσφατη ένταση μεταξύ Αντώνη Σαμαρά και Ντόρας Μπακογιάννη, ο υπεύθυνος Πολιτικού Σχεδιασμού εμφανίζεται ενωτικός, λέγοντας ότι στη ΝΔ δεν περισσεύει κανείς.

1.Μετά την απόφαση της Ε.Ε η κυβέρνηση έχει την δυνατότητα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης και μπορεί να λάβει δάνεια συνολικού ύψους 40 δις. Αποτελεί επιτυχία για την κυβέρνηση η απόφαση αυτή ή κρύβεται κάτι άλλο πίσω από αυτή τη συμφωνία;

Ως Νέα Δημοκρατία, αμέσως μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας του Eurogroup, τονίσαμε ότι δεν είναι ώρα πανηγυρισμών αλλά για περισυλλογή. Επιμένουμε ότι πρέπει να υπερβούμε την κρίση με τις δικές μας δυνάμεις, με μέτρα που θα πάρουμε εμείς, και να μη χρησιμοποιήσουμε το «σχέδιο στήριξης» που βάζει από την «πίσω πόρτα» το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  Αυτό επανέλαβε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό. Τα πράγματα οπωσδήποτε δεν είναι εύκολα, όπως φάνηκε και στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων εξάμηνης και ετήσιας διάρκειας, όπου η χώρα κλήθηκε να καταβάλει πολλαπλάσιο επιτόκιο σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις και τη νέα έκρηξη των spreads. Πάντως, εκείνο που δεν χρειάζεται είναι τα πολλά λόγια. "Η σιωπή είναι χρυσός"...

2.Ο δανεισμός από το ΔΝΤ φέρνει και νέο επώδυνο πακέτο μέτρων για τους εργαζόμενους;

Όπως σας είπα, δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της συμφωνίας οπότε θα ήταν λάθος μια συνολική τοποθέτηση. Βεβαίως, αν και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται μόνο ως βοηθητικός μηχανισμός κάποιες δηλώσεις στελεχών του προκαλούν οπωσδήποτε ανησυχία. Για παράδειγμα η θέση του επικεφαλής του Ντομινίκ Στρος-Καν που πρότεινε για την Ελλάδα εκτός από την πτώση των τιμών και μείωση των αποδοχών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Παράλληλα, η εμπειρία σε αρκετές χώρες, κυρίως της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης όπου εφαρμόστηκε το πρόγραμμα του ΔΝΤ, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντική. Μπορεί, κάποια δημοσιονομικά μεγέθη να βελτιώθηκαν, στις κοινωνίες όμως δημιουργήθηκε μεγάλη αναστάτωση. Η ανεργία αυξήθηκε και η ύφεση οξύνθηκε. Ανάλογες δυσμενείς εξελίξεις πρέπει να τις προλάβουμε να μην συμβούν και στη χώρα μας.

3.Το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι παραδώσατε την οικονομία στα όρια της χρεοκοπίας. Ποιο το σχόλιο σας;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έσφαλε κυρίως διότι δεν τόλμησε να κάνει τις ριζικές μεταρρυθμίσεις που θα άλλαζαν καταλυτικά το κληρονομημένο μοντέλο της μεταπολίτευσης. Φοβούμενη, ίσως, το πολιτικό κόστος, δίστασε να κάνει τις αλλαγές που απαιτούνταν.

Εντούτοις, επί διακυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας δεν υπήρξε ποτέ πρόβλημα διεθνούς δανεισμού της χώρας. Συνολικά για το 2009 δανειστήκαμε με μέσο επιτόκιο 4,2%, ενώ τα spreads ήταν 130 μονάδες. Αντιθέτως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τα έκανε κυριολεκτικά «θάλασσα». Διόγκωσε τεχνητά το έλλειμμα με κινήσεις όπως η κατάργηση του μέτρου για τους ημιυπαίθριους, που το επανέφεραν, και τη μεταφορά στον προϋπολογισμό του 2009 των δαπανών των νοσοκομείων. Επίσης, διατυμπάνιζε στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα είναι χώρα διεφθαρμένη και παρομοίαζε την οικονομία με τον «Τιτανικό». Στη συνέχεια καθυστέρησαν να πάρουν μέτρα, έκαναν πολλές και αντιφατικές δηλώσεις. Γκάφες, αβουλία, διγλωσσία δημιούργησαν το κατάλληλο έδαφος για την επίθεση των κερδοσκόπων.

4.Έξι μήνες μετά τις εκλογές η Ν.Δ έχει βρει το βηματισμό της;

Όσα έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες πιστεύω ότι είναι εντυπωσιακά, λαμβάνοντας υπόψη τις δεδομένες συνθήκες. Μετά τη βαριά ήττα του Οκτωβρίου πολλοί είχαν προεξοφλήσει ότι η Νέα Δημοκρατία θα βυθιζόταν σε βαθιά και μακρόχρονη κρίση. Κι όμως τα γεγονότα τους διέψευσαν. Η εσωκομματική εκλογή για τον νέο πρόεδρο αποτέλεσε τομή στα πολιτικά πράγματα. Οι 800 χιλιάδες ενεργοί πολίτες που συμμετείχαν έδωσαν σαφή εντολή για την έναρξη της διαδικασίας αναγέννησης του κόμματος. Αυτή την ξεκάθαρη εντολή την υλοποιούμε μέσα από τη πορεία προς την διοργάνωση του 8ου τακτικού συνεδρίου τον Ιούνιο. Παράλληλα, βέβαια, είμαι πεπεισμένος ότι έχουμε κερδίσει σε αξιοπιστία στους πολίτες με τις θέσεις μας. Οι εκτιμήσεις μας για την πορεία της οικονομίας ή σε λανθασμένες αποφάσεις της κυβέρνησης έχουν απόλυτα επιβεβαιωθεί.

5.Έχετε σχέδιο για να  επανεντάξετε στη Ν.Δ τους νεοδημοκρατες- ψηφοφόρους που χάσατε στις τελευταίες εκλογές;

Γνωρίζουμε ότι η απογοήτευση ανάμεσα στους πολίτες είναι μεγάλη. Δεν την περιορίζω στην απογοήτευση των νεοδημοκρατών ψηφοφόρων. Πρόκειται για κάτι ευρύτερο, μια κρίση εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα. Και αυτό εγκυμονεί κινδύνους αλλά συνιστά και πρόκληση για θετικές εξελίξεις. Εμείς έχουμε θέσει ως βασικούς στόχους της αναγεννημένης Νέας Δημοκρατίας το άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία και την επανάκτηση της εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Το πρώτο θα το πετύχουμε με την ισχυροποίηση του ρόλου της βάσης, των τοπικών κοινωνιών, των συλλογικών πρωτοβουλιών. Τόσο με τα προσυνέδρια και τις συνδιασκέψεις, όσο και με τις προτάσεις για την οργανωτική ανασυγκρότηση του κόμματος επιδιώκουμε την προσέλκυση όσο δυνατόν περισσότερο ενεργών πολιτών. Την εμπιστοσύνη των πολιτών θα την κερδίσουμε με την ορθότητα του πολιτικού μας λόγου και της καθημερινής μας πρακτική. Τα πρώτα δείγματα γραφής τα έχουμε δώσει και νομίζω ότι αποτιμούνται θετικά.

6.Αποτελεί κοινό μυστικό ότι μεταξύ Σαμαρά και Ντόρας δεν υπάρχει «χημεία». Τελικά οι δυο τους μπορούν να συνυπάρξουν κάτω από την ίδια πολιτική στέγη και με ποιες προϋποθέσεις;

Τα πολιτικά κόμματα δεν λειτουργούν με όρους «χημείας» αλλά με συγκεκριμένες λειτουργίες και αποφάσεις που παίρνονται με δημοκρατικές διαδικασίες και που όλοι οφείλουν να σέβονται. Στον αγώνα που κάνουμε όλοι μας για την αναγέννηση του κόμματος, σύμφωνα και με την ξεκάθαρη εντολή των 800 χιλιάδων πολιτών που εξέλεξαν τον νέο πρόεδρο, δεν περισσεύει κανείς.

___17.04.2010

back to top